نقشه جديد براي توسعه
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي مي‌كند

نقشه جديد براي توسعه

۱۴۰۳/۰۷/۲۵ - ۰۰:۴۶:۴۵
|
کد خبر: ۳۲۳۰۴۲

تالار شيشه‌اي معاملات هر روز سرخ‌تر از روز گذشته است و شرايط نسبتا بدي را پشت سر مي‌گذارد، اين درحالي است است كه مسوولان وعده حمايت از بورس را داده بودند. وزير اقتصاد بارها وعده حمايت از بورس را داده بود و اكنون نيز با صحبت‌هاي نسبتا حمايتي سعي دارد وضعيت بازار سرمايه تا حدودي تغيير دهد.

تالار شيشه‌اي معاملات هر روز سرخ‌تر از روز گذشته است و شرايط نسبتا بدي را پشت سر مي‌گذارد، اين درحالي است است كه مسوولان وعده حمايت از بورس را داده بودند. وزير اقتصاد بارها وعده حمايت از بورس را داده بود و اكنون نيز با صحبت‌هاي نسبتا حمايتي سعي دارد وضعيت بازار سرمايه تا حدودي تغيير دهد.

وزير اقتصاد عقيده دارد كه براي ارزيابي مديريت سازمان بورس باید عملكرد وي را در بلندمدت مدنظر قرار داد و به مديران جديد بورسي فرصت داد تا وضعيت خود را بهبود دهند.

وزير اقتصاد همچنين چند روز پيش به فعالان بازار سرمايه وعده داده و گفته است: قرار شده است رييس سازمان بورس در جلسات بودجه‌نويسي حاضر شود و مراقب باشد احكامي عليه بازار سرمايه به تصويب نرسد. وي به فعالان بورسي تاكيد كرده است كه انتظارات كوتاه‌مدت خود را از بورس كم كنيم و به ثبات وضعيت آن در بلندمدت فكر كنيم.

نكته قابل توجه اينجاست كه عبدالناصر همتي بر سياست‌ كاهش دخالت‌هاي دولت در بورس تاكيد کرده و گفته بود كه بايد هر گونه اقدامات موردي و قيمت‌گذاري بي‌ربط و دخالت‌هاي دولتي كاهش يابد و در نهايت نهاد بازار مورد حمايت قرار بگيرد.

از سوي ديگر وزير اقتصاد درخصوص حاشيه سود صنايع سخن گفت و از كاهش سود صنايع و قيمت‌گذاري دستوري انتقاد و اعلام كرد كه اقتصاد دستوري فقط شش‌ماه جواب مي‌دهد، اما در بلندمدت اقتصاد را نابود مي‌كند. گاهي شرايط اقتصادي به گونه‌اي است كه برخي اقدامات دستوري لازم مي‌شود.

براي مثال با كاهش درآمد ارزي لازم است برخي ممنوعيت‌ها در حوزه واردات انجام شود اما نبايد اين دستور و قوانين دايمي شود.

همچنين وزير اقتصاد در توئيتي، از برگزاري جلساتي با محمدرضا فرزين، رييس بانك مركزي و حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد و اعلام كرد: با مديران بازارهاي پول و سرمايه در مورد ۲ محور مهم صحبت شد.

او مديريت فروش اوراق و كنترل نقدينگي و اقدامات لازم براي كنترل و كاهش نرخ سود را از جمله موضوعات مطرح شده در جلسه با مديران بازارهاي پول و سرمايه اعلام كرد و افزود: درباره اين دو محور مهم هماهنگي‌هاي لازم انجام گرفت. تأثير شرايط منطقه و ريسك سياسي را در وضعيت فعلي بازارها نمي‌توان ناديده گرفت كه البته گذرا است.

با بررسي تمامي اين صحبت‌ها مي‌توان گفت كه آنچنان كه بايد از بازار سرمايه حمايت نمي‌شود و اين موضوع در همين ابتداي دولت و ابتداي شروع به كار رييس دولت جديد مي‌تواند شرايط بورس و سرمايه‌گذاري در اين بازار را وخيم سازد. در اصل در ابتداي كار بايد به دنبال اعتماد بود؛ چراكه اعتماد زمينه ساز تمامي عوامل بازار سرمايه است و حتي معاملات بازار نيز بر همين مبنا انجام مي‌شود.

درحال حاضر بيشترين نياز بازار سرمايه افزايش اعتماد و در پي آن افزايش گردش نقدينگي است. البته اعتماد و نقدينگي به همين سادگي‌ها وارد بورس نمي‌شود و بايد مسوولان دولت با برنامه و عملكرد خود آرام آرام اعتماد را به سمت بورس روانه كنند و پس از آن نقدينگي حقيقي نيز به سمت بازار روانه مي‌شود.

البته اين نقدينگي روانه شده به سمت بورس تنها نمي‌تواند از سوي حقيقي‌ها باشد و در شرايط كنوني مسوولان دولت بايد خود نقدينگي به سمت و سوي بوس تزريق كنند تا بورس بتواند يك روند‌سازي معقول داشته باشد.

درحال حاضر سيگنال مثبت نسبتا خوبي به بازار سرمايه مخابره مي‌شود كه يكي از آنها افزايش نرخ دلار نيمايي است كه اين موضوع اقتصاد كشور را به سمت و سوي تك نرخي شدن مي برد و اين موضوع در بلندمدت بورس و تمامي بازارهاي مالي را به آرامش مي‌رساند.

در زمان تنظيم اين گزارش قيمت دلار نيمايي در آستانه رسيدن به 48 هزار و 200 تومان است كه در نوع خود يك رشد بسيار خوبي به حساب مي‌آيد.

عبدالناصر همتي، وزير اقتصاد در جلسه خود در بخشي از صحبت‌هاي خود اعلام كرد كه اگر نرخ ارز نيما را بالا ببريد تورم زياد مي‌شود، اما بنده در ارديبهشت ۱۴۰۰ نرخ نيما و بازار آزاد را تقريباً يكي كردم و اختلاف بين‌ آنها ۲ تا ۵ درصد در نوسان بود اما وضعيت مطلوب‌تر از روند فعلي بود، آن هم در شرايطي كه درآمد نفتي رقمش به اندازه يك‌پنجم حال حاضر بود.

بسياري از كارشناسان عقيده دارند كه طي يك ماه آينده قيمت دلار نيمايي به 50 هزار تومان خواهد رسيد و از سوي ديگر قيمت دلار بازار آزاد و غيررسمي رشدي قابل توجه نخواهد داشت. وزير اقتصاد در زمان شروع به كار خود وعده داده بود كه فاصله قيمت دلار نيمايي و بازار آزاد كاهش خواهد يافت. در اصل كاهش فاصله قيمتي دلار نيمايي و بازار آزاد مي‌تواند رانت ايجاد شده در كشور را كاهش دهد و شاهد سودسازي صنايع مختلف كشور باشيم.

به عقيده كارشناسان، نزديك شدن اين دو نرخ يعني نرخ دلار نيما و آزاد به نفع اقتصاد و شركت‌هاي صادركننده و كاموديتي محور خواهد بود. همچنين، با نزديك شدن فاصله اين دو نرخ، زنجيره توليد حاشيه سود بهتري خواهد داشت و حجم صادرات رسمي شركت‌ها نيز به‌طور قطع افزايش مي‌يابد. فاصله نرخ دلار نيما و بازار آزاد در بهار امسال به محدود ۶۰ درصد هم رسيده بود.

به عقيده كارشناسان و فعالان بورسي ده‌ها راه براي نجات اين بازار وجود دارد؛ اما مهم‌ترين و اساسي‌ترين راه نجات بازار سرمايه را مي‌توان تحقق وعده‌ها دانست. اگر روساي دولت چهاردهم و رييس سازمان بورس به بورس توجه كافي داشته باشند و از اين بازار حمايت كنند، در كنار تحقق وعده‌ها اين موضوع مي‌تواند سودساز باشد.

بورس تهران نياز به نقدينگي و توجه بيشتر به امور دارد و اگر اين مولفه‌ها در كنار افزايش اعتماد تحقق يابد، روزهاي صعودي بورس تهران نيز آغاز خواهد شد و شرايط بازار روز به روز بهتر از گذشته خواهد شد.

بازار از دريچه معاملات

در چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه 24 مهر 1403، شاخص كل بورس تهران با كاهش 21 هزار و 730 واحدي معادل 1.04 درصد به تراز 2 ميليون و 69 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 5 هزار و 545 واحد نسبت به معادل روز گذشته كاهش يافت و به عدد 684 هزار و 738 واحدي رسيد.

در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 130 واحد نسبت به معاملات روز گذشته كاهش يافت و به عدد 21 هزار و 670 واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن فرابورس 972 واحد افت را تجربه كرد تا به عدد 120 هزار و 180 واحدي برسد.

در مجموع 431 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار خارج شد. ارزش كل معاملات بازار30هزار و 440 ميليارد تومان بود كه از اين مبلغ 2هزار و 280 ميليارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم بوده است. روز سه شنبه 7 درصد از كل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود.

در روزي كه گذشت 37 نماد بازار معادل 5 درصد از نمادها مثبت و صف خريد بودند. همچنين 428 نماد معادل 63 درصد از نمادها در صف فروش قرار داشتند.

نمادهاي وپارس، فولاد، فزر، شستا، فملي، وشهر، شپنا، وخارزم، كروميت و حكشتي بيشترين تاثير را در ارزش معاملات بازار داشتند. همچنين بيشترين نمادهاي تاثيرگذار در حجم معاملات به نمادهاي وپارس، شستا، وخارزم، فولاد، وبملت، ذوب، وشهر، شپنا، پرديس و فملي رسيد.