اهميت oms ها در صندوقهاي اهرمي
حامد ميثمي، كارشناس ابزار مشتقه نوشت: در ابتدا كه صندوقهاي اهرمي راهاندازي شدند، به دليل اينكه فعالان بازار شناختي از آنها نداشتند و سازوكار آن را بلد نبودند، با استقبال زيادي روبهرو نشدند ولي با گذشت زمان و با مديريت خوبي كه مديران اين صندوقها مانند صندوق اهرمي كاريزما كه شاخص بازار است، به بقيه مديران اين اميد را دادند كه به اين سمت حركت كنند و با سبدگرداني فعال بخشي از داراييهاي خود را وارد اين صندوقها كنند.
صداي بورس| حامد ميثمي، كارشناس ابزار مشتقه نوشت: در ابتدا كه صندوقهاي اهرمي راهاندازي شدند، به دليل اينكه فعالان بازار شناختي از آنها نداشتند و سازوكار آن را بلد نبودند، با استقبال زيادي روبهرو نشدند ولي با گذشت زمان و با مديريت خوبي كه مديران اين صندوقها مانند صندوق اهرمي كاريزما كه شاخص بازار است، به بقيه مديران اين اميد را دادند كه به اين سمت حركت كنند و با سبدگرداني فعال بخشي از داراييهاي خود را وارد اين صندوقها كنند.
البته كه در اين كار موفق هم شدند. خاصيت صندوقهاي اهرمي اين است كه مديريت بسيار فعالي در گردش خريد و فروش دارد يعني مانند برخي صندوقها نيستند كه يك طرف تقاضا وجود دارد و طرف ديگر عرضه وجود ندارد. به نظر ميرسد اين موضوع در حال توسعه است يعني بازار اختيار سهم اگر تا سال گذشته ميانگين بازارش روزانه ۵۰ ميليارد بود، الان با فعال شدن اهرميها تقريبا روي روزانه ۱۰۰ ميليارد تثبيت ميشود. درواقع خيلي روزها بالاي ۱۰۰ ميليارد هم تثبيت ميشود و بين ۱۰۰ تا ۱۳۰ است كه اين اتفاق بسيار خوبي است.
با توجه به اينكه بازار اختيار بازار نوپايي است، روي آن كار كردند، سرمايهگذاري كردند و در اين مقوله omsها هم خودشان را مقداري تقويت كردند. درواقع بخشي از بازار اختيار دست اين صندوقها و بخشي هم دست omsها بود. با استفاده از استراتژيهاي مخصوص تا حدودي به هدف خود رسيدند ولي بايد به آنها فرصت داد. در كل اما به نظر ميرسد واقعا خوب كار كردند و اين شائبههايي هم كه سال پيش ايجاد شد، به اين دليل بود كه بعضي از omsهاي ما آنقدر خودشان را آپديت نكرده بودند. البته طبيعي است چون هر بازاري در ابتداي خود مشكلاتي هم دارد و در گذر زمان اين مشكلات حل ميشود.
افزايش تعداد صندوقهاي اهرمي در حال حاضر حداقل در اولويتها نبايد باشد بلكه بايد همين تعداد صندوقهاي اهرمي را تقويت كنند؛ يعني اگر زيرساختهاي آنها مشكل دارد آن را مرتفع كنند يا نقدينگي در دست بازارگردانهاي آنها را تقويت كنند و بعد به فكر اين باشند كه صندوقهاي اهرمي را توسعه دهند، بهتر است. ميتوان گفت صندوقهاي اهرمي در اختيار معاملات سهام خود را نشان دادند كه به نوعي اهرم در اهرم ميشود؛ يعني وقتي شخصي صندوق اهرمي خود را ميخرد يا ميفروشد، درواقع ريسك بيشتري هم ميكند چون از منظر مالي ريسك بيشتر مساوي با بازدهي بيشتر است.
در حوزه صندوقهاي اهرمي بايد omsهاي ما تقويت شوند مخصوصا در اختيار معامله چون در جهان هم قراردادهاي مشتقه، فيوچر و آپشنها چندين برابرسهمهاي ديگر در حال معامله هستند و خيلي مهم است كه omsهاي ما تقويت شوند و افراد بتوانند بسيار فعالتر در قراردادهاي اختيار در صندوقها باشند. زماني كه صندوقها وقتي بستهاي را فراهم كنند و از طريق اينكه oms، كارگزاري را هم پوشش داده، ميتواند به نقدشوندگي خود آن بازار سهام پايه كمك كند چون اينها با هم عجين هستند. درواقع اكثرا استراتژي ميزنند و به جاي اينكه خود سهم را بخرند اختيار آن را ميخرند پس حوزه اختيار الان مهم است و اگر نبود خيلي از omsها به سمت آن نميرفتند. Omsها در حوزه صندوقهاي اهرمي خيلي ميتوانند مهم باشند. استراتژيهايي كه صندوقها ميگيرند، قطعا روي قيمت بازار سهام تاثير و نقدشوندگي سهم پايه تاثير دارد و هر قدر اينها بزرگتر باشد، حرفهايتر باشند و زيرساختهاي آنها قويتر باشد، از آن طرف در جهت توسعه خود صندوقهاي اهرمي در بازار ما هم ميتواند بسيار موثر باشد. در مقاطعي اين صندوقها درست مديريت نشدند كه مقاطع زيادي هم نبوده است، بنابراين نميتوان اين صندوقها را در كل زير سوال برد. در كل عملكرد صندوقهاي اهرمي امسال نسبت به ابتداي راهاندازي خيلي بهتر بوده است.