تغيير موضع بورس تهران
بالاخره دامنه نوسان بازارسرمايه از محدوده مثبت و منفي يك درصد افزايش يافت و در اولين روز كاري اين هفته، به عدد مثبت و منفي 3 درصد رسيد، اين افزايش دامنه نوسان ميتواند آرام آرام به عادي شدن شرايط بازار سرمايه تا حدودي كمك كند؛ اما بايد توجه داشت كه تغيير دامنه نوسان به تنهايي لازم نيست و بازار مشكلات بسياري از جمله كمبود نقدينگي دارد.
بالاخره دامنه نوسان بازارسرمايه از محدوده مثبت و منفي يك درصد افزايش يافت و در اولين روز كاري اين هفته، به عدد مثبت و منفي 3 درصد رسيد، اين افزايش دامنه نوسان ميتواند آرام آرام به عادي شدن شرايط بازار سرمايه تا حدودي كمك كند؛ اما بايد توجه داشت كه تغيير دامنه نوسان به تنهايي لازم نيست و بازار مشكلات بسياري از جمله كمبود نقدينگي دارد.
بازار سهام پس از ماهها در حال روندسازي و ورود نقدينگي بود كه مساله تنش در خاورميانه كه به واسطه ترس از جنگ ايران و اسراييل به بازارها تزريق شد، دامنه نوسان محدود شد و همين عامل روند سرمايه را از صعودي به نزولي تغيير داد و به جاي ورود پول شاهد خروج نقدينگي از بازار بوديم.
برزو حقشناس، كارشناس بازار سرمايه درباره بازگشت دامنه نوسان بورس به ۳ درصد در صفحه خود نوشت: «ابزار محدود كردن دامنه نوسان در مواقع ترس و هيجان توسط نهادهاي نظارتي در بورسهاي جهان اتفاق ميافتد و ميان بورسهاي جهاني رخدادي معمول محسوب ميشود. اين ابزار تنها براي يك تا دو روز كاربرد دارد و سبب دوري معامله گران از تصميمات غيرمنطقي در شرايط بحراني ميشود، مساله دامنه نوسان بايد حل ميشد و طي روزهاي گذشته بايد افزايش پيدا ميكرد اما به تنهايي نميتوان با اين ابزار از ريزش بازار سهام جلوگيري كرد. چرا كه بسياري از معامله گران قصد فروش سهام خود را دارند و جلوگيري از بازگشايي دامنه سبب جلوگيري از نقد شوندگي و تحليلپذيري بازار سرمايه ميشود. در كنار اين افزايش دامنه نوسان بايد نهاد ناظر و صندوق توسعه و تثبيت از بازار حمايت كند و نقدينگي به بازار سهام تزريق شود تا وضعيت به حالت مثبت و صعودي باز گردد.»
با توجه به ارزش معاملات و صفهاي خريد و فروش در بازار انتظار ميرود كه اين روزها مسوولان وارد عمل شوند و بايد با تزريق نقدينگي تا حدودي شرايط تالار شيشهاي را تغيير دهند و به نوعي سرمايهگذاران را تشويق كنند تا وارد بورس شوند و در اين بازار معامله كنند. طي چهار سال گذشته بورس تهران مشكلات بسيار زيادي داشت كه مهمترين آن را ميتوان كمبود نقدينگي و اعتماد دانست و اكنون با تغيير دولت و رياست سازمان بورس زمان جبران رسيده است.
تزريق نقدينگي در اين شرايط ميتواند ابتداييترين كار مسوولان باشد؛ چراكه اين نقدينگي ميتواند بازار را به سمت بالا حركت كند به نوعي كمك كند شرايط بهتر شود. از سوي ديگر همچنان فعالان بازار سرمايه انتظار دارند كه دامنه نوسان مثبت بازار بازتر شود، به نوعي انتظار دارند كه دامنه نوسان بازار سرمايه نامتقارن شود و دامنه مثبت به عدد 6 برسد.
درحال حاضر سيگنالهاي مثبت خوبي به بازار سرمايه تزريق ميشود براي نمونه افزايش نرخ دلار نيمايي يا كاهش نرخ بهره بينبانكي؛ اما فعلا به علتهاي مختلف از جمله كمبود نقدينگي بازار سرمايه نسبت به اين سيگنالها واكنش مثبت نشان نميدهد.
يك كارشناس بازار سرمايه نوشت: «دولت بايد حدود ۱۰ تا ۱۵ همت براي مقطع كنوني كه پر از جريانات و تحولات سياسي است وارد بازار سهام كند. دست بازارساز بايد پر باشد اين مهمترين و حساسترين بخش حمايتي دولت ميتواند باشد. همچنين شركتهاي حقوقي و سرمايهگذاريها و صندوقها نيز بايد ۴ تا ۵ همت منابع براي يك ماه پيش رو تجهيز كنند. شركتها نيز بايد اخبار خوب و مثبت را رو كنند.
حقيقت امر اين است كه اداره نظارت بر ناشران سازمان بهطور كامل خود را از جريان بازار جدا كرده است. به نظر نقش اين نهاد و حركت ناشران براي ارايه اخبار خوب و مثبت به بازار بايد به عنوان يك محور در دستور كار باشد. انتشار اخبار مختلف از شركتها اعم از گزارش ميان دورهاي و افزايش سرمايه و مواردي از اين دست مهمترين بخش اين ماجراست كه آثار مطمئن و ماندگاري در بازار خواهد داشت.»
دادههاي بانك مركزي از آخرين آمار نرخ سود بين بانكي در پايان هفته سوم مهرماه ماه سال جاري، حاكي از كاهش ۰.۰۵ درصدي نرخ سود بين بانكي در چهارشنبه، ۱۸ مهرماه، است. بر اين اساس نرخ بهره بين بانكي در پايان هفته اول مهرماه از ۲۳.۷۴ به ۲۳.۷۳ درصد در پايان هفته دوم مهرماه رسيد و در پايان هفته سوم مهرماه با كاهش ۰.۰۵ درصدي به ۲۳.۶۸ درصد رسيد. مطابق آمارهاي بانك مركزي، ماه گذشته، در پايان هفته سوم شهريور ماه (۲۱ شهريور) نرخ بهره بين بانكي با كاهش ۰.۰۳ درصدي به ۲۳.۶۸ درصد رسيد.
با اين حال، در هفته پاياني شهريورماه، نرخ بهره بين بانكي با افزايش ۰.۰۲ درصدي از ۲۳.۶۸ به ۲۳.۷ جهش يافت و در هفته ابتدايي مهر ماه، (چهارم مهر) به ۲۳.۷۴ درصد رسيد كه بالاترين نرخ بهره بين بانكي از ابتداي سال جاري تا امروز بوده است.
بازار از دريچه معاملات
اغلب شاخصهاي بازار سرمايه در اولين روز معاملاتي هفته يعني شنبه 21 مهر 1403 با روند مثبت بسته شدند. شاخص كل بازار سرمايه با افزايش 14 هزار و 512 واحدي معادل 0.69 درصد نسبت به معاملات روز گذشته به عدد 2 ميليون و 114 هزار واحد رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن 167 واحد معادل 0.02 درصد نسبت به معاملات روز چهارشنبه افزايش داشت و در تراز 696 هزار و 898 واحدي ايستاد.
در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس كاهشي بود و با افت 24 واحدي نسبت به معاملات روز گذشته به عدد 21 هزار و 961 واحدي ايستاد. همچنين شاخص كل هم وزن فرابورس نيز 258 واحد كاهش را تجربه كرد تا به محدوده 122 هزار و 395 واحدي برسد.
در اين روز 67 نماد معادل 10 درصد صف خريد و 105 نماد معادل 15 درصد صف فروش را تجربه كردند. حجم معاملات را 10.9 ميليارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي) را چهار هزار و 196 ميليارد تومان بود.
در اولين روز كاري هفته نمادهاي فولاد، فملي، فارس، وغدير، شستا، نوري، كچاد، شپديس، رمپنا و حكشتي بيشترين تاثير را روي شاخص داشتند. همچنين نمادهاي ذوب، شستا، وبملت، حفارس، كرمان، خگستر، خپارس، فولاد، خزامياد و دي نيز بيشترين تاثير را روي حجم معاملات بازار سرمايه داشتند.