ريسك گريزي بورس تهران
سايه سنگين محدوديت دامنه نوسان همچنان روي بورس است و اين بازار در محدوديتها نتوانسته شرايط خوبي را تجربه كند. درحال حاضر بيشترين اعتراض فعالان بازار سرمايه نسبت به محدوديت دامنه نوسان است و اگر اين محدوديت تا حدودي برداشته شود، شاهد روزهاي بهتري خواهيم بود.
سايه سنگين محدوديت دامنه نوسان همچنان روي بورس است و اين بازار در محدوديتها نتوانسته شرايط خوبي را تجربه كند. درحال حاضر بيشترين اعتراض فعالان بازار سرمايه نسبت به محدوديت دامنه نوسان است و اگر اين محدوديت تا حدودي برداشته شود، شاهد روزهاي بهتري خواهيم بود.
درست است با توجه به شرايط منطقه نميتوان، جنگ يا تنشي را پيش بيني كرد؛ اما انتظار ميرود كه رييس سازمان بورس، وضعيت اين بازار را به شرايط منطقه ربط ندهد. به نوعي شرايط منطقه و ريسكهاي سيستماتيك، تعيينكننده شرايط بورس نباشد.
در شرايط حساس و افزايش ريسكهاي سيستماتيك اغلب بازارهاي مالي شرايط بدي را تجربه ميكنند و روند نزولي را تجربه ميكنند و به نوعي نزولي ميشوند. در اين وضعيت بورس نيز همگام با ساير بازارهاي مالي پيش مي رود و نبايد انتظار داشت در زمان ريسكهاي سيستماتيك بورس روند صعودي بگيرد و ريسكها را نايدده بگيرد.
در زمان افزايش فشار و تنش، تمامي بازارهاي مالي، تقريبا يك مسير مشخص را پيش ميرود و شرايط نسبتا بدي را تجربه ميكنند؛ اما بسياري از بازارها اين تنش پس از چند روز اين تنش را هضم ميكنند و روند عادي و معمول خود را آغاز ميكنند، بورس نيز يك بازار مالي است و بايد تنشها و فشارها را هضم كند تا شرايط بهتري رقم بزند.
اكنون زمان آن رسيده كه مسوولان و مديران امر، شرايطي رقم بزنند كه بازار سرمايه نيز بتواند با تنشها حركتي مشخص داشته باشد. در اصل به نوعي نياز نيست شرايط خاص ماهها دامنه نوسان محدود شود و تنها با محدود چند روز مشكل حل ميشود. به عقيده بسياري از كارشناسان نياز است بازار خود را با مشكلات تطبيق دهد.
محدوديت دامنه نوسان باعث شده كه بورس تبديل به يك بازار ريسك گريز شود. به گفته كارشناسان بازارساز در هنگام افزايش سطح ريسكها براي محدود كردن سطح هيجان كاهشي در بازار سرمايه، اقدام به محدود كردن دامنه نوسان ميكند. پس هربار كه دامنه نوسان محدود ميشود يعني سطح ريسكها در بازار سرمايه به قدري رسيده است كه كنترل آن از دست بازارساز خارج است.
پيام الياس كردي، كارشناس بازار سرمايه درخصوص محدوديت دامنه نوسان نوشت: «با وجود اينكه نياز بود تا كنترلي اتفاق بيفتد، ولي نياز نبود تا كنترل و محدود كردن دامنه نوسان بيشتر از دو روز طول بكشد؛ چراكه بازار سرمايه بايد قيمتهاي خودش را ميخريد و ميفروخت و متوجه قيمتها ميشد و با توجه به اينكه اصولاً اين ريسكها براي بازار سرمايه مشخص بودند متوليان بايد اجازه ميدادند تا نقدشوندگي بيشتر و ارزش معاملات بالاتر باشد و قيمتها افزايش و كاهش بيشتري داشته باشند تا مشخص شود قيمت در بازار سرمايه به چه سمتي ميرود. با توجه به شرايطي كه وجود داشت سازمان بورس تصميم نادرستي مبني بر حفظ محدوديت دامنه نوسان گرفت و حتي آن را ادامه داد. چون تغيير دامنه نوسان از ۳ درصد به ۱ درصد، تصميم خوبي نيست و به همين دليل، بايد به دامنه بازتر برگرديم و اين موضوع بسيار مهم است. صرفاً اينكه سازمان بورس به سمتي برود كه دامنه نوسان را محدود كند و هيچ پولي تزريق نكرده و ريسك را مديريت نكند به نظرم اتفاق ويژهاي نيست و نياز است علاوه بر محدوديت دامنه نوسان، تزريق پول هم صورت بگيرد تا بازار سرمايه ببيند از آن حمايت ميشود. چون در اينصورت، قاعدتاً خريدار به طرف بازار ميآيد، ولي وقتي ميبيند اين حجم از دستكاري در بازار صورت ميگيرد و شرايط به اين صورت است تمايلي به ورود به بورس ندارد.»
تالار شيشهاي در يك نگاه
بورس تهران در هفتهاي كه گذشت همچنان با محدوديت دامنه نوسان يك درصدي بسته شد و در اين هفته به علت محدوديت دامنه نوسان، شرايط بهتري براي سهامداران رقم نخورد. شاخص كل بورس تهران هفته گذشته در تراز دو ميليون و 114 هزار واحدي بود و اين هفته به عدد دو ميليون و 97 هزار واحدي رسيد و در مجموع كاهش 0.83 درصدي را در كارنامه خود ثبت كرد. همچنين شاخص هموزن نيز در اين هفته كاهش حدود نيم درصدي را تجربه كرد تا عدد 696 هزار واحدي برسد.
متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي به 4.6 ميليارد برگه سهم رسيد. ميانگين ارزش معاملات بازار سرمايه مجدد روند كاهشي داشت و در هفتهاي كه گذشت به 2 هزار و 311 ميليارد تومان رسيد.
برترينهاي بورس كالا
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۲۰ مهرماه بالغ بر ۳ ميليون تن انواع كالا و محصول به ارزش ۲۶.۳ هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به ۹.۸هزار ميليارد تومان رسيد. برترينهاي بورس كالاي ايران در در سومين هفته مهرماه براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
ملي صنايع مس ايران با معامله ۷ هزار و ۳۰۵ تن سولفور موليبدن، كنسانتره و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۶۲۱ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد.
سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران با فروش ۷۳۵ هزار تن آهن اسفنجي و سنگ آهن كلوخه به ارزش هزار و ۳۷۵ ميليارد تومان دوم شد.
معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۱۹۰ هزار تن گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۸ ميليارد تومان سوم شد. معدني و صنعتي گهرزمين با فروش ۱۷۰ هزار تن گندله سنگ آهن و ثبت ارزش ۹۲۸ ميليارد تومان چهارم شد.
پالايش نفت بندرعباس با فروش ۵۳هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۸۷۹ ميليارد تومان در جايگاه پنجم ايستاد. فولاد خوزستان با فروش ۳۸ هزار و ۶۲۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش ۸۶۰ ميليارد تومان رتبه ششم را به خود اختصاص داد.
پتروشيمي تندگويان با فروش ۱۲هزار و ۱۲۲ تن پلياتيلن ترفتالات و نخ پلي استر به ارزش ۶۰۸ ميليارد تومان تومان هفتم شد. فولاد كاوه جنوب كيش با معامله ۲۵ هزار و ۶۰۰ تن شمش بلوم به ارزش ۵۶۹ ميليارد تومان هشتم شد.
ذوب آهن اصفهان ۱۹ هزار و ۴۰۱ تن تيرآهن، شمش بلوم و ميلگرد به ارزش ۵۱۰ ميليارد تومان فروخت و نهم شد. جهان فولاد سيرجان نيز با معامله ۲۲ هزار و ۳۹۵ تن آرگون، آهن اسفنجي، شمش بلوم و ميلگرئ به ارزش ۴۸۹ ميليارد تومان دهم شد.