رييس سازمان بورس و ارواق بهادار بيان كرد

محدوديت دامنه نوسان يك اقدام احتياطي چند روزه است

۱۴۰۳/۰۷/۱۷ - ۰۰:۳۰:۱۵
|
کد خبر: ۳۲۲۳۵۶

حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستين نشست خود با مديران عامل شركت‌هاي تامين سرمايه و مديران شركت‌هاي گروه خدمات بازار سرمايه فرصت پيش آمده براي شنيدن دغدغه‌هاي مهم مديران حاضر در اين نشست را بسيار مناسب عنوان كرد و گفت: مباحثي كه مديران حاضر در اين جلسه مطرح كردند، مربوط به حوزه‌هاي كلان بازار سرمايه، عمليات تامين سرمايه‌ها و حوزه نهادهاي زير مجموعه و گروه‌هاي خدمات بازار سرمايه بوده است.

حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستين نشست خود با مديران عامل شركت‌هاي تامين سرمايه و مديران شركت‌هاي گروه خدمات بازار سرمايه فرصت پيش آمده براي شنيدن دغدغه‌هاي مهم مديران حاضر در اين نشست را بسيار مناسب عنوان كرد و گفت: مباحثي كه مديران حاضر در اين جلسه مطرح كردند، مربوط به حوزه‌هاي كلان بازار سرمايه، عمليات تامين سرمايه‌ها و حوزه نهادهاي زير مجموعه و گروه‌هاي خدمات بازار سرمايه بوده است. با يك سطح‌بندي كوچك از مباحث مطرح شده، مي‌توان بر اين نكته تاكيد كرد كه براي رفع مشكلات بازار سرمايه باید به تشكيل سرمايه اهتمام بورزيم.

صيدي به ماموريت مهم و اصلي مديران شركت‌هاي تامين سرمايه اشاره كرد و گفت: با موفقيت در فرآيند تشكيل سرمايه، دغدغه‌هاي مربوط به لزوم ايجاد ابزارهاي مالي جديد، كارآمدتر شدن عملكرد صندوق‌ها و كنترل و مديريت نرخ سود به خودي خود حل خواهد شد.

او در ادامه با طرح اين پرسش كه چگونه مي‌توان سمت منابع بودجه ۱۴۰۴ را به نفع بازار سرمايه تغيير داد؟، توضيح داد: به‌طور قطع، كاري براي مصارف بودجه نمي‌توان انجام داد اما با نگاهي به فرصت‌ها و ظرفيت‌هاي موجود در كشور، همچنين با در نظر گرفتن ظرفيت‌هاي بازار سرمايه و مجموعه‌ شركت‌هاي تامين سرمايه، گروه خدمات بازار سرمايه و ديگر اركان بورس، مي‌توان برنامه‌هايي را براي سمت و سو دادن به منابع بودجه تهيه و تدوين كرد.

 

تلاش براي حضور بخش خصوصي در بورس

رييس سازمان بورس با اشاره به توانمندي شركت‌هاي حاضر در بازار سرمايه براي پيشبرد مسائل اقتصادي كشوراضافه كرد: به اتكاي طرح كلان مولدسازي، برنامه فروش سهام متعلق به دولت يا تبديل دارايي‌هاي بزرگ دولت به شركت سهامي و عرضه آن و ديگر فرصت‌هاي موجود، مي‌توان اقداماتي را به منظور تامين منابع از مسير بازار سرمايه انجام داد. صيدي با تاكيد بر اينكه بخش‌هاي خصوصي‌ بزرگ و متوسط در توليد، تجارت و ساخت و ساز كشور بسيار موفق عمل مي‌كنند، تاكيد كرد: ترس از دست دادن منافع، مانعي براي بورسي شدن برخي شركت‌هاي بخش خصوصي شده است در صورتي كه اين گونه نيست. لذا مديران شركت‌هاي تامين سرمايه با مذاكره و توجيهات فني با شركت‌هاي حاضر در بخش خصوصي‌ مي‌توانند نظر آنها را براي حضور در بورس جلب و مسير را هموارتر كنند. او با اشاره به اينكه فرصت‌هاي خوبي براي ورود شركت‌هاي بخش خصوصي به بازارهاي اوليه و ثانويه بورس وجود دارد، افزود: مديران شركت‌هاي تامين سرمايه و گروه خدمات بازار سرمايه مي‌توانند اقدامات خوبي را براي اجراي پروژه‌هاي بزرگ، پذيرش‌هاي قابل توجه و كنسرسيوم مناسب رقم بزنند.

 

توسعه همكاري با بخش خصوصي براي اجراي طرح‌هاي ملي

صيدي تصريح كرد: همكاران مجموعه بورس باید آستين‌ها را بالا زده و از فرصت‌هاي موجود براي پيشبرد اهداف سازمان در بحث مربوط به بودجه و تامين منابع مالي استفاده كنند. ماموريت اصلي در دولت جديد باید توسعه فعاليت‌ها، همكاري بيش از پيش با بخش خصوصي و همكاري با شركت‌هاي بزرگ كشور براي اجراي طرح‌هاي ملي و مهم كشور باشد. رييس سازمان بورس تاكيد كرد: به شما قول مي‌دهم، اگر دو يا سه پروژه بزرگ دولت را بتوانيم از طريق تبديل كردن به اوراق، تشكيل شركت سهامي و تشكيل صندوق پروژه پيش ببريم، بازار سرمايه بزرگ‌تري خواهيم داشت.

او تاكيد كرد: براساس مذاكراتي كه با مسوولان بانك مركزي داشته‌ايم، مقرر شده جلسات همكاري مشتركي را با هدف رشد نرخ تشكيل سرمايه در اقتصاد و بررسي برخي ديگر از مسائل مرتبط با آنان داشته باشيم، هدف ارتقاي سهم بازار سرمايه در تامين مالي و در توسعه اقتصاد كشور است.

اجراي قانون تامين مالي توليد

او تاكيد كرد: بازار سرمايه توان بالايي در جمع‌آوري سرمايه‌هاي كوچك و متوسط به منظور اجراي پروژه‌هاي بزرگ و سودآور و همچنين برخي پروژه‌هاي دولت، نسبت به بانك‌ها دارد اما در اين زمينه نيازمند كمك و حمايت بانك‌ها است. صيدي گفت: اجراي قانون تامين مالي توليد و زيرساخت‌ها ظرفيت‌هاي خوبي براي بازار سرمايه ايجاد مي‌كند. اجراي بندهاي مختلف اين قانون براي توسعه و رونق بازار سرمايه بسيار مناسب است و بايد از آن بهره‌مند شد.

 

كاهش مقررات دست و پا گير

او با تاكيد بر اينكه وزارت اقتصاد و مجلس پيگير جدي اجراي قانون تامين مالي توليد و زيرساخت‌هاست، ادامه داد: بورس از اعضاي ثابت كارگروه تامين مالي توليد و زيرساخت‌هاست و مي‌بايست اقدامات خود را در قالب تدوين برخي برنامه‌ها پيگيري و اجرا كند. رييس سازمان بورس در عين حال افزود: در سازمان بورس موظف هستيم ضمن رعايت اصول، مقررات دست و پاگير را در تشكيل سرمايه، جذب نيرو و در به‌كارگيري ابزارها كاهش دهيم و فضا به سمت عادي‌سازي پيش برود. او با تاكيد بر اينكه مي‌بايست جلسات با مديران شركت‌هاي تامين سرمايه هر سه ماه يك‌بار برگزار شود، گفت: جمع حاضر در كار خود حرفه‌اي، خبره و متخصص هستند و مي‌بايست براي بزرگ‌تر شدن بازار سرمايه همكاري بيشتري داشته باشيم. اگر بتوانيم تعدادشركت‌هاي پذيرفته شده و همچنين صندوق‌ها را افزايش بدهيم، شاهد افت شاخص نخواهيم بود.

 

بهره‌مندي از كارشناسان نخبه

صيدي در ادامه سخنان خود از رسول سعدي، دبيركل كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري ايران، براي برگزاري اين نشست تقدير و تشكر كرد و گفت: ضروري است دستور جلسات آينده مشخص شود و روي برخي موضوعات خاص بحث و بررسي كنيم تا در نهايت تصميمات اين نشست‌ها را در هيات‌مديره سازمان بورس و شوراي عالي بورس مطرح كنيم. رييس سازمان بورس افزود: غير از بازاريابي حرفه‌اي، مي‌بايست روي مسائل اساسي بيش از پيش كار كنيم و حرفه‌اي‌گرايي را در برخي شركت‌هاي تامين سرمايه افزايش بدهيم. به اين معنا كه از توانمندي كارشناسان نخبه و دانشجويان دانشگاه‌ها بهره‌مند شويم.

 

ادامه تعامل با بانك مركزي

او درباره رفع مشكلات تامين سرمايه‌هاي بانكي در تعامل با بانك مركزي تاكيد كرد: در جلسه‌اي كه با رييس كل بانك مركزي داشتيم، قرار شد كارگروهي مشترك براي اين منظور تشكيل شود. او در عين حال افزود: مقرر شده در مذاكره با مسوولان نهاد سياستگذار پولي به مسائل مختلفي چون؛ نرخ بهره، فاصله نرخ ارز نيمايي با بازار آزاد و ديگر مسائل پرداخته شود.

 

كاهش دامنه نوسان اقدامي احتياطي بود

صيدي گفت: انتظارات از بازار سرمايه متعدد و نظرات مختلف است. لذا با توجه به شرايط سياسي موجود، اعمال محدوديت دامنه نوسان يك اقدام احتياطي چند روزه است، اين موضوع در شورا هم مورد بحث قرار گرفت، در نتيجه اگر شرايط عادي شود، به وضع قبلي باز مي‌گرديم.

 

در اين نشست چه گذشت؟

اين گزارش حاكي است در اين نشست مباحثي چون سوق دادن منابع به سمت نيازهاي كشور، بزرگ‌تر شدن نهادهاي مالي، جذب سرمايه‌هاي بيشتر، تقويت و توسعه بازار سرمايه، فراهم كردن زيرساخت‌هاي قوي و كاهش ريسك‌ها، حمايت از صندوق‌هاي با درآمد ثابت، توسعه صندوق‌هاي مولتي كالايي، به‌كارگيري الگوي نظارت متمركز و توسعه‌اي نسبت به صندوق‌ها، نرخ بهره بالا و مشكلات پيش روي شركت‌ها، كنترل نرخ اخزا، توسعه ابزارهاي مالي و... از سوي مديران حاضر در اين جلسه مطرح شد.