رشد اقتصادي مبتني بر بهره‌وري پايدار است

۱۴۰۳/۰۷/۱۲ - ۰۰:۱۳:۰۷
|
کد خبر: ۳۲۱۹۹۶

رييس سازمان ملي بهره‌وري ايران گفت: رشد در هر زمينه‌اي از دو طريق اتفاق مي‌افتد، يكي از آنها مبتني بر تزريق ورودي بيشتر مانند سرمايه و نيروي انساني است كه منجر به خروجي بيشتر مي‌شود و ديگري تمركز بر توسعه فناوري، بهينه‌سازي فرآيندها و ساختارها براي دريافت خروجي بيشتر از ورودي است؛ رشدي پايدار مي‌ماند كه مبتني بر بهره‌وري باشد.

رييس سازمان ملي بهره‌وري ايران گفت: رشد در هر زمينه‌اي از دو طريق اتفاق مي‌افتد، يكي از آنها مبتني بر تزريق ورودي بيشتر مانند سرمايه و نيروي انساني است كه منجر به خروجي بيشتر مي‌شود و ديگري تمركز بر توسعه فناوري، بهينه‌سازي فرآيندها و ساختارها براي دريافت خروجي بيشتر از ورودي است؛ رشدي پايدار مي‌ماند كه مبتني بر بهره‌وري باشد. ميرسامان پيشوايي در نشست يازدهم از سلسله نشست‌هاي گفتمان حكمراني توسعه با عنوان «حكمراني بهره‌وري» كه با حضور رييس هيات عامل صندوق توسعه ملي برگزار شد، گفت: بند اول سياست‌هاي كلي برنامه هفتم توسعه بر رشد اقتصادي متوسط هشت درصد با تاكيد بر افزايش بهره‌وري كل عوامل توليد اشاره دارد؛ نظام‌هاي حكمراني در دنيا اهداف متعددي را دنبال مي‌كنند كه از ميان آنها مي‌توان عدالت اجتماعي، بهره‌وري، كيفيت زندگي و مشاركت مردمي را به عنوان اهداف مشترك در تمام دنيا درنظر گرفت. پيشوايي افزود: تمركز نشست امروز بر بهره‌وري است؛ بهره‌وري يك مفهوم فرارشته‌اي است و به همه تخصص‌ها ربط دارد؛ در تعريف اين واژه، استفاده كار و اثربخش از منابع و عوامل توليد به منظور كسب ستانده بيشتر از منظر كمي و كيفي در راستاي نيل به اهداف پيامدي سيستم موردنظر آمده است؛ همين تعريف ساده را بسياري از افراد در سطح مديريت‌هاي كلان نيز نمي‌دانند كه اين باعث بروز مشكل مي‌شود. رييس سازمان بهره‌وري تصريح كرد: زماني مي‌توان يك سازمان را بهره‌ور دانست كه كارا و اثربخش عمل كند و همه اعضاي آن در راستاي هدفي كه تعريف شده عمل كنند. وي درباره نسبت بهره‌وري به رشد اقتصادي افزود: هر رشدي از دو طريق اتفاق مي‌افتد، يكي از آنها مبتني بر تزريق ورودي بيشتر مانند سرمايه و نيروي انساني است كه منجر به خروجي بيشتر مي‌شود و ديگري تمركز بر توسعه فناوري، بهينه‌سازي فرآيندها و ساختارها براي دريافت خروجي بيشتر از ورودي است، آن رشدي كه پايدار مي‌ماند، رشد مبتني بر بهره‌وري است، هر دوي اين بال‌ها بايد در كنار يكديگر حركت كنند. پيشوايي خاطرنشان كرد: يكي از موانع بزرگ بهره‌وري در كشور نبود انگيزه در بخش خصوصي است، براي افزايش بهره‌وري بايد آن را تقويت كرد؛ دولت بايد فضا را براي استفاده از شركت‌هاي دانش‌بنيان باز كند.

وي با بيان اينكه استقرار كامل نظام‌ بهره‌وري جزو ضروريات است، افزود: بهره‌وري در دولت بايد خدمت محور باشد، طراحي و پياده‌سازي نظام سنجش بهره‌وري خدمات كليدي دستگاه‌هاي اجرايي، دستورالعمل‌هاي افزايش نقش آفريني شركت‌هاي دانش‌بنيان و تقسيم منافع حاصل از مشاركت آنان در ارتقاي بهره‌وري، منجر به بهبود نظام بهره‌وري در كشور خواهد شد و دولت مكلف به انجام آن است. رييس سازمان بهره‌وري افزود: آمار مربوط به بازه زماني ۱۲ ساله (۹۱ تا ۱۴۰۱) نشان مي‌دهد كه دهه ۹۰، دهه تلخي براي اقتصاد كشور بوده و در سه ،چهار سال گذشته توانسته‌ايم بازگشت خوبي داشته باشيم. در سال ۹۱ رشد بهره‌وري كل عوامل توليد، منفي ۷.۲ درصد بوده و سال ۱۴۰۲ به ۳۲ درصد رسيده و رشد حاصل از نيروي كار در سال ۹۱ به ميزان ۰.۳ درصد بوده كه در سال ۱۴۰۲ به ۰.۷ درصد رسيده است، آمار ديگر مربوط به رشد توليد ناخالص داخلي است كه ۱۲ سال قبل منفي ۴.۴ درصد بوده و در سال ۱۴۰۲ به ۴.۵ درصد رسيده است. پيشوايي با اشاره به اينكه رشد بهره‌وري كل عوامل توليد در۵۰ سال اخير ۰.۲ بوده است آمار ديگري را در اين حوزه اعلام كرد و افزود: اين رشد در دولت دوازدهم منفي ۰.۶ درصد و در دولت سيزدهم ۳.۵ درصد بوده است، رشد بهره‌وري نيروي كار در سال ۱۴۰۲ به ۲.۸ درصد و رشد بهره‌وري سرمايه در همين سال به ۳.۵ درصد رسيد.