نرخ رشد اقتصادي اعلام شد
براساس اعلام مركز آمار ايران، در بهار امسال نرخ رشد اقتصادي با احتساب بخش نفت به ۴.۶ درصد و بدون احتساب بخش نفت به ۲.۸ درصد رسيده كه گروه صنايع و معادن با نرخ رشد ۵.۸ درصدي در جايگاه اول قرار دارد.
براساس اعلام مركز آمار ايران، در بهار امسال نرخ رشد اقتصادي با احتساب بخش نفت به ۴.۶ درصد و بدون احتساب بخش نفت به ۲.۸ درصد رسيده كه گروه صنايع و معادن با نرخ رشد ۵.۸ درصدي در جايگاه اول قرار دارد. مركز آمار ايران طي گزارشي نرخ رشد اقتصادي در سه ماهه نخست امسال را منتشر كرد كه نشان از رشد اقتصادي ۴.۶ درصدي با احتساب بخش نفت و رشد ۲.۸ درصدي بدون احتساب بخش نفتي دارد. براساس اين گزارش، مطابق آخرين نتايج حسابهاي ملي-فصلي مركز آمار ايران، محصول ناخالص داخلي (GDP) به قيمت ثابت سال ۱۴۰۰ در سه ماهه اول سال جاري به رقم ۲۴ هزار و ۱۷۷ هزار ميليارد ريال با با احتساب نفت و ۱۸ هزار و ۲۰ هزار ميليارد ريال بدون احتساب نفت رسيده است، در حالي كه رقم مذكور در سه ماهه اول سال قبل با احتساب بخش نفت ۲۳ هزار و ۱۲۱ هزار ميليارد ريال و بدون نفت ۱۷ هزار و ۵۳۶ هزار ميليارد ريال بوده كه نشان از رشد ۴.۶ درصدي محصول ناخالص داخلي با نفت و ۲.۸ درصدي محصول ناخالص داخلي بدون نفت در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ دارد. نتايج مذكور حاكي از آن است كه در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ رشته فعاليتهاي گروه كشاورزي ۲.۳، گروه صنايع و معادن ۵.۸ و گروه خدمات ۳.۱ درصد نسبت به سه ماهه اول سال ۱۴۰۲، رشد داشته است.
محاسبات فصلي در مركز آمار ايران در قالب ۱۸ بخش اصلي متشكل از ۵۰ رشته فعاليت بر مبناي طبقهبندي ISIC.Rev۴ انجام ميشود كه بر اين اساس گروه كشاورزي شامل زير بخشهاي زراعت و باغداري، دامداري، جنگلداري و ماهيگيري، گروه صنايع و معادن شامل زير بخشهاي استخراج نفت خام و گاز طبيعي، استخراج ساير معادن، صنعت، تامين آب و برق، توزيع گاز طبيعي و ساختمان است و گروه خدمات شامل زير بخشهاي عمده و خرده فروشي، فعاليتهاي خدماتي مربوط به تامين جا و غذا، حمل و نقل، انبارداري، پست، اطلاعات و ارتباطات، فعاليتهاي مالي و بيمه، مستغلات، كرايه و خدمات كسب و كار و دامپزشكي، اداره امور عمومي و خدمات شهري، آموزش، فعاليتهاي مربوط به سلامت انسان و مددكاري اجتماعي و ساير خدمات عمومي، اجتماعي، شخصي و خانگي است. لازم به ذكر است؛ سري زماني حسابهاي ملي مركز آمار ايران با تغيير سال پايه ۱۴۰۰ تهيه و منتشر شد. در اين راستا ارزشگذاري اين محاسبات كه پيش از اين براساس قيمت توليدكننده بود به قيمت پايه نيز تغييركرد. بهروز رساني منابع اطلاعاتي در راستاي تغيير سال پايه و بازنگري در برخي طبقهبنديها صورت گرفت. در همين راستا حسابهاي ملي و منطقهاي سالانه با تفصيل بيشتر به سال پايه ۱۴۰۰ و قيمت پايه در دست انتشار است. در روش هزينه يا مخارج، GDP از مجموع اجزاي تقاضاي نهايي به دست آمده، اجزاي تقاضاي نهايي به پنج سر فصل مصرف نهايي خصوصي، مصرف نهايي دولت، تشكيل سرمايه ثابت ناخالص، خالص صادرات و تغييرات موجودي انبار و اشتباهات آماري تفكيك ميشود. بررسي روند رشد اجزاي تقاضاي نهايي در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ نسبت به سه ماهه اول سال قبل نشان ميدهد كه رشد هزينه مصرف نهايي خصوصي معادل ۲.۳ درصد، هزينه مصرف نهايي دولت ۳/۷ درصد، تشكيل سرمايه ثابت ناخالص ۳.۶ درصد، صادرات كالا و خدمات ۷.۶ درصد، واردات كالا و خدمات نيز معادل ۶.۵ درصد است. همچنين بر اساس آخرين محاسبات مركز آمار ايران، جمعيت كشور در اول آبان ماه سال جاري حدود ۸۵ ميليون و ۹۶۱ هزار نفر برآورد ميشود. از كل جمعيت ايران، تعداد ۶۶ ميليون و ۲۰۷ هزار نفر ساكن نقاط شهري (۷۷ درصد شهرنشين) و ۱۹ ميليون و ۷۵۴ هزار نفر ساكن نقاط روستايي (۲۳ درصد روستانشين) هستند. تعداد ۴۳ ميليون و ۳۷۲ هزار نفر مرد و ۴۲ ميليون و ۵۸۲ هزار نفر زن برآورد ميشود. بر اين اساس نسبت جنسي برابر ۱۰۱/۸ درصد محاسبه ميشود. به عبارتي حدودا در مقابل هر ۱۰۲ مرد ۱۰۰ زن در ايران وجود دارد.
از نظر ساختمان سني جمعيت حدود ۲۲/۸ درصد در سنين ۰-۱۴ سال، ۶۹/۷ درصد در سنين كار و فعاليت (۱۵ تا ۶۴ سال) و ۵/۷ درصد در سنين ۶۵ ساله و بيشتر هستند. پرجمعيتترين استان كشور، استان تهران با مقدار ۱۴ ميليون و ۴۲۵ هزار نفر و كم جمعيتترين استان كشور استان ايلام با ۵۷۹ هزار نفر جمعيت است. استان سيستان و بلوچستان، با سهم ۳۸ درصدي جمعيت كمتر از ۱۵ سال جوانترين استان كشور و در مقابل استان گيلان با سهم ۱۱ درصدي جمعيت ۶۵ سال و بيشتر سالمندترين استان كشور هستند. برپايه دو سرشماري اخير رشد جمعيت كل كشور در دوره پنج ساله ۱۳۹۵-۱۳۹۰ برابر ۱/۲۴ درصد بود. اما براساس آخرين برآوردهاي جمعيتي رشد جمعيت كشور در دورههاي بعدي رو به كاهش گذاشته است. به اين ترتيب كه در دوره ۱۴۰۰-۱۳۹۵ برابر ۰/۹۸ درصد و در دوره ۱۴۰۵-۱۴۰۰ برابر ۰/۷۲ درصد برآورد ميشود. تعداد خانوار كل كشور نيز از ۲۴ ميليون و ۱۹۶ هزار خانوار در سال ۱۳۹۵ به ۲۷ ميليون و ۶۵۱ هزار خانوار در سال ۱۴۰۳ رسيده است. در همين سال تعداد خانوار شهري برابر ۲۱ ميليون و ۶۸۲ هزار و روستايي ۵ ميليون و ۹۶۹ هزار برآورد ميشود. بنا به قانون، اجراي سرشماريها در فواصل زماني معين ده يا پنج ساله انجام ميشود. با توجه به فاصله اجراي سرشماريها و نياز به اطلاعات به روزتر اين مركز برآوردها و پيشبينيهاي جمعيتي را در دستور كار خود قرار داده است. پس از اجراي هر سرشماري و تاييد نتايج با استفاده از روشهاي علمي و به روز، جمعيت كل كشور را براي آينده پيشبيني و در فواصل دو سرشماري برآورد ميكند. نتايج برآوردها و پيش بينيهاي جمعيتي تهيه شده توسط متخصصان جمعيتشناسي پس از بررسي و تاييد در كميته بخشي آمارهاي جمعيت (متشكل از اساتيد، صاحبنظران، كارشناسان و نمايندگان خبره دستگاههاي اجرايي) براي استفاده عموم از طريق درگاه ملي آمار اطلاعرساني ميشود.