فرش سبز زير پاي سهامداران
از ابتداي هفته بورس تهران روند مثبتي را پشت سر ميگذارد كه اين روند علتهاي مختلفي دارد؛ اما مهمترين گزينه يعني صحبتهاي مسوولان دولت چهاردهم درخصوص تمايل به انجام مذاكرات و كاهش قيمت دلار در بازار آزاد و افزايش قيمت نيمايي باعث شده كه تالار شيشهاي تا حدود زيادي مثبت شود.
از ابتداي هفته بورس تهران روند مثبتي را پشت سر ميگذارد كه اين روند علتهاي مختلفي دارد؛ اما مهمترين گزينه يعني صحبتهاي مسوولان دولت چهاردهم درخصوص تمايل به انجام مذاكرات و كاهش قيمت دلار در بازار آزاد و افزايش قيمت نيمايي باعث شده كه تالار شيشهاي تا حدود زيادي مثبت شود.
طي دو روز شاهد ورود نقدينگي به بازار هستيم كه اين جريان نقدينگي اگر حداقل دو هفته ادامهدار باشد ميتواند مسير بازار سرمايه را تغيير دهد و به افزايش ارزش معاملات بازار نيز كمك شاياني كند.
درحال حاضر نياز است كه ارزش معاملات بازار سرمايه روبه افزايش است و ادامهدار بودن اين روند ميتواند آينده بازار را تضمين كند. ارزش بالاي معاملات نشاندهنده افزايش ميزان نقدينگي، افزايش خريد و فروش سهام و به تبع آن اوضاع مساعد سهام است. در كل افزايش ارزش معاملات بازار سرمايه ميتواند روند بازار را تغيير دهد. درحال حاضر ارزش معاملات به يك مولفه بسيار مهم در بازار سهام تبديل شده است و اگر ارزش معاملات دو هفته الي يك ماه افزايشي باشد، ماهيت بازار نيز افزايشي خواهد بود.
ارزش معاملات دلاري بازار به ۹۰ ميليون دلار رسيده كه رقم قابلتوجهي نسبت به روزهاي قبل است. اين شاخص آخرين بار در روز معاملاتي پس از انتخابات ايران به بالاي ۱۰۰ ميليون دلار رسيده بود. بهنظر ميرسد اگر يك هفته ارزش معاملات دلاري بازار، بالاي رقم مذكور بماند، ميتوان به آينده بازار اميدوارتر بود. البته پيشنياز اين اميدواري حمايتهاي بنيادي است كه از سوي سياستگذار بايد وجود داشتهباشد.
بازار سرمايه در شرايط كنوني به يك محرك بنيادي نياز دارد كه قطعا قويترين آن، كاهش نرخ بهره اوراق است. رقيب ديرينه بورس كه روزگار بازار را سياه كرده است، بايد از پا دربيايد. رشد دلار نيما نيز بايد حداقل يك جهش ۹ هزار توماني را تجربه كند تا ميانگين آن به ۵۰ هزار تومان نزديك شود. همچنين انتخابات امريكا به عنوان يك ابهام بزرگ بر سر اقتصاد و سياست ايران و جهان نيز نقش پُر رنگي را در نوسانات بازارهاي جهان و ايران بازي ميكند. همه اين عوامل ميتواند ارزش معاملات را از ۱۰ همت عبور دهد و رونق نسبي را به بازار برگرداند.
بورس بهبود مييابد؟
يك كارشناس بازار سرمايه نوشت كه با توجه به فضاي فعلي نرخ بهره بالا و فاصله نرخ نيما با بازار آزاد و همچنين انتشار گزارشهاي ضعيف اثر معكوسي بر معاملات ميگذارد و فشار فروش بازار را بيشتر خواهد كرد. پس در معاملات بازار علاوه بر در نظر گرفتن سياستهاي كلان دولت بايد به گزارش شركتها نيز توجه كرد. تا به امروز در مورد هر سه موضوع نرخ نيمايي، نرخ بهره و حمايت دولت از بورسي كه تاثير بنيادي بر بورس دارد وزير اقتصاد و ساير وزرا و دستاندركاران موضعگيري مثبتي كردهاند. وزير اقتصاد وعده كمك كردن به بازار سرمايه و بهبود وضعيت اين بازار را داده و حتي بهبود بازار را جزو اولويتهاي بالاي دوران وزارت خود ميداند و در صحبتها و توييتها نيز بر اين موضوع تاكيد كرده است. در همين راستا بسياري از افراد معتقدند كه سه جريان اگر در بازار اصلاح شود خود به خود فضاي رشد قيمت بهبود بازار رخ ميدهد؛ اول نرخ بهره، دوم نرخ نيما و سوم رابطه دولت با شركتها در بودجه و قانونگذاريهاست.
تا به امروز در مورد هر سه موضوع بنيادي اثرگذار بر بورس وزير اقتصاد و ساير وزرا و دستاندركاران موضعگيري مثبتي كردهاند. بانك مركزي نيز در حمايت از بورس تغيير نرخ نيما را با سرعت كم در مسير اصلاح قرار داده است اما رفتار دوگانه در قبال تامين مالي دولت وجود دارد و همين مساله بر نرخ بهره و انتشار اوراق با نرخ بهره بالا تاثيرگذار شده كه با وعدههاي وزير اقتصاد سازگاري ندارد. نرخ بهره به عنوان يكي از عوامل بسيار تاثيرگذار در بازار مطرح ميشود و اگر انتشار اوراق با نرخهاي ۳۳ و ۳۴ ادامه داشته باشد خيلي زود دوباره نرخ اخزا در بازار بالا كشيده و فضاي تحولات دلسردكننده بر بورس حاكم خواهد شد.
بازار از دريچه معاملات
در معاملات آخرين روز كاري هفته يعني چهارشنبه، شاخص كل بورس تهران 2 هزار و 355 واحد -معادل 0.11 درصد- نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 155 هزار و 23 واحد رسيد. شاخص كل هموزن بورس نيز با رشد هزار و 1 واحدي در رقم 706 هزار و 998 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 11 واحد رشد كرد به رقم 22 هزار و 308 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 39 واحد به سطح 124 هزار و 584 واحد رسيد.
روز چهارشنبه خالص جريان پول حقيقي در بازار سهام منفي شد و شاهد خالص منفي 121 ميليارد توماني جريان پول حقيقي در ميان موقعيتهاي سهامي بوديم. در اين روز نماد كگل بيشترين ورود پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 44.1 ميليارد تومان بود. پس از كگل، نمادهاي كاوه، ونوين، وتجارت و وپارس بيشترين ورود پول را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين خروج پول حقيقي به نمادهاي وبملت، شستا، شپنا، خساپا و كالا تعلق داشت.
در آخرين روز كاري هفته نمادهاي وبملت، فملي، كگل، كچاد و ومعادن نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي فولاد، شپنا و وغدير نمادهاي قرمزپوشي بودند كه بيشترين اثر منفي را بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي وسپهر، تجلي، سامان و آريا بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي زاگرس، خاور و فرابورس بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد وبملت بيشترين تراكنش را داشت و فولاد و ذوب در رتبههاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز فزر، خاور و كرمان بيشترين تراكنش را داشتند.
روز چهارشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 17 هزار و 153 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 4 هزار و 996 ميليارد تومان بود كه 29 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل ميدهد. ارزش معاملات خرد سهام با افزايش 12 درصدي نسبت به روز سهشنبه به رقم 6 هزار و 181 ميليارد تومان رسيد.
در معاملات چهارشنبه، 131 نماد صف خريد داشتند و 91 نماد با صف فروش مواجه بودند. در معاملات روز گذشته بازار سهام 47 درصد نمادها قرمز پوش بودند و 53 درصد نقشه معاملات سبز رنگ بود. سرانه فروش هر كد حقيقي در سطح 27.8 ميليون تومان قرار گرفت و سرانه خريد در محدوده 33.9 ميليون توماني ايستاد.