پيشبيني زمستان سرد و راهكارهاي جلوگيري از ناترازي گاز
ناترازي گاز هر ساله نگرانيهايي را براي اقشار مختلف ايجاد ميكند، اكنون ۲۶۰ ميليون متر مكعب ناترازي گاز وجود دارد كه به نظر ميرسد در زمستان براي جبران اين عدد محدوديتهايي اعمال شود.
ناترازي گاز هر ساله نگرانيهايي را براي اقشار مختلف ايجاد ميكند، اكنون ۲۶۰ ميليون متر مكعب ناترازي گاز وجود دارد كه به نظر ميرسد در زمستان براي جبران اين عدد محدوديتهايي اعمال شود.
به گزارش مهر، هفته گذشته بود كه سعيد توكلي مديرعامل شركت ملي گاز از ناترازي ۲۶۰ ميليون مترمكعبي در روز سخن گفت و توضيح داد اما اين به آن معنا نيست كه وزارت نفت اقداماتي انجام نداده است، تدابير خوبي در اين حوزه در نظر گرفته شده و اميدواريم زمستان امسال آمادگي كامل داشته باشيم. همان روز هم محمدرضا عارف، معاون اول رييسجمهور اعلام كرد كه از الان مشخص است كه زمستان با ناترازي گاز روبهرو خواهيم شد. بعد از آن هم در تابستان ناترازي برق خواهيم داشت.
در روزهاي سرد زمستان بيش از يك ميليارد و ۱۵۰ ميليون مترمكعب گاز براي تأمين بخشهاي خانگي، تجاري، اداري، صنايع، نيروگاهها، پتروشيميها و كشاورزي نياز داريم كه از اين رقم در بيشترين ميزان، امكان تأمين ۸۵۰ ميليون مترمكعب گاز را براي مصارف داخلي داريم. كه نشاندهنده بيش از ۲۵۰ ميليون متر مكعب ناترازي است كه با تخصيص فرآوردههاي نفتي به صنايع و نيروگاهها و محدوديت و قطع گاز پتروشيميها و صنايع سعي بر جبران آن ميشود. پيش بينيهاي سازمان هواشناسي حاكي از آن است كه امسال هم زمستان سختي پيش رو خواهيم داشت كه اين موضوع اگر اتفاق بيفتد روند مصرف گاز را دو چندان افزايش ميدهد و در حالت خوشبينانه احتمال آنكه ناترازي گاز ۳۰۰ ميليون متر مكعب هم گذر كند، وجود دارد و مشخص نيست شركت ملي گاز امسال چه تدابيري را براي تأمين گاز بخش خانگي و ساير بخشها در نظر بگيرد. آيا تنها به تعرفههاي پلكاني بسنده ميكند يا بايد از ۶ ماهه ابتدايي سال موضوعات ديگري را نيز در نظر ميگرفت. يكي از راهكارهاي كاهش ناترازي گاز جايگزيني وسايل پر بازده و پرداخت تسهيلات تا چنين امكاني براي خانوارها و صنايعي كه از تجهيزات قديمي استفاده ميكنند وجود داشته باشد حتي سال گذشته در دولت سيزدهم طرح جايگزيني بخاريهاي راندمان بالا در نظر گرفته شد؛ چرا كه در صورت محدوديت براي پتروشيميها و صنايع زيانهاي هنگفتي براي كشور و عدم نفع آنها وجود دارد، چرا كه ارزآوري كشور ارتباط مستقيمي با صنايع دارد. كه در صورت ذخيرهسازي گاز در شش ماهه ابتدايي سال توسط صنايع اين امر ميتوانست راهگشا باشد.
كشف و توسعه ميادين جديد و همچنين ايجاد بستري امن براي سرمايهگذاري داخلي و خارجي نيز ميتواند مثمر ثمر واقع شود چرا كه در اين شرايط ميتوان به استفاده از فناوريهاي نو و برداشت بيشتر از پارس جنوبي اميدوار بود.