افت ارزش معاملات بورس تهران در گزارش WFE
در تازهترين گزارش فدراسيون بورسهاي جهان كه در ماه سپتامبر منتشر شده، بورس تهران در ماه جولاي افتي ۴۱ درصدي در ارزش معاملات نسبت به ماه ژانويه داشته است. اين افت در حالي است كه نام فرابورس ايران به مانند دورههاي گذشته در اين گزارش به چشم نميخورد و باوجود پيگيريها از فرابورس ايران، پاسخ قانع كنندهاي براي اين غيبت دريافت نكرديم.
در تازهترين گزارش فدراسيون بورسهاي جهان كه در ماه سپتامبر منتشر شده، بورس تهران در ماه جولاي افتي ۴۱ درصدي در ارزش معاملات نسبت به ماه ژانويه داشته است. اين افت در حالي است كه نام فرابورس ايران به مانند دورههاي گذشته در اين گزارش به چشم نميخورد و باوجود پيگيريها از فرابورس ايران، پاسخ قانع كنندهاي براي اين غيبت دريافت نكرديم. در گزارش فدراسيون بورسهاي جهان (WFE) ارزش بازار داخلي، ارزش معاملات و تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي جهان مورد بررسي قرار ميگيرد. در اين گزارش، بورسهاي جهان در سه منطقه كلي Americas (امريكاي شمالي، مركزي و جنوبي)، APAC (آسيا و اقيانوسيه) و EMEA (اروپا، خاورميانه و آفريقا) تقسيمبندي شده و مورد بررسي قرار گرفتهاند. بازار سهام ايران كه در منطقه سوم قرار دارد، در يك سال گذشته عملكرد مناسبي نداشته است. با وجود تمام مشكلات جهاني، ارزش بازار كل بورسهاي جهان تا پايان جولاي ۲۰۲۴ عددي بيش ۱۰۱ تريليون دلار شناسايي شده و تعداد شركتهاي عضو فدراسيون بورسهاي جهان هم به بيش از ۵۴ هزار شركت رسيده است.
ارزش بورسهاي جهان
بر اساس آمار صداي بورس، اولين منطقه بررسي شده در اين گزارش Americas (امريكاي شمالي، مركزي و جنوبي) است كه به عنوان بزرگترين منطقه بورسي جهان ارزش بازاري بيش از ۶۰ هزار ميليارد دلار را داشته و نسبت به جولاي سال ۲۰۲۳ رشدي ۱۳.۵ درصدي را شاهد بوده است. اين منطقه همچنين در عملكرد ماهانه رشدي ۹ درصدي را نسبت به ژانويه سال جاري داشته است. بيشترين رشد ارزش بازار در منطقه Americas متعلق به بورس نزدك است كه با ۱۲ درصد رشد ماهانه نسبت به ژانويه به بيش از ۲۶ هزار ميليارد دلار رسيده است. بورس نيويورك هم به عنوان بزرگترين بورس اين منطقه با رشد ماهانه ۱۰ درصدي همراه بوده است. بزرگترين بازندگان اين منطقه هم نسبت به جولاي ۲۰۲۳ بورسهاي كانادا، مكزيك و برزيل بودند كه در عملكرد ماهانه به ترتيب با افت ۱۶، ۱۳ و ۹ درصدي همراه بودند. (در جدول شماره ۱ اطلاعات ارزش بازار برخي بورسهاي منتخب اين منطقه را مشاهده ميكنيد.)
افت ارزش معاملات بورس تهران
در گزارش WFE
منطقه APAC (آسيا و اقيانوسيه) با ارزش بازاري بيش از ۳۵ هزار ميليارد دلار رشدي ۸ درصدي را در عملكرد ماهانه نسبت به ژانويه ثبت كرده است. ارزش بازار اين منطقه نسبت به دوره مشابه سال گذشته هم رشدي ۱.۲ درصدي را تجربه كرده است. بورس پاكستان و هند به ترتيب با رشدهاي ۱۵ و ۲۰ درصدي برندگان اين منطقه بودند. همچنين بورسهاي قزاقستان و تايوان هم با ۱۸ درصد رشد ماهانه در رتبههاي بعدي بيشترين رشد اين منطقه هستند. بورسهاي داكا و تايلند هم بورسهايي بودند كه با افتهاي ماهانه ۱۸ و ۳ درصدي بيشترين كاهش ارزش بازار داخلي را داشتند.
افت ارزش معاملات بورس تهران
در گزارش WFE
منطقه سوم كه براي بورس ايران اهميت بيشتري دارد، EMEA (اروپا، خاورميانه و آفريقا) است كه حال چندان خوبي ندارد. ارزش بازار كل منطقه EMEA نسبت به جولاي سال گذشته افتي ۶ درصدي داشته و به بيش از ۲۰ هزار ميليارد دلار رسيده است. بورسهاي بلاروس و بوداپست در اين منطقه با اقبال روبهرو بودند و در عملكرد ماهانه نسبت به ژانويه رشدي ۲۰ و ۵ درصدي داشتند. ارزش بازار داخلي بورس بلغارستان با وجود اينكه در عملكرد ماهانه ۱۴ درصد رشد نسبت به ژانويه داشته اما در عملكرد سالانه وضعيت خوبي ندارد و نسبت به جولاي سال گذشته ۴۷ درصد افت ثبت كرده است. بورس سيشل هم در اين منطقه عملكرد جالبي نداشته و ارزش بازار داخلي آن در عملكرد ماهانه ۱۶ درصد افت كرده است. بورس تهران و فرابورس ايران هم در اين منطقه قرار دارند. ارزش بازار داخلي بورس تهران در جولاي ۲۰۲۴ به بيش از يك هزار و ۵۲۳ ميليارد دلار رسيده كه نسبت به جولاي سال گذشته ۳ درصد كاهش داشته است و در عملكرد ماهانه هم ۷ درصد افت را تجربه كرده است. (مبناي محاسبه ارزش بازار بورسهاي ايران همچنان دلار موسوم به جهانگيري است) . البته بنا به دلايل نامعلوم، گزارش عملكرد فرابورس ايران در گزارش ماه سپتامبر فدراسيون نيز ثبت نشده است.
ارزش معاملات بورسهاي عضو WFE
ارزش معاملات در منطقه America در جولاي امسال به بيش از ۷ هزار ميليارد دلار رسيد كه رشدي ۹ درصدي نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. بورس كاستاريكا در اين منطقه با بيشترين رشد ارزش معاملات همراه بوده كه ۱۰۰ درصد رشد داشته است. بورسهاي لاتينكس و برمودا هم به ترتيب با ۸۲ و ۷۹ درصد رشد ارزش معاملات همراه بودند. در اين ميان بورسهاي جاماييكا و ميامي با افتي ۶۹ و ۱۴ درصدي در ليست متضرران اين منطقه قرار گرفتند. با توجه به آمار منتشر شده توسط فدراسيون بورسهاي جهان منطقه America به عنوان بزرگترين منطقه بورسهاي جهان نسبت به دو منطقه ديگر شرايط بهتري را داراست. در APAC (آسيا و اقيانوسيه) ارزش معاملات با رشد سه درصدي نسبت به ژانويه ۲۰۲۴ به بيش از چهار هزار ميليارد دلار رسيده است. بورس باكو با رشد ۱۰۷۵ درصدي بيشترين رشد ارزش معاملات را در اين منطقه از آن خود كرده است. همچنين بورسها قزاقستان و كلمبو هم رشدي بيش از ۱۰۰ درصد داشتند. بزرگترين بازندگان در منطقه آسيا و اقيانوسيه هم فرابورس چين با ۴۹ افت و بورس داكا با ۳۵ درصد افت بودند. منطقه سوم يعني EMEA اما شرايط خوبي نداشت و ارزش معاملات آن با افتي ۱۱ درصدي نسبت به ژانويه امسال به ۷۴۴ ميليارد دلار رسيد. بورس لوساكا در اين منطقه بيشترين رشد ارزش معاملات را نسبت به ژانويه داشته است و بورسهاي موريس و تانزانيا هم به ترتيب با ۵۳۴ و ۷۲۴ درصد بيشترين رشد ارزش معاملات را داشتند. بورس سيشل هم با ۱۰۰ درصد كاهش بزرگترين بازنده اين منطقه به شمار ميآيد. بورس تهران هم از حال بد اين منطقه مستثني نيست و ارزش معاملات آن نسبت به ژانويه تقريبا نصف شده و به ۱۰ ميليارد دلار رسيده است. ارزش معاملات بورس تهران در اين گزارش با افت ۴۱ درصدي همراه بوده است.