ماهوارهبر «قائم-۱۰۵» و ماهواره «نور-۴» تا سال آينده پرتاب ميشوند
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران گفت: زيرسيستمها و ماژولهاي ماهوارهبر «قائم-۱۰۵» در حال تست است و طي يك سال آينده اولين پرتاب تحقيقاتي خود را انجام خواهد داد. همچنين ماهواره نور-۴ نيز تا يكسال آينده به فضا پرتاب خواهد شد.
سردار علي جعفرآبادي فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران در گفتوگوي ويژه خبري شبكه خبر با اشاره به پرتاب موفق ماهواره «چمران-۱» گفت: پرتاب امروز يك ويژگي منحصربهفرد داشت چون يك پروژه چندوجهي بود.
وي افزود: كارفرماي اين پروژه سازمان فضايي ايران است كه متعلق به دولت است، ماهوارهبر، توسط سپاه پاسداران ساخته شده و ماهواره توسط شركت صاايران متعلق به وزارت دفاع ساخته شده است.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه ادامه داد: پژوهشگاه فضايي ايران متعلق به دولت، ناظر اين پروژه بوده است و شركتهاي فناور و دانشبنيان در ساخت زير سيستمهاي ماهوارهبر و ماهواره حضور داشتهاند.
وي گفت: اين موارد نشاندهنده اين است كه همه اركان اصلي فضايي در بخشهاي كشوري و لشكري نقش داشتهاند و نشان داد كه اگر همدلي و همافزايي در همه بخشها وجود داشته باشد، دستاوردهاي ما نهتنها جمع نميشود بلكه در يكديگر ضرب شده و ما به يك محصول و دستاورد كارآمد خواهيم رسيد كه امروز شاهد آن بوديم.
سردار جعفرآبادي افزود: پرتاب امروز نشان داد كه اگر همدلي وجود داشته باشد ميتوان در عين كثرت به وحدت رسيد. فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه تصريح كرد: اين پرتاب يك پيام ديگر هم داشت كه در پيام سرلشكر سلامي نيز به آن اشاره شده بود، اين است كه با وجود همه محدوديتها تحريمها و تهديدات موجود، فعاليتهاي فضايي كشور نه متوقف شده و نه كند شده است بلكه امروز شاهد هستيم كه پيشرفتهاي شگرفي در اين بخش در حال رخدادن است.
سردار جعفرآبادي در پاسخ به سوالي مبني بر همكاري دولت و سپاه پاسداران در حوزه فضايي عنوان كرد: سپاه پاسداران نه تنها در حوزه فضايي بلكه در همه حوزههاي سازندگي، اقتصادي و مردمياري همواره به دولت كمك ميكند. وي ادامه داد: يك همكاري خوب در حوزه فضايي در دولت سيزدهم آغاز شده و ما با ماهواره بر قائم ۱۰۰ اولين پرتاب را براي دولت انجام داديم كه ماهواره ثريا را به مدار ۷۵۰ كيلومتري پرتاب كرد.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران با اشاره به ماهوارهبر «قائم-۱۰۰» و ويژگيهاي آن عنوان كرد: اين ماهواره بر يك ماهواره بر سوخت جامد سهمرحلهاي است كه مرحله اول آن ۷۰ ثانيه زمان نياز دارد.
وي افزود: موتور مرحله اول پس از ۷۰ ثانيه جدا شده و موتور دوم وارد مدار ميشود. همه اين اتفاقات در ۹ دقيقه رخ داد، در مرحله بعد موتور مرحله سوم روشن شد. سپس جدايش ماهواره به شكل كاملاً آرام و با نوازش ماهواره در مدار زمين انجام شد.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران در پاسخ به سوالي مبني بر نحوه همكاري دولت چهاردهم در حوزه فضايي تصريح كرد: بايد قبل از همه از دولت سيزدهم تشكر كنيم و به روح بلند شهيد رييسي و شهداي خدمت درود بفرستيم. به گفته وي، شهيد رييسي كسي بود كه پس از يك دوره ركود در صنعت فضايي ايران دوباره اين چرخ را به حركت درآورد و درخت فضايي ايران مجدداً شكوفا شد.
سردار جعفرآبادي ادامه داد: با افتخار پرتاب امروز را به نوبه خود به رييسجمهور عزيزمان جناب آقاي دكتر پزشكيان تقديم ميكنم. ايشان از چهرههاي دانشگاهي و نخبگان علمي هستند و اتفاقاً حوزه فضايي محلي است كه نخبگان و كساني كه عاشق پيشرفت و فناوري كشور هستند در آن حضور دارند.
وي افزود: فكر ميكنم يك درك متقابل خوب بين حوزه فضايي و تفكرات رييسجمهور عزيزمان وجود دارد و انشاءالله اميدواريم نهضتي كه در حوزه فضايي در دولت سيزدهم آغاز شده در دولت چهاردهم نيز ادامه پيدا كند.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران تصريح كرد: سردار حاجيزاده اخيراً جلسهاي را خدمت آقاي پزشكيان داشتند و فرمودند كه آقاي پزشكيان دغدغه اين كار را دارند و بسيار تأكيد كردند كه فعاليتهاي فضايي كشور باقوت ادامه پيدا كند.
وي ادامه داد: اميدواريم شتابي كه طي سه سال اخير در حوزه رشد فضاي كشور شاهد هستيم نهتنها كاسته نشود بلكه در سالهاي آتي نيز به آن افزوده شود.
سردار جعفرآبادي با اشاره به توانمندي ماهوارهبر «قائم - ۱۰۰» اظهار كرد: اين ماهواره بر عملكرد موفقيتآميزي را در دولتهاي سيزدهم و چهاردهم به ثبت رساند. امروز نيز ماهوارهبر قادر بود تا ماهواره چمران ۱ را در ارتفاع ۷۵۰ كيلومتري قرار دهد ولي نياز ماموريتي ماهواره حضور در ارتفاع ۵۵۰ كيلومتري بود. وي افزود: اين ماهواره بر قادر است ماهوارههاي با وزن ۸۰ كيلوگرمي را نيز به فضا پرتاب كند و در مدار زمين قرار دهد.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران با اشاره به مزيتهاي ماهوارهبر قائم ۱۰۰ عنوان كرد: اكنون ماهوارهبر بسيار ارزان در اختيار داريم كه وزن آن با ۱۸ تُن بسيار سبك است. علت اين است كه از تكنولوژي روز و الياف كامپوزيتي بسيار سبك استفاده كرده به همين دليل جثه و وزن آن كوچك شده است.
وي افزود: لذا؛ يك ماهواره بر تاكتيكي است به نحوي كه روي يك خودرو قرار ميگيرد و شما در صورت نياز ميتوانيد ماهواره را از هر نقطه داخل يا خارج كشور به فضا پرتاب كنيد.
وي افزود: سادگي ساختار ماهواره بر اين امكان را فراهم ميكند كه توليد آن بسيار آسان انجام شود. يعني اگر ارادهاي وجود داشته باشد زير سيستمهاي آن وجود دارد و در فرآيند توليد قرار گرفته است. اين ماهواره بر در كمتر از يك ماه امكان آمادهشدن را دارد و ميتواند به پرتاب برسد.
سردار جعفرآبادي ادامه داد: وجود ماهواره بر قائم ۱۰۰ اين امكان را به ما ميدهد تا هيچ مشكلي در پرتاب ماهوارههاي زير ۸۰ كيلوگرم نداشته باشيم. يعني هر ماهوارهاي كه آماده شود بلافاصله توسط ماهوارهبر قائم ۱۰۰ پرتاب خواهد شد.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران استفاده از ماهوارهبر قائم ۱۰۵ را گام بعدي اين نيرو در حوزه فضا عنوان كرد و افزود: زيرسيستمها و ماژولهاي ماهوارهبر قائم ۱۰۵ در حال تست است و طي يك سال آينده اولين پرتاب تحقيقاتي خود را انجام خواهد داد.
وي ادامه داد: اين ظرفيت ۸۰ كيلوگرمي كه اكنون در اختيار داريم با يك رشد به ۲۰۰ كيلوگرم افزايش پيدا خواهد كرد. اگر بتوانيم به قابليت پرتاب ماهوارهها تا وزن ۲۰۰ كيلوگرم دست پيدا كنيم ميتوانيم درصد بالايي از ماهوارهها را با قائم ۱۰۵ در مدار قرار دهيم.
سردار جعفرآبادي با اشاره به سخنان رهبر انقلاب مبني بر دستيابي به مدار ۳۶ هزار كيلومتر در حوزه فضا تاكيد كرد: هم وزارت دفاع در اين حوزه فعاليت ميكند و هم در نقشه راه سپاه پاسداران نيز پس از «قائم-۱۰۵» ماهواره بر ۴ مرحله «قائم-۱۲۰» را خواهيم داشت كه قادر است چند صد كيلوگرم را در مدار پايين قرار دهد.
به گفته وي، فكر نميكنم كه هيچ ماهواره سنگيني وجود داشته باشد كه اين ماهوارهبر نتواند آن را در مدار قرار دهد.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران افزود:اميدواريم كه اين خواسته به حق رهبر انقلاب را اجابت كنيم و اين ماهوارهبر براي اولينبار به مدار ۳۶ هزار كيلومتر صعود كند. اين مدار بسيار مدار ارزشمندي است كه براي ماهوارههاي مخابراتي استفاده ميشود و كاربردهاي فراواني دارد.
سردار جعفرآبادي با اشاره به برنامههاي فرماندهي فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران تاكيد كرد: ما در سلسله پرتاب ماهوارههاي نور تا يك سال آينده ماهواره نور-۴ را به فضا پرتاب خواهيم كرد كه تكميل شده و ويرايش پيشرفته ماهواره نور ۳ است.
فرمانده فضايي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران با بيان اينكه ماهوارهبر قائم ۱۰۰ اولين پرتاب جمهوري اسلامي ايران را از پايگاه فضايي چابهار انجام خواهد داد، خاطرنشان كرد: ساخت فاز اول پايگاه فضايي چابهار به همت دولت سيزدهم انجام شد و ماهوارهبر قائم-۱۰۰ به علت تاكتيكي بودن به راحتي ميتواند در آنجا حضور پيدا كند.
وي افزود: لذا ما ميتوانيم در زاويهاي ماهواره را پرتاب كنيم كه به مدار خورشيد آهنگ برسيم كه يك مدار بسيار كاربردي است.