روزهاي خوب بازار سرمايه در راه است
بورس ايران در سالهاي اخير نوسانات شديدي را تجربه كرده است. سياستهاي دولت، نرخ تورم و تحولات جهاني از جمله عواملي هستند كه بر روند اين بازار تأثيرگذار بودهاند. از همين رو در گفتوگو با كاوه صحبتي كارشناس بازار سرمايه، به تحليل وضعيت كنوني و آينده بازار بورس پرداختهايم. اين كارشناس با بررسي عوامل موثر بر بازار بورس، پيشبيني كرده است كه با تزريق منابع مالي دولتي و تغيير رويكرد دولت، بازار بورس در نيمه دوم سال جاري رونق خواهد گرفت.
بورس ايران در سالهاي اخير نوسانات شديدي را تجربه كرده است. سياستهاي دولت، نرخ تورم و تحولات جهاني از جمله عواملي هستند كه بر روند اين بازار تأثيرگذار بودهاند. از همين رو در گفتوگو با كاوه صحبتي كارشناس بازار سرمايه، به تحليل وضعيت كنوني و آينده بازار بورس پرداختهايم. اين كارشناس با بررسي عوامل موثر بر بازار بورس، پيشبيني كرده است كه با تزريق منابع مالي دولتي و تغيير رويكرد دولت، بازار بورس در نيمه دوم سال جاري رونق خواهد گرفت.
زمان رونق بورس در دولت چهاردهم
اين كارشناس بازار سرمايه اظهار كرد: با توجه به شواهد موجود و تحليلهاي فني، ميتوان پيش بيني كرد كه در نيمه دوم سال جاري، بازار بورس با تزريق منابع مالي، شاهد رونق و رشد قابل توجهي خواهد بود. البته اين پيش بيني مشروط به آن است كه دولت محترم نيز با اتخاذ سياستهاي حمايتي مناسب، از بازار سرمايه حمايت كند و اعتماد سرمايهگذاران را جلب كند. در غير اين صورت، تحقق اين پيش بيني با چالشهاي جدي مواجه خواهد شد و ممكن است بازار بورس همچنان در نوسانات و بيثباتي به سر ببرد. وي در ادامه صحبتهاي خود، با اشاره به عملكرد دولت سيزدهم در حوزه بازار سرمايه، بيان كرد: متأسفانه دولت گذشته نگاهي عميق به بازار بورس نداشت و به جاي حمايت از اين نهاد مالي مهم، تنها به دنبال بهرهبرداري كوتاهمدت از آن بود. اين رويكرد نادرست، نه تنها منجر به رشد و توسعه پايدار بازار بورس نشد، بلكه به اعتماد سرمايهگذاران نيز آسيب جدي وارد كرد. اما خوشبختانه با روي كار آمدن دولت جديد، اميدواريم شاهد تغيير رويكرد اساسي در اين زمينه باشيم.
شرط توسعه پايدار بازار سرمايه
كارشناس بازار سرمايه به تيتر كوتاه گفت: آن طور كه به نظر ميرسد دولت چهاردهم به نقش اثرگذار بازار سرمايه در اقتصاد كشور واقف و از اهميت حمايت از آن آگاه است. بنابراين انتظار ميرود كه با تدوين سياستهاي حمايتي مناسب و ايجاد محيطي باثبات و شفاف براي فعاليت سرمايهگذاران، شاهد تحولات مثبتي در بازار بورس باشيم. اميدواريم اين حمايتها منجر به افزايش اعتماد سرمايهگذاران، جذب سرمايههاي جديد و در نهايت رشد و توسعه پايدار بازار سرمايه شود. صحبتي با تأكيد بر لزوم تزريق منابع مالي دولتي به بازار سرمايه، اظهار داشت: دولت ميتواند با اختصاص حداقل صد هزار ميليارد تومان از منابع خود به بازار بورس، گام مهمي در جهت تقويت بنيانهاي اين بازار بردارد. تزريق تدريجي اين منابع به صورت مستقيم يا غيرمستقيم، ميتواند به افزايش نقدينگي بازار، بهبود شاخصها و در نهايت، افزايش اعتماد سرمايهگذاران منجر شود. اين اقدام، علاوه بر اينكه به رونق بازار كمك ميكند، ميتواند به دولت نيز در تأمين مالي پروژههاي عمراني و توليدي كمك شاياني كند.
ضرورت انتقال نقدينگيها به بازار بورس
وي در ادامه با اشاره به ثبتنام اخير خودرو با قيمت مصوب، اظهار داشت: همان طور كه شاهد بوديم، در جريان ثبت نام اخير خودرو، حجم قابل توجهي از نقدينگي مردم به صورت بلوكه شده در اين بخش از اقتصاد قرار گرفت. رقمي بالغ بر ۱۰۰۰ هزار ميليارد تومان كه پتانسيل بسيار بالايي براي تحرك در بازارهاي ديگر، به ويژه بازار سرمايه دارد. اين حجم عظيم نقدينگي ميتواند به عنوان محركي قوي براي رشد و توسعه بازار سرمايه عمل كند.
البته، همان طور كه ميدانيم، پول به سمت بازارهايي گرايش پيدا ميكند كه از جذابيت بيشتري برخوردار باشند. بنابراين براي هدايت اين حجم از نقدينگي به سمت بازار سرمايه، بايد اقداماتي انجام شود تا اين بازار از جذابيت بيشتري نسبت به ساير بازارها برخوردار شود.
پيشبيني وضعيت بازارهاي مالي
در آينده
اين كارشناس در ادامه صحبتهاي خود به تحليل وضعيت بازارهاي مالي در سالهاي پيش رو پرداخت. صحبتي با اشاره به نوسانات شديد قيمت مسكن در سالهاي اخير، اظهار داشت: همانطور كه ميدانيم، بازار مسكن يكي از نوسان پذيرترين بازارها است و عوامل متعددي از جمله سياستهاي دولت، نرخ تورم، نرخ ارز و عرضه و تقاضا بر قيمت مسكن تأثيرگذار هستند. بهطور معمول، در دورههاي ركود بازار مسكن، به دليل كاهش تقاضا و افزايش عرضه، نرخ رشد قيمتها بهطور قابل توجهي كاهش مييابد و به محدوده ۲۰ تا ۳۰ درصد در سال محدود مي شود. اين در حالي است كه در دورههاي رونق، به دليل افزايش تقاضا و محدوديت عرضه، شاهد رشد فزاينده قيمتها به ميزان ۷۰ تا ۱۱۰ درصد در سال هستيم.
وي همچنين خاطرنشان كرد: مطالعات و پيش بينيها نشان ميدهد كه بازار مسكن كشور در سالهاي آتي، به ويژه تا سالهاي ۱۴۰۹ و ۱۴۱۰، در دوره ركودي قرار خواهد گرفت. پس از اين دوره ركودي، انتظار ميرود بازار مسكن وارد دوره رونق جديدي شود كه البته شدت و مدت زمان اين رونق به عوامل مختلفي از جمله شرايط اقتصادي كلان، سياستهاي دولت و تغييرات در عرضه و تقاضا بستگي خواهد داشت.
اين كارشناس در ادامه عنوان كرد: با بررسي عوامل موثر بر بازار خودرو، پيشبيني من اين است كه تا تابستان ۱۴۰۴ شاهد افزايش قيمتي چشمگيري در اين بازار نباشيم. چندين عامل به اين پيش بيني منجر ميشود. اولا سياستهاي انبساطي دولت در حوزه خودرو، به ويژه افزايش واردات خودرو، باعث كاهش تقاضا براي محصولات داخلي خواهد شد. اين امر به معناي كاهش فشار بر توليدكنندگان داخلي براي افزايش قيمتها است. ثانيا افزايش توليد خودروهاي داخلي و بهبود كيفيت آنها نيز ميتواند به كاهش قيمتها كمك كند. همچنين، كاهش نسبي نرخ ارز و كاهش تقاضاي كل در بازار نيز از ديگر عواملي هستند كه ميتوانند بر كاهش قيمت خودرو تأثيرگذار باشند. بنابراين سرمايهگذاري در اين بازار چندان منطقي به نظر نميرسد. صحبتي در ادامه، به تحليل وضعيت آينده بازار طلا و نفت پرداخت و گفت: طلا در سال ۱۴۰۴ با نوسانات قيمتي جزیي روبرو خواهد بود و رشد قابل توجهي را در اواخر اين سال تجربه خواهد كرد. تا پايان سال ۱۴۰۴، قيمت نفت با نوسانات شديدي روبهرو نخواهد بود و بيشتر تحت تأثير رويدادهاي سياسي و اقتصادي جهاني قرار خواهد گرفت. وي با تحليل روندهاي اخير بازارهاي مالي، پيش بيني كرد كه بازار ارزهاي ديجيتال از اواسط سال ۱۴۰۳ تا اواخر اسفند ۱۴۰۴ رونق قابل توجهي را تجربه خواهد كرد. همچنين، دلار نيز تا يك سال آينده حدود ۳۰ درصد ديگر افزايش قيمت خواهد داشت. نيمه دوم سال ۱۴۰۳ شاهد تحولات مثبتي در بازار بورس خواهيم بود. انتظار ميرود اين رشد تا تابستان ۱۴۰۴ ادامه يابد.
تاثير انتخابات امريكا بر بورس ايران
اين كارشناس بازار سرمايه در ادامه به در پيش بودن انتخابات امريكا اشاره كرد و گفت: برخي بر اين باورند كه انتخاب ترامپ به عنوان رييسجمهور امريكا منجر به افزايش شديد قيمت دلار در ايران و سقوط بورس خواهد شد. نظر شخصي من بر اين است كه با روي كار آمدن دونالد ترامپ جنگي در منطقه خاورميانه رخ نخواهد داد و از اين رو بازار سرمايه كشور ما با تلاطم خاصي روبهرو نخواهد شد.