مقايسه مصرف انرژي در ايران و كشورهاي پيشرفته

۱۴۰۳/۰۶/۲۱ - ۰۳:۲۰:۴۷
|
کد خبر: ۳۲۰۴۸۶

در صورت تجميع كل انرژي مصرفي سالانه در بخش خانگي ايران و تبديل آن به واحد كيلووات ساعت، محاسبات نشان مي‌دهد معادل ۶۹۰ ميليارد كيلووات ساعت انرژي در بخش خانگي ايران مصرف مي‌شود كه ۲.۳۶ برابر امريكا، ۱.۸۵ برابر انگليس و ۱.۷ برابر فرانسه است.

در صورت تجميع كل انرژي مصرفي سالانه در بخش خانگي ايران و تبديل آن به واحد كيلووات ساعت، محاسبات نشان مي‌دهد معادل ۶۹۰ ميليارد كيلووات ساعت انرژي در بخش خانگي ايران مصرف مي‌شود كه ۲.۳۶ برابر امريكا، ۱.۸۵ برابر انگليس و ۱.۷ برابر فرانسه است.

به گزارش ايسنا، مقايسه‌ بين مصرف انرژي در بخش خانگي ايران با تعدادي از كشورهاي پيشرفته جهان نشان مي‌دهد ميزان مصرف انرژي خانگي در ايران به مراتب از اين كشورها بيشتر است.

بر اساس اين بررسي و مطالعه كه در سال ۱۳۹۷ مبتني بر اطلاعات مصرف انرژي در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ميزان مصرف انرژي شامل برق، گاز طبيعي، گاز مايع، نفت گاز، نفت سفيد و منابع تجديدپذير قابل احتراق در منازل مسكوني ايراني‌ها معادل ۶۹۰ ميليارد كيلووات‌ساعت است كه در صورت مبنا قرار دادن مساحت زيربناي مفيد منازل مسكوني در ايران كه برابر با ۲.۴ ميليارد مترمربع بوده است، ميزان مصرف انرژي به ازاي واحد سطح زيربنا در ايران ۲۸۵ كيلووات‌ساعت بر مترمربع برآورد مي‌شود. با استفاده از اين شاخص، مي‌توان وضعيت مصرف انرژي در ساختمان‌هاي مسكوني در كشورهاي مختلف را با يكديگر مقايسه كرد كه بر اساس آن مصرف انرژي به ازاي هر مترمربع در منازل مسكوني ايران ۲.۳۶ برابر امريكا، ۱.۸۵ برابر انگليس، ۱.۷ برابر فرانسه و ۱.۶۵ برابر آلمان است.

مصرف انرژي بر اساس متر مربع در ايران در حالي ۲۸۵ كيلووات ساعت محاسبه مي‌شود كه در كشورهاي پيشرفت‌هاي مانند ايتاليا، انگلستان، فرانسه، آلمان، چك، فنلاند، لهستان و امريكا اين رقم به ترتيب ۱۴۸، ۱۵۴، ۱۶۸، ۱۷۲، ۲۰۳، ۲۰۹، ۲۱۲ و ۱۲۱ است.

مستند به اين گزارش دليل اين اختلاف فاحش را مي‌توان در موضوعاتي مانند بازدهي پايين تجهيزات مصرف‌كننده انرژي در بخش خانگي نظير كولر آبي و گازي، بخاري گازسوز و پكيج، يخچال و فريزر و...، عدم رعايت كامل مبحث «۱۹» مقررات ملي در ساختمان‌هاي نوساز خصوصاً در موضوع عايق‌كاري پوسته خارجي ساختمان، عدم نصب پنجره دوجداره استاندارد در بخش وسيعي از ساختمان‌هاي موجود، عملياتي نشدن موضوع برچسب مصرف انرژي ساختمان و درج آن در شناسنامه فني براي ساختمان‌هاي كشور به منظور جلب‌توجه خريداران و مستأجران به وضعيت كارايي انرژي ساختمان دانست.

همچنين عدم آگاهي عمومي كافي نسبت به ميزان مصرف انرژي در منازل مسكوني و راهكارهاي بهينه‌سازي مصرف انرژي در اين بخش، عدم پرداخت يارانه مناسب به مردم به منظور انجام اقدامات بهينه‌سازي مصرف انرژي در منازل مسكوني و تجهيزات مصرف‌كننده انرژي و پايين بودن تعرفه‌هاي برق، گاز و ساير حامل‌هاي انرژي نسبت به هزينه تمام شده آنها كه منجر به عدم دقت كافي مصرف‌كنندگان انرژي نسبت به استفاده بهينه از انرژي مي‌شود را مي‌توان از ديگر دلايل اين اختلاف عنوان كرد.

بنا بر اين گزارش انتظار مي‌رود در سايه مجموعه اقداماتي مانند راه‌اندازي بورس انرژي و خريد و فروش برق در اين بازار، اصلاح اقتصادي صنعت برق، بهره‌برداري از ظرفيت شركت‌هاي دانش بنيان به منظور بهينه‌سازي راندمان تجهيزات مصرف‌كننده انرژي و... در سال‌هاي آينده شاهد كاهش ميزان سرانه مصرف انرژي و به ويژه برق در كشور ضمن افزايش رفاه شهروندان باشيم.