پاكستان گاز ايران را بيخيال ميشود؟!
در روزهاي اخير خبر كشف ميدان گازي پاكستان در كنار غرامت خواهي ايران از پاكستان خبرساز شده و اين سوال پيش آمده كه پاكستان با كشف ميدان نفتي، پروژه مشترك خود با ايران را ادامه ميدهد يا خير!
در روزهاي اخير خبر كشف ميدان گازي پاكستان در كنار غرامت خواهي ايران از پاكستان خبرساز شده و اين سوال پيش آمده كه پاكستان با كشف ميدان نفتي، پروژه مشترك خود با ايران را ادامه ميدهد يا خير!
به گزارش «تعادل»، پاكستان به عنوان كشوري كه بحران انرژي دارد شناخته ميشود و بر اساس آمار و ارقام موجود نزديك به سه چهارم انرژي خود را وارد ميكند، اما روزهاي گذشته خبري مبني بر كشف ذخاير بزرگ نفت و گاز در پاكستان منتشر شد و در توضيح اين اكتشاف يك مقام ارشد امنيتي پاكستان گفت؛ در صورت بهرهبرداري فوري از آن سرنوشت پاكستان تغيير خواهدکرد.
اين مقام ارشد امنيتي پاكستاني كه گفته ميشود از يافتههاي متخصصان انرژي اسلامآباد در خصوص وجود ذخاير بزرگ نفت و گاز در آبهاي اين كشور مطلع است، اعلام كرد كه روند پيچيده بررسي و امكانسنجي پاكستان با يك كشور دوست پس از سه سال به پايان رسيد و يافتههاي نهايي حكايت از وجود اين ذخاير بزرگ در آبهاي سرزميني پاكستان دارد.
محمد عارف عضو سابق سازمان تنظيم مقررات نفت و گاز پاكستان طي اظهارنظري در خصوص كشف ذخاير احتمالي نفت در اين كشور گفت: با وجود اينكه بايد خوشبين باشيم ولي اطمينان ۱۰۰ درصدي وجود ندارد كه ذخاير مطابق با انتظارات كشور كشف شده باشد. همچنين اينكه حجم اين ذخاير براي تأمين انرژي مورد نياز پاكستان كافي است يا خير؟ بستگي به اندازه و ميزان بازيابي توليد دارد. اگر اين يك ذخاير گازي باشد، ميتواند جايگزين واردات ال. ان. جي شود و اگر اين ذخاير نفتي است، ميتوان نفت وارداتي را جايگزين كرد.
به گفته اين مقام سابق پاكستان اكتشاف به تنهايي نيازمند سرمايهگذاري هنگفتي در حدود پنج ميليارد دلار است و استخراج ذخاير از يك مكان فراساحلي ممكن است چهار تا پنج سال طول بكشد.
كشف ذخاير گازي و تلاش پاكستان براي دستيابي به گاز در حالي اتفاق افتاده كه قرار بر آن بود كه تا سال ۲۰۱۴ خط لوله صلح را احداث و صادرات گاز از ايران را داشته باشد البته اين پروژه به دليل تحريمهاي امريكا عليه ايران با ۱۰ سال تأخير مواجه شده است. قراردادي ۲۵ ساله براي ساخت خط لولهاي كه از مرز ايران تا نواب شاه به فاصله ۷۸۱ كيلومتر ميرود، مورد مذاكره قرار گرفت. اين خط لوله قرار بود ۶۶۵ كيلومتر از استان بلوچستان پاكستان و ۱۱۵ كيلومتر از استان سند عبور كند. اين خط لوله بيش از ۱۱۰۰ كيلومتر در ايران از ميدان گازي پارس تا منطقه مرزي پاكستان در بلوچستان كشيده شده است و هنوز در خاك پاكستان يك كيلومتر هم كشيده نشده است.
براساس اين گزارش، وزير دفاع پاكستان به صراحت امريكا را براي تاخير در پروژه خط لوله گاز با ايران مقصر دانست و گفت اسلامآباد بايد هر كشور ديگري را كه به اين پروژه مرتبط است، درگير كند تا بتواند اين توافق را تكميل كند.
«خواجه محمد آصف» وزير دفاع پاكستان به انتقاد از رويكرد واشنگتن در رابطه با پروژه خط لوله گاز ايران-پاكستان پرداخت و گفت «اسلامآباد بايد با ايالات متحده وارد ديپلماسي شود و هر كشور ديگري را كه به توافقنامه خط لوله گاز از ايران مرتبط است، درگير كند تا اجازه دهند اين توافق را تكميل كنيم».
اين وزير پاكستاني در گفتوگو با بخش اردو روزنامه اينديپندنت با تاكيد بر اينكه «اين موضوع براي پاكستان حياتي است»، گفت فشارهاي بينالمللي سبب ميشود كه پاكستان به توافق خود با ايران عمل نكند.
به نوشته اينديپندنت، اگر اسلامآباد به تعهد خود در قبال اين پروژه عمل نكند، ايران ميتواند به عنوان غرامت درخواست ۱۸ ميليارد دلار كند.
وزير دفاع پاكستان گفت: ما قادر به پرداخت ۱۸ ميليارد دلار، بهويژه در شرايط اقتصادي كه اكنون با آن مواجه هستيم، نخواهيم بود. ما بايد راهي براي برون رفت از اين وضعيت پيدا كنيم، بايد از كشورهاي ديگر بخواهيم كه امريكا را متقاعد كنند كه به ما اجازه دهد، قرارداد خط لوله گاز با ايران را تكميل كنيم.
او با اشاره به تعاملات تجاري و اقتصادي ساير كشورها با ايران بهرغم وجود تحريمها اظهار داشت: هند با ايران تجارت ميكند و بسياري از كشورها بدون هيچ مجازاتي با ايران تجارت ميكنند، اما از ما باجگيري ميشود كه اين، سوءاستفاده بزرگي است.
در همين زمينه، ناصر عابدي، كارشناس حوزه انرژي، در گفتوگو با خبرنگار «تعادل» اظهار داشت: كشف ميدان گازي جديد در پاكستان ممكن است تأثيري بر روند پروژه خط لوله انتقال گاز ايران به پاكستان داشته باشد، اما بهطور قطعي نميتوان گفت كه اين پروژه بهطور كامل متوقف خواهد شد.
وي تصريح كرد: اگر ميدان گازي كشفشده در پاكستان از نظر حجم توليد به اندازه كافي بزرگ و پايدار باشد كه بتواند نيازهاي داخلي اين كشور را پوشش دهد، پاكستان ممكن است تمايل كمتري براي واردات گاز از ايران داشته باشد. با اين حال، تأمين انرژي از منابع داخلي هميشه به زيرساختهاي مناسب و زمان كافي براي توسعه نياز دارد.
وي عنوان كرد: واردات گاز از ايران از طريق خط لوله ممكن است همچنان از نظر اقتصادي مقرون به صرفهتر از توسعه كامل ميدانهاي داخلي باشد. همچنين، ايجاد زيرساختهاي توليد و انتقال گاز از ميادين داخلي ممكن است زمانبر و پرهزينه باشد.
عابدي گفت: با توجه به رشد جمعيت و توسعه صنعتي در پاكستان، نياز به انرژي بهويژه گاز طبيعي رو به افزايش است. حتي با كشف ميادين گازي جديد، ممكن است پاكستان همچنان نياز به واردات گاز از كشورهاي همسايه، از جمله ايران، داشته باشد.
وي با اشاره به اينكه مسائل ژئوپليتيكي، تحريمها و روابط با ساير كشورها نيز ميتوانند بر تصميمگيريهاي پاكستان در مورد اين پروژه تأثير بگذارند، گفت: برخي فشارهاي سياسي ممكن است پاكستان را وادار كند كه به جاي ايران، به دنبال تأمين منابع انرژي از كشورهاي ديگر باشد. در نتيجه، كشف ميدان گازي جديد ممكن است پروژه خط لوله ايران-پاكستان را تحت تأثير قرار دهد، اما توقف كامل آن بستگي به شرايط اقتصادي، سياسي و نيازهاي انرژي پاكستان دارد.