رونمايي از بازيگران قدرت در سهام سنگآهن
دادههاي اداره ميزهاي صنعت و رتبهبندي ناشران سازمان بورس، در خصوص وضعيت چينش قدرت در صنعت استخراج كانههاي فلزي منتشر شد.
دادههاي اداره ميزهاي صنعت و رتبهبندي ناشران سازمان بورس، در خصوص وضعيت چينش قدرت در صنعت استخراج كانههاي فلزي منتشر شد. طبق اصل ۴۴ قانون اساسي بسياري از شركتهاي دولتي به خصوصيسازي ملزم شدند، در نتيجه خصوصيسازي، مالكيت سهام شركتهاي استخراج كانههاي فلزي دستخوش برخي تغييرات شد. از آنجا كه درصد مالكيت سهامداران و كرسيهاي هياتمديره ميتواند با نقش موثري بر خطمشيها و رويههاي كلي صنعت استخراج كانههاي فلزي در حوزههاي مختلفي مانند نرخ انرژي، نرخ ماده اوليه و محصول نهايي، عوارض صادراتي و حقوق دولتي معادن همراه باشد و با توجه به اهميت نقش مالكيت سهامداران نهايي بر وضعيت صنعت استخراج كانههاي فلزي و قواعد حاكم بر آن، اين گزارش درصدد ارائه جزيياتي دقيق از وضعيت چينش و تحليل بازيگران قدرت در سه نماد كگل، كچاد و كگهر است.
طبق آمار و دادههاي اداره ميزهاي صنعت و رتبهبندي ناشران سازمان بورس، بانك سپه، سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) جزو سهامدار نهايي سه نماد كگل، كچاد و كگهر هستند. بر اين اساس، بانك سپه به ترتيب با مالكيت بالاي ۵۷، ۴۲ و ۴۴ درصد و سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران به ترتيب با مالكيت ۱۹، ۲۹ و ۳۰ درصد ايفاكننده نقش اصلي در اين نمادها به حساب ميآيند. رونمايي از بازيگران قدرت در سهام سنگآهن/ قدرتنمايي ۸۷ درصدي سهامداران دولتي در صنعت استخراج كانههاي فلزي در بخش ديگري از اين گزارش، به چينش مالكيت سهام از منظر گروههاي قدرت سه نماد كگل، كچاد و كگهر اشاره شده، بر اين مبنا وزارت امور اقتصادي و دارايي و وزارت صنعت، معدن و تجارت داراي نقش اساسي در ۲ نماد كگهر و كچاد هستند. با توجه به درصد مالكيت نهايي ۲۰ درصدي صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح در نماد كگهر، ميتوان اين نهاد را نيز به عنوان ركن ديگر قدرت در نماد كگهر معرفي كرد. همچنين شركتهاي سرمايهگذاري استاني با مالكيت نزديك به ۱۳ و ۷ درصد و سرمايهگذاري استاني سهام عدالت با مالكيت نزديك به ۸ و ۴ درصد در نمادهاي كچاد و كگل، تشكيلدهنده گروههاي قدرت ديگر سهام عدالت با درصد مالكيت ۲۰ و ۱۱ درصدي در اين نمادها هستند. اطلاعات اين قسمت، بيانگر تمركز قدرت وزارت امور اقتصادي و دارايي و وزارت صنعت، معدن و تجارت در صنعت استخراج كانههاي فلزي بوده و فقدان وجود مالكيت سهامداري تخصصي در اين صنعت قابل توجه است. اين بخش گزارش به سهامداران نهايي كرسيهاي هياتمديره پرداخته شده كه بر اين اساس، نمايندگان شركتهاي معدني و صنعتي گلگهر، گروه مديريت سرمايهگذاري اميد، سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات، سرمايهگذاري سپه و بينالمللي توسعه صنايع و معادن غدير تشكيلدهنده اعضاي هياتمديره نماد كگهر هستند. از منظر مالكيت نهايي كرسيهاي هياتمديره، بانك سپه داراي سه كرسي هياتمديره، ايميدرو و صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح نيز هر كدام داراي يك كرسي هياتمديره نماد كگهر هستند.
در نماد كچاد نيز نمايندگان گروه مديريتي سرمايهگذاري اميد، سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات، سرمايهگذاري سپه، فولاد مباركه اصفهان و سرمايهگذاري استان خوزستان اعضاي هياتمديره آن هستند، بنابراين از نظر سهامداران نهايي كرسيهاي هياتمديره بانك سپه و ايميدرو هر كدام داراي ۲ كرسي هياتمديره و شركتهاي سرمايهگذاري استاني یک كرسي هياتمديره كچاد را در اختيار دارند. در نماد كگل، فولاد مباركه اصفهان، گروه مديريت سرمايهگذاري اميد، سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات، توسعه معدني و صنعتي صبانور و سرمايهگذاري سپه داراي كرسيهاي هياتمديره هستند و در مجموع بانك سپه و ايميدرو از منظر سهامداران نهايي كرسيهاي هياتمديره هر كدام به ترتيب داراي ۲ و ۳ كرسي هستند. در مجموع بانك سپه داراي ۴۷ درصد كرسيهاي هياتمديره (۷ كرسي) و ايميدرو ۴۰ درصد (۶ كرسي)، صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح و شركتهاي سرمايهگذاري استاني نيز داراي يك كرسي در سه نماد كچاد، كگل و كگهر هستند. اطلاعات اين بخش، نشاندهنده وجود ۲ قدرت وزارت امور اقتصادي و دارايي و وزارت صنعت، معدن و تجارت در صنعت استخراج كانههاي فلزي و عدم وجود تمركز مديريتي تخصص در صنعت استخراج كانههاي فلزي است.
بررسيهاي انجام شده از محصولات اصلي توليد شده در سه نماد كگهر، كچاد و كگل و در برهه زماني ۱۲ ماه منتهي به سال ۱۴۰۲ نشاندهنده آن است كه گندله و كنسانتره سنگ آهن جزو محصولات اصلي ۲ نماد كگهر و كگل بودهاند، نماد كچاد علاوه بر گندله و كنسانتره سنگ آهن، توليدكننده محصولات فولاد و آهن اسفنجي بوده است. كنسانتره سنگ آهن و گندله به ترتيب ۵۵ و ۴۰ درصد از سبد توليد نمادهاي كگهر، كچاد و كگل را تشكيل ميدهند. در ادامه اين گزارش، سهم گروههاي قدرت (كرسيهاي هياتمديره) از توليد محصولات صنعت استخراج كانههاي فلزي مورد بررسي قرار گرفته است. بر اين اساس، وزارت امور اقتصادي و دارايي با ۴۵ و وزارت صنعت، معدن و تجارت با ۴۴ درصد ايفاكننده مهمترين نقش در تعيين خط مشيها و تصميمات كليدي هستند كه بر وضعيت توليد و سودآوري سبد محصولات صنعت استخراج كانههاي فلزي تاثير ميگذارد. در بخش ديگر اين گزارش، جزييات سهم گروههاي قدرت از توليد هر يك از محصولات سه نماد صنعت استخراج كانههاي فلزي بررسي شده كه بهطور كلي وزارت امور اقتصادي و دارايي و وزارت صنعت، معدن و تجارت در همه محصولات به عنوان ركنهاي اصلي قدرت شناخته شدهاند.