معوقات  پرستاران ناچيز  نيست
چرا با وجود پرداخت معوقات، پرستاران همچنان معترضند

معوقات پرستاران ناچيز نيست

۱۴۰۳/۰۶/۱۸ - ۰۱:۴۱:۰۲
|
کد خبر: ۳۲۰۲۴۳

با اينكه طي روزهاي گذشته مقداري از معوقات مزدي پرستاران از سوي دولت جديد پرداخت شده است اما باز هم شماري از پرستاران در اعتراض به وضعيت معيشتي و شغلي خود در چند شهر تجمع صنفي برگزار كردند. پرستاران كاشان، اصفهان و قم از روز شنبه دور جديد اعتراضات صنفي خود را آغاز كرده و طي بيانيه‌اي اعلام كردند: اميدواريم مسوولان وزارت بهداشت متوجه خواسته‌هاي اصلي ما بشوند؛ مطالبه ما پرداخت مبالغ ناچيز تحت عنوان معوقات نيست؛ ما خواستار تغيير مناسبات ظالمانه در وزارت بهداشت و ارتقاي معنادارِ سطح حقوق و مزاياي مزدي خود هستيم.

با اينكه طي روزهاي گذشته مقداري از معوقات مزدي پرستاران از سوي دولت جديد پرداخت شده است اما باز هم شماري از پرستاران در اعتراض به وضعيت معيشتي و شغلي خود در چند شهر تجمع صنفي برگزار كردند. پرستاران كاشان، اصفهان و قم از روز شنبه دور جديد اعتراضات صنفي خود را آغاز كرده و طي بيانيه‌اي اعلام كردند: اميدواريم مسوولان وزارت بهداشت متوجه خواسته‌هاي اصلي ما بشوند؛ مطالبه ما پرداخت مبالغ ناچيز تحت عنوان معوقات نيست؛ ما خواستار تغيير مناسبات ظالمانه در وزارت بهداشت و ارتقاي معنادارِ سطح حقوق و مزاياي مزدي خود هستيم.

اين درحالي است كه پرستاران لارستان استان فارس از عدم واريز معوقات مزدي خود انتقاد كردند. اين پرستاران مي‌گويند: بعد از اعتراضات پرستاران، اعتبار بابت پرداخت معوقات در اختيار دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور قرار گرفت و بخشي از مطالبات كادر درمان پرداخت شد؛ در استان فارس نيز اين اتفاق افتاد و پرستاران شيراز و ساير شهرها، معوقات مزدي كارانه و تعرفه را دريافت كردند اما 250 پرستار شاغل در بيمارستان امام رضا (عليه‌السلام) در لارستان بدون هيچ دليل مشمول اين پرداخت نشدند.

اين پرستاران با بيان اينكه حدود يك سال معوقه مزدي طلبكاريم و آخرين پرداختِ مزاياي مزدي ما مربوط به مرداد ماه سال گذشته است، خواستار پاسخگويي مسوولان شدند؛ آنها مي‌گويند: مشخص نيست چرا همين مبالغ ناچيز هم از ما پرستاران لارستان دريغ شده است!

 

تكليف نيروهاي ۸۹ روزه و شركتي را مشخص كنيد

طي هفته‌هاي گذشته كه پرستاران دست به اعتراض زده بودند يكي از مهم‌ترين خواسته‌هايي كه مطرح مي‌كردند رسيدگي به وضعيت كمبود نيرو در بيمارستان‌هاست. در واقع آنها بارها و بارها اعلام كردند كه بيش از هر چيز نگران به خطر افتادن سلامت بيماران هستند، چراكه در شرايط كنوني و با وجود كمبود بي‌سابقه نيروي پرستار در بيمارستان‌هاي دولتي و اجبار پرستاران مشغول به كار براي اضافه كاري‌هاي طولاني‌مدت آنچه بيش از همه در خطر است جان بيماران است، چرا‌كه با اين شرايط كيفيت خدمات درماني به پايين‌ترين ميزان خود رسيده است.

بنا به گفته عضو شوراي عالي نظام پرستاري يكي از مطالبات پرستاران روشن شدن تكليف نيروهاي 89 روزه و شركتي است. آنها مي‌خواهند قوانيني كه سال‌هاست به تصويب رسيده اما اجرايي نشده‌اند به درستي اجرا شوند تا هم وضعيت معيشت و كار آنها بهبود پيدا كند و هم شرايط به نفع سلامت مردم و جامعه رقم بخورد.

زهرا زينالي افزود: مطالبات پرستاران كاملا مشخص است، ترميم حقوق، اعمال فوق‌العاده خاص با ضريب صحيح و درج در حكم كارگزيني، اصلاح اجراي قانون تعرفه گذاري خدمات پرستاري و معافيت از پرداخت ماليات ازجمله مهم‌ترين مطالبات پرستاران است.

عضو شوراي عالي نظام پرستاري گفت: حضور پرستاران در جلسات و مجامع تصميم‌گيري و سياست‌گذاري نظام سلامت ازجمله شوراي عالي بيمه و شوراي عالي برنامه‌ريزي نيز يكي از خواسته‌هاي مهم پرستاران است. زينالي ادامه داد: تشكيل معاونت پرستاري در وزارت بهداشت گام مهمي براي پرستاران بود اما هنوز در سطح دانشگاه‌هاي علوم پزشكي چنين جايگاهي براي پرستاران تعريف نشده است. تشكيل معاونت پرستاري در دانشگاه‌ها ازجمله خواسته‌هاي اصلي پرستاران مي‌باشد و تا زماني كه اين خواسته عملي شود مديريت‌هاي پرستاري دانشگاه‌ها بايد زيرنظر حوزه رياست دانشگاه‌ها فعاليت كنند تا اختيارات كافي براي پيگيري مطالبات پرستاران را داشته باشند.

او گفت: قانون ارتقاي بهره‌وري نيز در دانشگاه‌هاي علوم پزشكي به صورت ناقص و سليقه‌اي اجرا مي‌شود و متاسفانه هيچ نظارتي بر اجراي صحيح اين قانون اعمال نمي‌شود، بنابراين اجراي صحيح و كامل اين قانون نيز خواسته پرستاران از دولت آينده است و در نهايت تعيين تكليف نيروهاي ۸۹ روزه و شركتي كه سال‌ها است در بخش‌هاي درماني مشغول به فعاليت هستند و اميدواريم موضوع تبديل وضعيت اين همكاران در اولويت قرار گيرد.

بارها تكرار كرديم مشكل پرستاران  معوقات نيست

محمد شريفي مقدم، دبيركل خانه پرستار در اين باره به «تعادل» مي‌گويد: ما بارها و بارها چه در مصاحبه با مطبوعات و چه در سه جلسه‌اي كه با مسوولان وزارت بهداشت و درمان برگزار شد، اعلام كرديم كه مشكل پرستاران تنها معوقات پرداخت نشده آنها نيست. مساله اينجاست كه پرستاران خواهان اجراي درست و دقيق قوانيني هستند كه سال‌ها از تصويب آن مي‌گذرد اما چون منفعت مالي براي وزارت بهداشت و درمان نداشته، ناديده گرفته شده است.

او مي‌افزايد: خبرها حكايت از آن داشت كه 7500 همت از صندوق ذخيره ارزي براي بهبود وضعيت پرستاران برداشت شده است اما مساله اينجاست مبالغي كه به پرستاران طي دو، سه روز گذشته داده شده بسيار ناچيز است و همين مساله باعث موج جديد اعتراضات شده است.

 

بالاترين مبلغي كه به پرستاران پرداخت شده 4 ميليون تومان بوده

شريفي مقدم در پاسخ به اين سوال كه ميزان پرداختي به پرستاران بر چه مبنايي محاسبه شده، مي‌گويد: پرداختي‌هايي كه طي اين روزها صورت گرفته از 700 هزار تومان تا 4 ميليون تومان بوده است. مساله اينجاست كه بسياري از اين معوقات همان حق الزحمه اضافه كاري‌هايي است كه ساعتي 20 هزار تومان حساب مي‌شود و گاهي وقت‌ها 18 ماه طول مي‌كشد تا به پرستار پرداخت شود.

او مي‌افزايد: البته تغييرات اساسي و پايه‌اي نيازمند زمان است. ما انتظار نداريم كه ظرف چند روز قوانيني كه سال‌هاست در حال خاك خوردن هستند به مرحله اجرا برسند اما اين رفتار وزارت بهداشت و تقليل خواست‌ها و مطالبات پرستاران به پرداخت 4 ميليون تومان پول باعث شده تا بسياري از اين افراد گمان كنند كه تنها تغييري كه قرار است صورت بگيرد همين پرداخت معوقات است و بقيه مطالبات طبق معمول به دست فراموشي سپرده مي‌شود.

اضافه‌كار پرستاران به ساعتي 100 هزار تومان مي‌رسد

شريفي مقدم در اين رابطه مي‌گويد: بر اساس جلساتي كه ما با مسوولان وزارت بهداشت داشتيم به فرمول واحدي براي تعيين ميزان تعرفه اضافه كاري پرستاران رسيديم كه اگر اجرايي شود حداقل اضافه كار براي پرستاران 100 هزار تومان خواهد بود و بنا به ميزان حقوق دريافتي آنها اين مبلغ متغير خواهد بود.

 

اجرايي شدن توافقات

حداقل 3 ماه زمان مي‌برد

دبيركل خانه پرستار در پايان با اشاره به اينكه متاسفانه تا كنون اگر گامي در جهت بهبود وضعيت پرستاران برداشته نشده به دليل بي توجهي وزارت بهداشت و درمان به مساله نيروي انساني در بيمارستان‌ها بوده، مي‌افزايد: توافقاتي كه طي روزهاي گذشته با مسوولان جديد وزارت بهداشت و درمان و وزير بهداشت صورت گرفته تا‌حدود زيادي اميدواركننده است اما اينكه انتظار داشته باشيم طي چند روز تمام اين توافقات اجرايي شود غير‌ممكن است و حداقل 3 ماه زمان لازم است تا توافقات فوق به مرحله اجرا برسند.

 

پرستاران بايد منتظر مصوبات

هيات دولت بمانند

از سوي ديگر دكتر عباس عبادي، معاونت پرستاري وزارت بهداشت و درمان در مورد اعتراض پرستاران به نوع پرداخت‌ها و تاكيد آنها بر اهميت همه مطالبات و نه تنها پرداخت معوقات به تجارت نيوز مي‌گويد: بايد در نظر داشته باشيم كه دولت چهاردهم تازه كار خود را شروع كرده است. هرگونه ابلاغ و دستور اجرا نيازمند مصوباتي است كه در هيات دولت انجام مي‌شود و به همين دليل نمي‌توانيم انتظار داشته باشيم طي چند روز تمامي مطالبات پرستاران اجرايي شود.

او در واكنش به اعتراض پرستاران براي پرداخت‌هاي اندك اظهار مي‌دارد: اين پرداخت‌ها براساس قوانين جاري صورت گرفته است. اگر كسي 700 هزار تومان دريافت كرده قطعا يا در مرخصي بوده يا روزها و شيفت‌هاي كاري كمتري داشته، مبالغ بر اساس ميزان ساعات كاري و ميزان سختي كار پرداخت شده است.

دكتر عبادي مي‌گويد: پرستاران به ميزان دريافتي اضافه كاري خود كه ساعتي 20 هزار تومان است اعتراض دارند كه البته با توجه به كار سختي كه انجام مي‌دهند اعتراض بجايي است اما اگر قرار باشد اين مبلغ تغيير كند بايد پروسه‌اي در اين مورد طي شود كه قطعا زمان‌بر است و نمي‌توان تنها طي چند روز آن را به نتيجه رساند.

 

دريافتي پرستاران  در گرو ضريب اشغال تخت‌هاي بيمارستاني

معاونت پرستاري وزارت بهداشت و درمان در مورد ميزان پرداختي پرستاران به مساله ضريب اشغال تخت‌هاي بيمارستاني نيز اشاره كرده و مي‌گويد: مساله اينجاست كه وقتي صحبت از حقوق و دريافتي پرستاران مي‌شود تنها يك فاكتور در اين ماجرا دخيل نيست و مسائل بسياري بر ميزان دريافتي پرستاران تاثير مي‌گذارد. يكي از اين عوامل ضريب اشغال تخت‌هاي بيمارستاني است. هر چه اين ضريب بالاتر باشد قطعا دريافتي پرستاران آن بيمارستان بيشتر خواهد بود.

او مي‌افزايد: شايد تمام پرستاران حقوق يكساني دريافت كنند اما كارانه و تعرفه خدمات درماني و ... بسته به ميزان ضريب اشغال تخت‌هاي بيمارستاني است. اگر بيمارستاني ضريبش 90درصد باشد قطعا پولي كه از بيمه دريافت مي‌كند خيلي بيشتر از بيمارستاني است كه ضريب اشغال تخت آن 20درصد است. به اين ترتيب كارانه‌اي كه پرستاران آن بيمارستان دريافت مي‌كنند از پرستاران بيمارستاني باضريب 20 درصد خيلي بيشتر خواهد بود.

 

رقم اضافه‌كار درست شود پرستاران  با آن مشكلي ندارند

دكتر عبادي در پاسخ به اين سوال كه آيا تدبيري براي برداشتن اضافه كار اجباري پرستاران انديشيده شده است يا نه، مي‌گويد: اعتقاد ما اين است كه اگر رقم اضافه‌كار درست شود پرستاران براي انجام آن نه تنها مشكلي ندارند كه داوطلب هم مي‌شوند. طي فرمولي كه تقريبا نهايي شده اين اقدام در آينده‌اي نزديك رخ خواهد داد و اين رقم حداقل به 100 هزار تومان خواهد رسيد و در نتيجه تبديل به رقم قابل‌توجهي مي‌شود كه مي‌تواند انتظارات پرستاران را تا حد زيادي برآورده كند.