۷ صندوق پايين‌تر از شاخص صنعت

۱۴۰۳/۰۶/۱۸ - ۰۰:۵۷:۰۶
|
کد خبر: ۳۲۰۲۱۷

در روزهاي پرتلاطم فعلي، حفظ ارزش سرمايه از اصلي‌ترين دغدغه‌هاي افراد جامعه است؛ به‌طوري كه مرتبا از صاحبنظران بازارهاي مالي در حال پرسش درمورد بهترين بازار براي سرمايه‌گذاري و كسب سود هستند. در اين ميان عده‌اي از كارشناسان به دليل اطمينان و امنيت در سرمايه‌گذاري، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري را به اين افراد پيشنهاد مي‌دهند.

در روزهاي پرتلاطم فعلي، حفظ ارزش سرمايه از اصلي‌ترين دغدغه‌هاي افراد جامعه است؛ به‌طوري كه مرتبا از صاحبنظران بازارهاي مالي در حال پرسش درمورد بهترين بازار براي سرمايه‌گذاري و كسب سود هستند. در اين ميان عده‌اي از كارشناسان به دليل اطمينان و امنيت در سرمايه‌گذاري، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري را به اين افراد پيشنهاد مي‌دهند. البته از همان روزهاي شوم مرداد ۹۹ به بعد، توجه به سرمايه‌گذاري غيرمستقيم از طريق صندوق‌ها بيش از پيش شد و در اين راستا سازمان بورس با ايجاد بسترهاي نوين سرمايه‌گذاري، جذب حداكثري نقدينگي سرگردان جامعه را در دستور كار قرار داد.بر اين اساس گزارش صداي بورس، صندوق سرمايه‌گذاري بخشي با توجه به اهداف و استراتژي‌هاي سازمان مبني بر ايجاد بسترها و ابزارهاي نوين در بازار سرمايه راه‌اندازي شد. اين نوع صندوق مناسب سرمايه‌گذاراني است كه قصد سرمايه‌گذاري غيرمسقيم در صنايع خاص دارند و مي‌خواهند از فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در آن بخش يا صنعت منتفع شوند. اين افراد با خريد صندوق‌هاي بخشي به جاي خريد سهام شركت‌هاي فعال در گروه يا بخش به سادگي مي‌توانند از مزيت اين صندوق‌ها استفاده كنند. در تير ماه سال ۱۴۰۲، سازمان بورس و اوراق بهادار ۸ صنعت را مشمول راه‌اندازي صندوق سرمايه‌گذاري بخشي كرد.

در اين ابلاغيه آمده است: «متقاضيان تأسيس صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري بخشي مي‌توانند در 8 صنعت شامل محصولات شيميايي، فلزات اساسي، استخراج كانه‌هاي فلزي، خودرو و ساخت قطعات، سيمان- آهك و گچ، مواد و محصولات دارويي، بيمه و صندوق‌هاي بازنشستگي به‌جز تأمين اجتماعي، حمل‌ونقل- انبارداري و ارتباطات، اقدام كنند.» در اين راستا سوم اسفند ماه سال ۱۴۰۱ اولين صندوق بخشي بازار سرمايه با نماد «پتروآگاه» پذيره‌نويسي شد. باتوجه به اينكه اين روزها تعداد تأسيس صندوق‌ها بخشي رو به افزايش است، نگاهي داشتيم به بازدهي هر يك از صندوق‌هاي بخشي از زمان آغاز فعاليت تا لحظه تنظيم اين گزارش و مقايسه آن با شاخص صنعت و شاخص كل كه جدول آن در مطلب آمده است. ۷ صندوق پايين‌تر از شاخص صنعت صندوق بخشي فلزات كيميا با نماد «آذرين» در رتبه اول بازدهي از آغاز فعاليت تا تاريخ ۰۶/۰۶/۱۴۰۳ قرار دارد. اين صندوق كه از ۱۹ مهر ماه سال ۱۴۰۲ فعاليت خود را آغاز كرده، توانسته ۷۱/۱۵ درصد بازدهي كسب كند. در اين ميان پتروصبا يك روز قبل از آذرين به بازار معرفي شد و اين صندوق كه در صنعت پتروشيمي فعال است، توانسته از آغاز فعاليت تا لحظه تنظيم اين گزارش ۵۱/۱۵ درصد بازدهي كسب كند. اين در حالي است كه در همين مدت زماني صنعت پتروشيمي ۷ درصد بازدهي داشته و شاخص كل هم بازدهي ۲ درصدي ثبت كرده است. صندوق بخشي ثروت پويا فعاليت خود را از ۱۷ مهر ماه سال ۱۴۰۲ آغاز كرده تا لحظه نگارش اين گزارش ۹۲/۱۴ درصد بازدهي ثبت كرده است. در حالي كه صنعت سيمان بازدهي ۲۱ درصدي داشته است. پتروداريوش هم صندوق بخشي ديگري در صنعت پتروشيمي است كه در ۱۲ شهريور ماه سال گذشته پذيره نويسي شد. اين صندوق از زمان شروع فعاليت تا لحظه نگارش اين گزارش موفق شده بازدهي بهتري نسبت به شاخص صنعت پتروشيمي و شاخص كل بورس ثبت كند. به‌طوري كه بازدهي صندوق بخشي پترو داريوش در اين مدت ۶.۴۸ درصد بوده و در اين ميان شاخص صنعت پتروشيمي ۳ درصد و شاخص كل منفي ۲.۲ درصد بوده است. صندوق ديگري كه در حوزه پتروشيمي در بازار تأسيس شد، پتروآبان بود كه آغاز فعاليت اين صندوق به هفتم اسفند ماه سال ۱۴۰۲ برمي‌گردد. اين صندوق در اين مدت ۶.۱۷ درصد بازدهي كسب كرده است، در حالي كه صنعت پتروشيمي ۵ درصد و شاخص كل ۰.۶۵ درصد بازده داشته‌اند. رويين، صندوقي در صنعت فلزات اساسي است كه در تاريخ ۱۹ مهر ماه سال ۱۴۰۲ پذيره نويسي شد. اين صندوق از زمان آغاز فعاليت تا ۶ شهريور ۱۴۰۳ ۱.۹۸ درصد بازدهي داشته و اين در حالي است كه شاخص صنعت فلزات اساسي در اين مدت ۱۲.۵ درصد بوده است. همچنين در اين بازه زماني شاخص كل تنها ۲ درصد بازدهي ثبت كرده است. صندوق بخشي صنايع مفيد در حوزه فلزات اساسي «استيل بوده» كه از ۲۱ تير ماه سال ۱۴۰۲ فعاليت خود را آغاز كرده است. اين صندوق از زمان تأسيس تا لحظه نگارش اين گزارش منفي ۱.۴۲ درصد بازدهي ثبت كرده است. فلز فارابي، صندوق ديگري در حوزه فلزات اساسي است كه در تاريخ ۲۳ مهر ماه سال ۱۴۰۲ پذيره‌نويسي شد. اين صندوق هم مانند صندوق قبلي در حوزه خود بازدهي منفي داشته، به‌طوري كه از زمان آغاز فعاليت تا تاريخ ۶ شهريور ۱۴۰۳ منفي ۳.۸۲ درصد بازدهي ثبت كرده است. در اين مدت صنعت فلزات اساسي ۱۳ درصد و شاخص كل ۳ درصد بازدهي داشته‌اند.

گفتني است در اين ميان يك صندوق در صنعت بيمه، دو صند. وق در صنعت خودرو و يك صندوق در صنعت دارويي هم پذيره نويسي شدند. بر اين اساس صندوق بازبيمه در صنعت بيمه از زمان آغاز فعاليت خود كه به ۱۶ اسفند سال ۱۴۰۲ برمي‌گردد منفي ۷.۲۶ درصد بازدهي كسب كرده است. اما در اين بازه زماني اين صنعت منفي ۱۴.۵ درصد بازدهي داشته است. بهين رو هم اولين صندوق بخشي در صنعت خودرو بوده كه ۱۲ مهر ماه سال ۱۴۰۲ فعاليت خود را شروع كرده است. اين صندوق خودرويي از همان آغاز فعاليت تا لحظه نوشتن اين مطلب منفي ۱۰.۶۵ درصد بازدهي ثبت كرده و شاخص صنعت خودرو هم در اين بازه زماني منفي ۲۰ درصد بوده است. فارما كيان، فعلا تنها صندوق بخشي در حوزه دارو است. اين صندوق قابل معامله بخشي كيان ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۲ پذيره نويسي شد و تا لحظه نگارش اين گزارش بازدهي منفي ۱۸.۰۴ درصدي كسب كرده است. در حالي كه بازدهي صنعت دارو منفي ۱۷ درصد و بازدهي شاخص كل بورس منفي يك‌درصد بوده است

 

ساير بخشي‌ها چه كردند؟

پتروما، صندوقي در حوزه صنعت پتروشيمي است كه در بازدهي يك‌ساله خود توانسته عدد ۱۰.۴۷ درصد را ثبت كند. همچنين اتوآگاه و خودران هم ديگر صندوق‌هاي بخشي در حوزه خودرو هستند كه اطلاعاتي درخصوص بازدهي آنها در سايت فيپيران موجود نبود اما NAV اين صندوق به ترتيب اتوآگاه ۷,۹۰۰ و خودران ۸,۲۸۰ بوده است.

 

بخشي‌هاي جديد ۱۴۰۳

تأسيس صندوق‌هاي بخشي ديگر همچنان در دستور كار نهادهاي مالي است و روز به روز بر تعداد آنها افزوده مي‌شود. در اين راستا اوايل مرداد پذيره‌نويسي صندوق بخشي جديد در صنعت پتروشيمي از تأمين سرمايه خليج فارس با نماد «پتروفارس» آغاز شد. همچنين بنا بر آخرين اخبار، به زودي صندوق بخشي جديد از گروه مالي فيروزه با نماد «رسانا» در صنعت كاني‌هاي فلزي پذيره‌نويسي مي‌شود. ضمن آنكه صندوق بخشي ديگري در حوزه پتروشيمي در راه است. بر اين اساس صندوق سرمايه‌گذاري بخشي پتروشيمي مفيد با نماد «اكتان» در فهرست نرخ‌هاي بازار صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري قابل معامله در بورس تهران درج شد.

 

تأثيرپذيري «پتروآگاه» از جو بازار

همان‌طور كه گفته شد پتروآگاه اولين صنعت بخشي بود كه در اسفند ۱۴۰۱ پذيره نويسي شد و در حال حاضر در رتبه چهارم بازدهي‌هاي صندوق‌هاي بخشي قرار دارد. صندوق بخشي صنايع آگاه توانسته به بازدهي ۱۲.۸۵ درصدي برسد اما صنعت پتروشيمي و شاخص كل به ترتيب ۳۲ درصد و ۵/۲۴ درصد بازدهي ثبت كردند.

سارمن نيكلايان، مدير پرتفوي صندوق پتروآگاه درمورد علت بازدهي كم‌تر اين صندوق نسبت به شاخص صنعت شيميايي از آغاز فعاليت توضيح داد: زماني كه دلار نيما را تبديل به دلار مبادله‌اي كردند يعني از محدوده ۲۸۵۰۰ تومان به محدود ۳۶ هزار تومان رساندند، تازه پذيره نويسي صندوق پتروآگاه انجام شده بود و نمي‌توانستيم سهم خريداري كنيم يعني شروع كارمان در حالتي بود كه شاخص كل بازدهي +۵ درصد روزانه را داشت و تمامي سهام صف خريد بودند و تا مجوز فعاليت به ما بدهند، نتوانستيم پول نقدي كه در سپرده بود را تبديل به سهم كنيم. وي ادامه داد: اگر از ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ تا به امروز را در نظر بگيريم، مشخص است كه توانستيم بهتر از شاخص شيميايي عملكرد داشته باشيم. سارمن افزود: بنابراين شروع كار پتروآگاه تحت تأثير وضعيت جو بازار بوده و تا وجه را تبديل به سهام كنيم، نياز به زمان داشتيم. مدير پرتفوي صندوق پتروآگاه تصريح كرد: تمام توان‌مان را گذاشتيم كه نسبت به شاخص شيميايي عملكرد بهتري داشته باشيم و عملكردمان گواه اين نكته است كه بعد از چيدن پرتفوي صندوق از آغاز فعاليت، عملكرد نسبت به شاخص شيميايي بهتر بوده است.