روزهاي خوش بورس تهران
برخلاف نزولي شدن ارزش معاملات در تير و مرداد ماه، در حال حاضر شاخص در محدوده حمايتي قرار گرفته است كه رصد دقيقتر ارزش و حجم معاملات و همچنين روند خروج پول از صندوقهاي درآمد ثابت و ورود آن به سهام ميتواند به درك رفتار شاخص در ادامه تابستان سال ۱۴۰۳ كمك كند.
برخلاف نزولي شدن ارزش معاملات در تير و مرداد ماه، در حال حاضر شاخص در محدوده حمايتي قرار گرفته است كه رصد دقيقتر ارزش و حجم معاملات و همچنين روند خروج پول از صندوقهاي درآمد ثابت و ورود آن به سهام ميتواند به درك رفتار شاخص در ادامه تابستان سال ۱۴۰۳ كمك كند. در سال ۱۴۰۲ با وجود تورم حدود ۴۰ درصدي، افزايش ۳۰ درصدي دلار و ۳۵ درصدي طلا، شاخصكل بورس تنها ۱۲ درصد رشد كرد و از ساير بازارها عقب ماند. اما در سال ۱۴۰۳ و در حال حاضر سهام شركتهاي بورسي در كف قيمت و ارزندهترين حالت براي سرمايهگذاري نسبت به ساير بازارهاست.
با بررسي گزارشات سالانه و فصلي شركتها ميتوان ديد p/e آيندهنگر كل بازار در حال حاضر در محدوده ۵ الي ۶ و p/s بازار نيز به صورت تقريبي در محدوده ۱ الي ۱.۵ قرار گرفته است كه حاكي از ارزنده بودن بازار در ميانمدت دارد. اين نشان ميدهد كه بازار سهام در وضعيت حبابي قرار ندارد و بسياري از شركتها در محدوده ارزندگي خود قرار دارند و داراي پتانسيل رشد مناسبي هستند. هر چند در كوتاهمدت همچنان ريسكهاي تحميلي بر بازار ممكن است منجر به نوسانات غيرمتعارف در بازار شود، ميتوان به بازدهي بهتر بازار سرمايه نسبت به ساير بازارهاي موازي در سال ۱۴۰۳ خوشبين بود.
آزمون و خطاي سياستگذار در مساله عرضه و قيمتگذاري دستوري خودرو طي يك دهه گذشته مشكلات زيادي را براي بازار به وجود آورده است. به همين دليل اخباري كه در مورد بازار خودرو مخابره ميشود بلافاصله واكنش اهالي بازار سهام را به دنبال دارد. نخستين روز معاملاتي هفته نيز صدور مجوز فروش ۶۰هزار دستگاه خودرو (ايرانخودرو و سايپا) با قيمت ۵درصد زير حاشيه بازار توانست توجهها را به سمت نمادهاي خودرويي جلب كند، اما شاخص كل نتوانست از روند نزولي خارج شود.
با وجود اينكه برخي سناريوهاي بورسي از ورود بورس به دوران جديدي از ركود حكايت ميكند، اما برخي تحركها اين سناريو را منسوخ ميشمارد و به نظر ميرسد در روزهاي آينده گروههاي خودرو و قطعات شاهد اقبال سهامداران باشند.
اين موضوع ميتواند بر كليت بازار نيز اثر مثبت بگذارد. در هفتههاي گذشته شاخص كل در روندي منفي قرار داشته كه نشاندهنده اين است كه نمادهاي شاخصساز نتوانستند رضايت تحليلگران را جلب كنند. بررسي عملكرد برخي صنايع نشان ميدهد شركتهاي حملونقل، ساختماني، غذايي، دارويي و سيماني در سقفهاي جذابي معامله ميشوند و اين روند تا پايان سال ميتواند تداوم يابد. اما وضعيت خودروييها تاحدوي متفاوت از اين نمادهاست. از منظر نموداري نيز بعيد به نظر ميرسد گروههاي مذكور با ريزش مواجه شوند. اگر به اين شرايط، وضعيت رو به بهبود نرخ دلار را هم اضافه كنيم، خواهيم ديد كه بازار سهام جايي براي ريزش بيشتر ندارد.