بررسی عملکرد 6 ماهه 10 شرکت بزرگ بورس

۱۳۹۴/۰۸/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۱۹۷۷

گروه بورس یوسف عادلی

تعدادی از شرکت‌های بزرگ بازار سرمایه، اثر قابل توجهی بر میزان سود، انتظارات سهامداران و شاخص‌های اصلی بورس دارند و لذا بررسی رفتار و عملکرد آنها در دوره‌های مختلف و مقایسه آن با دوره مشابه سال قبل، نشان‌دهنده تغییراتی است که می‌توانند روی عملکرد کل بورس و شاخص کل داشته باشند.

به گزارش «تعادل»، اعلام گزارش‌های 6ماهه 1394 بسیاری از شرکت‌های بورسی در هفته‌های اخیر و ارائه شاخص‌ها و عملکرد منفی این شرکت‌ها و افت پیش‌بینی‌ها و تحقق سود این شرکت‌ها، باعث کاهش شاخص کل بورس اوراق بهادار شد و فعالان بازار، نسبت به بهبود روند بورس با ناامیدی مواجه شدند و در روزهای اخیر، پیش‌بینی از عملکرد ماه‌های آینده بورس را با وضعیت بدتری مواجه کرد.

در این گزارش به بررسی 10 شرکت بزرگ حاضر در بورس که تاثیر قابل‌توجهی روی گروه‌های مختلف بازار سرمایه و بورس دارند در دو دوره 6ماهه اول 94 و مقایسه آن با 6 ماهه اول 93 پرداخته شده و با تمرکز بیشتر روی پیش‌بینی اولیه شرکت‌ها، تعدیل 6 ماهه و میزان پوشش پیش‌بینی اولیه، به تحلیل وضعیت اقتصادی صنایع در این دو دوره پرداخته‌ایم. اگرچه بانک‌های صادرات و ملت همان عملکرد سال پیش خود را تکرار کرده و در بین 10 شرکت بزرگ عملکرد بهتری داشته‌اند اما شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید، صنایع مس ایران، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، ایران خودرو، پارس خودرو، و مخابرات با تعدیل منفی سنگین و عملکرد ضعیف مواجه شده‌اند.

همانطور که از داده‌های جدول مشخص است بانک‌های صادرات و ملت با یک تغییر جزیی قابل چشم پوشی تقریبا همان عملکرد سال پیش خود را تکرار کرده‌اند و اندکی بهبود در پیش‌بینی اولیه خود داشته‌اند. اما بانک پاسارگاد در هر سه مورد با افت قابل ملاحظه‌یی مواجه شده است.

فولاد مبارکه اصفهان در پیش‌بینی 6 ماهه تعدیل منفی قابل توجه 69.76 درصدی را داشته است و سود پیش‌بینی شده را از 453 ریال به 137 ریال کاهش داده است. این درحالی است که پیش‌بینی 6 ماهه سال پیش این شرکت 475 ریال بوده و در عملکرد 6 ماهه 62.95 درصد پوشش داشته است. بنابراین شرکت فولاد مبارکه یک افت بزرگ را در این یک سال تجربه کرده است. گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید نیز پیش‌بینی اولیه را 5.55 درصد تعدیل منفی داده و با وجود اینکه هم پیش‌بینی اولیه و هم میزان پوشش 6 ماهه هر دو نسبت به سال پیش کمتر بوده درصد پوشش

6 ماهه نیز از 59.93درصد به 57.14درصد کاهش یافته و درمجموع عملکرد‌آن نسبت به سال پیش با افت همراه شده است.

صنایع مس ایران نیز با تعدیل منفی سنگین 43.54 درصدی پیش‌بینی اولیه، پیش‌بینی 6ماهه خود را ارائه کرده است و 271 ریال اولیه را به 153 ریال در پیش‌بینی 6ماهه تقلیل داده است با این‌حال فقط 28.1درصد از این پیش‌بینی را پوشش داده است که نسبت به امار سال پیش با افت قابل ملاحظه‌یی مواجه شده است.

همچنین شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز با تعدیل منفی سنگین 30.93 درصدی نسبت به پیش‌بینی اولیه گزارش 6 ماهه را ارائه داده و در 6 ماه گذشته 45.75 درصد از این پیش‌بینی تعدیل شده را پوشش داده است. مقایسه آمار امسال با سال پیش نیز نشان‌دهنده افت شرکت در هر سه داده مقایسه‌یی است و پیش‌بینی 6 ماهه، پوشش 6 ماهه و درصد پوشش 6 ماهه با نزول همراه بوده است. ایران خودرو نیز گزارش 6ماهه خود را با تعدیل قابل توجه 74.21 درصدی ارائه داده است با توجه به اتفاقات چند ماه اخیر در این صنعت و انبارهای پر این شرکت این تعدیل منفی قابل پیش‌بینی بود و مقایسه آمار بین دوسال 94 و 94 نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب این خودرو‌سازی است. در حالی که پیش‌بینی 6ماهه این خودرو ساز در سال گذشته 498 ریال بوده، این پیش‌بینی برای امسال با بیش از 85 درصد افت به 57 ریال در گزارش 6 ماهه امسال رسیده است.

همچنین پوشش 6ماهه امسال 23 ریال بوده که با 195 ریال سال گذشته تفاوت فاحشی را نشان می‌دهد.

در این میان پارس خودرو گزارش بسیار اسفناکی ارائه داده و پیش‌بینی سود اولیه

21 ریالی را به زیان 418 ریالی تبدیل کرده است که در 6ماهه 262 ریال از این زیان را پوشش داده است. مقایسه آمار امسال با سال گذشته این شرکت نیز نشان می‌دهد که سال پیش هم این شرکت دچار مشکلات بزرگی بوده است و دو سال پیاپی زیان قابل ملاحظه‌یی را متحمل شده است.

همچنین شرکت مخابرات ایران در گزارش 6ماهه خود همان روند سال پیش را نشان می‌دهد با این تفاوت که پیش‌بینی 6ماهه از 457 ریال به 559 ریال افزایش یافته اما همانند سال پیش در 6ماهه شناسایی زیان را مطرح کرده است که برای امسال 10 ریال و برای سال پیش 11 ریال زیان در 6ماهه را پوشش داده است.

در یک نگاه کلی به این 10 شرکت بزرگ با اعداد و ارقام ارائه شده به راحتی مشخص می‌شود که وضعیت صنعت کشور نه تنها رو به بهبودی نگذاشته بلکه وضعیت رکودی ادامه‌دار بوده است. حداقل این 10شرکت بزرگ چنین چیزی را نشان می‌دهند. به خصوص در شرکت‌های خودروسازی عملکرد بدتر از سال پیش بوده است.

در نتیجه این جمله که «کشور از رکود خارج شده است» باید با دقت بیشتری تحلیل و تامل شود زیرا حتی اگر با تعاریف خاصی بتوان گفت که اقتصاد کشور در مقطع چند ماهه از رکود خارج شده اما بلافاصله شاخص‌ها حکایت از بازگشت رکود به بسیاری از صنایع دارد و اگر بپذیریم که در سال93 رشد اقتصادی مثبت بوده اما شاخص‌ها نشان می‌دهد که در سال 94 دوباره شاهد بازگشت رکود به بسیاری از صنایع بزرگ بوده‌ایم.

مشاهده صفحات روزنامه