«تعادل» روند بازار سهام را بررسی می کند

بورس در جست‌وجوی روزهای مثبت

۱۴۰۳/۰۶/۰۳ - ۰۰:۴۴:۱۴
کد خبر: ۳۱۹۴۵۳
بورس  در  جست‌وجوی   روزهای  مثبت

بورس تهران پس از مدت‌ها توانست بازدهی مثبت و نسبتا قابل قبولی را تجربه کند؛ اما در سوی دیگر بورس در بازدهی ماهانه رنگ باخت و بازدهی منفی 6.2 درصدی را برای سهامداران باقی گذاشت و همین مولفه باعث شد که سرمایه گذاران مجدد نسبتا به شرایط بازار سرد شوند.

بورس تهران پس از مدت‌ها توانست بازدهی مثبت و نسبتا قابل قبولی را تجربه کند؛ اما در سوی دیگر بورس در بازدهی ماهانه رنگ باخت و بازدهی منفی 6.2 درصدی را برای سهامداران باقی گذاشت و همین مولفه باعث شد که سرمایه گذاران مجدد نسبتا به شرایط بازار سرد شوند.

کابینه دولت چهاردهم در مجلس شورای اسلامی تایید صلاحیت شد و همین موضوع یک سیگنال مثبت برای بازار سرمایه و به نوعی تمامی بازارها به حساب می‌آید و می ‌تواند در میان مدت با توجه به وعده‌ها تاثیر مثبتی روی بازارها بگذارد. درحال حاضر اخبار منفی و مثبت رقابت بسیار زیادی دارند و بازارها نیز با توجه به این اخبار مسیر حرکتی خود را انتخاب می‌کنند.

یکی از اخبار منفی که اجازه رشد و توسعه بازار سرمایه را نمی دهد، محدودیت دامنه نوسان است. در اصل با این دامنه محدود نوسان نقدشوندگی کاهش یافته و عملا نقدشوندگی فدای عدم ریزش بازار شده است و اکنون باید مسوولان بازار سرمایه فکری برای دامنه نوسان کنند و سایه این محدودیت را از روی بازار بردارند. از ابتدای سال تا به امروز دامنه نوسان حدود 5 بار محدود شده است و با هر محدودیت اعتماد سهامداران را نیز کاهش یافته؛ چراکه در تمامی محدودیت‎ها سهامداران به این نتیجه می رسند که مسوولان برای جلوگیری از سقوط و ریزش عمیق دامنه نوسان را محدود کرده‌اند و در نتیجه برای حفظ سرمایه‌های خود لازم است از بازار خارج شویم. سازمان بورس و مسوولان مربوطه به جای اینکه در هر حادثه دامنه نوسان را محدود کنند، بهتر است تصمیمات درست و منطقی‌تری بگیرند تا بازار مسیری درست و عقلانی را پیش ببرد.حسن حسین‌نیا، کارشناس بازار سرمایه نیز درخصوص دامنه نوسان گفت: «کاهش دامنه نوسان سهام عملا به تعمیق رکود در بازار سرمایه دامن زده و راهکار‌های مطرح شده توسط سازمان بورس تا امروز توفیقی در برگشت ورق بورس نداشته است. در آخرین رویداد شورای عالی بورس ابتکار تزریق پول و تخصیص خط اعتباری را برای حمایت از سهام مطرح کرد که البته سرعت عملیاتی آن مورد انتقاد بوده و به گمانه زنی‌ها درباره تردید در اراده واقعی جهت حمایت از بازار افزوده است. عملکرد سازمان بورس و تیم مدیریتی اخیر در دوره تصدی مسيولیت، از دید سهامداران تعریف متفاوت از حمایت را به اذهان متبادر می‌سازد چرا که یکی از انتقاد‌های جدی مبنی بر سنجش شرایط زمانی در تامین مالی، عرضه‌های اولیه و پذیره نویسی شرکت‌ها که مطالبه سهامداران بوده مورد توجه کافی قرار نگرفته و در موارد متعدد به تضعیف بازار ثانویه انجامیده است. به نظر می‌رسد درک شرایط رکودی بازار ثانویه و عطف تامین مالی جدید برای زمان مناسب، خواسته‌ای بود که حتی در روز‌های اخیر و با وجود شرایط خاص بازار با پذیره‌نویسی نماد «ولاعتماد» از سوی مسيولین ذی‌ربط به سخره گرفته شده است.»

وی ادامه داد: «سال ۱۴۰۳ در شرایطی برای فعالان بازار سرمایه روز‌های سخت را ثبت کرده که از آغاز با ریسک‌های عدیده و وقوع اتفاقات با تناوب بالا، عملا نقش تحلیل بنیادی و تصمیم بر اساس صورت‌های مالی را تضعیف کرده است؛ تنش‌های نظامی منطقه‌ای و تقابل مستقیم و غیر مستقیم بین کشورمان و دشمن اسرايیلی در کنار سانحه سقوط بالگرد ریاست جمهوری و انتخابات زودهنگام به عنوان ریسک‌های سیستماتیک، فضای مبهم را در بورس تشدید کردند و عملا خروج پول از سهام افزایش یافت. با عنایت به وجود تنش‌های منطقه‌ای و قطعی نشدن شرایط کابینه اقتصادی دولت جدید پیش بینی وضعیت بورس در شهریور ماه بیشتر بر مدار ریسک‌های سیستماتیک است بنابراین نمی‌توان با تکیه بر مسايل بنیادی پاسخ گفت، اما نگاه به برنامه‌ها و تجارب مطرح شده وزرای پیشنهادی مرتبط با بورس در دولت جدید امیدواری‌ها در روز‌های آینده را افزایش می‌دهد که البته شاید مشاهده برگشت ورق بورس روی تابلوی معاملاتی با نوسان چند هفته‌ای قابل امکان پذیر باشد.»

 

بورس در هفته‌ای که گذشت

شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2 میلیون و 37 هزار و 207 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 39 هزار و 89 واحد بالا‌تر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت 1.7 درصد شد. شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 5 هزار و 882 واحد بالاتر ایستاد و بازدهی مثبت 0.9 درصدی را ثبت کرد. در ابتدای هفته اخیر شاخص کل بورس تهران روز شنبه 14 هزار و 238 واحد رشد کرد و به کانال 2 میلیون واحد برگشت. روز یکشنبه نیز شاخص 18 هزار و 201 واحد صعود کرد. روز دوشنبه شاخص 7 هزار و 484 واحد بالا آمد. شاخص در روز سه‌شنبه 5 هزار و 486 واحد افت کرد. در روز چهارشنبه شاخص کل بار دیگر رشد کرد و 4 هزار و 652 واحد بالا آمد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام 16 هزار و 892 میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز 2 هزار و 172 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم هزار و 683 هفته پیشین، افزایش 29 درصدی داشته است. میانگین ارزش صف‌های فروش در هفته اخیر 589 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته‌ پیشین 411 میلیارد تومان کمتر بود و افت 41 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته هزار و 16 میلیارد تومان بود که در روز ‌دو‌شنبه ثبت شد و کمترین رقم 301 میلیارد تومان بود که در روز چهار‌شنبه ثبت شد. میانگین ارزش صف‌های خرید در هفته اخیر 655 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 355 میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صف‌های خرید 118 درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته هزار و 175 میلیارد تومان بود و در روز ‌شنبه ثبت شد. پایین‌ترین رقم به روز سه‌شنبه برمی‌گردد که 202 میلیارد تومان بود. در اولین روز معاملاتی هفته، 161 میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد و روز یکشنبه این رقم به 218 میلیارد تومان افزایش یافت. اما روز دوشنبه 81 میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد و روز سه‌شنبه شاهد خروج 139 میلیارد تومان پول حقیقی بودیم. در آخرین روز معاملاتی هفته برای سومین روز متوالی پول حقیقی خارج شد که ارزش آن 28 میلیارد تومان بود. در مجموع کل هفته 131 میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی 26 میلیارد تومان بود.

 

بورس کالا در یک نگاه

آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان می‌دهد در هفته منتهی به ۳۱ مرداد بالغ بر ۲.۶ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش ۲۹.۵ هزار میلیارد تومان معامله شد همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به ۱۵.۴ هزار میلیارد تومان رسید. برترین های بورس کالای ایران در هفته منتهی به ۳۱ مرداد ماه براساس ارزش فروش شرکت ها در بازار فیزیکی به شرح زیر است: توسعه آهن و فولاد گل گهر با ثبت معامله ۲۶۳ هزار و ۷۰۰ تن آهن اسفنجی به ارزش ۳ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۱۰۷ هزار و ۳۶۰ تن ورق به ارزش ۳ هزار و ۴۹۲ میلیارد تومان دوم شد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۵ هزار و ۲۱۵ تن اکسید مولیبدن، کنسانتره، مس کاتد، مس کم عیارو مفتول مسی و ثبت ارزش ۲ هزار و ۳۷۹ میلیارد تومان سوم شد. معدنی و صنعتی گهر زمین با فروش ۲۱۵هزار تن کنسانتره و گندله به ارزش هزار و ۵۲ میلیارد تومان در جایگاه چهارم ایستاد.معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۱۹۰ هزار تن گندله به ارزش ۹۹۷ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. فولاد کاوه جنوب کیش با فروش ۸۲ هزار و ۷۳۵ تن آهن اسفنجی، بلوم و بیلت فولادی و شمش بلوم به ارزش ۹۸۸ میلیارد تومان ششم شد. پالایش نفت تهران با معامله ۴۱ هزار و ۱۵۰ تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۸۵۹ میلیارد تومان هفتم شد.شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با داد و ستد ۱۵۳ هزارو ۷۰۰ تن بلوم و بیلت فولادی و کنسانتره به ارزش ۷۳۹میلیارد تومان در جایگاه هشتم قرار گرفت. جهان فولاد سیرجان ۲۸هزار و ۴۲۵ تن آرگون، آهن اسفنجی و میلگرد به ارزش ۶۶۵ میلیارد تومان فروخت و نهم شد. پتروشیمی تندگویان نیز با معامله ۱۲هزار و ۷۵۲ تن مواد پلیمری به ارزش ۶۰۷ میلیارد تومان دهم شد.