ايران در تامين امنيت سايبري وضعيت مطلوبي ندارد
تحريمها دسترسي ايران به تجهيزات High-tech در زمينه تامين امنيت سايبري را محدود كرده و واردات آن را با چالشهاي جدي مواجه ساخته است. به باور فعالان اين حوزه تجهيزات قديمي و به روز نشده و مهاجرت نيروهاي انساني، ايران را در تامين امنيت سايبري در وضعيت نامطلوبي قرار داده است.
تحريمها دسترسي ايران به تجهيزات High-tech در زمينه تامين امنيت سايبري را محدود كرده و واردات آن را با چالشهاي جدي مواجه ساخته است. به باور فعالان اين حوزه تجهيزات قديمي و به روز نشده و مهاجرت نيروهاي انساني، ايران را در تامين امنيت سايبري در وضعيت نامطلوبي قرار داده است. به گزارش پيوست، در پنجمين رويداد سالانه امنيتي باگدشت فقدان منابع انساني خبره در تيمهاي امنيت سايبري و گران تمام شدن تجهيزات سختافزاري آن به دليل تحريمها از مشكلات جدي اين حوزه عنوان شد. محمد قيم مدير امنيت علي بابا در اين باره ميگويد: «در بحث امنيت سايبري سنگيني كفه ترازو گرچه به سمت نيروي انساني بيشتر است، اما نميتوان اثرگذاري تجهيزات را نيز ناديده گرفت. تحريمها روي تهيه تجهيزات اثر خود را گذاشته است و نيازهاي مورد نظر تيمهاي امنيتي با حداقلها برطرف ميشود، در حال حاضر از تجهيزات داخلي نيز بهره ميبريم اما تحريمها جلوي رسيدن تجهيزات و ملزومات هايتك را محدود كرده است.»
در مضيقه بودن در همه ابعاد
محمد گنجي مدير زيرساخت و امنيت ماموت ديجيتال هم شرايط ايران را نامطلوب ميخواند و ادامه ميدهد: «ايران از لحاظ شرايط امنيتي در وضعيت خوبي به سر نميبرد. اين مساله گرچه در ايران مغفول مانده اما در جهان بسيار خواهان پيدا كرده است و همين عوامل باعث شده نيروهاي انساني ترجيح بدهند بدون مشكلات لايسنسي، فيلترينگ و تحريمها با تمركز و حقوق بيشتر كار در كشورهايي مثل آلمان، استراليا و حتي حوزه خليج فارس و امارات فعاليت كنند.» گنجي درباره شرايط تجهيزات امنيتي و شرايط آن در ايران هم ميگويد: «در زمينه تجهيزات امنيتي مشكلات زيادي داريم و شايد نيروي انساني بتواند تا ۶۰ درصد اين خلأ را با مهارتهاي خود جبران كند، اما تجهيزات بعد دوم و مهم تكميل فرآيندهاي تيمهاي امنيتي هستند.» ناصر نيكنام مدير امنيت اطلاعات ديجيكالا هم با تاييد چالش نيروي انساني درباره شرايط تجهيزات سايبري در ايران اضافه ميكند: «در تامين امنيت، تجهيزات و نيروي انساني دو بخش هستند و هر يك پنجاه-پنجاه در آن سهم دارند. در شرايط تحريمي واردات كالا به سادگي ممكن نيست و با اينكه تجهيزات بوميسازي شدهاند، اما در واقع تجهيزات امنيتي روي لبهتكنولوژي هستند و به روز بودن آن نقش بسزايي در بالابردن كيفيت امنيت دارد.»
در ميان تهماندهها، دست دوم، سوم…
فاطمه كشاوز مدير ارشد معماري امنيت و برنامهريزي ايرانسل هم ادامه ميدهد: «در شرايط تحريمي مجبوريم به دنبال كالاهاي مشابه يا حتي دست دوم و سوم باشيم. اما با همه چالشهايي كه هم از بعد انساني و هم تجهيزات داريم بايد خلاها را پر كنيم و رويكرد فعلي اين است كه روي خدمات متمركز شويم و نيروهاي مشتاق را تربيت كرده و از ته مانده دانشي كه به ما ميرسد بهره ببريم.» فاطمه كشاورز درباره نقش تجهيزات اضافه ميكند: «از يك سو خبرهترين نيروهاي انساني هم با دست خالي كاري و بدون تجهيزات به روز نميتوانند كاري انجام دهند، از سوي ديگر سازمانهايي كه توانستهاند به سختي تجهيزات به روز را تهيه كنند بدون نيروي انساني خبره نتوانستهاند امنيت سايبري شركتهاي خود را تامين كنند. با درصد بسيار كمي نيروي خبره ميتواند بخشي از كمبود تجهيزات را جبران كند، اما اين درصد ناچيز است و تجهيزات و نيروي انساني لازم و ملزوم يكديگرند.» سعيد كاظمي، مدير ارشد امنيت اطلاعات تپسي اما نيروي انساني را مهمترين عنصر ميداند و توضيح ميدهد: «نيروي انساني اولويت است و پس از آن ابزارها قرار دارند. نيروي ماهري كه بتواند با دانش و تجربه حملههاي سايبري را درك و تحليل كند و از وقوع آن جلوگيري كند. در واقع امنيت بحث كيفيت است نه كميت. ابزارهاي Open source زيادي وجود دارد اما كيفيت ابزارهاي تجاري يك سروگردن بالاتر است و نسخه شركتي با ابزار رايگان متفاوت است. اما در نهايت تجهيزات بايد وجود داشته باشد كه نيروي انساني بتواند از آن بهرهبرداري كرده و منطقيتر تحليل كند.»
تجهيزات وجود دارد اما به بالاترين قيمت
ميلاد سجادي مديركل امنيت بانك تجارت نيز ادامه ميدهد: «تامين تجهيزات امنيتي براي شركتهايي كه در لبه تكنولوژي فعاليت ميكنند بسيار سخت است و تحريمها دسترسي به تامين آخرين مدلها را محدود كرده است اما نيروي انساني بعد مهمتري از ماجراست كه بتواند تكنولوژي را راهبري كند. از سوي ديگر گرچه تحريمها دسترسيها را دشوار كرده است اما رسيدن به تجهيزات هايتك ناممكن نيست بلكه قيمت تامين آن بهشدت بالاتر رفته است.» شهرام بخشا معاون مديرعامل بانك توسعه تعاون در امور برنامهريزي و فناوري اطلاعات هم با تاييد اين موضوع اضافه ميكند: «نقش نيروي انساني در بحث امنيت سايبري غيرقابل انكار است اما تجهيزات تكنولوژي و فناورانه هم دايما به روز شده و هر روز جنس حملات سايبري تغيير ميكند. در نتيجه تجهيزات نيز بايد هميشه بهروز باشند. اما تحريمهاي ظالمانه واردات تجهيزات را براي بازار ايران سخت كرده است و تاثير خود را گذاشته است. البته نه به اين منزله كه نتوانيم به تجهيزات دسترسي پيدا كنيم تحريمها هزينهها را بالا برده است و مجبوريم از شركتهاي واسط استفاده كنيم.»
