رفع فيلتر يوتيوب چه ظرفيتي براي توليد محتوا ايجاد ميكند؟
يك كارشناس معتقد است اندازه مخاطبان ماركت در ايران درصورت رفع فيلتر پلتفرم يوتيوب گستردهتر ميشود و به همين دليل ممكن است تعداد مخاطبان يوتيوبرها با برداشته شدن اين محدوديت، چند برابر شود؛ اگرچه ممكن است كاهش درآمد دلاري توليدكنندگان محتوا را به دنبال داشته باشد اما ميتواند ظرفيتهاي ديگري را براي آنها فراهم كند.
يك كارشناس معتقد است اندازه مخاطبان ماركت در ايران درصورت رفع فيلتر پلتفرم يوتيوب گستردهتر ميشود و به همين دليل ممكن است تعداد مخاطبان يوتيوبرها با برداشته شدن اين محدوديت، چند برابر شود؛ اگرچه ممكن است كاهش درآمد دلاري توليدكنندگان محتوا را به دنبال داشته باشد اما ميتواند ظرفيتهاي ديگري را براي آنها فراهم كند. حاميد بيدي- كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات - در گفتوگو با ايسنا، درباره موضوع احتمال رفع محدوديت پلتفرم يوتيوب و پيامدهاي احتمالي آن از جمله احتمال كاهش درآمد فعالان آن اظهار كرد: در رابطه با اين موضوع اطمينان صددرصدي وجود ندارد چنانچه درحال حاضر بخشي از بازديدكنندگان كه از ايران، ويديوهاي يوتيوب را مشاهده ميكنند، كشورشان توسط اين پلت فرم تشخيص داده ميشود. وي افزود: بنابراين تشخيص اين موضوع صرفا از طريقاي پي نيست و ممكن است با توجه به تنظيمات جيميل و گوگل و ساير اطلاعات تشخيص داده شود كه كاربري از ايران از اين پلتفرم استفاده ميكند اما موضوع مشخص اين است كه به هر حال برداشه شدن محدوديت تاثيرگذار است اما اينكه به اين دليل با رفع فيلترينگ يوتيوب مخالفت شود، كاملا اشتباه است. در واقع اگر افرادي كه از اينترنت جهاني استفاده و محتوا توليد ميكنند جزو ذينفعان فيلترينگ قرار بگيرند و هوادار آن شوند، درنهايت بازنده خواهند بود.
فيلترينگ و تحريم دو لبه يك قيچي هستند
بيدي با بيان اينكه اگر پلت فرمي مانند يوتيوب رفع فيلتر شود اساسا اندازه مخاطبان ماركت در ايران گستردهتر ميشود، تصريح كرد: اگر يك يوتيوبري اعلام كند به اين تعداد مخاطبش با وجود فيلترينگ رسيده، با برداشته شدن اين محدوديت، مخاطبان او ممكن است ۱۰ برابر شود و اين اقدام اگرچه ممكن است كه به كاهش درآمد دلاري آنها منجر شود اما ميتواند ظرفيتهاي درآمدزايي ديگري را براي اين توليدكنندگان محتوا فراهم كند. همچنين بارها به اين موضوع اشاره كردهام كه فيلترينگ و تحريم دو لبه يك قيچي هستند كه درنهايت اين قيچي است كه حقوق شهروندان را نقض ميكند. اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات تأكيد كرد: بنابراين براي اينكه بتوانيم نقض حقوق شهروندي را از بين ببريم، همانگونه يك عزم جدي براي فيلترينگ نياز داريم از سوي ديگر لازم است تلاشهايي براي رفع تحريمها در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات هم انجام شود تا درنهايت شهروند ايراني همانند هر شهروند جهاني بتواند از همه پلتفرمها و شبكههاي مطرح جهاني مانند يوتيوب استفاده حرفهاي كند. بيدي درباره قوانين و مقررات و نقض احتمالي حقوق كاربران توضيح داد: بحث پرداخت و درآمد از طريق يوتيوب يك پروتكل روتين و ساده دارد و بحث مهمي نيست؛ كاربري كه در چارچوب پلتفرم فعاليت كند، آن مبلغ به او پرداخت ميشود. مگر اينكه به دليل نقض قوانين پلتفرم مسائلي رخ دهد اما در صورت رفع تحريم به صورت كلي نگراني وجود ندارد كه مبلغي به كاربران ايراني داده نشود.
مشخص شدن عيار پلتفرمهاي داخلي
پس از رفع فيلتر يوتيوب
اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات در ادامه صحبتهايش درباره وضعيت حال حاضر و سرنوشت پلتفرمهاي مشابه داخلي پس از رفع فيلتر احتمالي يوتيوب اظهار كرد: در اين زمينه ميتوان گفت پلتفرمهاي مشابه در شرايطي كه دسترسي به يوتيوب براي كاربران و شهروندان سخت است، با استقبال نسبي مواجه و محتواي بسياري در آن منتشر شده است. او ادامه داد: در واقع پلتفرمهاي مشابه داخلي از نظر مصرف ترافيك داخلي براي كاربران ارزانترند و درصورت رفع محدوديت يوتيوب مصرف ترافيك آن گرانتر از نمونههاي داخلي خواهد بود كه البته اين يك مزيتبخشي اشتباه است. طبيعتا درصورت رفع فيلتر پلتفرم مذكور ميتوان عيار و معيار واقعي پلتفرمهاي داخلي را سنجيد و اين درصورتي است كه بتوانند مزيتهاي رقابتي قابل توجهي تعريف كنند. البته معتقدم در شرايط نرمال ظرفيت و پتانسل محتوايي و حتي فني در كشور ما وجود دارد كه اين مزيتبخشي نسبي ايجاد شود. وي تصريح كرد: اين مزيتبخشي محتوايي و محصولي اگر قابل ارايه باشد نمونههاي مشابه داخلي ميتوانند در كنار يوتيوب به عنوان نمونه قدرتمند داخلي فعاليت خود را ادامه دهد. در غير اين صورت ميتوان متوجه شد بخشي از اعتبار آنها از فيلتر بودن كسب شده و بنابراين تا قبل از رفع فيلتر خيلي نميتوان اظهارنظر كرد.
