وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات، برنامه‌هاي خود را براي اين وزارتخانه ارايه كرد

اصلاح فيلترينگ به‌شيوه ستار هاشمي

۱۴۰۳/۰۵/۲۴ - ۰۳:۱۸:۰۴
کد خبر: ۳۱۸۷۸۰

پرداخت به موضوع فيلترينگ يكي از وعده‌هاي مسعود پزشكيان در مناظره‌هاي انتخاباتي خود بود، انتقاداتي كه پزشكيان به محدوديت‌هاي فضاي مجازي و فيلترينگ داشت، اين اميد را در دل برخي از كاربران اينترنتي ايجاد كرده بود كه شايد رييس دولت چهاردهم، سدي كه سال‌ها براي اينترنت ساخته شده را بردارد.

پرداخت به موضوع فيلترينگ يكي از وعده‌هاي مسعود پزشكيان در مناظره‌هاي انتخاباتي خود بود، انتقاداتي كه پزشكيان به محدوديت‌هاي فضاي مجازي و فيلترينگ داشت، اين اميد را در دل برخي از كاربران اينترنتي ايجاد كرده بود كه شايد رييس دولت چهاردهم، سدي كه سال‌ها براي اينترنت ساخته شده را بردارد. حالا او ستار هاشمي را به عنوان وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات معرفي كرده و اصلاح شيوه فيلترينگ از برنامه‌هاي هاشمي است كه در بخش توسعه اقتصاد ديجيتال به آن اشاره كرده است. او در برنامه‌هايش اعلام كرده كه قصد دارد شيوه فيلترينگ را از طريق اصلاح مقررات و شيوه مداخلات، كنترل‌هاي پسيني، گفتمان‌سازي در سطوح نخبگان و آحاد مردم، ايجاد وفاق ملي بين گروه‌هاي مرجع و مذاكرات بين‌المللي اصلاح كند.

به گزارش پيوست، ستار هاشمي، به عنوان وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت چهاردهم است و روز شنبه نيز فرآيند راي اعتماد به وزرا آغاز مي‌شود. اين در حالي است كه اولين جلسه بررسي برنامه‌هاي وزير پيشنهادي مسعود پزشكيان براي پست وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، روز گذشته ۲۲ مرداد ماه برگزار شد و ستار هاشمي به معرفي برنامه‌هاي خود در مجلس پرداخت. طبق پيشنهادهايي كه ستار هاشمي به مجلس ارايه كرده است، هدف از توسعه ارتباطات و شبكه ملي اطلاعات را بهبود دسترسي آحاد جامعه به خدمات الكترونيكي و فضاي مجازي، ايجاد عدالت ارتباطي و حضور فعال در تعاملات بين‌المللي عنوان كرده است. از جمله اقداماتي كه قرار است طي ۴ سال وزارت او انجام شود، توسعه زيرساخت شبكه ملي اطلاعات مبتني بر فيبر نوري و ايجاد دسترسي عموم مردم در بستر شبكه ملي اطلاعات است. هاشمي در برنامه خود به راه‌اندازي صندوق توسعه شبكه فيبر نوري طبق برنامه هفتم نيز اشاره كرده است. با توجه به بندهاي پيش‌بيني شده در برنامه هفتم و همچنين قانون بودجه امسال وزير ارتباطات ملزم به توسعه شبكه فيبرنوري خواهد بود. توسعه شبكه ارتباطات همراه از طريق 5G يكي ديگر از برنامه‌هايي است كه ستار هاشمي در اين بخش به آن اشاره كرده است. همچنين حضور فعال و موثر در تعاملات بين‌المللي در حوزه حكمراني اينترنت، ارتقاي كمي و كيفي و تسهيل دسترسي آحاد جامعه به خدمات الكترونيكي و فضاي مجازي و ايجاد عدالت ارتباطي از ديگر برنامه‌هاي او است.

 

توسعه دولت هوشمند

ستار هاشمي، وزير پيشنهادي وزارت ارتباطات، در بخش توسعه دولت هوشمند برنامه خود بر تدوين طرح تحول دولت هوشمند و ايجاد، تقويت و استقرار آن و همچنين ايجاد، تقويت و استقرار زيرساخت يكپارچه ابري دولت هوشمند تاكيده كرده است. اتصال مراكز داده دستگاه‌هاي اجرايي به زيرساخت يكپارچه ابري دولت هوشمند و پيگيري و پايش روند اجراي برنامه ملي توسعه هوش مصنوعي نيز از جمله برنامه‌هايي است كه هاشمي بر آنها تاكيد كرده است. ارتقاي شاخص‌هاي ملي و بين‌المللي توسعه دولت الكترونيكي در كشور كه جزو برنامه‌هاي ستار هاشمي است در دولت سيزدهم و از سوي زارع‌پور نيز پيگيري مي‌شد. جايگزيني استعلام‌هاي الكترونيكي آنلاين و آني به‌ جاي استعلام‌هاي كاغذي و حذف بروكراسي اداري، كاغذ‌بازي و مراجعه حضوري به ادارات نيز جزو اولويت‌هاي وزير پيشنهادي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در برنامه‌هاي خود است. حذف كاغذ از استعلام‌هاي دولتي و جايگزين شدن آن با استعلام الكترونيكي از جمله برنامه‌هايي است كه دولت‌هاي مختلف طي سال‌هاي گذشته به صورت مختلف پيگيري مي‌كردند. هرچند حذف كاغذ در مكاتبات مختلف بارها از سوي شوراي اجرايي فناوري اطلاعات و همچنين كارگروه تعامل‌پذيري تا حدودي اجرايي شده است اما هنوز اين طرح به صورت كامل و سراسري شكل اجرايي به خود نگرفته است. جلوگيري از وقوع جرايم مرتبط با سيم‌كارت‌هاي تلفن همراه، ارتقاي امنيت فضاي توليد و تبادل اطلاعات، افزايش پايداري و تاب‌آوري در مقابل تهديدات و افزايش پايداري و امنيت ارتباطات از لايه زير ساخت تا لايه سرويس از ديگر برنامه‌هاي او در اين بخش است.

توسعه اقتصاد ديجيتال

و اصلاح شيوه فيلترينگ

يكي از بخش‌هاي برنامه‌هاي هاشمي به موضوع توسعه اقتصاد ديجيتال اشاره كرده است. توسعه اقتصاد ديجيتال يكي از محورهاي برنامه هفتم توسعه به شمار مي‌آيد و وزير احتمالي آينده نيز با توجه به بندهاي مختلف برنامه هفتم توسعه برنامه‌هاي خود را براي توسعه اقتصاد ديجيتال اعلام كرده است. اصلاح شيوه فيلترينگ از برنامه‌هاي هاشمي است كه در بخش توسعه اقتصاد ديجيتال به آن اشاره شده است. طبق برنامه‌هاي ارايه شده توسط او به مجلس، هاشمي قصد دارد شيوه فيلترينگ را از طريق اصلاح مقررات و شيوه مداخلات، كنترل‌هاي پسيني، گفتمان‌سازي در سطوح نخبگان و آحاد مردم، ايجاد وفاق ملي بين گروه‌هاي مرجع و مذاكرات بين‌المللي اصلاح كند. اصلاح شيوه فيلترينگ يكي از وعده‌هايي بود كه مسعود پزشكيان در مناظره‌هاي انتخاباتي خود بارها روي آن تاكيد كرده بود. تدوين سند راهبردي در فضاي مجازي و سند نظام اقتصاد ديجيتال با محوريت مردمي سازي اقتصاد ديجيتال، تامين زيرساخت‌هاي توسعه اقتصاد ديجيتال اعم از ارتباطي و اطلاعاتي و ذخيره‌سازي و پردازش، برنامه توسعه كسب و كارهاي مبتني بر ارتباطات و فناوري اطلاعات و هوش مصنوعي از برنامه‌هايي است كه او به صورت مستقيم در برنامه خود به آنها اشاره كرده است. افزايش سهم توليد و عرضه كالاها و خدمات ديجيتال از توليد ناخالص داخلي نيز جزو برنامه‌هاي ستار هاشمي به شمار مي‌آيد. ايجاد سكوي ملي شبكه توزيع كالا و محصولات يكي از برنامه‌هايي است كه هاشمي طبق بند د ماده ۴۸ برنامه هفتم توسعه كه به آ‌ن اشاره كرده است. از ديگر نكات قابل توجه در اين برنامه واقعي‌سازي تعرفه خدمات بخش متناسب با سرمايه‌گذاري‌هاي انجام شده و قيمت تمام شده آنها است.

 

حمايت از محتوا در فضاي مجازي

توليد و توسعه محتواي بومي و خدمات محتوايي در فضاي مجازي يكي از سر فصل‌هاي برنامه‌هاي كاري ستار هاشمي است. براي اين منظور او حمايت از توليد محتواها و خدمات بومي در فضاي مجازي را در دستور كاري خود قرار داده است، كمك به توسعه نظام‌هاي رسانه‌اي فضاي مجازي، تامين و توسعه زيرساخت‌هاي فناوري خط و زبان فارسي، ترويج ارتقاي سواد فضاي مجازي و توسعه فضاي مجازي مفيد و ايمن براي كودك و خانواده از جمله برنامه‌هاي او است. توسعه اقتصاد توليد محتوا و ايجاد الگوهاي اقتصادي جديد از طريق تسهيم درآمد بين توليد كننده، توزيع كننده، ذخيره كننده و پردازش‌گر به منظور تشويق توليد محتواهاي بومي از ديگر برنامه‌هاي وزير پيشنهادي آينده است. اين برنامه در دستور كار وزير دولت سيزدهم نيز قرار داشت اما امكان اجرايي كردن آن تا كنون فراهم نشده است.

 

توسعه صنعت فضايي و پست هوشمند

براي توسعه صنعت فضايي ۱۲ سرفصل را هاشمي جزو برنامه‌هاي خود به مجلس اعلام كرده است كه پيگيري اهداف سند ۱۰ ساله فضايي و اجراي برنامه‌ هفتم توسعه از مهم‌ترين آنها به شمار مي‌آيد. در اين برنامه افزايش تعداد سامانه‌هاي فضايي و ماهواره‌هاي پرتابي به فضا، توسعه زيرساخت‌هاي آزمايشگاهي فضايي، تثبيت ماهواره‌هاي سبك در مدار لايه لئو، افزايش سطح پوشش ماهواره‌‌اي و تثبيت ماهواره‌هاي سنگين وزن از ديگر برنامه‌هاست. همچنين طبق برنامه‌اي كه هاشمي به مجلس ارايه كرده است خدمات پستي به عنوان يكي از زيرساخت‌هاي حياتي براي توسعه كسب و كارهاي اينترنتي به شمار مي‌آيد و او ۸ برنامه مشخص براي توسعه پست هوشمند را جزو برنامه‌هاي خود قرار داده است. از جمله اين برنامه‌ها نوسازي زيرساخت‌هاي فناوري اطلاعات و بهره‌گيري از ابزارهاي نوين است و براي اين منظور مي‌خواهد از ربات‌ها و پهپادها در بخش‌هاي مختلف استفاده كند. جذب سرمايه در خدمات نوين پستي، توسعه ظرفيت حمل و نقل تركيبي و خدمات سكويي با مشاركت بخش خصوصي از جمله برنامه‌هايي است كه ستار هاشمي به آنها اشاره كرده است.