ساخت پتروپالايشگاه چگونه اشتغال و رشد اقتصادي را بيشتر مي‌كند؟

۱۴۰۳/۰۵/۲۲ - ۰۰:۵۱:۵۲
کد خبر: ۳۱۸۶۱۴

حركت به سمت پتروپالايشگاه‌ها به عنوان يك راهبرد كليدي، فرصتي بي‌نظير براي رشد پايدار اقتصادي ايران فراهم مي‌كند.

حركت به سمت پتروپالايشگاه‌ها به عنوان يك راهبرد كليدي، فرصتي بي‌نظير براي رشد پايدار اقتصادي ايران فراهم مي‌كند. با توسعه پتروپالايشگاه‌ها، كشور مي‌تواند با تبديل نفت خام به محصولات شيميايي با ارزش افزوده بالا، درآمدهاي خود را افزايش داده و وابستگي به صادرات نفت خام را كاهش دهد. اين فرآيند نه‌تنها به مقابله با تحريم‌هاي بين‌المللي كمك مي‌كند، بلكه اشتغال‌زايي و رونق صنايع مرتبط را نيز به همراه دارد.

به گزارش ايسنا، در دنياي امروز كه اقتصاد ايران تحت تاثير فشارها و تحريم‌هاي بين‌المللي قرار دارد، توسعه و بهره‌برداري از منابع نفتي به‌صورت خام فروشي، ديگر نمي‌تواند به عنوان يك استراتژي پايدار و موفق در نظر گرفته شود. براي كشوري مانند ايران كه داراي ذخاير غني نفت و گاز است، حركت به سمت تكميل و توسعه زنجيره ارزش نفت خام اهميت حياتي دارد. يكي از راهبردهاي اساسي در اين زمينه، توسعه ظرفيت پتروپالايشگاهي كشور و تمركز بر ساخت پتروپالايشگاه‌ها با سرمايه‌گذاري بخش غيردولتي است. پتروپالايشگاه‌ها با تبديل نفت خام به محصولات شيميايي با ارزش افزوده بالا، نه‌تنها مي‌توانند به مقابله با تحريم‌هاي اقتصادي كمك كنند، بلكه زمينه‌ساز رشد اقتصادي و ايجاد اشتغال پايدار در كشور نيز خواهند بود.
براي بررسي اهميت و مزاياي پتروپالايشگاه‌ها و نقش آنها در اقتصاد و صنعت نفت ايران با زينب قيصري؛ رييس فراكسيون امنيت انرژي مجلس شوراي اسلامي به گفت‌وگو پرداختيم.
قيصري با اشاره به اهميت اقتصاد مقاومتي خاطرنشان مي‌كند: توسعه پتروپالايشگاه‌ها يكي از راهبردهاي كليدي است كه مي‌تواند به عنوان يك پاسخ موثر به تحريم‌هاي اقتصادي عليه ايران عمل كند. اين تاسيسات نه تنها به كشور امكان مي‌دهند كه وابستگي خود به صادرات نفت خام را كاهش دهد، بلكه با تبديل نفت به محصولات شيميايي با ارزش افزوده بالا، درآمدهاي ارزي كشور را نيز افزايش مي‌دهند. محصولات توليدي در پتروپالايشگاه‌ها به دليل تنوع و گستردگي بازارهاي مصرفي، غيرقابل تحريم‌ هستند و به راحتي مي‌توان آنها را به مصرف‌كنندگان نهايي فروخت.
رييس فراكسيون امنيت انرژي مجلس اظهار داشت: با حركت به سمت توسعه پتروپالايشگاه‌ها، ايران مي‌تواند از مزاياي متعددي بهره‌مند شود. اولا، اين حركت به كاهش وابستگي اقتصاد به درآمدهاي حاصل از خام‌فروشي نفت كمك مي‌كند و كشور را در برابر شوك‌هاي خارجي در بازارهاي نفتي در دسترس كشور مقاوم‌تر مي‌سازد. ثانيا، پتروپالايشگاه‌ها با ايجاد ارزش افزوده و افزايش حاشيه سود، مي‌توانند نقشي اساسي در بهبود اقتصاد كشور ايفا كنند. از منظر اقتصادي، تبديل نفت خام به محصولات با ارزش‌تر نه تنها باعث افزايش درآمدهاي صادراتي مي‌شود، بلكه به ايجاد اشتغال و تحريك رشد صنايع مرتبط نيز منجر مي‌شود.
وي ادامه مي‌دهد: تفاوت‌هاي ميان پالايشگاه‌ها و پتروپالايشگاه‌ها نيز اهميت زيادي در اين راهبرد دارند. در حالي كه پالايشگاه‌ها عمدتا بر توليد سوخت‌هاي فسيلي متمركز هستند، پتروپالايشگاه‌ها با تركيب فرآيندهاي پتروشيمي، قادر به توليد مواد شيميايي پايه و محصولات با ارزش‌تري همچون الفين‌ها و آروماتيك‌ها هستند. اين رويكرد نه تنها كارايي استفاده از منابع نفتي را افزايش مي‌دهد، بلكه به كاهش هزينه‌هاي توليد و افزايش حاشيه سود نيز كمك مي‌كند.

قيصري خاطرنشان مي‌كند: يكي از جذاب‌ترين جنبه‌هاي توسعه پتروپالايشگاه‌ها در ايران، امكان سرمايه‌گذاري غير دولتي و ارايه مشوق‌هاي متعدد براي جذب سرمايه‌گذاران طبق قانون مصوب مجلس در اين زمينه است. اعطاي مجوز تنفس خوراك براي سال اول و همچنين ايجاد اعتبار ارزي براي تهاتر تجهيزات با نفت خام به ميزان ۱۵۰ هزار بشكه در روز از راهكارهاي مهمي هستند كه مي‌تواند باعث جلب سرمايه‌گذاري بخش خصوصي در اين حوزه شوند. اين سياست‌ها نه تنها به كاهش هزينه‌هاي اوليه سرمايه‌گذاري كمك مي‌كنند، بلكه محيطي مساعد براي رشد و نوآوري در صنعت نفت فراهم مي‌سازند.

نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: براي تحقق اهداف توسعه پتروپالايشگاه‌ها، لازم است كه دولت و به خصوص وزير نفت پيشنهادي با ارايه يك برنامه عملياتي و ايجاد چارچوب‌هاي قانوني و حمايتي، مسير را براي سرمايه‌گذاران و فعالان صنعت نفت هموار سازد. اين رويكرد نه تنها به افزايش ظرفيت‌هاي توليد و صادرات كشور كمك مي‌كند، بلكه مي‌تواند به عنوان يك نيروي محركه براي توسعه پايدار و رشد اقتصادي عمل كند.

قيصري در پايان افزود: به‌طور كلي، حركت به سمت پتروپالايشگاه‌ها به عنوان يك راهبرد كليدي، فرصتي بي‌نظير براي رشد پايدار اقتصادي ايران فراهم مي‌كند. با توسعه پتروپالايشگاه‌ها، كشور مي‌تواند با تبديل نفت خام به محصولات شيميايي با ارزش افزوده بالا، درآمدهاي خود را افزايش داده و وابستگي به صادرات نفت خام را كاهش دهد. اين فرآيند نه‌تنها به مقابله با تحريم‌هاي بين‌المللي كمك مي‌كند، بلكه اشتغال‌زايي و رونق صنايع مرتبط را نيز به همراه دارد. علاوه بر اين، پتروپالايشگاه‌ها با ارايه يك بستر مناسب براي جذب سرمايه‌گذاري‌هاي داخلي و خارجي مي‌توانند به بهبود زيرساخت‌هاي صنعتي كشور و تحريك رشد اقتصادي كمك كرده و در نهايت ايران را به سمت يك اقتصاد متنوع و مقاوم در برابر شوك‌هاي خارجي هدايت كنند.