نجات بازار سرمایه در گروِ راهکار‌های موثر فعالان بورسی

۱۴۰۳/۰۲/۲۰ - ۰۱:۰۷:۲۸
کد خبر: ۳۱۲۱۵۶

محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه و استراتژیست مالی درمورد یک ساله شدن ریزش سنگین بورس و راهکار‌هایی به منظور برون‌رفت از این شرایط بیان کرد: خیلی از افراد و فعالان بازار سرمایه می‌گویند هفدهم و هجدهم اردیبهشت ماه به عنوان سالگرد‌های ریزش بورس، یکی از ننگین‌ترین روز‌های بورس هستند و در این مدت، آن‌طور که باید شفاف‌سازی نشده و به آن پرداخته نشده است.

نبض بورس| محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه و استراتژیست مالی درمورد یک ساله شدن ریزش سنگین بورس و راهکار‌هایی به منظور برون‌رفت از این شرایط بیان کرد: خیلی از افراد و فعالان بازار سرمایه می‌گویند هفدهم و هجدهم اردیبهشت ماه به عنوان سالگرد‌های ریزش بورس، یکی از ننگین‌ترین روز‌های بورس هستند و در این مدت، آن‌طور که باید شفاف‌سازی نشده و به آن پرداخته نشده است. اما بنده، تا حدی نظر متفاوت‌تری دارم. به این دلیل‌ که اگرچه روز‌های سخت و دشواری برای بازار سرمایه بوده‌اند، ولی از این روز‌ها کم نداشته‌ایم، زیرا با یک بازار ناکارا روبه‌رو هستیم که حد ناکارایی آن بسیار بالاست و نبود شفافیت و توزیع نکردن صحیح اطلاعات به وضوح در آن مشخص است و در این میان، حتی سرعت اطلاعات بسیار پایین است. به همین دلیل، اتفاقی که در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ افتاد مساله‌ای نبود که برای اولین بار در این بازار ناکارا رخ داده باشد تا برخی از افراد درصدد اعلام سالگرد سقوط بورس برآیند.
این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: در سالی که گذشت هر بار که بازار رشد کرده با یک ریزش روبه‌رو شده است و در این میان، اخبار متعددی منتشر شدند و این نشان می‌دهد که فقط بحث یک نامه در اردیبهشت ماه نبوده است؛ هرچند که موضوع بسیار مهمی است، زیرا با یک بازار سرمایه ناکارا روبه‌رو هستیم. اما این پرسش مطرح است که آیا چاره فقط گلایه کردن است؟ در پاسخ باید گفت: خیر! اگرچه انتقاد کردن از شرایط ایرادی ندارد، اما باید توجه کنیم انتقادی که نتوانیم راهکاری ارائه دهیم هیچ فایده‌ای ندارد؛ بنابراین اگر می‌خواهیم انتقاد کنیم باید در کنار آن، راهکار نیز، ارائه دهیم. 
میرزایی تصریح کرد: راهکار بنده این است که اولاً این شرایط باید از پایه و اساس اصلاح شود. آیا می‌توان در مدت کوتاهی این کار را انجام داد و بازار سرمایه را به یک بازار کارا تبدیل کرد؟ خیر! قاعدتاً اگر بگوییم این کار امکان‌پذیر است کاملا بیهوده است؛ بنابراین باید به فکر راهکار‌های کوتاه‌مدت بود که طبق گفته‌های همه کارشناسان و فعالان بازار سرمایه، یکی از راهکار‌ها نظارت است. راهکاری که علاوه بر این، بنده پیشنهاد می‌دهم و هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت پاسخگوست و خیلی واقع‌بینانه‌تر محسوب می‌شود این است که بازار دو طرفه را قوی‌تر و زنجیره‌ مشتقه را کامل‌تر کنیم.  مثلا از قبل یا در جریان ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ که بازار به‌شدت وارد فاز نزولی شد افرادی بودند که از ابزار پوشش ریسک استفاده می‌کردند و به دنبال آن، آسیب زیادی به پرتفوی آن‌ها وارد نشد و حتی توانستند سود‌های خوب و ثابتی هم، به دست آورند. به همین دلیل، باید زنجیره‌ مشتقه را کامل کرد.
این استراتژیست مالی تأکید کرد: در سال ۱۴۰۲، آتیه سهام راه افتاد و اگرچه اتفاق بسیار خوبی است، ولی خیلی از افراد، مزایای راه اندازی آن را درک نمی‌کنند و فقط از معایبش می‌گویند و باید گفت که این‌طور نیست. چون علاوه بر بیان معایب باید به مزایای آن هم، اشاره کرد. ما به استراتژی پوشش ریسک در اختیار معامله و آتیه سهام نیاز داریم. چه مواردی باعث می‌شوند که بتوانیم این استراتژی را اجرا کنیم؟ سهم پایه خوب می‌تواند کمک‌کننده باشد و سهم پایه خوب، صندوق‌ها هستند و می‌توانند بسیار موثر باشند، چون بسته شدن نماد در آن‌ها وجود ندارد و معاملات پیوسته و حتی دامنه نوسان بیشتر و نقدشوندگی بهتری هم دارند و اصولاً ارزنده هستند. 
میرزایی گفت: می‌توان انتشار اوراق اختیار معامله روی انواع صندوق‌ها با سررسید‌های مختلف را داشت که شامل همه صندوق‌های اهرمی و سهامی و حتی فراصندوق‌ها باشند و این کار باعث می‌شود پوشش ریسک داده شود و استراتژی‌های کم‌ریسکی مثل کاورد کال (Covered Call) و قلاده (Collar) روی آن‌ها گرفته شود و لازمه‌اش این است که قرارداد‌های اختیار معامله را منتشر کنیم و تا جای ممکن، بازارگردان هم، روی تابلو سفارش بگذارد تا این‌که باعث بهبود حجم معاملات شود و این می‌تواند خیلی بهتر باشد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: امیدوار هستیم به‌زودی علاوه‌بر اختیار‌های خرید، اختیار‌های فروش نیز، حجم بخورند و معاملات به این سمت بیایند و اختیار فروش‌ها بهتر در بازار معامله شوند و در این میان باید اشاره کنم که آتی سهام بسیار مهم است و ان‌شاءالله، توجه ویژه‌ای به آن شود؛ بنابراین همه این موارد می‌توانند در بازار ناکارا کمک‌کننده باشند تا سرمایه‌گذار با پوشش ریسک از سرمایه خودش محافظت کند.
میرزایی تاکید کرد: به‌طور کلی، توصیه می‌کنم با توجه به این‌که یک سال از ۱۷ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ گذشته است و خیلی از افراد ضرر‌های سنگینی کردند و به‌طور میانگین، روی خیلی از سهام‌ها حدود ۴۰ درصد کاهش قیمت داشتیم باید به این موضوع نیز، توجه کرد صندوق‌هایی داشته‌ایم که اصولا بین منفی ۵درصد بازدهی در سال خلق کرده‌اند تا صندوقی که بازدهی مثبتی خلق کرده است و حتی صندوق مختلط داشته‌ایم؛ که بیش از ۱3-۱4درصد خلق کرده است و این نشان می‌دهد بهتر است روی صندوق‌ها متمرکز باشیم و با اختیار معامله هم، پوشش ریسک انجام دهیم، چراکه کلید موفقیت در بازار‌های مالی به این صورت است و این‌که از طیف متنوع صندوق‌ها؛ از طلا تا کالایی‌ها استفاده شود و خیلی کمک کننده هستند.
 این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: امسال، صندوق کالایی داشته‌ایم که در خبرگزاری نبض بورس معرفی کردیم و بیشتر در رابطه با گواهی زعفران بود و درموردش توضیح دادیم و در این یک سالی که از ریزش بازار گذشته است بیش از ۱۲۰درصد بازدهی داده است و این عدد کمی نیست و درمورد سایر صندوق‌ها هم، بار‌ها تاکید کرده‌ایم که روی صندوق‌های طلا حساب ویژه‌ای باز شود. چون بعدا می‌تواند به معاملات افراد کمک کند.

ارسال نظر