«تعادل» گزارش می‌دهد

بورس در مرداب مشکلات

۱۴۰۳/۰۲/۱۹ - ۰۰:۴۶:۳۳
کد خبر: ۳۱۲۰۵۵
بورس در مرداب مشکلات

بورس تهران دوباره تغییر رنگ داده و سرخ پوش شده، زیان را مهمان پرتفوی سهامداران کرده است؛ این سرخ پوشی درحالی رخ می‌دهد که پس از فروردین قرمز اغلب کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند که اردیبهشت ماه بازار روی خوش به خود ببیند و شرایط نسبتا خوبی را تجربه کند؛ اما تنها در اولین هفته اردیبهشت ماه شاهد بازدهی مثبت بودیم و پس از آن دوباره معاملات تغییر رنگ داد.

بورس تهران دوباره تغییر رنگ داده و سرخ پوش شده، زیان را مهمان پرتفوی سهامداران کرده است؛ این سرخ پوشی درحالی رخ می‌دهد که پس از فروردین قرمز اغلب کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند که اردیبهشت ماه بازار روی خوش به خود ببیند و شرایط نسبتا خوبی را تجربه کند؛ اما تنها در اولین هفته اردیبهشت ماه شاهد بازدهی مثبت بودیم و پس از آن دوباره معاملات تغییر رنگ داد. برخی از فعالان بازار سرمایه عقیده دارند اتفاقات یک سال گذشته یعنی 17 اردیبهشت ماه باعث شده که این روزها سهامداران به یادگذشته باشند و به نوعی بی اعتمادی از معاملات بازار خارج شوند. ارزش معاملات بازار به محدوده 2 هزار میلیارد تومان رسیده که عدد بسیار پایینی است و یک محدوده خطر بسیار شدید برای بازار به حساب می‌آید و اگر بازار تا چند روز آینده با افزایش ارزش معاملات روبه رو نشود شاهد روزهای تلخ تری خواهیم بود و نقدینگی بیشتری از دایره معاملات خارج خواهد شد.

از سوی دیگر ارزش دلاری بازار سرمایه تا حدود زیادی کاهش یافته است و به عدد230 میلیارد دلار رسیده و نسبت به ماه‌های گذشته کاهش بسیار سنگینی را تجربه کرده است. درحال حاضر اعتماد نیز از بازار رخت بسته و هر روز سهامداران نقدینگی خود را به روش‌های گوناگون از بازار خارج می‌کنند که این خروج نقدینگی تالار شیشه‌ای معاملات را به گرداب سقوط بیشتر می‌کشاند.

از سال 99 تا به امروز، بورس تهران با وعده‌های متعدد روبه‌رو بوده که هیچ یک کمکی به شرایط بازار نکرده است. حتی در ریزش سال‌ اخیر ريیس سازمان بورس وعده جبران داد که تازه پس از یک سال مسوولان به فکر افتادند که متخلفین را شناسایی کنند تا بلکه اعتماد سهامداران را پس بگیرند؛ اما اعتمادی که به راحتی از دست رفته به سختی برمی‌گردد و نباید به تغییر شرایط بازار به همین زودی‌ها امیدوار بود. از سوی دیگر باید توجه داشت که بورس تهران همچنان ارزندگی کافی را دارد و سرمایه‌گذاری در صنایع ارزنده می‌تواند سودی بیش از تورم داشته باشد و سرمایه‌گذاری میان مدت می‌تواند بسیار سودده باشد. اما شرایط بازار منطقی نیست و
سرمایه گذاری در این شرایط آینده مشخصی ندارد.

به گفته کارشناسان و فعالان بورسی، بازار سرمایه این روزها در انتظار صورت مالی شرکت‌هاست که شاید به واسطه این موضوع بتواند از اعداد و اراقام بسیار پایین فاصله بگیرد و رشد ناچیزی را تجربه کند؛ تا سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به سمت سهامی بروند که DPS قابل‌‌ توجهی در مجمع تقسیم می‌کنند. به همین دلیل تحرک خاصی دیده نمی‌شود و ارزش معاملات کمتر از ۱۰هزار میلیارد تومان است. تا میانگین ۵روزه ارزش معاملات از ۱۰‌هزار ‌میلیارد‌ تومان بالا نرود و وضعیت نیما در شریط فعلی بماند، بازار سهام همچنان در محدوده‌های ۲/۲ تا ۳/۲میلیون واحد نوسان می‌کند. بازار سرمایه صرفا نیازمند برخی محرکات بنیادین است تا کمی از اعتماد ازدست‌رفته بازیابی شود. متاسفانه اگر بازارهای رقیب مانند صندوق‌های درآمد ثابت در نظر گرفته شوند با توجه به سود تقسیمی بیش از ۳۰‌درصدی تعدادی از صندوق‌ها، صرفا سهامی که P/E آینده‌نگر آنها کمتر از محدوده ۵/۳ مرتبه باشد از منظر بنیادی جذاب هستند، پس سیاستگذار باید تغییر رویکردی نسبت به نرخ بهره داشته‌ باشد. اخبار مربوط به افزایش نرخ صنایع‌ ریالی هم می‌تواند محرکی باشد که هنوز منتشر نشده اما در آینده نزدیک منتشر می‌شود.

 

بازار از دریچه معاملات

در معاملات سومین روز کاری هفته یعنی سه‌شنبه، شاخص کل بورس تهران 7 هزار و 648 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 231 هزار و 449 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 2 هزار و 760 واحدی در رقم 741 هزار و 344 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت 38 واحدی به رقم 24 هزار و 957 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افزایش 107 واحد به سطح 135 هزار و 651 واحد رسید. روز سه‌شنبه برای هفتمین روز متوالی خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و 148 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. نماد خساپا بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 17 میلیارد تومان بود. پس از خساپا، نمادهای خودرو، نوری، ثپردیس و کماسه بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای توسن، دامین، خبنیان، غفارس و لابسا تعلق داشت.

روز گذشته نمادهای فارس، شبندر و شتران نمادهای قرمز پوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای وامید، ملت و وخارزم از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای آریا، خاور و بپاس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای سپیدار، آریان و ودی نمادهایی هستند که اثر افزایشی بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس نیز نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و کساپا و شستا در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز فنر، خاور و آردینه بیشترین تراکنش را داشتند.

روز سه‌شنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 11 هزار و 921 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 5 هزار و 287 میلیارد تومان بود که 44 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 0.35 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 446 میلیارد تومان رسید.

در معاملات این روز نماد فملی بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 224 میلیارد تومان بود. پس از فملی، دامین بیشترین ارزش معاملات را داشت و توسن رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد کماسه و وبملت در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.

در حجم معاملات نیز سهام ذوب با تعداد 626 میلیون و 320 هزار و 364 سهم در صدر قرار گرفته است. فملی در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شستا تعلق داشت. دو نماد وبملت و خساپا نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.

در معاملات سه‌شنبه، 53 نماد صف خرید داشتند و 54 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 35درصدی نسبت به روز کاری قبل به 115 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با کاهش 5درصدی به 290 میلیارد تومان رسید.

ارسال نظر