«تعادل» گزارش مي‌دهد

تلاش براي احياي بورس!

۱۴۰۲/۰۹/۰۱ - ۰۰:۵۴:۲۷
کد خبر: ۳۰۱۵۶۳
تلاش براي احياي بورس!

روز گذشته شاخص كل بورس بالاخره توانست بازدهي مثبت را كسب كند و با افزايش بيش از دو هزار واحدي در يك روز به محدوده دو ميليون و 20 هزار واحدي برسد. البته مدت بسيار زيادي است كه شاخص عدد بالايي را تجربه نكرده و در محدوده دو ميليون 20 الي 70 نوسان مي‌كند؛ اما اكنون بيش از بازدهي مثبت بازار شاهد يك اتفاق جديد بود و سخنگوي اقتصادي دولت از ارايه بسته حمايتي دولت تا پايان سال براي بازار سرمايه خبر داد. اين بسته حمايتي درحالي است كه بازار سرمايه تا به امروز واكنش‌هاي خوبي نسبت به بسته‌ها نداشته و اغلب بسته‌هاي حمايتي نيز به صورت كامل و واقعي در بازار اجرايي نشده است.

روز گذشته شاخص كل بورس بالاخره توانست بازدهي مثبت را كسب كند و با افزايش بيش از دو هزار واحدي در يك روز به محدوده دو ميليون و 20 هزار واحدي برسد. البته مدت بسيار زيادي است كه شاخص عدد بالايي را تجربه نكرده و در محدوده دو ميليون 20 الي 70 نوسان مي‌كند؛ اما اكنون بيش از بازدهي مثبت بازار شاهد يك اتفاق جديد بود و سخنگوي اقتصادي دولت از ارايه بسته حمايتي دولت تا پايان سال براي بازار سرمايه خبر داد. اين بسته حمايتي درحالي است كه بازار سرمايه تا به امروز واكنش‌هاي خوبي نسبت به بسته‌ها نداشته و اغلب بسته‌هاي حمايتي نيز به صورت كامل و واقعي در بازار اجرايي نشده است.

سيد احسان خاندوزي، سخنگوي اقتصادي دولت در پاسخ به پرسشي درخصوص مبني بر ارايه بسته حمايتي دولت تا پايان سال براي بازار سرمايه، اظهار داشت: تلاش دولت براين مبنا استوار است كه بواسطه كاهش نااطميناني‌ها و افزايش پيش‌بيني‌پذيري شركت‌ها و صنايع بورسي، درماه‌ها و سال‌هاي آينده بازار سرمايه در مسير متعادل و رو به رشد قرار داشته باشد.

وي با بيان اينكه طرح «سهام يار» از جمله برنامه‌هايي بود كه سال گذشته از سوي سازمان بورس و اوراق بهادار مورد تصويب و اجرا قرار گرفت، افزود: اين طرح در روزهاي سخت بازار سهام اجرايي شد كه توانست اطمينان و اعتماد را در بازار تقويت كند.

خاندوزي با اشاره به اينكه براي مصوبه نرخ خوراك صنايع در شهريورماه امسال، اطلاع‌رساني كاملي صورت گرفت، توضيح داد: از اين پس به پيشنهادهاي مورد نظر در قالب بودجه ۱۴۰۳ و برنامه هفتم توسعه عمل خواهيم كرد.

سخنگوي اقتصادي دولت با اين بيان كه رييس‌جمهوري بر رونق و پيش‌بيني‌پذيري صنايع به ويژه صنايع بزرگ و بورسي كشور تاكيد دارد، توضيح داد: بخشي از نااطميناني‌هايي كه در هفته‌هاي گذشته رخ داد به دليل مخاطرات بين‌المللي كشورهاي منطقه بوده به‌طوري‌كه شاخص‌هاي بازار سرمايه در تركيه و كشورهاي ديگر هم در ۴۰ روز اخير با نوسانات قابل توجهي روبرو شده است. سعي مي‌كنيم با توجه به شرايط داخلي و خارجي وضعيت بازار سرمايه به گونه‌اي باشد كه بتوانيم يكي از مهم‌ترين منابع تامين مالي هم در خصوص بازار اوليه و هم نقد‌پذيري در بازار ثانويه را دراين بازار هدايت كنيم.

 

حمايت از بورس!

دولت سيزدهم با وعده حمايت از بورس روي كار آمد تا به امروز حمايت خاصي از بازار سرمايه نداشته و تنها برخلاف وعده‌هاي خود عمل كرده و باعث شده بازار روندي غيرمطلوب به خود بگيرد.

پيش ازاين دولت سيزدهم و سازمان بورس چندين بسته حمايتي براي حمايت از بورس رونمايي كرده‌اند؛ اما بررسي آمارها نشان مي‌دهد كه حتي نيمي از اين بسته‌ها نيز اجرايي نشده و تنها به صورت وعده باقي مانده است.

آبان ماه سال گذشته بود كه بسته حمايتي از بورس رونمايي شد كه مهم‌ترين بخش اين بسته بيمه پرتفوي سهامداران بورسي بود كه به وقوع پيوست و زيان سهامداران پرداخت شد. ولي بررسي بخش‌ها و بعدهاي ديگر نشان مي‌دهد كه بسته‌هاي حمايتي به‌طور كامل اجرايي نشده‌اند.

رد پاي دولت دوازدهم و وقایع سال 99 در بورس وجود دارد ولي نبايد از عملكرد دولت سيزدهم غافل شد. متاسفانه تا به امروز برخلاف تالار شيشه‌اي رشد چنداني نداشته‌ و تنها توانسته در برخي از روزها به صورت نوساني كمي مثبت شود؛ اين موضوع درحالي است كه دولت سيزدهم وعده ترميم بورس و بازگشت اعتماد را داده بود ولي به جاي بازگشت اعتماد و ترميم بورس شاهد انتشار بسته‌هاي حمايتي از بورس هستيم.

اين بسته‌هاي حمايتي باعث شده كه بورس در كما فرو برود و به جاي درمان فقط به صورت مصنوعي زنده باشد. درمان بازار سرمايه بايد به صورت واقعي باشد نه به صورت مصنوعي! درمان مصنوعي تنها چند روز حال بيمار (يعني بورس) خوب است و پس از آن اوضاع بيمار وخيم مي‌شود و ممكن است ديگر احياي مصنوعي و استفاده از دستگاه‌ها جوابگو نباشد و بيمار براي هميشه در خواب مصنوعي فرو برود.

 

تيري در تاريكي!

درحال حاضر بورس نيازي به حمايت ندارد؛ چراكه مي‌تواند بدون دخالت و دستور مسير واقعي خود را پيش ببرد و تنها نياز بورس ايجاد تعادل است. بازار سرمايه نيازمند آرامش است و آرامش در بازار زماني ايجاد مي‌شود كه دستكاري، دخالت يا اظهارنظري در بازار وجود نداشته باشد و معاملات مسير واقعي خود را پيش ببرند.

برخي از كارشناسان عقيده دارند كه بسته‌هاي حمايتي دولت سيزدهم و سازمان بورس همانند تيري در تاريكي عمل مي‌كند يعني شانسي و با حدس و گمان كاري از بورس حمايت مي‌كند و ممكن است اين حمايت جوابگو باشد يا اينكه اصلا جوابگو نباشد و تنها به صورت شعار باشد.

نكته قابل تامل اينجاست كه بر اساس آمار بسته‌هاي حمايتي تا به امروز عملكرد چندان قابل قبولي نداشته‌اند و به صورت نصفه و نيمه توانسته‌اند روي بازار سهام تاثير بگذارند. البته اين تاثيرگذاري روي بازار بوده و نمي‌توان گفت كه با استفاده از بسته‌هاي حمايتي اعتماد نيز در بازار افزايش يافته است. كارشناسان عقيده دارند كه در مجموع بسته حمايتي درست است كه مي‌تواند به لحاظ رواني و رشد اسمي، افزايش قيمت موقتي را رقم بزند اما براي احياي بورس كافي نيست. ناظر بازار بايد در شرايط عملياتي و معاملاتي بازار، تغييراتي ايجاد كرده و اوضاع را بهبود ‌‌‌‌‌‌بخشد. اكنون نيز اين خبر يعني بسته حمايتي به‌طور موقت بتواند شاخص بورس را در مسير صعودي قرار دهد؛ اما پرواضح است كه تا زماني كه بازارهاي دارايي با سياست‌گذاري‌هاي غيرقابل‌پيش‌بيني دست به گريبان هستند، نمي‌توان انتظار داشت بازارها روند طبيعي خود را طي كنند

 

بازار از دريچه معاملات

طي معاملات چهارمين روز كاري هفته يعني سه‌شنبه، شاخص كل بورس تهران 2 هزار و 137 واحد نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 20 هزار و 144 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن بورس نيز با افزايش 3 هزار و 15 واحد در رقم 703 هزار و 544 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس با رشد 48 واحدي به رقم 25 هزار واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 875 واحد به سطح 126 هزار و 823 واحد رسيد.

روز سه‌شنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي بازار براي دومين روز مثبت شد و 175 ميليارد تومان پول حقيقي به بازار سهام وارد شد. در اين روز نماد چكاپا بيشترين ورود پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 53 ميليارد تومان بود. پس از چكاپا، نمادهاي خبنيان، دسبحا، اخابر و وساخت بيشترين ورود پول حقيقي را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين خروج پول حقيقي به نمادهاي شپنا، خساپا، نوري، وبملت و وغدير تعلق داشت.

در روزي كه گذشت شستا، اخابر و نوري نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در مقابل فولاد، كگل و خاهن از نمادهاي قرمز بودند كه اثر منفي بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي آريا، غصينو و خديزل بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص داشتند و نمادهاي وسپهر، فغدير و دماوند بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص كل فرابورس داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نماد شستا بيشترين تراكنش را داشت و وساخت و خودرو در رتبه‌هاي بعدي قرار گرفتند. در فرابورس نيز فصبا، كروميت و ثرود بيشترين تراكنش را داشتند.

روز دوشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 15 هزار و 129 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 7 هزار و 795 ميليارد تومان بود كه 52 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز شامل مي‌شود. ارزش معاملات خرد نيز با كاهش 13 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 3 هزار و 806 ميليارد تومان رسيد.

در معاملات اين روز نماد چكاپا بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 53 ميليارد تومان بود. پس از چكاپا، وساخت بيشترين ارزش معاملات را داشت و ثرود رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد ثفارس و شستا در رتبه‌هاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند.

درحجم معاملات نيز سهام شستا با تعداد 302 ميليون و 665 هزار و 518 سهم در صدر قرار گرفته است. چكاپا در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وساخت تعلق داشت. دو نماد خساپا و خودرو نيز در رتبه‌هاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات سه‌شنبه، 60 نماد صف خريد داشتند و 47 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌هاي خريد با رشد 7 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 284 ميليارد تومان افزايش يافت و مجموع ارزش صف‌هاي فروش نيز با صعود 23 درصدي به 361 ميليارد تومان رسيد.