امضاي ۶ قرارداد براي توسعه ميدانهاي مشترك نفت و گاز
وزير نفت با تأكيد بر اينكه هر ميدان نفتي و گازي كه برداشت ميشود در پايان سال افت توليد و افت فشار دارد، گفت: يكي از رسالتهاي مهم صنعت نفت حفظ و نگهداشت توليد است كه در اين زمينه در ميدانهاي مشترك نفت و گاز شش قرارداد امضا شده كه بيشتر مربوط به ميدانهاي مشترك غرب كارون مانند آزادگان و ياران ميشود.
وزير نفت با تأكيد بر اينكه هر ميدان نفتي و گازي كه برداشت ميشود در پايان سال افت توليد و افت فشار دارد، گفت: يكي از رسالتهاي مهم صنعت نفت حفظ و نگهداشت توليد است كه در اين زمينه در ميدانهاي مشترك نفت و گاز شش قرارداد امضا شده كه بيشتر مربوط به ميدانهاي مشترك غرب كارون مانند آزادگان و ياران ميشود.
به گزارش ايسنا، جواد اوجي در جريان بازديد سيد ابراهيم رييسي از وزارت نفت در ادامه نظارتهاي ستادي بر دستگاههاي اجرايي با بيان اينكه بعضي از اين طرحها عمليات آن آغاز شده و بعضي به بهرهبرداري رسيده است، اظهار كرد: اگرچه اغلب ميدانهاي مشترك نفتي ايران در خشكي با كشور عراق مشترك است، همچنين در ميدانهاي مشترك ديگر نيز اقدامهاي لازم آغاز شده است. براي مثال در ميدان فروزان توليد نفت در شروع دولت سيزدهم روزانه ۲۴ هزار بشكه بود كه اين عدد امروز به ۳۰ هزار بشكه رسيده است و تا پايان شهريور سال ۱۴۰۴ به ۴۰ هزار بشكه در روز بالغ خواهد شد. توليد از اين ميدان مشترك ۲۵ درصد رشد داشته و تعداد چاهها نيز با رشدي ۸ درصدي همراه بوده است. وي ادامه داد: توسعه ميدانهاي مستقل گازي مانند ميدان توس، دي، آغار، هما، وراوي، كيش و... در كشور نيز در جريان است. او با بيان اينكه در هيچ دورهاي رييسجمهوري تا اين اندازه از صنعت نفت پشتيباني نكرده و به آن بها نداده است، افزود: به نمايندگي از همه همكارانم در صنعت نفت به لحاظ پشتيباني و دلگرمي كه در دو سال دولت مردمي از وزارت نفت داشتهايد، از شما تشكر ميكنم. وي ادامه داد: اولويتهايي براي صنعت نفت در دولت سيزدهم برنامهريزي شده كه از مهمترين اولويتها سرمايهگذاري در پروژههاي كليدي بوده است.
وزير نفت تأكيد كرد: سرمايهگذاريها در حفظ و نگهداشت توليد، رشد توليد نفت و گاز، افزايش توليد از ميدانهاي مشترك، جمعآوري گازهاي مشعل، ذخيرهسازي گاز طبيعي، توسعه اكتشاف ميدانهاي نفتي و گازي جديد، افزايش ظرفيتهاي پالايشي نفت و فرآوردههاي نفتي، احداث پالايشگاهها، كيفيسازي فرآوردههاي نفتي در پالايشگاههاي موجود، افزايش ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي و افزايش فرآورش گاز در پالايشگاههاي گازي از موارد كليدي و پروژههاي سرمايهگذاري صنعت نفت در دولت سيزدهم بوده است. اوجي با اشاره به اينكه در اين دولت ۱۳۲ طرح كه عمدتاً طرحهاي نيمهتمام بالادست و پاييندست صنعت نفت بود، تكميل شدند و به بهرهبرداري رسيدند، گفت: ارزش اين طرحها ۲۸.۵ ميليارد دلار برآورد ميشود، البته طرحهاي نيمهتمامي را انتخاب كرديم كه در راستاي رشد توليد نفت و گاز تأثيرگذار باشند. وي افزود: ۵۰ طرح جديد نيز براي سرمايهگذاري جديد به ارزش ۴۷.۵ ميليارد دلار تعريف كرديم و در مجموع ۱۸۲ طرح به ارزش ۷۶ ميليارد دلار در صنعت نفت با هدف افزايش ظرفيت توليد در بالادست و پاييندست در جريان است.
طبق اعلام وزارت نفت، وزير نفت با تأكيد بر اينكه اگر بخواهيم رشد توليد محقق شود بايد دغدغه سرمايهگذاري را داشته باشيم، ادامه داد: اين طرحها در هركدام از چهار شركت اصلي وزارت نفت تعريف شده است. اوجي تصريح كرد: بعضي از اين طرحها مانند ساخت پالايشگاه فاز ۱۴ پارسجنوبي بيش از ۱۴ سال زمان برده بود و پيشرفت ۵۰ تا ۷۰ درصد داشتند، اما تكميل نميشدند اما در دولت سيزدهم توسعه اين طرحها شتاب گرفت. وي با بيان اينكه عمده طرحهاي نيمهتمام كه سالها روي زمين مانده بودند در اين دولت جمعبندي شد و به بهرهبرداري رسيد، گفت: در ميدان مشترك پارسجنوبي كه ۷۰ درصد گاز كشور از اين مخزن تأمين ميشود، فاز ۱۱ به بهرهبرداري رسيد كه تقريباً صفر تا ۱۰۰ آن در اين دولت انجام شد، همچنين احداث پالايشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبي كه بخش مهمي از تكميل آن در دولت سيزدهم انجام شد از ديگر اقدامهاي وزارت نفت در ميدان مشترك پارس جنوبي است. از ديگر اقدامها براي افزايش توليد گاز از ميدان مشترك پارس جنوبي ميتوان به تكميل خط لوله جديد فاز ۱۶ اشاره كرد.
وزير نفت افزود: در پارس جنوبي امروز نسبت به شروع دولت سيزدهم ۵۰ ميليون مترمكعب گاز بيشتري توليد ميشود. اوجي با اشاره به اينكه در حوزه ميدانهاي نفتي نيز افزايش توليد در دولت سيزدهم محقق شده است، ادامه داد: توليد نفت از ۲.۱ ميليون بشكه در ابتداي دولت سيزدهم به ۳.۴ ميليون بشكه در شرايط فعلي رسيده است.
وزير نفت به جمعآوري گازهاي مشعل در دولت سيزدهم اشاره كرد و گفت: سال 1390 حدود ۴۰۰ هزار مترمكعب از گازهاي مشعل جمعآوري ميشد كه اين عدد در شروع دولت سيزدهم به ۲.۳ ميليون متر مكعب رسيد و امروز ۱۱.۵ ميليون متر مكعب از اين گازها جمعآوري ميشود و تا پايان سال اين عدد به ۱۸ ميليون مترمكعب ميرسد.
اوجي با اشاره به خاموشي ۴۳ مشعل گاز همراه نفت افزود: سال آينده جمعآوري گازهاي مشعل به ۳۲ ميليون مترمكعب و در سال ۱۴۰۴ به ۶۲ ميليون مترمكعب ميرسد. وي ادامه داد: جمعآوري اين گازها در قالب ۵۴ پروژه به ارزش ۵.۵ ميليارد دلار در تمام ميدانهاي نفتي و مراكز بهرهبرداري انجام خواهد شد. از سوي ديگر، هر ميدان جديدي كه توسعه ميدهيم گاز مشعل دارد و بايد برنامهريزي براي جمعآوري گاز مشعل انجام شود.
وزير نفت با بيان اينكه بيشترين جمعآوري گازهاي همراه در ميدانهاي غرب كارون بوده است، تصريح كرد: عمده ميدانهايي كه باقي مانده مربوط به ميدانهاي شرق كارون است كه گازهاي غني است. در عسلويه نيز جمعآوري گازهاي مشعل مربوط به پالايشگاهها انجام خواهد شد.
اوجي با تأكيد بر اينكه طرحهاي ذخيرهسازي گاز در چند سال گذشته مغفول مانده بود، گفت: در شركت ملي نفت و شركت ملي گاز ۱.۸ ميليارد دلار قرارداد براي ذخيرهسازي گاز منعقد شده است. وي با اشاره به ناترازي بنزين و گازوئيل در كشور افزود: در دولت قبل اعتقادي به ساخت پالايشگاه وجود نداشت اما در دولت سيزدهم علاوه بر افزايش ظرفيت ۱۰ پالايشگاه نفتي موجود، احداث پالايشگاههاي جديد در دستور كار قرار گرفت. وزير نفت ادامه داد: شش طرح كلان كيفيسازي و افزايش ظرفيت توليد در پالايشگاهها به ارزش ۲.۷ ميليارد دلار امضا شده است كه بخشي از آن مانند طرح توسعه پالايشگاه آبادان و بهبود كيفيت پالايشگاه اصفهان به بهرهبرداري رسيد، همچنين فرآيند ساخت پتروپالايشگاه شهيد سليماني و مرواريد مكران هر كدام به ظرفيت ۳۰۰ هزار بشكه در حال انجام است.
اوجي به توسعه خطوط انتقال فرآوردههاي نفتي با هدف كاهش تردد جادهاي، كاهش هزينههاي اقتصادي و حفظ محيط زيست اشاره كرد و گفت: ۱.۲ ميليارد دلار سرمايهگذاري در اين زمينه انجام شد و بخشي از اين خطوط مانند خط ۲۶ اينچ بندرعباس به سيرجان به طول ۴۶۰ كيلومتر يا تنگه فني - شازند به بهرهبرداري رسيده است. وي تأكيد كرد: در بخش پتروشيمي نيز در دولت سيزدهم ۳.۵ ميليارد دلار پتروشيمي با ظرفيت اسمي ۱۵ ميليون تن و عملياتي ۵ ميليون تن مانند پتروشيمي گچساران افتتاح و توسعه زنجيرههاي مربوط به صنايع تكميلي نيز آغاز شده است. وزير نفت افزود: اكنون ۷۰ مجتمع پتروشيمي در كشور داريم كه عمده آن به بخش خصوصي و خصولتي واگذار شده است. اوجي با بيان اينكه شركت ملي گاز ايران دستاوردهاي بسياري تا به امروز و در طول دولت سيزدهم داشته است، اظهار كرد: امروز ۹۸ درصد خانوار شهري و ۸۹ درصد خانوار روستايي از نعمت گاز بهرهمند هستند، تنها به ميزان ۲ درصد خانوار شهري و نزديك به ۱۱ درصد خانوار روستايي باقي مانده است.
وي به موضوع خطوط انتقال گاز اشاره و تصريح كرد: ۱۳۰۰ كيلومتر خط لوله انتقال گاز در همين دوره و دولت سيزدهم به ارزش ۱.۵ ميليارد دلار به بهرهبرداري رسيده كه شايان ذكر است در حوزه زاهدان انقلابي در حوزه گازرساني انجام شده است.
وزير نفت به بحث توليد بار اول اقلام و تجهيزات نفتي نيز اشاره كرد و گفت: نزديك به ۸۰ درصد تجهيزات ما توليد داخلي است، البته تعدادي كالا را هم از خارج وارد ميكنيم، همچنين در بحث توليد اقلام تحريمي و راهبردي كه در داخل توليد ميشود دو سال است كه رتبه نخست را به گواه معاونت علمي و فناوري رياستجمهوري كسب كردهايم.
اوجي ادامه داد: تعداد كالاهاي وارداتي را كاهش دادهايم و از توان شركتهاي داخلي و دانشبنيان استفاده كرديم. بدان معنا كه حدود ۵۰۰ درصد در اين زمينه رشد داشته داشتهايم، به محض اينكه همكاران ما جايي احساس كنند در سازنده داخلي يا شركتهاي دانشبنيان توانمندي وجود دارد، واردات آن كالا منع ميشود. وي با اشاره به اينكه نتيجه اين سرمايهگذاريها و تلاشها به رشد توليد منجر شده است، افزود: رشد توليد نفت در اين دولت از ۲ ميليون و ۳۰۰ هزار در روز به ۳ ميليون و ۴۰۰ هزار بشكه در روز رسيده است و تا پايان امسال هم قول داديم به ۳ ميليون و ۶۰۰ هزار بشكه و سال آينده به ۴ ميليون بشكه برسانيم. وزير نفت به رشد افزايش شاخصها نيز اشاره و اظهار كرد: توليد گاز از ۹۱۰ به ۹۸۲ ميليون مترمكعب رسيده است. پالايش گاز در پالايشگاهها از يك ميليارد و ۳۱ هزار به يك ميليارد و ۸۷ هزار و جمعآوري گازهاي مشعل از ۱.۲ به ۱۱.۵ ميليون مترمكعب در روز رسيده است.
اوجي به رشد توليد در ميدانهاي مشترك نفتي نيز اشاره و تصريح كرد: توليد در اين ميدانها در روزي كه دولت سيزدهم شروع شد ۴۱۲ هزار بشكه بود كه امروز به ۴۶۰ هزار بشكه در روز است. از اين ميدانهاي مشترك سه ميدان گازي و ۱۶ ميدان نفتي است كه اولويت ما با ميدانهاي نفتي است. در حوزه پالايشگاه نيز همينطور است. ظرفيت پالايشگاه نفت از ۲ ميليون و ۱۰۰ به ۲ ميليون و ۳۷۰ هزار بشكه رسيده است و در تمامي بخشهاي مختلف رشد ديده ميشود
وي افزود: سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادي گروه نفت و گاز ۱۰.۵ درصد بود و در سه ماه نخست امسال به گواه مركز آمار به ۱۹.۸ درصد رسيد و چند روز پيش نيز رييس كل بانك مركزي اعلام كرد پيشبيني ميشود تا پايان امسال رشد گروه نفت و گاز به ۱۵ درصد برسد كه برآورد ما اين است كه به بالاتر از ۱۵ درصد خواهيم رسيد.
وزير نفت اظهار كرد: امسال وزارت نيرو اعلام كرد ۹۳ درصد سوخت نيروگاهها گاز بوده است، يعني سوخت مايع كمتري مصرف شده است. جدا از نيروگاهها به فرودگاهها نيز سوخت داده ميشود، همچنين ۳۶ هزار واحد از صنايع عمده گازرساني شده است، در اين بخش يعني گازرساني نيز كارهاي بزرگي انجام دادهايم.
اوجي به موضوع ناترازي سوخت و حمله سايبري به جايگاههاي عرضه سوخت اشاره كرد و گفت: دشمن در حمله سايبري شكست خورد و به اهداف خود نرسيد.
وي به رشد توليد بنزين نيز اشاره و تصريح كرد: توليد بنزين از ۹۳ ميليون ليتر در روز به ۱۱۶ ميليون ليتر رسيده است و البته مصرف بنزين نيز از ۸۰ ميليون ليتر در روز به عدد ۱۲۲ ميليون رسيد كه پيشبيني ميشود مصرف بيش از اين نيز افزايش يابد. وزير نفت به دلايل رشد مصرف بنزين اشاره و اظهار كرد: سالانه ۱.۵ ميليون خودرو اضافه ميشود و هيچ خودروي فرسودهاي نيز از رده خارج نميشود، همچنين ترددهاي جادهاي بعد از كرونا افزايش يافته و قاچاق سوخت نيز داريم كه اين موارد همه از دلايل مصرف بالاي بنزين است. اوجي به طرحهاي بهينهسازي مصرف سوخت نيز اشاره كرد و گفت: يكي از كارهاي خوبي كه انجام شده تبديل خودروهاي بنزيني به گازسوز است كه خود وزارت نفت آن را انجام ميدهد. در بحث صنايع نيز تيمهايي تشكيل شده تا اصلاح سيستم سوخت يا اصلاح موتورخانهها را انجام دهند.
وي با بيان اينكه در سرمايهگذاري اتفاقهاي خوبي در دولت گذشته نيفتاد كه ناترازي در سوخت ايجاد شد، افزود: سال گذشته سختترين زمستان را پشت سر گذاشتيم و تنها در تربتجام مشكل محدودي پيش آمد و قطعي گازي در هيچ كجاي كشور نداشتيم. وزير نفت به موضوع ذخيرهسازي گاز نيز اشاره و تصريح كرد: پارسال ۳۷۱ ميليون مترمكعب ذخيرهسازي داشتيم كه امسال به ۸۵۰ ميليون مترمكعب رسيده، يعني ۲۷ درصد بيشتر ذخيرهگازي شده است، همچنين خوشبختانه در حوزه صنايع ميزان سوختي كه امسال ذخيره كرديم بيسابقه است. ۳.۲ ميليارد ليتر گازوئيل براي نيروگاهها ذخيره شده و ۱.۲ ميليارد ليتر نفت كوره داريم كه نشان ميدهد در اين خصوص مشكل چنداني نخواهيم داشت
اوجي با اشاره به اينكه امروز تيمي كه در وزارت نفت هستند همه جهادي عمل ميكنند، افزود: در حوزه بينالملل نيز كارهاي خوبي انجام شده است. در كشورهايي كه در اين دولت سفر كردهايم به انعقاد ۶۶ تفاهمنامه و ۲۵ قرارداد رسيديم كه توليد ما را افزايش داد، همچنين ارزش تقريبي اين ۶۶ تفاهمنامه ۶۲ ميليارد دلار است.
وي به بحث استفاده از دانشبنيانها در صنعت نفت اشاره و اظهار كرد: در اين حوزه به گواه معاونت علمي و فناوري رييسجمهوري رتبه نخست هستيم. در حوزه مسووليتهاي اجتماعي نيز در بسياري از حوزهها برنامه داريم و ۲ هزار و ۲۰۰ پروژه مسووليت اجتماعي به ارزش ۵ همت در بخشهاي مختلف انجام دادهايم.
وزير نفت با بيان اينكه در دولتهاي يازدهم و دوازدهم بهدليل بيتوجهي به نيروهاي انساني فرار نخبگان زيادي در صنعت نفت اتفاق افتاده است، گفت: الحمدالله با مجموعه اقدامهاي حمايتي انجامشده هماكنون نشاط خوبي در ميان نيروي انساني ايجاد شده است، ضمن آنكه بيش از ۳۶ هزار نفر از اين نيروها در قالب بند «و» و بند «دال» تبديل وضعيت شدهاند.
اوجي با اشاره به تأمين و ذخيرهسازي سوخت مايع در نيروگاههاي كشور، انجام تعميرات اساسي كامل تأسيسات گازرساني و افزايش توليد ۵۰ ميليون مترمكعبي گاز نسبت به سال گذشته اظهار كرد: امسال با وجود ناترازي گاز براي گذر از زمستان با اطمينان بيشتري سوخت زمستاني را تأمين خواهيم كرد. وي با تأكيد بر اينكه تا پايان امسال توليد نفت كشور به همت كاركنان شركت ملي نفت ايران و تلاشي كه براي افزايش صادرات صورت ميگيرد، به ۳ ميليون و ۶۰۰ هزار بشكه خواهد رسيد، گفت: سال آينده تلاش ميشود توليد به مرز ۴ ميليون بشكه در روز برسد. ايران ۱۶۳ ميليارد بشكه نفت درجا دارد و بر اساس برنامه هفتم توسعه توليد نفت كشور بايد به ۵.۷ ميليون بشكه در روز برسد كه اين هدف قطعاً بدون سرمايهگذاريهاي جديد دستيافتني نخواهد بود.
وزير نفت درباره پروژه راهبردي فشارافزايي در ميدان مشترك پارس جنوبي تصريح كرد: هيچ پروژهاي اكنون مهمتر از اين پروژه در كشور و صنعت نفت نيست، زيرا اين ميدان هماكنون بيش از ۷۰ درصد گاز مورد نياز كشور را تأمين ميكند. اين پروژه به ۲۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز دارد و خوشبختانه مطالعات اوليه آن رو به اتمام است. اگر پروژه فشارافزايي در ميدان پارس جنوبي طي سه تا چهار سال آينده انجام نشود، در اين ميدان شاهد افت فشار محسوسي خواهيم بود.
با تأكيد بر اينكه هماكنون ۳۲ طرح وزارت نفت براي شروع به كار در سازمان محيط زيست كشور معطل است، اذعان كرد: بيش از دو سال است كه بعضي از اين طرحها معطل مانده است، اطلاعات و سوابق مربوط به اين طرحها طي روزهاي آتي بهمنظور بررسي بيشتر و دقيقتر به دفتر رييسجمهوري ارسال خواهد شد.