قاچاق آدامس رونق گرفت
ایسنا درحالی ارزش بازار آدامس ایران بالغ بر چندصدمیلیاردتومان برآورد میشود که بررسی آمارها حاکی از آن است که طی سالهای اخیر واردات قانونی آدامس به کشور بهشدت کاهش یافته و درعوض قاچاق این محصول رونق چشمگیری پیدا کرده است. در همین حال تولید داخل نیز نتوانسته سهم بالایی از بازار را به خود اختصاص دهد.
طبق آمارهای گمرک ایران در سال1390 بالغ بر 22میلیوندلار انواع آدامس بهصورت قانونی وارد کشور شد. این درحالی است که در سال1391 و 1392 بهترتیب معادل 12.1میلیوندلار و 2.6میلیوندلار انواع آدامس بهصورت قانونی وارد کشور شد.
در پنجماهه نخست سال جاری نیز تنها یکمیلیونو250هزاردلار معادل 3.1میلیاردتومان آدامس وارد کشور شد و آدامسهای وارداتی به کشور شامل دو نوع بدونقند و پوشیده از قند و شکر است.
این آمار و ارقام و در کنار آن حضور برندهای متنوع خارجی در بازار آدامس کشور نشاندهنده این است که طی سالهای اخیر قاچاق این محصول غذایی به کشور بهشدت افزایش یافته است. یکی از کالاهایی نیز که معمولا در جریان کشفیات قاچاق به چشم میخورد آدامس است که قاچاق آن هم کار چندان دشواری نیست.
ازجمله موارد مربوط به کشف آدامسهای قاچاق میتوان به کشف 160هزار عدد آدامس قاچاق ساخت کرهجنوبی به ارزش 30میلیونتومان در خرمآباد در اردیبهشت امسال، کشف بیش از 114هزار آدامس قاچاق به ارزش 151میلیونتومان در محور خرمآباد-بروجرد در اردیبهشت امسال، کشف 60 هزار آدامس قاچاق در قم در اردیبهشت امسال و... اشاره کرد. تاکنون آمارهای مختلفی درباره حجم بازار آدامس کشور اعلام شده و برخی منابع حتی از مصرف سالانه 500میلیاردتومان آدامس توسط ایرانیها خبر دادهاند. مصرف بالای آدامس در ایران باعث شد در سال1388 بزرگترین خط تولید آدامس بدونقند خاورمیانه در شرکت پارسمینو به بهرهبرداری برسد. در مراسم افتتاح آن کارخانه اعلام شد که سالانه مبلغی بالغ بر 100میلیاردتومان صرف واردات رسمی آدامسهای بدونقند به کشور میشود و اعلام شد که با افتتاح این خط تولید کشور در زمینه تامین آدامس بدونقند مورد نیاز به خودکفایی خواهد رسید.
با این حال مشاهدات نشان میدهد که اگرچه از نظر قانونی واردات آدامس به کشور کاهش چشمگیری پیدا کرده اما قاچاق آدامس به کسبوکاری پررونق تبدیل شده است.
بهنظر میرسد ایجاد محدودیت تعرفهیی روی واردات، قاچاق آسان و سود بالای قاچاق باعث شده قاچاق آدامس به کشور طی سالهای اخیر تشدید شود. در جریان اولویتبندی کالاها نیز آدامس در اولویت 10 قرار گرفت و ثبت سفارش آن متوقف شد که همین عامل زمینه برای تشدید قاچاق این محصول را فراهم کرد.
از سوی دیگر آدامسهای داخلی نیز در رقابت با برندهای خارجی چندان موفق نبودهاند و این موضوع را میتوان بهخوبی در ویترین بسیاری از سوپرمارکتها و مغازههای سطح شهر مشاهده کرد. این درحالی است که در گذشتهیی نهچندان دور «خروس» نشان یکی از برندهای مطرح تولید داخل در بازار آدامس کشور بود که درحالحاضر دیگر نامی از آن در بازار وجود ندارد.
شاید هنوز هم برای بسیاری از مسوولان بخش صنعت و تولید کشور، آدامس و تولید آن اهمیت چندانی نداشته باشد اما بهتر است این دسته از مسوولان بدانند براساس بررسیهای انجامشده گردش مالی بازار آدامس ایران 50برابر گردش مالی کیوسکهای مطبوعاتی، حدود 50درصد حجم بازار لوازم آرایشی و بهداشتی، حدود هشتبرابر بازار تورهای گردشی داخلی، حدود چهاربرابر بازار آبمعدنی و یکچهارم گردش مالی سالانه بازار سیگار کشور است.
