تسهیلاتی که پردرآمدها از پس بازپرداخت آن برمیآیند
از زمان مطرح شدن موضوع افزایش تسهیلات خرید مسکن به ۸۰ میلیون تومان تا به حال هنوز جزییات این طرح مشخص نیست. درعین حال حدسو گمانهایی دررابطه با چگونگی پرداخت این وامها از محل صندوقهای پسانداز مسکن که قراراست با کمک وزارت راه وشهرسازی و بانک مرکزی و حمایت دولت دراکثر بانکها و موسسات مالی ایجاد شود، وجود دارد. به گزارش ایسنا با به میان آمدن بحث راهاندازی صندوق پسانداز مسکن و پرداخت وام ۸۰ میلیون تومانی خرید مسکن درکنار تمامی مسایل مهم و قابلتوجه پیرامون این موضوع چگونگی بازپرداخت تسهیلات ارایه شده از اهمیت قابلتوجهی برخوردار است چراکه در سویی قدرت پرداخت گیرنده تسهیلات که قراراست با دریافت این وام گامی به سوی خانهدار شدن بردارد، مطرح است و در سویی دیگر تامین منابع این صندوق و بهعبارتی دیگر بانک پرداختکننده تسهیلات که بهطور یقین گزینه اصلی بانک مسکن خواهد بود، قرار دارد. بررسی ارقام وامهای پرداختی مسکن و میزان دریافتی سود و اصل آن در پایان مدت تعیین شده در یکی،دو دوره اخیر نشان میدهد که بهطور طبیعی با طولانیتر شدن مدت زمان بازپرداخت، مجموع اصل و سود برگشتی به دو برابر مبلغ دریافتی یا حتی
بیشتر نیز رسیده است.
بازپرداخت وام در سالهای گذشته
بنابراین گزارش درسال ۱۳۸۶ که میزان وام مسکن از ۱۲میلیون به ۱۸میلیون تومان افزایش یافت، شرایط بهگونهیی بود که متقاضیان دریافت وام ۱۸میلیونی مسکن برای پازپرداخت این وام درمدت ۱۲سال با سود ۱۳درصد و به روش ساده ماهانه ۲۲۳هزارو ۱۷۷ تومان پرداخت میکردند و سود دریافتی برای این وام نیز بیش از ۱۴میلیون تومان بود. یعنی برای یک وام ۱۸میلیونی، مجموع تسهیلات و سود دریافتی از مشتری ۳۲میلیون و ۱۳۷هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده بود. همچنین برای بازپرداخت وام ۱۸میلیونی در مدت ۱۵سال و به روش ساده باید ماهانه ۱۹۸ هزارتومان قسط پرداخت میشد و سود دریافتی با این حساب بالغ بر ۱۷میلیون تومان بود. به عبارتی مجموع تسهیلات و سود دریافتی از مشتری به بیش از ۳۵میلیون تومان یعنی نزدیک به دو برابر مبلغ دریافتی میرسید. درعین حال متقاضی دریافت وام ۱۸میلیونی برای بازگرداندن ۱۸ساله تسهیلات دریافتی باید ماهانه بیش از ۱۸۱هزار تومان پرداخت میکرد و سود دریافتی حاصل از این وام درمدت یاد شده بالغ بر ۲۱میلیون تومان بود که درمجموع مشتری حدود ۳۹ میلیون تومان به بانک مسکن برمیگرداند.
شرایط وام مسکن درحال حاضر
سال گذشته پیشنهاد بانک مسکن برای افزایش رقم وام از ۱۸میلیون تومان درشورای پولواعتبار به تصویب رسید و میزان وام مسکن حدود دو برابر شد و به ۳۵میلیون تومان افزایش یافت. اما این افزایش هم ازسودهای سنگین جا نماند و جدول اقساط بازپرداخت نشان میداد که مشتری باید برای گرفتن وام ۳۵ میلیون تومانی بیش از ۷۰میلیون تومان بازگرداند. بنابراینگیرنده تسهیلات ۳۵میلیونی با سود ۱۵درصد، در۱۲سال و به روش ساده باید ماهانه حدود ۵۲۰ هزارتومان، سودی بیش از ۴۰میلیون تومان و درمجموع بیش از ۷۵میلیون تومان بازگرداند.
همچنین زوجین که وام ۵۰ میلیون تومانی به آنها تعلق میگیرد باید طی ۱۲سال با سود ۱۵درصد ماهیانه ۷۵۰ هزار تومان قسط پرداخته و در پایان با پرداخت ۵۸ میلیون تومان سود حدود ۱۰۸میلیون تومان را به عنوان اصل و سود وام دریافتی به بانک بپردازند.
پیشبینی نحوه بازپرداخت وام
صندوقهای پساندازمسکن که قراراست به درخواست وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی از رییسجمهور ایجاد شود، وامی بین ۴۰ تا ۸۰ میلیون تومان به متقاضیانی که بتوانند حداقل ۷۰میلیون تومان را به مدت ۶ ماه تا یکسال در این صندوقها پسانداز کنند، پرداخت میشود. این درحالی است که بنابر آخرین اطلاعات ارایه شده از سوی مسوولان وزارت راهوشهرسازی برای بازپرداخت اقساط وامهایی که بین ۴۰ تا ۸۰ میلیون تومان پرداخت شود، مبلغی بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ و ۹۰۰ هزار تومان پیشبینی شده است.
حالا اگر فرض را بر روال پرداخت وامهای مسکن قبلی باشد در صورت ارایه وام ۸۰ میلیون تومانی به مشتری با توجه به اعلام اخیر رییسکل بانک مرکزی مبنی براینکه آخرین پیشنهاد ارایه شده برای سود ۱۴درصد بوده است، محاسبات نشان میدهد که مشتری برای بازگرداندن مجموع اصل و سود این وام طی ۱۲سال باید رقمی نزدیک به ۱۶۶میلیون تومان به بانک بازگرداند. درعین حال برای بازپرداخت ۱۲ ساله وام ۸۰ میلیون تومانی با سود ۱۴درصد اقساط ماهانه حدود یک میلیون و ۱۵۰هزارتومان خواهد بود. اگر قرار باشد که وام ۸۰ میلیون تومانی برای بازپرداخت ۱۵ساله با سود ۱۴درصد اخذ شود، گیرنده این وام ماهانه قسط کمتری حدود یکمیلیون و ۷۰هزار تومان را میپردازد. اما درپایان رقمی حدود ۲۰۰ میلیون تومان به عنوان اصل و سود وام دریافتی به بانک خواهد پرداخت.
این درحالی است که قراراست تسهیلات اعطایی به گونهیی باشد که مشتری بتواند درمدت زمان بیشتری نسبت به سایر وامها اقساط را پرداخت کند و رقم قسط نیز کمتر از یک میلیون تومان باشد که در این شرایط مجموع اصل و سود پرداختی برای یک وام ۸۰ میلیون تومانی از ۲۰۰میلیون تومان هم فراتر خواهد رفت.
