اینترنت ثابت در شیب نزولی

۱۴۰۲/۰۸/۰۲ - ۰۱:۱۲:۲۰
کد خبر: ۲۱۸۱۴۹
اینترنت ثابت در شیب نزولی

سازمان تنظیم مقررات پس از یک تأخیر سه ماهه، گزارشی از وضعیت ارتباطات در بهار سال 1402 را منتشر کرد. براین اساس نفوذ اینترنت ثابت از 13.03 درصد به 12.9 درصد رسیده و ازآن‌سو، ضریب نفوذ اینترنت سیار با رشد بیش از 7 درصد همراه بوده است.

سازمان تنظیم مقررات پس از یک تأخیر سه ماهه، گزارشی از وضعیت ارتباطات در بهار سال 1402 را منتشر کرد. براین اساس نفوذ اینترنت ثابت از 13.03 درصد به 12.9 درصد رسیده و ازآن‌سو، ضریب نفوذ اینترنت سیار با رشد بیش از 7 درصد همراه بوده است. درحال‌حاضر نزدیک به 106 میلیون کاربر اینترنت موبایل در کشور داریم که این آمار در برابر کمی بیشتر از 11 میلیون مشترکین اینترنت پهن‌باند ثابت قرار می‌گیرد.

همچنین در این گزارش آمده است که 75 درصد شکایات مردمی مربوط به ارتباطات ثابت (تلفن و اینترنت) بوده و 25 درصد شکایات به ارتباطات سیار مربوط می‌شود. مردادماه امسال بود که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گزارش فصلی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را منتشر کرد اما پس از مدت کوتاهی این گزارش از روی سایت این سازمان پاک شد. حال پس از تاخیری سه ماهه گزارش بهار ۱۴۰۲ رگولاتوری منتشر شده است. این در حالی است که اگر گزارش‌دهی رگولاتوری طبق روال همیشگی بود، اکنون باید منتظر گزارش تابستان این سازمان می‌بودیم. 

گزارش فصل بهار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی حاکی از آن است در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۲ تعداد مشترکان اینترنت پهن‌باند ثابت نه تنها اضافه نشده بلکه ۰.۲۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته از آن کاسته شده است. طبق این گزارش، مشترکان پهن‌باند ثابت در بهار امسال به ۱۱ میلیون و ۵ هزار عدد رسیده‌اند که ۳۰ هزار عدد از بهار پارسال گذشته پایین‌تر است. بر این اساس ضریب نفوذ پهن‌باند ثابت تا پایان بهار به عدد ۱۲.۹ درصد رسیده است. فناوری xDSL حدود ۷۶ درصد بازار را در اختیار دارد و پس از آن TD-LTE با سهمی ۱۸ درصدی در رده دوم است. در عین حال مشترکان پهن‌باند سیار از بهار پارسال تا امسال ۸.۱۶ درصد افزایش یافته و به ۱۰۵ میلیون و ۸۲۴ هزار مشترک رسیده است. ضریب نفوذ این بخش نیز ۷.۳۷ درصد رشد کرده و به ۱۲۴ درصد رسیده است. مردم همچنان به سمت استفاده از اینترنت ثابت نرفته‌اند. بازه ۲ تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه بیشترین تعداد مشترک اینترنت ثابت را به خود اختصاص داده است. ۴ میلیون و ۶۳۹ هزار مشترک معادل ۴۲ درصد از کل مشترکان ثابت در این بازه قرار دارند. همچنان ۷۷۱ هزار مشترک نیز سرعتی معادل ۲۵۶ کیلوبیت تا ۲ مگابیت دریافت می‌کنند.

بیشتر مردم بین ۲ تا ۱۰ مگ سرعت دارند

۴۹ درصد بازار اینترنت ثابت در اختیار مخابرات است و شرکت‌های FCP نیز ۲۹ درصد سهم دارند. تکنولوژی بی‌سیم ثابت (FWA) ۱۷ درصد و شرکت‌های servco نیز ۵ درصد بازار را در اختیار دارند.

همچنان خبری از 5G  نیست

۸ درصد کاربران اینترنت همراه از تکنولوژی 3G  و ۹۲ درصد مابقی از 4G استفاده می‌کنند. همراه اول در میان اپراتورها بیشترین پوشش جمعیتی اینترنت با ۸۵ درصد پوشش نسل سوم و ۸۱ درصد نسل چهارم را دارد. رگولاتوری هنوز هم آمار کاربران 5G در ایران را منتشر نکرده است که احتمالا به ناچیز بودن تعداد آنها ارتباط دارد. هر کاربر به‌طور متوسط ۱۸۵ دقیقه در ماه مکالمه انجام داده است و کل مکالمات شبکه سیار حدود ۸۱ میلیارد و ۹۲۵ میلیون دقیقه بوده. تعداد شکایت‌های ثبت‌شده مشترکان نشان می‌دهد نارضایتی در بخش ثابت ۳ برابر همراه است. طبق این آمار، ۷۵ درصد شکایت‌های ثبت‌شده در سامانه ۱۹۵ مربوط به بخش ثابت و ۲۵ درصد مربوط به بخش همراه بوده است.

مردم از ارتباطات ثابت شاکی هستند

آنطور که در گزارش بهار سازمان رگولاتوری آمده است، مردم از ارتباطات حوزه ثابت بسیار بیشتر از حوزه سیار شاکی هستند. در این مدت 75 درصد شکایات مردمی مربوط به ارتباطات ثابت (تلفن و اینترنت) بوده و 25 درصد شکایات به ارتباطات سیار مربوط می‌شود. در بهار امسال بیش از 36 هزار شکایت برای حوزه ثابت ثبت شده است که 65 درصد آن مربوط به تلفن و 35 درصد نیز مربوط به پهن باند ثابت بوده است. در زمینه ارتباطات سیار نیز 11235 شکایت ثبت شده که تنها 20 درصد آن مربوط به اینترنت سیار بوده است.

تلفن ثابت همچنان در مسیر نزول

طبق این گزارش، مشترکان پهن‌باند ثابت در بهار امسال به 11 میلیون رسیده‌اند که کاهش اندک 0.3 درصدی نسبت به سه ماهه ابتدایی 1401 دارد. از سوی مقابل ضریب نفوذ پهن باند سیار در بازه زمانی ذکر شده رشد 7.3 درصدی داشته اشت. تا پایان بهار امسال، تعداد مشترک پهن باند سیار به 105 میلیون و 824 هزار مشترک رسیده است. گزارش رگولاتوری نشان می‌دهد پروژه فیبر نوری حداقل تا پایان خرداد امسال نتوانسته در افزایش مشترکین پهن باند ثابت نقشی ایفا کند. عمده سهم بازار اینترنت ثابت با رقم 76 درصد، به فناوری X-DSL گره خورده و تعداد کاربران TD-LTE به 18 درصد رسیده است. 49 درصد بازار اینترنت ثابت نیز در اختیار شرکت مخابرات قرار دارد و 29 درصد به دیگر شرکت‌های FCP مربوط می‌شود. براساس این آمار، عمده کاربران سرعت 2 تا 10 مگابیت را در اینترنت ثابت تجربه می‌کنند.

سرعت 10 تا 20 مگابیت بر ثانیه نیز در رتبه دوم قرار دارد. باید منتظر ماند و دید وعده تجربه سرعت‌های 100 مگابیتی بر ثانیه وزارت ارتباطات سرانجام چه زمانی در اختیار بخش اعظمی از مشترکین اینترنت ایران قرار خواهد گرفت. مطابق انتظار، تعداد مشترکان تلفن ثابت در حال کاهش است و ضریب نفوذ این بخش با ۱.۰۷ درصد نزول به ۳۴.۲۷ درصد رسیده است. در این مدت مشترکان تلفن ثابت ۰.۳۳ درصد کم شده‌اند. تلفن‌های همگانی نیز در حال جمع‌آوری هستند. در این مدت ۱۹ درصد از تلفن‌های همگانی و ۲۵ درصد از تلفن‌های همگانی جاده‌ای کاسته شده است. در دیگر سو اما مشترکان تلفن همراه از ۱۴۱ میلیون به ۱۴۷ میلیون رسیده و رشدی ۴.۴۳ درصدی به ثبت رسانده است.

 

ارسال نظر