روزهای نوسانی شاخص کل بورس

۱۴۰۲/۰۸/۰۲ - ۰۰:۴۸:۰۳
کد خبر: ۲۱۸۱۳۴
روزهای  نوسانی شاخص کل بورس

شاخص کل بورس تهران در اولین روز آبان ماه نزولی شد و خروج سرمایه نیز از بورس تهران رشد 5 برابری نسبت به گذشته داشت. از سوی دیگر خودروسازان روز گذشته گزارش‌های شش ماهه نخست سال را روانه کدال کردند و از افزایش زیان خبر دادند، ایران‌خودرو از ۷۴ تومان زیان در شش‌ماهه پرده برداشت و سایپا نیز زیان ۳۷ تومانی نسبت به هر سهم را گزارش کرد.

شاخص کل بورس تهران در اولین روز آبان ماه نزولی شد و خروج سرمایه نیز از بورس تهران رشد 5 برابری نسبت به گذشته داشت.

از سوی دیگر خودروسازان روز گذشته گزارش‌های شش ماهه نخست سال را روانه کدال کردند و از افزایش زیان خبر دادند، ایران‌خودرو از ۷۴ تومان زیان در شش‌ماهه پرده برداشت و سایپا نیز زیان ۳۷ تومانی نسبت به هر سهم را گزارش کرد.

به عقیده بسیاری از کارشناسان بمباران اخبار منفی باعث شده بازار سرمایه وضعیت منفی داشته باشد و شرایط نزولی شود. اما از سوی دیگر برخی از فعالان بازار سهام عقیده دارند که اخبار منفی چندانی در بازار وجود ندارد و تنها سیگنال‌های منفی و دخالت‌ها باعث شده که بازار همچنان مسیر منفی را تجربه کند.

این بدان معناست بورس مدت‌هاست که روز خوش به خود ندیده و این روزهای تیره و تاریک ناشی از دخالت و دستکاری در بازار سهام است و اگر این دخالت و دستکاری در بازار وجود نداشته باشد شاهد روزهای بهتری خواهیم بود و شاخص منفی‌های کمتری را تجربه خواهد کرد و شاهد سبزهای واقعی در بازار خواهیم بود.

    ریزش بورس تا چه زمانی ادامه دارد؟

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار فاقد نقدینگی کافی است گفت: با توجه به افزایش زیاد نرخ بهره بین بانکی، فروش گسترده اوراق‌ها و سیاست انقباضی بانکی عملا بازار سهام فاقد نقدینگی کافی است. در نبود خریداران شرایط به گونه‌ای است که در بورس عملا پول کافی در بازار وجود ندارد و شاهد ریزش قیمت انواع سهام هستیم.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به افزایش نرخ بهره بین بانکی و تاثیر آن بر بورس تهران گفت: نرخ بهره بین بانکی که در در پایان سال ۱۳۹۹ (ابتدای سال ۱۴۰۰) معادل ۲۰ درصد بود در حال حاضر به ۲۳.۷ درصد رسیده است. این در حالی است که بهره‌ای که بانک‌ها به پول‌های بزرگ می‌دهند به مراتب بسیار بیشتر از این رقم است و در این شرایط عملا ما پولی در بورس نداریم که بتواند ارزش دارایی‌ها را حفظ کند. نبود نقدینگی تنها مختص بازار سرمایه نیست، بلکه بقیه بازارها هم فاقد نقدینگی هستند. سپرده‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت در بانک‌ها با نرخ بسیار زیادی در حال افزایش است که این نرخ عملا نشان‌دهنده رسوب پول در نظام بانکی است.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل پنهانی که مانع رشد بورس در ماه‌های اخیر شده است گفت: نگرانی‌های سیاسی و اقتصادی، اخبار جدید در مورد مذاکرات ایران با سایر کشورها، قیمت‌گذاری دستوری، نرخ ارز و تحولات سیاسی و به ویژه درگیری در خاورمیانه عواملی هستند که در کنار نرخ بهره موجب ریزش بورس در روزهای اخیر شده‌اند. زمانی که نرخ ارز بازار آزاد جابه‌جا می‌شود ولی نرخ ارز شرکت‌های بورسی میخکوب شده قطعا خبر خوبی برای بازار نیست. تنش‌های سیاسی نیز باعث می‌شود بورس بازان دست نگه دارند و در نبود همان خریداران جزئی، بازار با معضل عرضه مواجه می‌شود.

    جریان نقدینگی به کدام سمت می‌رود؟

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه پول‌هایی که در بازار هستند سه منشأ دارند، اظهار کرد: نخست پول‌های افراد حقیقی، دوم اعتبارات بانکی و سوم پول‌های حقوقی منشأ پول در بازار سرمایه هستند. پول‌های حقوقی‌ها معمولا در بازار وجود دارد و در شرایطی وارد صندوق‌های درآمد ثابت می‌شود یا صرف ابزارهای درآمد ثابت می‌شود.

زمانی که پول‌های اعتبارات کارگزاران توسط حقیقی‌ها استفاده نشود در شبکه کارگزاری می‌ماند؛ یعنی عملا اگر کسی استفاده هم کرده باشد سهم را می‌فروشد و پول کارگزاری را پس می‌دهد. به همین دلیل این پول‌ها به صورت استندبای می‌مانند. پول‌های حقیقی‌ها نیز معمولا چند سرنوشت پیدا می‌کند؛ یا راهی صندوق‌های درآمد ثابت می‌شود، بخشی راهی بازارهای دیگر مثل طلا و ارز می‌شود و مقداری هم به صورت نقدینگی در کارگزاری‌ها می‌ماند. بنابراین برای اطلاع از میزان اعتبار باید میزان نقدینگی داخل اکانت‌های کارگزاری و موارد دیگر را داشته باشیم تا بدانیم جریان نقدینگی در حال جابه‌جایی است.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شاهد سقوط آزاد بازار خواهیم بود، گفت: خیر، قیمت‌ها به گونه‌ای است که اگر سهامداران بورسی، سهم را نگه دارند و در سررسید و پایان سال مالی سود شرکت را دریافت کنند، این ارزندگی وجود دارد. بنابراین به میزانی ارزنده است که سهامداران برای دریافت سود نقدی سهم شرکت را نگه دارند.

    بازار از دریچه معاملات

معاملات روز دوشنبه یکم آبان ماه 1402، شاخص کل بورس تهران 10 هزار و 321 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 21 هزار و 891 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 4 هزار و 247 واحد در رقم 685 هزار و 899 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت 164 واحدی به رقم 24 هزار و 866 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با نزول هزار و 319 واحد به سطح 122 هزار و 166 واحد رسید. 

روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای پنجمین روز متوالی منفی شد و 352 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به دیروز بیش از 5 برابر بیشتر شده است. 

در این روز نماد ونوین بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 35 میلیارد تومان بود. پس از ونوین، نمادهای شبندر، سپید، بازرگام و ثفارس بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در میان گروه‌ها نیز، گروه‌های پالایشی، فلزات اساسی و خودرویی‌ها بیشترین خروج سرمایه حقیقی را ثبت کردند.

در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای حفاری، وبملت، زملارد، وآیند و کحافظ تعلق داشت. 

در این روز شبندر، شپنا و کگل نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در مقابل وبملت، فولاد و بوعلی از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند.در فرابورس نیز نمادهای هرمز، شگویا و زاگرس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای غصینو، نیان و ساوه بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل فرابورس داشتند.

در بین نمادهای پرتراکنش بورس امروز نماد ثشاهد بیشترین تراکنش را داشت و وبملت و شبندر در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز نیان، تاپکیش و ثپردیس بیشترین تراکنش را داشتند. طی روز یکشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 228 هزار و 844 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 222 هزار و 419 میلیارد تومان بود که 97 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل می‌شود.

ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 7 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 660 میلیارد تومان رسید.

در معاملات امروز نماد وبملت بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 119 میلیارد تومان بود. 

پس از وبملت، حفاری بیشترین ارزش معاملات را داشت و ثشاهد رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد شبندر و ثفارس در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.

در جدول حجم معاملات نیز سهام وبملت با تعداد 264 میلیون و 213 هزار و 635 سهم در صدر قرار گرفته است. حفاری در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به ثبهساز تعلق داشت. دو نماد خساپا و خودرو نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.

در معاملات دوشنبه، 39 نماد صف خرید داشتند و 84 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 34 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 196 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 100 درصدی به 349 میلیارد تومان رسید.