اقبال به سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس

مجید عشقی، رییس سازمان بورس در مراسم رونمایی از صندوقهای بازنشستگی تکمیلی، به رونمایی یک محصول آیندهدار و اساسی در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: این صندوق جزو ابزارهایی است که برای همه ذینفعان آن در میان مدت و بلندمدت برکات زیادی را به همراه خواهد داشت.
عشقی خاطرنشانکرد: این صندوق جزو صندوقهایی است که با پیشگامی نهادهای مالی طراحی و با توجه به نیاز بازار راهاندازی شد. رییس سازمان بورس ادامه داد: ارزش دارایی صندوقها از 2 سال گذشته تا دیروز به 865 هزار میلیارد تومان رسیده است که این صندوقها شامل صندوق با درآمد ثابت، انواع صندوقهای سهامی، صندوقهای کالایی، صندوق جسورانه، صندوق زمین و ساختمان میشود.
عشقی با اعلام اینکه با توجه به آمار ارایه شده رشد خوبی را در صندوق سهام شاهد بودیم، گفت: در بحث سبدگرانها هم در 2 سال گذشته رشد خوبی را تجربه کردیم، بهطوری که دارایی تحت مدیریت سبدگردانها از 45 هزار میلیارد تومان به بیش از 100 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: این روند نشان میدهد سرمایهگذاری غیرمستقیم جای خود را پیدا کرده است و با توجه به توسعه نهادهای مالی انتظار داریم تا این روند افزایشی ادامهدار باشد.
رییس سازمان بورس اظهار داشت: یکی از اتفاقات مثبت رخ داده در یک سال گذشته این است که در اکثر صندوقهای سرمایهگذاری بازدهی بالاتری را نسبت به بازار کسب کردیم. صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به اصالتی که داشتند در مقاطع ماهانه، سه ماه، 6 ماهه و سالانه بازدهی به مراتب بهتری داشتند.
عشقی گفت: اگر بازدهی شاخص بورس را به صورت سالانه حدود 38 درصد در نظر بگیریم، صندوقهای سرمایهگذاری به بازدهی بیش از 50 درصد دست پیدا کردند که فاصله معناداری را از شاخص کل دارد.
رییس سازمان بورس اعلام کرد: صندوقهای سرمایهگذاری در نوسانات بازار سرمایه عملکرد بهتری خواهند داشت که این ایجاد فاصله در کسب بازدهی شده است.
وی اعلام کرد: اکنون 406 صندوق سرمایهگذاری در بازار داریم که بیش از 75 درصد از این صندوقها بازدهی بالاتر از بازار را کسب کردند، این امر نشاندهنده آن است که این صندوقها جایگاه خود را در بازار پیدا کردند. عشقی تاکید کرد: سازمان بورس طبق رسالت خود و با توجه به گسترش ایجاد شده در سرمایهگذاری صندوقها بحث نظارت خود را در این صندوقها را افزایش داده است.
گردش منابع در صندوقهای سرمایهگذاری طی یک سال گذشته
رییس سازمان بورس به گردش منابع در صندوقهای سرمایهگذاری طی یک سال گذشته اشاره و تاکید کرد: در صندوقهای صدور ابطالی در مجموع بیش از یک هزار و 100 همت صدور و حدود یک هزار و 50 همت ابطال داشتیم، این امر نشاندهنده تغیر جایگاه صندوقهای سرمایهگذاری و توجه سرمایهگذاران به این صندوقها است.
وی با بیان اینکه یکی از آرزوهای ما افزایش نقش صندوقهای سرمایهگذاری در تابلوی معاملات روزانه بوده است، ادامه داد: 2 سال گذشته حدود 18 درصد معاملات روزانه کل بازار به صندوقهای قابل معامله در بورس اختصاص داشت، این عدد اکنون به حدود 50 درصد رسیده است.
عشقی اظهار داشت: با توجه به نوسانات قیمت در سهام، سرمایهگذاران این موضوع را درک کردهاند که صندوقهای سرمایهگذاری هم از لحاظ نقدشوندگی دارای مزیت هستند، همچنین نوسانات قیمتی ایجاد شده در این صندوقها متناسب با شرایط بازار است؛ اما بهشدت نوسانات بازار نیست.
رییس سازمان بورس با اعلام اینکه امیدوار به افزایش سهم معاملات صندوقهای قابل معامله در بازار هستیم، گفت: افزایش مشارکت سرمایهگذاران در صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانها کمککننده به ثبات بیشتر بازار خواهد بود.
تعداد افراد مشارکتکننده در صندوقهای سرمایهگذاری
وی با اشاره به تعداد افراد مشارکتکننده در صندوقهای سرمایهگذاری اعلام کرد: اکنون بیش از هشت میلیون و 200 هزار سهامدار حقیقی در انواع صندوقها، سرمایهگذاری کردهاند و بیش از 60 درصد دارندگان کل صندوقهای سرمایهگذاری سهامداران حقیقی هستند.
عشقی با اعلام اینکه سهامداران حقوقی بیشتر در صندوقهای با درآمد ثابت فعال هستند، گفت: میتوان در آینده امیدوار به ثبات بازار سرمایه و جلوگیری از حرکتهای تند بازار باشیم. رییس سازمان بورس اظهار داشت: صندوق بازنشستگی تکمیلی دارای تصدیگری نیستند، این صندوق در قالب حدنصابهایی که به آن داده شده است فعالیت میکند و در بلندمدت شاهد آثار آن خواهیم بود. بازدهی صندوقهایی که 5 و ١٠ ساله هستند با بازدهی سایر بازارها قابل قیاس نیست بهطوری که بازدهی صندوقهای سهامی ٣ برابر بازارهای سرمایه بوده است.
سرمایهگذاری در صندوقها به نفع بازار است
سید احسان خاندوزی گفت: بسیار اهمیت دارد که تحلیلگران بازار این نکته را که سرمایهگذاری غیرمستقیم از سوی این صندوقها به نفع بازار، به نفع مجموعهها و در مجموع به نفع سرمایهگذاران است.
خاندوزی گفت: نکته مهم در مساله صندوقها این است که به دلیل سیاستهای اشتباه در این صندوقها شاهد ناترازی باشیم. البته این اتفاق در همه دنیا دیده میشود اما در کشور ما نوع این ناترازی متفاوت است.
وی افزود: ما ویراستار مجموعهای از اشتباهات در گذشته هستیم که نشان میدهد این اتفاق در اثر تصمیمات در گذشته رخ داده است. مخصوصا درمورد ناترازی بانکها نیز این اتفاق را شاهد هستیم. برای علاج این اتفاق باید تدابیر کوتاهمدت میاندیشیدیم. امیدواریم حداقل در برنامه هفتم توسعه با استفاده از این صندوقها میزان ناترازی موجود را کاهش دهیم.
وزیر اقصاد تصریح کرد: صندوقهای سرمایهگذاری بازنشستگی میتواند در اغلب حوزهها رواج پیدا کند و میتوان از ظرفیت این صندوقها در جهت کاهش ناترازی استفاده کرد.
وزیر اقتصاد اشاره کرد: امیدواریم امثال این طرحها در ادامه گسترش یابد و مثل بسیاری از طرحهای اقتصادی رها نشود. باتوجه به اینکه سند برنامه هفتم بهانه خوبی برای اقتصاد کشور است بنابراین باید حداقل دوره 5 ساله را برای پیشبرد اهداف در نظرگرفت. متن مصوبه کمیسیون تلفیق برنامه هفتم آماده ارایه به صحن علنی شده است.
فراهم شدن فضای شفافتر برای سرمایهگذاری
علیرضا ناصرپور، عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: این صندوقها در سه نوع سهامی، سهامی شاخصی و صندوق در صندوق با توجه به ریسک پروفایل مدیر صندوق با مجموعه طرف قرارداد هستند. در حال حاضر سه موافقت اصولی در حوزه صندوقهای بازنشستگی تکمیلی برای برخی مجموعههای بزرگ صادر شده و این سه موافقت اصولی از نوع صندوقهای سهامی است.
وی افزود: این صندوقها به دو صورت است؛ شرکتی و عمومی. در ماهیت شرکتی، این قابلیت مخصوص یک مجموعه بوده و درخواست یونیت صندوق داده میشود و در نوع دوم که عمومی است، یک مدیر صندوق با مدیر شرکت و کارفرما قرارداد منعقد میکند تا کارکنان استفاده کنند. این صندوقهای تکمیلی قابلیت شرکتی شدن را دارند. سعی بر این شده یک طیفی از نیازمندیها در طراحی این صندوقها در نظر گرفته شود.
این مسوول ادامه داد: خیلی از مجموعهها این درخواست را در مورد بحث آتیه کارکنان داشتند که البته موضوع شفافی نبوده است. در صندوقها کاملا فضا شفاف است و این امکان را به کارفرما و نیروی کار میدهد که در فضایی شفافتر سرمایهگذاری داشته باشند. ناصرپور ادامه داد: امکان پرداخت مستمری در این صندوقها وجود ندارد. امکان ابطال یک جای یونیتها فراهم است.
ناصرپور تصریح کرد: برخی از پوششهای بیمهای در این صندوقها توسط مدیر قابل اعمال است. همچنین از طریق این صندوقها موضوع خرید املاک و مستغلات پیش بینی شده است. حداقل 500 نفر در ابتدای تاسیس باید تحت پوشش قرار بگیرند و حداقل 500 میلیارد تومان سرمایه پیش نیاز تاسیس این صندوقها است. این صندوق معاف از مالیات است. همچنین نحوه طراحی آن از موردهای مشابه در جهان الهام گرفته شده است اما تفاوتهایی نیز وجود دارد.
