هزاران ملک «مجهولالمالک» در بازار تهران
اعضای شورای شهر تهران در بررسی ایمنی بازار تهران بر ناایمن بودن این بخش از شهر تأکید کردند و گفتند، نوسازی در بازار به نتیجه نمیرسد و برای مرمت و بازسازی بازار باید مشکل مالکیت حل شود، ضمن اینکه بازار تهران قابل انتقال نیست و انبارهای بازار حتما باید تخلیه و اقلام به انبارهای بزرگ منتقل شوند.اعضای شورای اسلامی شهر تهران در یکصد و هفتاد و یکمین جلسه علنی این شورا، گزارش مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
احمد صادقی عضو شورای اسلامی شهر تهران در واکنش به این گزارش، با تأکید بر اینکه بازار تهران ایمن نمیشود، گفت: بازار باید به یک فضای گردشگری و تاریخی تبدیل شود. البته این یک آرزوی بزرگ است و میدانیم که محقق نمیشود. چرا که باید تمام ارکان نظام، فکری برای ناایمن بودن بازار کنند.وی ادامه داد: در شورای شهر تهران و شورای تأمین مصوباتی نسبت به انتقال انبارها داشتهایم و در سال ۹۵ و ۹۷ این اتفاقات افتاده؛ اما مجددا انبارها به حالت اولیه خود بازگشته و پس از آن الزامی صورت نگرفته و نیاز به رأی دادگاه برای تخلیه این فضاها وجود دارد.عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه بازار تهران هزاران ملک مجهول المالک دارد که بخش زیادی از آن موقوفه است، افزود: این شرایط تعیین تکلیف بازار را به امر مهال تبدیل کرده، این موضوع در اختیار شهرداری و یک سازمان نیست.
باید بخشهای مختلف وارد شوند چرا که کار پیچیده و بزرگی است و بعید به نظر میرسد که نوسازی در بازار به نتیجه برسد.صادقی تاکید کرد: اگر نیاز به مصوبه شورا وجود دارد این مصوبه باید ارایه شود. نسخه شورا لایحهای است که سازمان آتش نشانی ارایه میدهد. باید فعالیتهای خاص تعریف شود و میتوان در بازار تهران وجود پهنههایی را که مواد شیمیایی، کاغذ و... به فروش میرسد، ممنوع اعلام کنند.در ادامه اقراریان رییس کمیته حقوقی شورای شهر تهران نیز، گفت: هزاران ساختمان کم ایمن و ناایمن وجود دارند که به دلیل مشکل ساختار حقوقی نمیتوان این موارد را پیگیری کرد. مساله این است که ساختار موجود باید چه تعداد بازه ناایمن را بررسی کند؟
مشکل مالکیت بر سر راه بازسازی
احمد علوی رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران نیز با اشاره به اینکه جلسات زیادی با سازمان گردشگری برای مرمت و بازسازی بازار برگزار شده است، افزود: در فضاهایی که جدارهها ایمنسازی شدند خطرات کاهش یافته است. وقتی میخواهند برای مرمت و بازسازی پرونده تشکیل دهند با مشکل مالکیت روبرو هستند. مالکین قانونی نیز انگیزهای برای مرمت و بازسازی ندارند. لذا بهرهبرداری با مشکل روبرو شده، اگر قرار است کاربری تغییر کند باید نوع مالکیت مشخص شود.
نبود آتش نشانی در لویزان و شیان
میثم مظفر رییس کمیته بودجه شورا نیز با بیان اینکه در محله لویزان و شیان هیچ ایستگاه آتش نشانی وجود ندارد، افزود: زمین پایینتر از میدان تجرلو برای راهاندازی ایستگاه آتش نشانی پیش بینی شده بود اما به لحاظ نکات فنی و شیب معبر ساختمان رد شد که میتوان فضای دیگری را در این خیابان برای ساخت ایستگاه آتشنشانی در نظر گرفت. مهدی عباسی رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه مقرر بود توسعه ایستگاه آتش نشانی بازار انجام شود، افزود: برای این اقدام باید همکاری فرابخشی صورت بگیرد. اگر تعیین تکلیف صورت نگیرد خسارت جبرانناپذیری وارد خواهد کرد.
بازار تهران قابل انتقال نیست
مهدی چمران ریاست شورای شهر تهران نیز پس از استماع گزارش مدیرعامل سازمان آتش نشانی با تاکید بر اینکه بازار تهران قابل انتقال نیست، گفت: انبارها باید منتقل شوند، در انبارها سه برابر حد استاندارد دپو صورت گرفته و باید این وضعیت اصلاح شود. از سوی دیگر سیم پیچیها نیز نیازمند اصلاح است.رییس شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه بازار تهران قابل انتقال نیست، افزود: انبارهای بازار حتما باید تخلیه شود. چرا که به انبارهای بزرگتر در خارج از محدوده بازار نیاز است.چمران اظهار کرد: در سه راه امین حضور با همین مشکلات مواجه هستیم و تعدادی یخچال و لباسشویی را در فضای کوچکی جا دادند در حالی که میتوان این وسایل را در انبارها نگهداری کرد. وی با تاکید بر اینکه انبارهای بازار حتما باید تخلیه شود و اقلام به انبارهای بزرگ منتقل شود، گفت: امروز بازار ناایمن شده و نیازمند اصلاحات در بخشهای مختلف است. باید جلسه ویژهای برای بازار برگزار شود که در آن حضور بازاریان و مشارکت شهردار منطقه ۱۲ میتواند موجب برطرف شدن مسائل و مشکلات بازار باشد.
۱۲ پاساژ تهران وضعیت بحرانی دارند
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نیز در شورای شهر تهران گفت: از ۷۱۵ پاساژ موجود در پایتخت، ۱۵ پاساژ وضعیت بحرانی داشتند که ۳ پاساژ بازسازی شد، اما ۱۲ پاساژ هنوز این وضعیت را دارند.قدرتالله محمدی در یکصد و هفتاد و یکمین جلسه دوره ششم شورای اسلامی شهر تهران ضمن ارایه گزارش به اعضای شورا در خصوص آتشسوزیهای اخیر بازار گفت: ما درگیریهای عجیبی در بازار داریم و ماموران ما بعضا با مالکان درگیر میشوند تا به آنها بگویند که میخواهند جان و مالشان را نجات دهند.وی با بیان اینکه در بازار تهران دسترسی به زیرزمینها بسیار سخت و پیچیده است، اظهار کرد: اتفاقی در ساعت ۳ بامداد پنجشنبه در پاساژ قیصر با کاربری وسایل آرایشی و بهداشتی و خرازی رخ داد و این در شرایطی بود که میزان دپوی پاساژ پنج برابر حد استاندارد آن گزارش داده شده است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه نیروهای ما ظرف پنج دقیقه به محل حادثه رسیدند، تاکید کرد: متصدیان واحدهای صنفی چون درگیر بودند که خودشان آتش را خاموش کنند، ۲۰ دقیقه دیر گزارش را اعلام کردند، اما با این وجود ما ۱۵۰ نیرو را با ۴۰ دستگاه از ۱۳ ایستگاه به محل حادثه اعزام کردیم تا از سرایت آتش به سایر واحدها جلوگیری شود.محمدی ادامه داد: علت آتشسوزی اتصال در سیمکشی برق بود و پس از آتشسوزی در سقف، این آتش به سمت زیر زمین سرایت کرد؛ علیرغم اینکه بارها توصیه کردهایم که شهروندان پیش از انجام هر کاری در حوادث، ابتدا به آتشنشانی اعلام کنند، متاسفانه ۲۰ دقیقه دیرتر گزارش دادند و از ۱۱۰ مغازه ۳۰ تا ۴۰ مغازه آسیب ۲۰ تا ۱۰۰ درصدی دیدند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه پاساژ قیصر سابقه خوبی ندارد و در سال ۹۳ اولین اخطار را دریافت کرده است، گفت: همکاران ما در معاونت پیشگیری سازمان بیش از ۹ بار به این پاساژ اخطار دادهاند، اما مالکان و کسبه توجهی نکردند و دچار خسارت سنگین مالی شدند و اگر این تعداد نیرو را اعزام نمیکردیم، پاساژهای دیگر نیز دچار حریق میشد. محمدی با تاکید بر اینکه اگر حادثه در ساعت پیک ترافیک اتفاق میافتاد، فاجعه سختتری رخ میداد، خاطرنشان کرد: وزارت صمت، وزارت کار و دیگر نهادها باید وارد عمل شوند؛ بسیاری از پاساژها بیمه شدند، اما با کدام مجوز؟ این موارد از گلوگاههایی هستند که میتوانیم مالکان را مجبور کنیم تا برای ایمنسازی اقدام کنند. وقتی کار به پلمب این مراکز میرسد، جو روانی با محوریت اشتغال ایجاد میکنند؛ لذا از اعضای شورا میخواهیم تا حادثهای خطرناکتر رخ نداده است، حتما نسخهای برای بازار تهران تهیه کنند.
وی افزود: بیشترین معضل در بازار تولید، توزیع و انبار است و این سه موضوع باید برطرف شود تا به ایمنی برسیم. همچنین باید توجه داشت از ۷۱۵ پاساژ موجود در تهران ۱۵ پاساژ وضعیت بحرانی داشتند که ۳ پاساژ بازسازی شد، اما ۱۲ پاساژ هنوز این وضعیت را دارند. شهرداران نواحی باید مکلف شوند هر سه ماه یک بار گزارشات بررسی وضعیت ایمنی پاساژها را ارایه دهند.محمدی گفت: با وجود اینکه ۵ هزار و ۳۰۰ نیروی داخلی در آتشنشانی فعالیت میکنند، ولی منطقه عملیاتی ویژه بازار نیز شکل گرفته است تا تمرکز بیشتری بر حوادث بازار تهران داشته باشد.
درخواست از رییسجمهور
مهدی پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران دیروز ۲۹ مرداد در تذکری در یکصد و هفتاد و یکمین جلسه دوره ششم پارلمان شهری پایتخت، ضمن تقدیر از سازمان بازرسی کل کشور برای ارسال نامه به رییسجمهور در تاریخ ۲۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ برای انتقال نمایشگاهها به مجموعه شهر آفتاب، گفت: برگزاری نمایشگاهها در سطح شهر تهران، مشکلات محیطزیستی و معضلات زیادی از جمله آلودگی هوا و ترافیک ایجاد میکند و جان شهروندان را به خطر میاندازد؛ بهطوری که حتی خودروهای امدادی در تردد با مشکل مواجه میشوند. بنابراین از رییسجمهور درخواست میکنم در این خصوص دستور عاجل دهد، چراکه فکر نمیکنم رییسجمهور بخواهند که مردم جان خود را از دست بدهند.
