چرا کارشناسان پلیس با تاخیر سر صحنه تصادف میرسند؟

افکار عمومی اغلب از تاخیر در رسیدن کارشناسان پلیس راهور برای بررسی صحنه تصادفات گلایه دارند و این مساله به یکی از پرسشهای عمومی تبدیل شده است، اما پلیس هم در این رابطه نظرات خود را دارد و میگوید که تاخیر تا حدودی و براساس شرایطی، عادی است.
هنگام وقوع تصادفات خودرویی، گذشته از اینکه چه کسی مقصر است، مشکلاتی چون اتلاف وقت، خسارت، هزینههای مالی و شاید هم هزینههای جانی فشار بسیاری را بر هر کسی وارد میکنند که با توجه به شرایط امروزی البته هزینههای بخش اقتصادی آن قابل توجه است.
تاخیر حضور پلیس و افزایش بار روانی حوادث رانندگی
اما یکی از مواردی که بر عصبانیت و بار روانی حوادث رانندگی میافزاید، گاه تاخیر حضور پلیس راهنمایی و رانندگی است که بسته به فصول سرد و گرم سال مایه رنجش مضاعف طرفین حادثه است. البته این مساله کلیت ندارد و در بسیاری از موارد نیز شاهد حضور به موقع (البته نه سریع) پلیس راهنمایی بر سر صحنه هستیم. اما عموماً این حضور با تاخیر همراه است که کلافگی، سردرگمی را هم برای حادثه دیدگان و هم برای مردمی که در ترافیک گرفتار میشوند، به همراه دارد. پلیس راهور مانند دیگر نیروهای انتظامی وظیفه خدمات دهی دارد و کارنامه قبولی آنها را میتوان در حوادث متعدد طبیعی مانند برف، باران، سیل، تعطیلات آخر هفته و مدیریت جادهها برای سفر امن مردم و کمک به در راه ماندگان به وضوح دید.
اما در مورد تصادفات به خصوص حوزه شهری موضوع متفاوت است. با وجود اینکه در تصادفات به خصوص حوزه شهری در مواردی شاهد حضور به موقع عوامل انتظامی هستیم، اما حضور کارشناسان تصادف برای تهیه کروکی در اغلب موارد با تاخیر همراه است. در برخی موارد این تاخیر از یک ساعت نیز تجاوز میکند که نه تنها منجر به ترافیک سنگین در خیابان میشود، بلکه زمینه کلافگی و عصبانیت عاملین تصادف را ایجاد میکند که در بعضی مواقع به دعوا هم کشیده میشود.
تاخیر عادی بنابر شرایط
رییس اطلاعرسانی پلیس راهور کشور گفت: تاخیر کارشناسان پلیس امری طبیعی و عادی است و میزان تاخیر در صحنه حوادث و تصادفات رانندگی هم بهطور میانگین در صورت عادی بودن شرایط برای مناطق برون شهری ۲۰ دقیقه و مناطق شهری ۱۵ دقیقه است. سرهنگ مجید غفاری افزود: بسته به پیک ترافیک، پیک سفر، وقوع حادثه در مناطق روستایی و دور افتاده، نوع تصادفات محدوده عملیاتی کارشناس و مواردی از این دست، زمان حضور متصدی کروکی متفاوت خواهد بود.
او ادامه داد: معمولا کارشناسان راهور که وظیفه ترسیم کروکی تصادفات را دارند، محدوده عملیاتی داشته و باید حوزه نسبتاً گستردهای را پوشش دهند که ممکن است همزمان چندین تصادف در آن محدوده رخ داده باشد و مامور مربوطه باید به تمامی تصادفات حوزه خود رسیدگی کند. رییس اطلاعرسانی پلیس راهور کشور توضیح داد: بهطور مثال ممکن است در یک حادثه چندین فوتی داشته باشیم که مامور باید برای هرکدام از فوتیها کروکی مجزا تهیه کند. همین مساله منجر به تاخیر حضور در صحنه تصادف دیگر میشود.
محدودیت کارشناسان آموزش دیده
سرهنگ غفاری اظهار داشت: در تعداد کارشناسان با محدودیتهایی روبرو هستیم که به عوامل متعددی بستگی دارد؛ یعنی حضور کارشناسان در هر محدوده بر مبنای میانگین تصادفات است. اما برخی روزها ممکن است در همان محدوده شاهد چندین تصادف تقریباً همزمان باشیم. به گفته او، مساله دیگر، مهارت کارشناسان است و هر پلیس درجهدار نمیتواند کارشناس تصادف باشد و به او کد کروکی تعلق نخواهد گرفت. کد و مجوز کروکی برای افسرانی است که دورههای کارشناسی تصادفات را در راهور گذرانده باشند و همین مساله شمار ماموران کارشناس را محدود میکند.
او در پاسخ به تاخیرهای طولانی و حتی ساعتی حضور کارشناسان راهور در صحنه تصادف، توضیح داد: همانطور که گفتم تاخیر تا حدودی پذیرفته شده است و بیش از این نیز مربوط به عوامل متعدد میشود. البته نباید استثنائات را به عنوان رویه پلیس تلقی کرد و آن را عادی دانست. سرهنگ غفاری تاکید کرد: با این حال پلیس وظیفه خود میداند مشکلات مردم به خصوص در حوزه ترافیکی را در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت برطرف کند.
حضور افراد غیر متخصص
یکی دیگر از دلایلی که باعث بروز ترافیک بعد از تصادفات میشود و همین ترافیک مانع از حضور به موقع پلیس راهور است، حضور افراد غیر متخصص در محل حادثه است. در اکثر تصادفاتی که در داخل شهر رخ میدهد کنجکاوی مردم و اینکه میخواهند در مورد مقصر حادثه نظر بدهند باعث میشود ترافیک تا کیلومترها ادامه پیدا کند و همین مساله حضور پلیس در صحنه تصادف را به تعویق میاندازد. از سوی دیگر با اینکه بارها و بارها گفته شده اگر ماشینها در لاینهای میانی خیابان تصادف کردهاند رانندگان میتوانند ماشین را به کنار خیابان هدایت کنند و این امر تاثیری در کارشناسی پلیس برای تصادف ندارد اما باز هم در بسیاری از تصادفات این اتفاق رخ نمیدهد و همین مساله هم ترافیک بیشتری ایجاد میکند.
