رویکرد محتاطانه اوپکی‌ها ادامه دارد

۱۴۰۲/۰۳/۱۶ - ۰۳:۳۰:۲۷
کد خبر: ۲۰۷۵۵۵
رویکرد محتاطانه اوپکی‌ها ادامه دارد

تعادل |

وزرای کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس (یکشنبه ۱۴ خردادماه) در وین دیدار کردند و درباره آینده تولید نفت این کشورها تصمیم‌گیری کردند. سی‌وپنجمین نشست وزارتی اوپک و غیر اوپک (اوپک‌پلاس) نیز با حضور سران هیات‌های نمایندگی کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک، دبیرکل اوپک و نمایندگان رسانه‌ها برگزار شد.

به گزارش خبرنگار «تعادل»، نشست ۱۸۶ وزیران نفت و انرژی اوپک در محل دبیرخانه دایمی این سازمان در وین و به ریاست آنتونیو اوبرو اوندو (Antonio Oburo Ondo)، وزیر صنعت، معدن و انرژی گینه استوایی برگزار شد. جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران که قرار بود برای حضور در این دو نشست به وین سفر کند، به‌دلیل کسالت و مشغله کاری سفر برایش امکانپذیر نشد از این رو هیات ایرانی به سرپرستی امیر حسین زمانی‌نیا، نماینده ایران در هیات عامل اوپک در نشست ۱۸۶ اوپک و سی‌وپنجمین نشست وزارتی اوپک‌پلاس شرکت کرد.

وزیران نفت و انرژی اوپک‌پلاس در قالب توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) در سی‌وچهارمین نشست وزارتی خود (۱۳ آذرماه ۱۴۰۱) که به‌صورت ویدیوکنفرانس برگزار شده بود با توجه به شرایط بازار نفت تصمیم گرفته بودند بر توافق پنجم اکتبر (۱۳ مهر ۱۴۰۱) مبنی بر کاهش تولید روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی پایبند بمانند. آخرین ملاقات حضوری این وزرا در اکتبر 2022 برگزار شد. در آن زمان، کشورهای اوپک پلاس توافق کردند که از ماه نوامبر همان سال تولید نفت خود را به میزان دو میلیون بشکه در روز کاهش دهند.

همزمان با این کاهش، در 2 آوریل، تعدادی از کشورهای اوپک پلاس کاهش تولید داوطلبانه خود را از ماه می‌تا پایان سال 2023 اعلام کردند. حجم کل کاهش تولید داوطلبانه نفت، از جمله روسیه، 1.66 میلیون بشکه در روز برآورد شده است. پس از این تصمیم ۱۳ فروردین‌ماه ۱۴۰۲ بعضی از اعضای اوپک‌پلاس به‌طور ناگهانی و یک روز پیش از برگزاری چهل‌وهشتمین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) تصمیم گرفتند به‌طور داوطلبانه عرضه نفت خام خود را از یکم ماه مه ۲۰۲۳ (۱۱ اردیبهشت‌ماه) تا پایان سال در مجموع روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه دیگر کاهش دهند.

     تداوم کاهش عرضه روزانه ۳.۶۶ میلیون بشکه‌ای اوپک‌پلاس تا پایان ۲۰۲۳

۲۳ کشور عضو اوپک‌پلاس در سی‌وپنجمین نشست این ائتلاف تصمیم گرفتند بر کاهش عرضه مصوب روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای و کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه‌ای پایبند بمانند و مجموع تولید آنها در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۴۰ میلیون و ۴۶3 هزار بشکه در روز باشد. وزیران نفت و انرژی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک‌پلاس) (یکشنبه، ۱۴ خردادماه) در سی‌وپنجمین نشست خود در محل دبیرخانه اوپک در وین تصمیم گرفتند کاهش عرضه مصوب کنونی روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای و کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه‌ای را که از یکم ماه مه از سوی برخی اعضا آغاز شد، ادامه دهند. اعضای اوپک‌پلاس همچنین تصمیم گرفتند که مجموع عرضه نفت تولیدکنندگان حاضر در توافقنامه همکاری از یکم ژانویه ۲۰۲۴ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ (کل سال ۲۰۲۴ میلادی) به ۴۰ میلیون و ۴۶۳ هزار بشکه در روز برسانند.

جمهوری اسلامی ایران هم‌اکنون در کنار کشورهای لیبی و ونزوئلا به‌دلیل تحریم از توافق کاهش عرضه نفت اوپک‌پلاس مستثنی است. اوپک‌پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرده بود، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرد. اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند سی‌وششمین نشست وزارتی اوپک‌پلاس ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ (یکشنبه، پنجم آذرماه ۱۴۰۲) امسال برگزار شود.

     بیانیه پایانی سی‌وپنجمین  نشست وزیران اوپک و غیراوپک

وزیران نفت و انرژی اوپک‌پلاس با انتشار بیانیه‌ای در سی‌وپنجمین نشست خود با هدف بهبود ثبات بازار نفت ضمن تأکید بر تداوم توافقنامه همکاری و منشور همکاری اوپک ‌و غیر اوپک تصمیم گرفتند با ادامه و تعدیل کاهش‌های اعمال شده درکل سال ۲۰۲۴ میلادی در مجموع ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه نفت تولید کنند.

به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، سی‌وپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک در وین برگزار شد.

با توجه به تعهد مستمر کشورهای عضو اوپک و غیراوپک حاضر در توافقنامه همکاری (DoC) به‌منظور حفظ ثبات و هدایت بازار نفت برای بلندمدت همسو با رویکرد محتاطانه، فعالانه و پیشگیرانه ازسوی اعضا، اعضا تصمیم گرفتند: 

۱. چهارچوب توافقنامه همکاری امضا شده در دهم دسامبر ۲۰۱۶ (شنبه، ۲۰ آذر ۱۳۹۵) و تأیید شده در نشست‌های بعدی و در عین حال منشور همکاری اوپک و غیراوپک که دوم ژوئیه ۲۰۱۹ (سه‌شنبه، ۱۱ تیرماه ۱۳۹۸) امضا شد، بار دیگر موردتأکید قرار گرفت.

۲. مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک و غیراوپک حاضر در توافقنامه همکاری از یکم ژانویه سال ۲۰۲۴ میلادی تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.

۳. تأکید شد کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) به دقت شرایط بازارهای جهانی نفت، مقدار تولید و سطح پایبندی اعضا به سهمیه‌های تولید نفت تعیین شده در قالب توافقنامه همکاری را با کمک کمیته فنی مشترک (JTC) و دبیرخانه اوپک زیرنظر داشته باشند. افزون بر این مقرر شد نشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس هر دو ماه یک‌بار برگزار شود.

۴. نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک هر ۶ ماه یک‌بار مطابق نشست‌های عادی برنامه‌ریزی شده اوپک برگزار می‌شود.

۵. تغییر زمان برگزاری نشست‌های کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) از ماهانه به هر دو ماه یک بار و دادن اختیار به این کمیته برای تشخیص درباره لزوم برگزاری نشست‌های اضافه یا درخواست برای نشست وزارتی اوپک‌پلاس با هدف بررسی تحولات بازارهای جهانی نفت خام از دیگر تصمیم‌های امروز بود.

۶. در این نشست تأکید شد نظارت بر پایبندی کامل به سهمیه تولید باید بر اساس اطلاعات منابع ثانویه و روش‌شناسی اعمال شده برای کشورهای عضو اوپک باشد.

۷. در این نشست همچنین بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به سهمیه تولید اعضا و سازوکار جبران تخطی‌ها مطابق جدول تهیه شده و در عین حال سهمیه‌های تولید کنونی تأکید شد.

۸. در پایان مقرر شد سی‌وششمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک موسوم به ائتلاف اوپک‌پلاس ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ (یکشنبه، پنجم آذرماه ۱۴۰۲) برگزار شود.

 معاون نخست‌وزیر روسیه: کاملاً به تعهد خود برای کاهش تولید نفت پایبندیم

الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه ضمن تاکید بر تعهد این کشور به کاهش تولید گفت با توجه به ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانه‌ای که قبلاً اعلام کرده، هدف تولید روسیه حدود ۹.۳ میلیون بشکه در روز خواهد بود.

 به گزارش رویترز، الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه در روز یکشنبه و به‌دنبال اجلاس ائتلاف اوپک پلاس گفت کشورش به تعهد خود برای کاهش تولید پایبند است.

 ائتلاف اوپک پلاس که از سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش به رهبری روسیه تشکیل شده در روز یکشنبه و پس‌از مذاکراتی 7 ساعته اعلام کرد از 2024 هدف کلی تولید خود را 1.4 میلیون بشکه در روز دیگر پایین می‌آورد. وی گفت کل کاهش تولیدی که اوپک پلاس از اکتبر 2022 برعهده گرفته به 3.66 میلیون بشکه در روز می‌رسد و هدف آن ثبات بازار جهانی نفت است.

البته بخشی از این کاهش تولید واقعی نخواهد بود، چون اوپک پلاس هدف تولید روسیه، نیجریه و آنگولا را پایین آورده تا بتوانند همگام با سطح فعلی تولید پیش بروند.

 نواک همچنین گفت روسیه سطح تولید نفت خام خود را از اول ژانویه سال آینده میلادی به 9.828 میلیون بشکه در روز می‌رساند و با توجه به 500 هزار بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانه‌ای که قبلاً اعلام کرده، هدف تولید آن حدود 9.3 میلیون بشکه در روز خواهد بود.

 معاون نخست‌وزیر روسیه اظهار داشت بازار نفت تا حدی متعادل شده و تقاضا رو به افزایش است. اما اوپک پلاس سیاست‌های بانک‌های مرکزی دنیا از جمله فدرال رزرو امریکا را برای افزایش نرخ بهره زیرنظر دارد تا نشانه‌هایی از وضعیت اقتصاد دنیا و تأثیر آن بر مصرف سوخت به دست آورد.

 وی گفت افزایش و کاهش نرخ بهره بر سرمایه‌گذاری و تقاضا برای نفت و محصولات نفتی تأثیر می‌گذارد.

 نواک تأکید کرد اوپک پلاس می‌تواند تصمیمات خود را در صورت لزوم تغییر دهد.

 

ارسال نظر