توافق حمل و نقلی ایران و عراق

۱۴۰۲/۰۱/۱۹ - ۰۲:۲۶:۳۳
کد خبر: ۲۰۲۷۲۳

گروه راه و شهرسازی|

سرانجام پس از 40 سال دولت عراق تصمیم گرفت راه آهن شلمچه- بصره را با کمک و همکاری ایران تکمیل کند تا به این ترتیب، دسترسی ریلی ایران به عراق، اردن و سوریه تسهیل شود. آنگونه که وزیر راه و شهرسازی خبرداده است، این خط‌آهن و پل متحرک «شط‌العرب» قرار است ظرف مدت ۱۸ماهه ساخته شود.

مهرداد بذرپاش پس از دیدار با وزیر حمل‌ونقل عراق اظهار کرد: با توجه به اینکه این منطقه از شلمچه و از ابتدای خاک عراق در زمان جنگ مین‌گذاری شده بود، در توافق با وزیر حمل‌ونقل عراق مقرر شد در کوتاه‌ترین زمان زمین تحویل دولت ایران شود تا با اولویت بعداز ماه مبارک رمضان عملیات مین‌روبی توسط جمهوری اسلامی ایران انجام شود.

وی ادامه داد: در مسیر ریلی 32کیلومتری که توسط عراق ساخته می‌شود، رود شط‌العرب وجود دارد که مقرر شد ایران احداث پل متحرک را روی رود انجام دهد.

وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه ساخت این پل به‌شکل موازی همراه با احداث مسیر ریلی آغاز می‌شود، گفت: مقرر شد زمین‌های موردنیاز اطراف رودخانه شط‌العرب برای احداث پل در اختیار ایران قرار گیرد و طرف عراقی متعهد شد این امر هرچه 

سریع تر انجام شود.

بذرپاش از ساخت خط‌آهن شلمچه ـ بصره و پل متحرک طی 18 ماه خبر داد و با بیان اینکه اگر در حین انجام کار قدری زمان طولانی‌تر شود توافق لازم بین دو کشور انجام خواهد شد، اضافه کرد: ایران و عراق همچنین توافق کردند نقشه جامع همکاری حمل‌ونقلی در بخش‌های مختلف ریلی، جاده‌ای، دریایی تنظیم شود تا کارهای مشترک بین دو کشور طبق نقشه جامع انجام شود.

به‌گفته وی، لایروبی کشتی‌های مغروق و سایر لایروبی‌های موردنیاز از جمله توافقات دیگر این نشست بین دو کشور ایران و عراق بود و مقرر شد این موضوعات در کمیته مشترک پیگیری شود.

وی موضوع دیگر مورد بحث در این نشست را موضوع جاده‌ای و تکمیل راه‌آهن و مسیر جاده‌ای مرز خسروی به بغداد اعلام کرد و با اشاره به پیگیری موضوع ترانزیت کامیون‌های دو کشور از طریق وزارت اقتصاد، اظهار کرد: ایران با عراق چهار مرز مشترک مهران، چذابه، شلمچه و خسروی دارد که هرکدام از آنها اهمیت خاص خود را دارد. برخی از این مرزها، مرزهای ترانزیتی ایران است. ازآن‌جایی که موضوع ترانزیت مربوط به وزارت اقتصاد و مالیه عراق است، مقرر شد از طریق وزارت اقتصاد و امور دارایی موضوع ترانزیت کامیون‌های باری دنبال شود.

   دسترسی ریلی به اردن و سوریه

در همین حال، معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی گفت: با راه‌اندازی خط ریلی شلمچه-بصره، ایران علاوه بر عراق به کشورهای اردن، سوریه و سایر کشورهای همسایه متصل می‌شود.

به گزارش ایلنا، شهریار افندی‌زاده، معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره توافقات انجام شده با عراق اظهار کرد: سال‌های زیادی است که تلاش شده اتصال شبکه ریلی از شلمچه به بصره محقق شود و از این طریق به کربلا متصل شویم.

وی افزود: این طرح به طول ۳۲ کیلومتر و دارای پل ۸۸۰ متری آسانسوری است و اگر این شبکه ریلی متصل شود و تملک زمین در اختیار ایران قرار گیرد از طریق آن به کشور اردن، سوریه و سایر کشورهای همسایه متصل می‌شویم.

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی گفت: در دراز مدت با تکمیل شبکه‌ها اتصال‌ها فراهم می‌شود و حجم بالایی از زائران می‌توانند از این خط ریلی استفاده کنند، از سوی دیگر ۴۰ سال است این پروژه به درازا کشید ولی این‌بار جدی‌تر مطرح است. افندی‌زاده درباره تأمین هزینه ساخت این خط ریلی توضیح داد: ساخت پل بر عهده ایران و سایر مسیرها بر عهده عراق یا به صورت مشترک است. همچنین مین روبی هم بر عهده ایران خواهد بود. معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی به انجام توافق جامع همکاری حمل و نقلی در بخش‌های مختلف ریلی، جاده‌ای، دریایی با دولت عراق اشاره کرد و گفت: قرار است یک طرح جامع تنظیم شود تا کارهای مشترک بین دو کشور طبق نقشه جامع انجام شود.

وی افزود: لایروبی اروند و جاده خسروی به بغداد و تسهیل ترانزیت بین دو کشور، لایروبی کشتی‌های مغروقه و سایر لایروبی‌های موردنیاز از جمله توافقات دیگر نشست مشترک بین دو کشور ایران و عراق بود و مقرر شد تا این موضوعات در کمیته مشترک پیگیری شود.

   مذاکره با عراق برای تسهیل سفر زائران اربعین

افندی‌زاده همچنین با اشاره به انجام توافقاتی در حوزه حمل و نقل هوایی گفت: با توجه به اینکه در اربعین حجم زیادی از زائران جابه‌جا می‌شدند، با طرف عراقی در حوزه سقف پروازها صحبت شد، در حال حاضر ۱۲۰ سقف پروازی در هفته است که پیشنهاد شد که به ۲۰۰ سقف پروازی در هفته برسد و بحث زیر ساخت و امکانات مطرح شود و سازمان هواپیمایی قرار شد هماهنگی لازم صورت گیرد.

وی اظهار کرد: بیشتر ترددها در اربعین از طریق پایانه مهران است و اگر بتوانیم مدیریت تقاضا برای سایر پایانه‌ها داشته باشیم بخش زیادی از مشکلات برطرف می‌شود. برای شلمچه، چزابه و پایانه خسروی امکانات و تجهیزات زیادی فراهم شد. به کشور عراق پیشنهاد شد که ایران امکانات خود را در پایانه‌های کشور عراق فراهم کند تا زائران از امکانات بیشتری برخوردار شود.

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: از سوی دیگر این مرزها اهمیت خاص خود را دارد چرا که برخی از این مرزها، مرزهای ترانزیتی ما هستند.

وی ادامه داد: از آنجایی که موضوع ترانزیت مربوط به وزارت اقتصاد و مالیه عراق است، مقرر شد تا از طریق وزارت اقتصاد و امور دارایی موضوع ترانزیت کامیون‌های باری دنبال شود.

افندی‌زاده توافق با عراق در زمینه راه‌آهن شلمچه-بصره را دارای اهمیت زیاد در حوزه مسافری و در بخش بار دانست و گفت: با اتصال به شبکه عراق در آینده در بخش مسافری وباری موثر خواهد بود.

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به توافقات انجام شده با عراق در حوزه دریایی نیز گفت: در حوزه لایروبی اروند برای اتصال به کشور عراق صحبت و رایزنی‌های زیادی با طرف عراقی انجام شد که این اقدام نقش بسیار موثری در حوزه سرمایه‌گذاری مشترک دارد و در حوزه حمل یک سره هم این سرمایه‌گذاری بسیار مفید خواهد بود.

 

ارسال نظر