داستان بی‌انتهای سهام عدالت به کجا رسید؟

۱۴۰۱/۱۲/۰۳ - ۰۷:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۹۲۴۳
داستان بی‌انتهای سهام عدالت به کجا رسید؟

سهام عدالت تا به امروز بالا و پایین‌های بسیار زیادی را تجربه کرده است و همچنان قرار است به جاماندگان سهام عدالت، سهام اعطا شود. اما واگذاری سهام عدالت و پرداخت سود آن با حواشی زیادی روبرو شده است و حتی برخی از کارشناسان اقتصادی عقیده دارند که سود سهام عدالت امسال پرداخت نخواهد شد و از سوی دیگر واگذاری سهام عدالت به جاماندگان نیز در هاله‌ای از ابهام باقی خواهد ماند.

در حال حاضر سود سهام عدالت به موقع پرداخت نمی‌شود و اغلب مردم عقیده دارند با توجه به تحریم‌ها و دیگر مشکلات این سود بسیار ناچیز است و دولت باید میزان سود سهام عدالت را افزایش دهد و همچنین واگذاری نیز پس از ماه‌ها سخن باید به موقع انجام شد چون این عدم واگذاری درست و عدم وصول به موقع سود می‌تواند اعتماد سهامداران بورسی و مردم را نسبت به بدنه اقتصاد کشور کاهش دهد.

آخرین تصمیمات تعیین پرتفوی سهام عدالت جاماندگان

حسین قربانزاده درباره آخرین تصمیمات تعیین پرتفوی سهام عدالت جاماندگان اظهار کرد: هیات تطبیق مجلس از پرتفوی سهام عدالت جاماندگان ایراد گرفته است و عملا تا زمان رفع ایراد هیات تطبیق مجلس یعنی تشکیل شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ و تصویب آیین‌نامه انتهای بند الف تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۲ فعلا کاری نمی‌توان انجام داد.

وی ادامه داد: اول باید شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ تشکیل شود و شیوه اجرایی را مصوب کند تا بتوان پرتفوی سهام‌ عدالت را نهایی کرد.  رییس سازمان خصوصی‌سازی گفت: در حال حاضر پرتفوی سهام عدالت جاماندگان مشخص است، احکام ضوابط آن را هم به تصویب هیات وزیران رسیده بود اما هیات تطبیق به آن ایراد گرفت و اعلام کرد که مطابق قانون اجرایی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ باید این شورا درباره آن تصمیم بگیرد و نه هیات وزیران. بنابراین در حال حاضر جز اینکه شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ این موضوع را تصویب کند، راه دیگری وجود ندارد.

قربانزاده درباره تفاوت پرتفوی دارندگان سهام عدالت افزود: سه و نیم میلیون افراد جدید دارای سهام عدالت خواهند شد که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و حتما پرتفوی این افراد با دارندگان فعلی سهام‌ عدالت متفاوت خواهد بود و اساسا امکان یکسان بودن پرتفوی سهام عدالت بین افراد وجود ندارد.

وی ادامه داد: در یک مقطعی بیش از ۴۰ شرکت‌ سهمی به عنوان سهام عدالت به افراد واجد شرایط داده شده که امروز دولت دیگر در تعدادی از این شرکت‌ها سهمی ندارد و برخی از این شرکت‌ها اگر دولت سهمی دارد، واگذاری آنها و انتقال سهام آنها به سهام عدالت امکانپذیر نیست.

معاون وزیر اقتصاد گفت: اساسا دولت دیگر نمی‌توانست مانند سال ۸۵ سهام تخصیص دهد و باید در عین حال که ارزنده بودن این سهام را مد نظر قرار بگیریم، امکان تطبیق آن با سهام عدالت سال ۸۵ وجود ندارد. رییس سازمان خصوصی‌سازی درباره ارزش سهام عدالت جاماندگان اظهار کرد: درباره ارزش ۱۰ میلیون تومانی این سهام به ازای هر فرد تصویب شده‌ و این ۱۰ میلیون تومان از پرتفوی سهام مختلف است.قربانزاده در پاسخ به این سوال که آیا واگذاری این سهام به جاماندگان به امسال می‌رسد، گفت: معلوم نیست، شاید به پایان امسال برسد.

سهام عدالت جاماندگان 

محمدتقی نقدعلی عضو کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به تصویب پیشنهادی در کمیسیون تلفیق در زمینه رسیدگی به جاماندگان سهام عدالت گفت: در جریان این پیشنهاد تاکید کردیم که دولت موظف است از محل سهام باقیمانده خود و شرکت‌های دولتی در بنگاه‌های قابل واگذاری مربوط به قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴، نسبت به واگذاری سهام عدالت به کلیه جاماندگان مشمول دریافت این سهام اقدام کرده و گزارش اجرای این بند را هر سه ماه یک بار از سوی وزرات اقتصاد به کمیسیون اقتصادی و اجتماعی مجلس ارسال کند. وی ادامه داد: بر اساس این پیشنهاد مصوب، جاماندگان سهام عدالت از این سهام برخوردار خواهند شد.

گفتنی است مصوبات کمیسیون تلفیق برای نهایی شدن باید در صحن علنی مجلس تصویب و به تایید شورای نگهبان نیز برسد.همچنین در آخرین روز بهمن ماه مصوبه دولت در خصوص اعطای سهام عدالت برای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد اعلام شد. محمد مخبر معاون اول رییس‌جمهور مصوبه هیات وزیران در خصوص اعطای سهام عدالت به کمیته امداد و بهزیستی را که در بند (الف) تبصره (۲) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور به پیشنهاد معاونت حقوقی رییس‌جمهور به تصویب رسیده است را ابلاغ کرد.

زمان پرداخت سود سهام عدالت

سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت از پرداخت مرحله دوم سود سهام عدالت در پایان اسفند خبر داد و گفت: جاماندگان از دریافت سود مرحله اول برای تکمیل اطلاعات خود هر چه زودتر اقدام کنند.

اکبر حیدری، سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت در رابطه با وضعیت واریز مرحله دوم سود سهام عدالت مربوط به سال ۱۴۰۰ گفت: سود قابل تقسیم سال ۱۴۰۰ بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده که نزدیک به ۵۰ درصد آن در نوبت اول پرداخت شده است.

وی به پرداخت مرحله دوم سود سهام عدالت در پایان اسفند اشاره و اعلام کرد: در سنوات گذشته هم سود سهام عدالت در ماه پایانی سال یا اول سال بعد توزیع می‌شد که امسال با موافقت وزیر اقتصاد مقرر شد بخشی از سود وصولی در آبان و آذر توزیع شود.

حیدری با اشاره به اینکه تاکنون گزارشی از ایجاد اشکال از سوی شرکت سپرده‌گذاری اعلام نشده است، گفت: امیدواریم تا زمان مقرر منابع پرداخت سود، وصول و به حساب مشمولان واریز شود. سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی همچنین در رابطه با پرداخت سود سهام متوفیان تصریح کرد: تا زمان تعیین‌تکلیف حق‌السهم وراث امکان پرداخت سود وجود ندارد. سود سهام عدالت متوفیان تا زمان مشخص شدن انحصار وراثت در حسابی مشخص نگهداری و پس از تعیین‌تکلیف به حساب ورثه واریز خواهد شد.

برخی از افراد در زمان پرداخت مرحله اول سود سهام عدالت مربوط به سال ۱۴۰۰ به دلیل نقص در اطلاعات مانند مسدودی حساب از دریافت سود جاماندند؛ به گفته سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی این افراد می‌توانند با مراجعه به سامانه sahamedalat.ir یا تماس با شماره ۱۵۶۹ نسبت به تکمیل اطلاعات خود اقدام کنند. حیدری همچنین تصریح کرد: افرادی که از دریافت سود جامانده‌اند در صورت تکمیل اطلاعات تا پایان اسفند تمام سود خود را دریافت خواهند کرد.

ثبت‌نام سهام عدالت نوزادان

در هنگام نام نویسی دور اول سهام عدالت بسیاری از افراد که شامل مواردی مانند کسانی که در آن زمان به هر دلیل شناسایی نشدند، افرادی که بعدا تحت پوشش سازمان‌های حمایتی مانند بهزیستی، کمیته امداد و… قرار گرفته‌اند، متقاضیانی که اقدام به ثبت نام کرده‌اند اما به دلایل مختلف مانند نقص در سیستم‌های ثبت نام موفق به انجام آن نشده‌اند و سایر موارد این دست وجود داشتند که موفق به ثبت نام و دریافت سهام عدالت نشدند.

اما یکی از بزرگ‌ترین گروه‌های جامانده از ثبت نام سهام عدالت را کودکانی که پس از پایان ثبت نام دور اول سهام عدالت متولد شده‌اند تشکیل می‌دهند که در نتیجه آن سهام عدالت اولیه شامل حال آنها نشده است. از آنجایی که طرح برگزاری دور دوم ثبت نام سهام عدالت در حال حاضر به‌طور قطعی تصویب نشده و در حال بررسی توسط مجلس می‌باشد، لذا نمی‌توان در رابطه با جزییات آن صحبت کرد اما پیش بینی می‌شود که همانند نام نویسی دور اول کودکان نیز شامل حال این سهام شده و خانواده‌ها برای ثبت نام کودکان خود نیز بتوانند اقدام کنند.

با توجه به اینکه در حال حاضر طرح ثبت نام جاماندگان سهام عدالت به‌طور قطعی در مجلس تصویب نشده و جزییات آن در حال حاضر همچنان در حال بررسی می‌باشد لذا نمی‌توان به‌طور قطعی در رابطه با آن صحبت کرد، اما پیش بینی می‌شود که روند ثبت نام برای این سهام همانند دور اول بوده و کودکان نیز با ارایه مدارک مورد نیاز توسط والدین، ولی یا سرپرست قانونی آنها به سازمان‌های مربوطه که برای این کار در نظر گرفته شده‌اند قادر به نام نویسی و دریافت این سهام باشند.

لازم به ذکر است که با توجه به طراحی و ارایه سامانه سهام عدالت توسط سازمان بورس اوراق بهادار به تمامی فعالین بازار سرمایه که شامل دارندگان سهام عدالت نیز می‌باشد، پیش بینی می‌شود که برخلاف اولین دوره ثبت نام سهام عدالت تمامی مراحل نام نویسی به صورت اینترنتی و بدون نیاز به ارایه مدارک لازم برای سهام عدالت توسط شخص متقاضی و مراجعه حضوری او در مراکز مربوطه باشد.

 

ارسال نظر