کاهش ناخواسته تولید اوپک متاثر از حمله به آرامکو

۱۳۹۸/۰۷/۲۰ - ۰۱:۱۲:۱۹
کد خبر: ۱۵۴۹۱۲

گروه انرژی|

اگر چه در گزارش جدید اوپک تغییر محسوسی در برآوردها به نسبت ماه گذشته دیده نمی‌شود، اما دو نکته مورد توجه است. نخست اینکه ضربه کاری حمله به آرامکو باعث کاهش تولید یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه‌ای تولید روزانه عربستان در میانگین ماهانه سپتامبر شده است و کاهش تولید ناخواسته و چشمگیری را حتی بیش از میزان توافق اوپک پلاس موجب شد. دوم اینکه پیش‌بینی می‌شود که روند کاهشی رشد اقتصادی امریکا در سال ۲۰۲۰ ادامه یابد و این به معنا فشار بیشتر بر تقاضای جهانی نفت خواهد بود.

در گزارش ماه اکتبر اوپک، پیش‌بینی رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۹ در همان سطح ۳ درصدی پیش‌بینی ماه گذشته باقی ماند. برآورد رشد اقتصادی همه مناطق جهان نسبت به پیش‌بینی ماه گذشته تغییری نکردند به استثنای روسیه که به دنبال رشد اقتصادی کم آن در نیمه نخست سال ۲۰۱۹، با تجدیدنظری ۰,۱ درصدی به ۱ درصد رشد سالانه کاهش یافت. برای سال ۲۰۲۰، پیش‌بینی جی‌پی‌دی جهان از ۳.۱ درصد به ۳ درصد کاهش یافت. موضوع بعدی آنکه به احتمال زیاد روند کاهشی رشد اقتصادی در ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ ادامه یابد. این در حالی است که فضای ادامه‌دار و نامعین حاکم بر اروپا، از جمله برگزیت، همچنان باقی خواهد ماند. علاوه بر این، افزایش تعرفه‌های تجاری ایالات متحده علیه اتحادیه اروپا و نیز تداوم مسائل مربوط به جنگ تجاری چین و امریکا رو به رشد است. پیش‌بینی رشد اقتصادی ایالات متحده برای سال ۲۰۲۰ با ۰.۱ درصد کاهش به نسبت گزارش ماه قبل به ۱.۸ درصد رسید و رشد منطقه اقتصادی یورو نیز به ۱.۱ درصد و ژاپن به ۰.۳ درصد تجدیدنظر شدند. پیش‌بینی رشد اقتصادی چین و هند برای سال آینده که به ترتیب ۵.۹ درصد و ۶.۷ درصد بودند در گزارش ماه اکتبر تغییری نکرد. همچنین، رشد اقتصادی برزیل برای سال ۲۰۲۰ بر همان ۱.۴ درصد پیش‌بینی قبلی باقی ماند و رشد اقتصادی روسیه نیز بدون تغییر ۱.۲ درصد تخمین زده شد.

    تقاضای جهانی نفت

در گزارش ماه اکتبر اوپک، در سال ۲۰۱۹، رشد تقاضای جهانی نفت با تجدیدنظر اندک روزانه ۴۰ هزار بشکه‌ای، کاهش یافت و معادل ۹۸۰ هزار بشکه در روز پیش‌بینی شد. این کاهش رشد در تقاضای نفت تحت تأثیر آخرین داده‌های موجود از کشورهای امریکایی و آسیا اقیانوسیه عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) انجام شد که نشان‌دهنده نیاز به تعدیل رو به پایین تقاضای نفت بود. در سال ۲۰۲۰، پیش‌بینی می‌شود که تقاضای جهانی نفت مطابق با پیش‌بینی ماه گذشته بوده و یک میلیون و ۸۰ هزار بشکه در روز رشد کند. کشورهای عضو OECD، ۷۰ میلیون بشکه در روز به تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۰ اضافه می‌کنند، در حالی که پیش‌بینی می‌شود کشورهای غیر عضو OECD با یک میلیون و ۱۰ هزار بشکه در روز، بزرگ‌ترین افزایش‌دهندگان رشد تقاضای نفت باشند. هر دو این پیش‌بینی‌ها نسبت به تخمین‌های ماه گذشته اوپک تغییری نکرده‌اند. در نتیجه، تقاضای کل نفت جهان برای سال ۲۰۱۹ بطور میانگین ۹۹ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز و برای سال ۲۰۲۰ بطور میانگین ۱۰۰ میلیون و ۸۸۰ هزار بشکه در روز خواهد بود.

    عرضه جهانی نفت

تخمین رشد عرضه نفت کشورهای غیر عضو اوپک برای سال ۲۰۱۹، به نسبت تخمین ماه گذشته معادل ۱۶۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به یک میلیون و ۸۲۰ هزار بشکه در روز رسید. این امر به دلیل بازنگری کاهشی در عرضه نفت امریکا، و همچنین در نروژ و انگلستان است که از تجدیدنظر افزایشی قزاقستان و چین سبقت گرفته است. در حال حاضر رشد عرضه نفت امریکا یک میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه در روز به نسبت سال گذشته تخمین زده می‌شود. پیش‌بینی رشد عرضه نفت کشورهای غیر عضو اوپک برای سال ۲۰۲۰ نیز ۵۰ هزار بشکه در روز به نسبت پیش‌بینی ماه گذشته کاهش یافت و به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه به نسبت سال گذشته رسید که به دلیل بازنگری‌های کاهشی در قزاقستان و روسیه است. این کاهش پیش‌بینی‌ها در رشد عرضه نفت قزاقستان و روسیه توانسته است بر بازنگری‌های رو به بالا در رشد عرضه عمدتأ در چین غلبه کند. پیش‌بینی عرضه نفت کشورهای غیر عضو اوپک در سال ۲۰۲۰ همچنان موضوعی با متغیرهای مجهول زیادی شامل قیمت نفت، هزینه‌های سرمایه‌گذاری، محدودیت‌های زیرساختی و نیز حفاری و فعالیت‌های تکمیلی به خصوص در امریکا باقی مانده است. پیش‌بینی رشد عرضه میعانات گازی اوپک ۲۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت و اکنون انتظار می‌رود که با ۵۰ هزار بشکه در روز رشد به میانگین ۴ میلیون و ۸۱۰ هزار بشکه در روز برای سال ۲۰۱۹ برسد. این آمار برای سال ۲۰۲۰ با رشد اندک ۳۰ هزار بشکه‌ای همراه خواهد بود و تولید میعانات گازی اوپک را به ۴ میلیون و ۸۴۰ هزار بشکه در روز خواهد رساند.

بر اساس داده‌های منابع ثانویه، در ماه سپتامبر تولید نفت خام اوپک یک میلیون و ۳۱۸ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ۲۸ میلیون و ۴۹۰ هزار بشکه در روز رسید. تقاضا برای نفت خام اوپک برای سال ۲۰۱۹، به نسبت گزارش ماه پیشین معادل ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسید که ۹۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از سطح ۲۰۱۸ است. تقاضای نفت خام اوپک برای سال ۲۰۲۰ نیز ۲۰ هزار بشکه در روز به نسبت گزارش ماه گذشته افزایش یافت و به ۲۹ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسید که یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از سطح سال ۲۰۱۹ است.

عربستان سعودی متأثر از حملات پهپادی به آرامکو، در ماه سپتامبر با یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید مواجه شد و تولید ونزوئلا و عراق نیز به ترتیب ۸۲ هزار بشکه و ۶۰ هزار بشکه در روز کم شد. تولید نفت ایران نیز در این ماه ۳۴ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ۲ میلیون و ۱۵۹ هزار بشکه در روز رسید. در ماه سپتامبر لیبی با ۱۰۴ هزار بشکه در روز افزایش تولید، بیشترین رشد تولید را رقم زد.