از بازار متشکل ارزی خبری نیست

۱۳۹۸/۰۷/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۳۶۵۱

گروه بانک و بیمه |

با گذشت بیش از شش ماه از سال بازار متشکل ارزی هنوز کار خود را به صورت رسمی آغاز نکرده و این در حالی است که وقوع حریق در محل ساختمان این بازار، کار را با تاخیر بیشتری مواجه خواهد کرد.

به گزارش «تعادل»، وعده راه‌اندازی بازار متشکل ارزی از سال گذشته از سوی رییس‌کل بانک مرکزی داده شد و در ابتدا گفته شد که این بازار از فروردین ماه سال ۱۳۹۸ با ثبت‌نام بانک‌ها و صرافی‌ها آغاز به کار خواهد کرد.

هرچند که فرآیند ثبت‌نام بانک‌ها و صرافی‌ها از همان زمان آغاز شد، اما در مسیر اجرایی این بازار، مشکلاتی به وجود آمد که سبب شد با گذشت شش ماه از سال هنوز این بازار بطور رسمی آغاز به کار نکرده باشد.

این در حالی است که در اوایل تابستان، مسوولان بازار متشکل ارزی از آغاز فاز آزمایشی فعالیت این بازار خبر داده بودند و پس از آن نیز بانک مرکزی خبر از راه‌اندازی این بازار همزمان با عید قربان داد، اما بازهم این وعده عملی نشد تا آغاز به کار این بازار به تاخیر بیفتد.

از مهم‌ترین دلایلی که درخصوص اجرایی نشدن بازار متشکل ارزی مطرح شد، کم بودن تعداد صرافی‌ها و بانک‌هایی بود که توانسته بودند مدارک خود را تکمیل کرده و در بازار فعالیت کنند.

گفته می‌شد که حدود ۳۵ صرافی و دو بانک آماده راه‌اندازی بازار متشکل ارزی هستند، اما با توجه به اینکه بانک مرکزی می‌خواهد این بازار تاثیر حداکثری خود را داشته باشد و با تعداد قابل قبولی از بانک‌ها و صرافی‌ها کار را آغاز کند، آغاز به کار این بازار با تاخیر همراه شد.

در همین حال، در روزهای گذشته به دلیل آنچه که از سوی مدیرعامل بازار متشکل ارزی، اتصالی برق عنوان شد، حریقی در محل ساختمان بازار متشکل ارزی رخ داد که سبب از بین رفتن برخی تجهیزات شد.

البته به گفته محمود شکسته‌بند، مدیرعامل این بازار، سرورها در محل امن دیگری قرار داشته و آسیبی ندیدند و برای تجهیز دوباره ساختمان بازار متشکل ارزی نیز حداکثر یک هفته زمان لازم است.

هرچند که گفته می‌شود سرورهای بازار متشکل ارزی آسیبی ندیدند، اما آنچه که واضح است این است که این اتفاق نیز آغاز به کار بازار را با تاخیر همراه خواهد کرد و افتتاح رسمی آن عقب‌تر خواهد افتاد.

درباره وظایف بازار متشکل ارزی آن‌طور که گفته شده است، این بازار قرار است از طریق جلوگیری از معاملات غیرواقعی و فراهم کردن بستری برای معاملات بزرگ از طریق بازیگران اصلی بازار ارز که قرار است بانک‌ها و صرافی‌های مجاز بانک مرکزی باشند، سبب کشف قیمت ارز در تهران شود. به گزارش ایسنا، این بازار همچنین امنیت لازم را برای معامله‌کنندگان عمده ارز ایجاد خواهد کرد تا درگیر مشکلات نشوند و قیمت ارز نیز در اختیار بازیگران اصلی و نه دلالان قرار گیرد.

حال آنکه در شرایطی که اقتصاد ایران تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و سنگین امریکاست و از سوی دیگر اروپایی‌ها نیز روابط خود را با ایران در چارچوب خاصی قرار نداده‌اند، کشف قیمت ارز و چگونگی مدیریت بازار ارز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که می‌تواند سبب بهبود معیشت مردم نیز شود. با این حال مشخص نیست که چه مقدار زمان لازم است تا سایر بانک‌ها و صرافی‌ها نیز نسبت به تکمیل مدارک خود اقدام کنند و این در حالی است که کشور در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری به این بازار نیازمند است.

از سوی دیگر، پس از آنکه افتتاح رسمی این بازار در عید قربان به تعویق افتاد، بانک مرکزی دیگر زمانی برای آغاز فعالیت این بازار اعلام نکرد و مشخص نیست که چه زمانی این بازار شروع به کار خواهد کرد.

همچنین با توجه به حساسیت فعالیت این بازار و تاثیر ویژه آن بر بازار ارز پس از راه‌اندازی، به نظر می‌رسد که مسوولان باید توجه ویژه‌ای به جلوگیری از اینگونه حوادث در محل این بازار داشته باشند، چراکه ممکن است فعالیت این بازار را مختل و شبکه ارزی کشور را درگیر پیچیدگی کند.

  مخالفت با عرضه طلای آب‌شده در بورس

از سوی دیگر، رییس اتحادیه تولیدکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران با بیان اینکه مخالف عرضه طلای آب شده دربورس کالا هستیم، تاکید کرد: این موضوع باعث از بین رفتن انگیزه سرمایه‌گذاری در مصنوعات طلا می‌شود.

سیدحجت شفایی در گفت‌وگو با ایبِنا درباره عرضه طلای آب شده در بورس کالا تصریح کرد: عرضه طلای آب شده در بورس کالا در جای خود اقدام پسندیده‌ای است و بسیاری از کشورهای دیگر از جمله ترکیه نیز طلای آب شده خود را در بورس خرید و فروش می‌کنند، ولی در کنار آن از تولیدکنندگان خود نیز حمایت می‌کنند. وی افزود: اگر بخواهیم به شیوه جهانی رفتار کنیم، باید طلای آب شده را در بورس کالا خرید و فروش کنیم، اما این امر به‌طور حتم به تولیدکنندگان مصنوعات طلا لطمه می‌زند و از طرف دیگر شاهد بورس بازی و واسطه‌گری در خرید و فروش طلای آب شده خواهیم بود.

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران ادمه داد: در کشورهای دیگر قبل از عرضه طلای آب شده در بورس، زیرساخت‌های تولید را تقویت کردند زیرا این عرضه نباید به قیمت بیکاری و رکود در تولید بینجامد.

شفایی تصریح کرد: در سال‌های گذشته و با اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده، ذائقه مردم از خرید مصنوعات طلا متمایل به خرید سکه شد و اگر طلای آب شده نیز در بورس عرضه شود، بطور کلی انگیزه سرمایه‌گذاری در مصنوعات طلا از بین می‌رود.

وی یادآور شد که در سالیان گذشته مردم ایران از مصنوعات طلا هم به عنوان زینت و هم به عنوان کالای قابل سرمایه‌گذاری استفاده کرده‌اند، ولی در سال‌های اخیر و با اعمال برخی از اقدامات سلیقه‌ای و بدون مشورت با تولیدکنندگان، ذائقه آنها به سمت خرید سکه و طلای آب شده برای سرمایه‌گذاری تغییر کرده است. رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان و فروشندگان طلا در سال‌های اخیر و با افزایش نرخ ارز و طلا رکود شدیدی را تجربه کرده‌اند و بیشتر کارگاه‌های طلاسازی ناچار به تعطیلی یا تعدیل نیرو شده‌اند.

شفایی خواستار آن شد تا مسوولان قبل از هرگونه اقدامی در جهت سیاست‌گذاری، از فعالین بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و تشکل‌های صنفی نظرخواهی کنند زیرا که آنها نقاط آسیب و قوت را بهتر می‌شناسند.

روز دوم مهر 98، بازار ارز و طلا دومین روز فصل پاییز و نیمه دوم سال را با ادامه روند با ثبات خود طی کرده و اخبار سیاسی اخیر نیز تاثیری بر آن نداشته است. قیمت ارز در صرافی‌های مجاز بانک مرکزی ثابت است. قیمت خرید دلار را ۱۱ هزار و ۲۵۰ تومان و قیمت فروش آن را ۱۱ هزار و ۳۵۰ تومان اعلام کرده‌اند که تغییری نداشته است.این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت ۱۲ هزار و ۵۵۰ تومان می‌خرند و ۱۲ هزار و ۶۵۰ تومان می‌فروشند.

نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 11350 و یورو به 12650 تومان رسید. بازار سنا نرخ میانگین ارزهای معامله شده در تاریخ 1 مهر را برای دلار 11298، یورو 12597، درهم 3089، یوآن 1666، پوند 13996، لیر ترکیه 2068 تومان اعلام کرده است.

در بازار طلا نیز اونس جهانی به 1521 دلار افزایش یافت و نرخ دلار نیز 11410 تومان معامله شد و در نتیجه بازار طلا اندکی افزایش داشت. قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به چهار میلیون و ۴۵ هزار تومان رسید که ۲۷ هزارتومان افزایش داشت. همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۴۰۹ هزار و ۷۵۸ تومان قیمت دارد.

 

ارسال نظر