بودجه‌ای که برخی نمایندگان از آن خبر ندارند

۱۳۹۳/۱۱/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۷۳۴

دولت یازدهم را می‌توان بداقبال‌ترین دولت در جهت دستیابی به درآمدهای نفتی دانست اما با این‌حال اقتصاد کشور تا حدودی به ساحل آرامش رسیده است. در چنین شرایطی که همگان بر طبل مخالفت با اقتصاد نفتی می‌کوبند و داعیه کاهش وابستگی به نفت را سرمی‌دهند؛ بار دیگر توانمندی‌های بخش تعاون، جایگاه و نقش پررنگ این بخش در مقایسه با بخش خصوصی و دولتی باید به چشم مسوولان بیاید. اکنون که مجلس در تب‌وتاب تعیین بودجه سال1394 است. از نمایندگان مردم و دستگاه‌های دولتی انتظار می‌رود که بخش تعاون را در ارتقای سهم این بخش از اقتصاد ملی یاری دهند، چراکه این اقتصاد، اقتصادی مردمی و در راستای کاهش فقر و توزیع عادلانه ثروت رویکردهای قابل‌توجهی دارد. البته مهدی عیسی‌زاده عضو کمیسیون تلفیق به «تعادل» خبر می‌دهد که بودجه سازمان هدفمندی یارانه‌ها به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اختصاص یافته است که این اتفاق می‌تواند نویدبخش روزهای خوبی برای این بخش باشد.

لایحه بودجه سال1394 در یک نگاه

حسن روحانی رییس‌جمهوری، روز یک‌شنبه 16آذر لایحه بودجه بالغ بر 8‌‌میلیون و 379‌هزار و 801‌میلیارد ریالی سال1394 کل کشور را تقدیم مجلس کرد. که این رقم در مقایسه با بودجه سال جاری 4.3‌درصد افزایش یافته است. این در حالی است که بودجه عمومی کشور با رشد 6‌درصدی نسبت به سال1393، 2‌‌میلیون و 673‌هزار و 572‌میلیارد ریال است که این رقم 32‌درصد کل بودجه کشور است. همچنین بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی با رشد 8/0-‌درصد بالغ بر 5‌‌میلیون و 966‌هزار و 695‌میلیارد ریال برآورد شده است. براساس اظهارات رییس‌جمهوری در زمان ارایه لایحه بودجه، مجموع سرمایه‌گذاری‌های دولت و شرکت‌های دولتی یک‌میلیارد و 511‌هزار و 589‌میلیارد ریال برآورد شده است که این رقم نسبت به سال جاری 18.7‌درصد افزایش نشان می‌دهد. از دیگر ویژگی‌های لایحه بودجه سال94 می‌توان به افزایش سهم درآمدهای نفتی به کل بودجه اشاره کرد که این رقم از 47‌درصد در سال93 به 53‌درصد در سال94 افزایش یافته است. همچنین سهم درآمد عمومی از تامین هزینه‌های جاری از 67.2 در سال93 به 72.6‌درصد در سال‌94 افزایش یافته است.


اعضای کمیسیون تلفیق بودجه سال1394

کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی متشکل از 9عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات و سه عضو از سایر کمیسون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی است.

اعضای کمیسیون تلفیق بودجه:

اسماعیل جلیلی، سیدسعید زمانیان، قاسم عزیزی، غلامرضا تاجگردون، رجب رحمانی، عزت‌الله یوسفیان‌ملا، غلامعلی جعفرزاده، احمد امیرآبادی، سیدعبدالکریم هاشمی، حسین‌زاده بحرینی، محمد حسن‌نژاد، ابوذر ندیمی، نیره اخوان‌بیطرف، موسی غضنفرآبادی، محمد دهقان، اسماعیل کوثری، احمدرضا دستغیب، حسن کامران، نادر قاضی‌پور، داریوش اسماعیلی، سیدهادی حسینی، علیرضا سلیمی، قاسم احمدی‌لاشکی، جبار کوچکی‌نژاد، علیرضا زاکانی، محمدجواد کولیوند، محمدمهدی مفتح، شمس‌الله بهمئی، حسین امیری، سعید حیدری‌طیب، امیرحسین قاضی‌زاده، مسعود پزشکیان، حسینعلی شهریاری، عبدالرضا مصری، ضرغام صادقی، مهدی عیسی‌زاده، عباس پاپی‌زاده، شمس‌الله شریعت‌نژاد، محمدتقی توکلی، نصرالله پژمان‌فر، سیدمرتضی حسینی، رمضان شجاعی‌کیاسری، مجید جلیل سرقلعه، یوناتن بت‌کلیا، محمد دامادی.


افزایش بودجه سازمان مرکزی

تعاون روستایی ایران

اعتبار سال جاری سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران براساس قانون بودجه سال1393 کشور در بخش‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌یی و مالی جمعا 82‌میلیارد و 508‌‌میلیون و 500‌هزار تومان مصوب شد. اما اعتبار این سازمان به‌عنوان مشتری دولتی محصولات کشاورزی برای سال آینده با 27‌درصد افزایش به 104‌میلیارد و 978‌‌میلیون و 200‌هزار تومان رسیده است که این نشان می‌دهد دولت‌ درصدد است تا سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران را در راستای اجرای قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی تقویت کند. چرا که این سازمان بازوی عملیاتی و نظارتی وزارت جهادکشاورزی برای خرید تضمینی و توافقی محصولات کشاورزی است که می‌تواند تعادل را در بازار داخلی این محصولات ایجاد کند. البته این اعتبار افزایش‌یافته سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران تنها اعتبار این سازمان در حوزه‌های هزینه‌های عمومی مانند حقوق و مزایا و تملک دارایی‌های سرمایه‌یی و مالی است و دولت برای اجرای وظایف جدید این سازمان که همان خرید تضمینی محصولات کشاورزی است 14هزار‌میلیارد تومان تسهیلات از طریق منابع داخلی بانک‌های عامل در اختیار سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران قرار داده است.


تعاون در بودجه1394

بند (ی) لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه1394 به صندوق توسعه ملی تکلیف کرده تا طرح‌های نیمه‌تمام تولیدی و اقتصادی بخش خصوصی و تعاونی که در سال1394 از حساب ذخیره ارزی، تسهیلات ارزی دریافت کرده‌اند و در‌حال‌حاضر به‌دلیل عوامل غیرارادی انجام تعهدات خود را ندارند، می‌توانند با رعایت ماده84 قانون برنامه پنجم توسعه و مقررات صندوق توسعه ملی باقی‌مانده تسهیلات خود را از این صندوق دریافت کنند. بنابر بند (ل) تبصره(5) صندوق توسعه ملی در سال آینده می‌تواند نسبت به اعطای تسهیلات ارزی و ریالی به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی یا تعاونی برای طرح‌های توسعه‌یی شقوق مختلف حمل‌و‌نقل بدون انتقال مالکیت و با معرفی وزارت راه و شهرسازی و تضمین سازمان‌ها و شهرک‌های تابعه و ذی‌ربط این وزارتخانه در قبال اخذ حق دسترسی تا استهلاک اصل سرمایه و سود آن از استفاده‌کنندگان اقدام کند.


افزایش 10‌درصدی بودجه تعاون

سیدشکرخدا موسوی عضو فراکسیون تعاون مجلس در گفت‌وگوی تلفنی به «تعادل» می‌گوید: «لایحه پیشنهادی بودجه 1394 درباره وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کمیسیون تلفیق بررسی و به تصویب نمایندگان رسیده است. همچنین برای تایید نهایی بودجه به شورای نگهبان منتقل شده است.»وی معتقد است:«کمیسیون تلفیق نگاه مثبتی به بخش تعاون داشته است چرا که امسال حوزه اجتماعی بسیار مورد توجه نمایندگان بود. بخش تعاون هم به‌عنوان حوزه‌یی اجتماعی و اقتصادی بسیار خوب دیده شد. بودجه سال آینده بخش تعاون با حدود 10درصد رشد نسبت به سال جاری، رشد خوبی داشته است.»


بودجه هدفمندی یارانه به تعاون رسید

مهدی عیسی‌زاده نماینده میاندوآب در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون تلفیق نیز در این رابطه می‌گوید: «در بودجه سال1394 رقمی معادل 37‌هزار‌میلیارد تومان برای دهک‌های پایین درآمدی در نظر گرفته شده است که در گذشته این رقم به سازمان هدفمندی یارانه‌ها اختصاص می‌یافت اما امسال این رقم به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی واگذار شده است. در پی این تصمیم سازمان هدفمندی یارانه‌ها منحل شد. وی معتقد است: «اگر وزارت مربوطه از این فرصت به‌درستی استفاده کرده و آن را اجرایی کند شرایطی ایجاد می‌شود تا تعاونی‌ها احیا شوند. همچنین 10‌درصد از سود حاصله از درآمد‌های نفتی جهت پویایی صنعت در سال جاری به بخش صنعت اختصاص داده شده است که تعاونی‌ها نیز در قالب صنایع کوچک از این فرصت برخوردارند.»


نمایندگان از بودجه خبر ندارند

در پیگیری‌های «تعادل» جهت کسب اطلاعات موثق از نحوه تخصیص بودجه سال1394 به بخش تعاون برخی نمایندگان کمیسیون بودجه و محاسبات مجلس از تحولات اخیر بودجه اظهار بی‌اطلاعی کرده و برخی نیز ارایه آمار مربوط به بودجه بخش تعاون را به روزهای آتی موکول کردند تا از دفترچه‌یی که مجلس در این زمینه و جهت اطلاع‌رسانی تدارک دیده، استفاده کنند و حتی از کلیت تغییرات بودجه نیز آگاهی نداشتند. با این‌حال بازهم امیدواریم نمایندگان مردم در روزهای آخر بررسی بودجه سال1394 بخش تعاون را که در سال‌های گذشته مورد بی‌مهری قرار گرفته بود؛ احیا کنند. باتوجه به آنکه در ماه‌های آخر برنامه‌ پنجم توسعه هستیم و بخش زیادی از وعده‌های مسوولان به بخش تعاون محقق نشده است اما امید داریم تا در برنامه ششم به سهم تعاون توجه جدی‌تری شود که اگر این‌گونه می‌شد امروز شاهد تعاونی قدرتمند‌تر بودیم.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر