کفه سنگین صادرات چین به امریکا

۱۳۹۷/۰۶/۲۲ - ۰۲:۰۹:۳۰
کد خبر: ۱۲۹۵۶۹
کفه سنگین صادرات چین به امریکا

الهه باقری|

در ماه‌های گذشته، امریکا با ادعای بالابودن کسری تجاری با چین، جنگ تجاری خود را علیه این کشور آغاز کرد؛ این جنگ، با اعمال تعرفه‌های بالا بر واردات آلومینیوم و فولاد از چین وارد شد و با اقدامات تلافی‌جویانه، این تعرفه‌های از سوی هر دو کشور بر کالاهای وارداتی اعمال شد و جنگ تجاری میان این دو قدرت اقتصادی درگرفت. این در حالی بود که طبق گزارش‌های اقتصادی، کسری تجاری امریکا با چین، به بالاترین میزان خود رسیده است. در اوایل سال جاری میلادی نیز، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در یک تماس تلفنی با همتای چینی خود، شی جین پینگ، با انتقاد از روابط تجاری دو کشور، کسری تراز تجاری آمریکا با چین را غیرقابل‌تحمل دانست. در روزهای گذشته نیز، وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد که کسری تجاری این کشور در ماه جولای به بالاترین سطح خود در ۳ سال اخیر رسیده و کسری تجاری واشنگتن با پکن به یک رکورد جدید دست یافته است.

همانطور که گفته شد، جنگ تجاری میان دو قدرت اقتصادی جهان، از اعمال تعرفه‌های امریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از چین آغاز و تجهیزات هوافضا، فناوری اطلاعات، پزشکی، مواد شیمیایی و گوشت و مواد غذایی پیش رفت. طبق گزارش‌ها، تنش‌های اقتصادی میان امریکا و چین، در هفتم سپتامبر افزایش یافت؛ زمانی که دونالد ترامپ از اعمال تعرفه‌های جدید ۲۵ درصدی بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی چین خبر داد.

طبق آمار منتشر شده، ارزش صادرات امریکا به چین، در آغاز سال جاری میلادی تا ماه جولای، حدود ۷۴ میلیارد دلار بود. همچنین، گفته شده که با وجود اعمال تعرفه‌های بالا بر کالاهای وارداتی از سوی دو کشور، ارزش واردات امریکا از چین ۲۷۰ میلیارد دلار بوده که بر این اساس، کسری تجاری امریکا، بیش از ۲۲۲ میلیارد دلار اعلام شده است. آنطور که گفته شده، این میزان کسری تجاری در مقابل زمان مشابه در سال ۲۰۱۷، افزایشی حدود ۷,۲ درصد داشته است. بر اساس آمارهای منتشر شده، در سال ۲۰۱۷، مجموع واردات چین از امریکا حدود ۱۳۰ میلیارد دلار بود. این در حالی است که در همان سال، چین کالاهایی به ارزش بیش از ۵۰۵ میلیارد دلار به امریکا صادر کرد. به نظر می‌رسد با وجود کسری تجاری بیش از ۳۷۵ میلیارد دلاری امریکا، جنگ تجاری امریکا و چین، چندان بی‌دلیل هم نبوده است. در سال ۲۰۱۷، صادرات امریکا به چین در پایین‌ترین ارزش و میزان واردات کالاهای چینی به امریکا، در بیشترین ارزش خود بود. آنطور که گفته شده، در سال ۲۰۱۶ نیز، کسری تجاری امریکا در مقابل چین حدود ۳۴۰ میلیارد دلار اعلام شده بود. در آن سال، امریکا حدود ۴۶۳ میلیارد دلار کالاهای چینی وارد کرده بود و در مقابل، تنها حدود ۱۱۶ میلیارد دلار صادرات به چین داشت. با این‌حال، کسری تجاری امریکا در مقابل چین در سال ۲۰۱۶ در مقایسه با سال ۲۰۱۷و ۲۰۱۵، با اندکی کاهش روبه‌رو بود. به گفته تحلیل‌گران اقتصادی، بی‌توازنی در حجم دادوستدهای تجاری با چین، یکی از مهم‌ترین دلایل حمله‌های لفظی ترامپ علیه پکن بود؛ چرا که به باور ترامپ، چین در بازی تجاری و اقتصادی اصول را رعایت نمی‌کند.

در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز، کسری تجاری امریکا با چین به بیش از ۳۶۷ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۱۴، افزایشی بیش از ۶ درصد داشت. طبق آمار منتشر شده، حجم صادرات چین به امریکا در سال ۲۰۱۵، بیش از ۴۸۳ میلیارد دلار بود و در مقابل، ارزش صادرات امریکا به چین در آن سال، تنها حدود ۱۱۶ میلیارد دلار اعلام شد. در سال ۲۰۱۴ نی‍ز، کسری تجاری امریکا با چین مرز ۳۴۴ میلیارد دلار را رد کرده بود و در مقایسه با سال ۲۰۱۳، حدود ۲۶,۱۴ میلیارد دلار افزایش داشت. در سال ۲۰۱۳، حجم واردات امریکا از چین حدود ۴۴۰ میلیارد دلار و ارزش صادرات امریکا به چین نیز تنها کمی بیش از ۱۲۱ میلیارد دلار اعلام شد.

در دوره رقابت‌های انتخاباتی و پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶، بارها به تندی به سیاست‌های اقتصادی چین حمله و آن را معضل بزرگی برای اقتصاد و اشتغال‌زایی امریکا معرفی کرده بود. با فرض اینکه ترامپ در اعمال تعرفه‌ها بر کالاهای چینی مصمم باشد باز هم به گفته بسیاری از تحلیل‌گران اقتصادی، چنین اقداماتی نمی‌تواند کسری تجاری آمریکا را کاهش یا بر میزان اشتغال‌زایی امریکا را افزایش دهد؛ چرا که در صورت اتخاذ چنین تصمیمی، چین نیز اقدامات تلافی‌جویانه خود را اعمال کرده که این اقدام، صادرات آمریکایی را گران‌تر خواهد کرد. در آن صورت، بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی به جای بازگشت به آمریکا به کشورهای ارزان دیگری چون ویتنام خواهند رفت.