نهایی شدن ۱۲میلیارد دلار قرارداد فاینانس برای ۱۲ پروژه ملی
۱۲میلیارد دلار برای ۱۲ پروژه ملی کشور در آستانه نهایی شدن است. به اعتقاد معاون اول رییسجمهوری فراهم شدن این ۱۲میلیارد دلار در واقع از دستاوردهای برجام است. وی گفت: برجام دستاوردهای متعددی داشته که لازم است به نحو مطلوب به مردم اطلاعرسانی شود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی معاون اول رییسجمهوری، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه در جلسه بررسی موانع و مشکلات استفاده از منابع مالی خارجی در پروژههای مهم با اشاره به گزارش نماینده وزارت امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی از آخرین وضعیت طرحها و پروژههای معرفی شده برای استفاده از فاینانس افزود: کمیته یا کارگروهی برای تعیین طرحهای اولویتدار تشکیل شود و طرحها و پروژههایی که قابلیت و صلاحیت استفاده از منابع مالی خارجی دارند را مشخص کنند. وی از وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس سازمان برنامه و بودجه، رییس کل بانک مرکزی و معاون هماهنگی و نظارت خود خواست دستورالعمل و آییننامهیی برای نحوه استفاده از منابع مالی خارجی برای طرحهای اولویتدار تهیه شود. جهانگیری با یادآوری اینکه پروژههای مهم با استفاده از ۱۷میلیارد دلار فاینانس از طریق چین در کشور در حال اجرا است، افزود: علاوه براین، در حدود ۳۰میلیارد دلار دیگر موافقتنامه استفاده از منابع مالی خارجی از طریق چین و برخی کشورهای اروپایی به امضا رسیده که از این میزان، تاکنون ۱۲میلیارد دلار نهایی شده و بهزودی وارد مرحله اجرا و گشایش السی خواهد شد که این دستاوردها بخشی از دستاوردهای برجام است. معاون اول رییسجمهوری با اشاره به دستورالعمل و ساز وکار تعیین شده برای استفاده بخش خصوصی و بخش دولتی از منابع مالی خارجی، خاطرنشان کرد: البته سهمی از منابع مالی خارجی به طرحها و پروژههای مهم زیربنایی کشور که توسط سازمان برنامه و بودجه اولویتگذاری شده، تعلق خواهد گرفت که تضمین بازپرداخت آن برعهده دولت خواهد بود. در این جلسه که وزیران نفت، راه وشهرسازی، امور اقتصادی و دارایی، نیرو، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رییس کل بانک مرکزی و مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران نیز حضور داشتند، محمد خزاعی رییس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران گزارشی از آخرین وضعیت طرحهای معرفی شده برای استفاده از فاینانس ارائه کرد و به بیان توضیحاتی در خصوص روند انجام امور اداری و تجاری این طرحها پرداخت.
وی افزود: بیش از ۲۹میلیارد دلار موافقتنامه استفاده از فاینانس با طرفهای خارجی به امضا رسیده که از این میزان ۱۲میلیارد دلار در حال طی کردن مراحل نهایی هستند و بهزودی وارد مرحله اجرا خواهند شد.
براساس این گزارش برقیکردن راهآهن تهران-مشهد، برقیکردن راهآهن گرمسار-اینچهبرون، احداث نیروگاه هرمزگان، فولاد گلگهر، کاغذ سبز خوزستان، بیمارستان سلامت برکت، نیروگاههای سیکل ترکیبی زنجان، لامرد و آبادان، پالایشگاه جاسک، فاز دوم پالایشگاه آبادان و احداث بیمارستان ۲۰۰ تختخوابی درمان سرطان در کرج پروژههایی هستند که قرار است از ۱۲میلیارد دلار منابع مالی خارجی استفاده کنند.
در این نشست بیژن زنگنه وزیر نفت نیز گزارشی از اقدامات صورت گرفته توسط این وزارتخانه برای اجرای پروژههای بخش نفت و پتروشیمی از طریق فاینانس ارائه کرد و گفت: پروژههایی که در بخش نفت و پتروشیمی از فاینانس استفاده شده است حدود ۴۲میلیارد دلار است که این رقم غیر از بخش بالادستی نفت است.
سعید محمدزاده مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران هم گزارشی از خرید ۲۰۰۰ واگن باری از طریق فاینانس و اقدامات انجام شده برای خرید ۶۰۰۰ واگن دیگر از طریق منابع مالی خارجی ارائه کرد و افزود: اقدامات لازم برای خرید ۶۰۰۰ واگن جدید صورت گرفته و درحال پیگیری است. در این جلسه موانع و مشکلات استفاده از تسهیلات مالی خارجی (فاینانس) مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیشنهاداتی برای نحوه اولویتبندی طرحها و پروژههای متقاضی استفاده از فاینانس مطرح شد.
در پایان این جلسه مقرر شد کارگروهی متشکل از دستگاههای ذیربط آییننامه نحوه استفاده از فاینانس برای طرحهای اولویتدار را مورد بررسی قرار دهند و نتایج آن را در جلسه آتی ارائه کنند.
