هزینه جاری ۹۰ درصد بودجه را می‌بلعد

۱۳۹۶/۰۸/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۹۵۸۰
هزینه جاری ۹۰ درصد بودجه را می‌بلعد

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه هزینه جاری دولت ۹۰ درصد بودجه را تشکیل داده، گفت: در نیم ‌سال اول ۱,۵درصد بودجه به صورت نقد به طرح‌های عمرانی‌ رسید.

محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به نرخ بازدهی دارایی‌های دولت و وقفی اظهار کرد: براساس برآوردها و کار کارشناسی نرخ بازدهی دارایی‌های وقفی کمتر از ۵درصد است. همچنین نرخ بازده بدون ریسک در کشور ۲۰درصد است. این موضوع بدان مفهوم است که اگر با نرخ بدون ریسک مقایسه کنیم، هزینه فرصت به کشور اضافه می‌کنیم.

وی تاکید کرد: حالا اگر این نرخ را به دارایی‌های دولت تعمیم دهیم، بعید می‌دانم نرخ بازده دارایی‌های دولت به ۳درصد هم برسد.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه دولت بزرگ‌ترین هزینه فرصت در کشور ایجاد می‌کند، گفت: از طرفی می‌خواهیم دولت را چابک کنیم، هزینه بودجه جاری ۸۵درصد بودجه را تشکیل می‌دهد و حتی به ۹۰درصد هم می‌رسد. دولت بودجه می‌بندد که فقط خود را اداره کند. هر سال این رابطه بدتر می‌شود، از ۶۰درصد هزینه جاری به ۹۰درصد رسیده و پرداخت بودجه به عمرانی‌ها بدتر شده است. وی با بیان اینکه مدیریت دارایی‌های دولت یک ضرورت است، تصریح کرد: بودجه عمرانی نیمه اول امسال به صورت نقدی ۱,۵ درصد بوده است، چگونه می‌خواهیم کشور را اداره کنیم. دارایی‌ها بلااستفاده بوده و هزینه فرصت به نظام و دولت تحمیل می‌شود. پورابراهیمی افزود: در طرح کاداستر ۵۰۰ هزار ملک دولتی ثبت شده که البته دولت تاکنون ۳۵۰هزار ملک قطعی را بیان می‌کند.

وی با اشاره به اینکه کمترین کار با اموال دولت اجاره آن است، افزود: فروش اموال مازاد و انتشار ابزارهای مالی از دیگر مباحث است. انتشار ابزار بدهی به پشتوانه دارایی باید در چارچوب مشخص باشد. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: مجلس نماینده ناظر بر کمیته انتشار اوراق فرستاد که بدون حد و حصر نباید اوراق منتشر شود و بازارهای دیگر را متلاطم کند. امروز بحث کاهش سود بانکی را داریم اما در بازار بدهی نرخ تامین مالی بالای ۳۰ درصد است این بدان معناست که دولت در تصمیم‌گیری‌ها دچار پارادوکس است و به معنای چابک کردن تصمیمات شورای پول و اعتبار است، بنابراین دولت یکپارچه تصمیم‌گیری کند. پورابراهیمی با اشاره به اینکه مجلس از اقدام دولت برای شناسایی، ارزش‌گذاری و مولدسازی تمام‌قد استقبال می‌کند، افزود: در برنامه ششم استثنائاتی آمده، اما برای شفافیت نسبت به شناسایی اموال باید دستگاه‌هایی اقدام کرده و آن را به مجلس اعلام کنند. به گفته وی، در کشور نباید هیچ‌کس از شفافیت مستثنا باشد، زیرا فسادآور است. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس پیشنهاد داد که آمده‌ایم انتفاع ناشی از دارایی‌های دولت در بودجه عمومی کشور پیش‌بینی شود.