انجام نخستین معامله رسمی در «بورس پسته »

۱۳۹۶/۰۸/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۹۶۰۷

گروه بورس

 نخستین معامله گواهی سپرده پسته در بورس کالای ایران روز شنبه 29 مهر در پسته 32-30 با قیمت 283هزار ریال به ازای هر کیلوگرم توسط کارگزاری بانک کشاورزی انجام شد.

 همچنین معاملات گواهی سپرده پسته روی پسته فندقی 30-28 و 32-30 انجام شده و از روزهای آینده برای پسته فندقی 34-32 نیز انجام می‌شود.

به گزارش «تعادل» در این رابطه مدیرعامل بورس کالا به خبرگزاری صدا و سیما گفت: درصدد ایجاد بازار عادلانه و شفاف برای همگان هستیم و با شکل‌گیری بورس پسته این شفافیت به وجود خواهد آمد.

حامد سلطانی‌نژاد افزود: پسته یکی از محصولات استراتژیک کشور است و با چالش‌های اساسی در بازار این محصول روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: کشاورزانی که یک سال برای این محصول زحمت می‌کشند در زمان برداشت پسته به دلیل اینکه همه تولید‌کننده‌ها در یک برهه زمانی یک تا دو ماهه سعی می‌کنند محصولشان را به فروش برسانند، کشاورزان مجبور می‌شوند با حداقل قیمت محصول خود را به واسطه‌ها بفروشند.

مدیرعامل بورس کالا ی ایران افزود: این واسطه‌ها محصول را به حداقل قیمت می‌خرند و به واسطه‌های بزرگ‌تر منتقل می‌کنند و کسانی که نفع این محصول را می‌برند همین واسطه‌ها هستند و تولید‌کننده‌ها نفع کمتری می‌برند.

سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه تولید‌کننده‌ها و باغدارها گاهی در حاشیه بهای تمام شده مجبور به فروش محصول خود هستند، گفت: با این روند کشاورز و باغدار در سال‌های بعد انگیزه کافی برای تولید این محصول را نخواهد داشت.

وی با اشاره به سخن منتقدین که می‌گویند در بازار پسته مشکلی نیست، افزود: اگر مشکلی نیست چرا کشاورزان نمی‌توانند محصولات خود را بفروشند و چرا در سال گذشته در کرمان ستاد عالی پسته تشکیل شد تا به این معضل رسیدگی کند.  مدیرعامل شرکت بورس کالا ادامه داد: معضل آنها این بود که می‌گفتند محصول روی دست کشاورزان مانده است و متاسفانه کشاورزان زمین‌های پسته خود را به فروش می‌رسانند.

سلطانی‌نژاد افزود: مشکل کم آبی و ساختار کشت وجود دارد اما یک مشکل عمده هم در بازار است و باید بحث بازار را هم جدی بگیریم و اینکه تعداد کمی واسطه و افراد در بازار بخواهند بازار پسته را مدیریت کنند و تعداد کثیری از تولید‌کننده‌ها و باغدارها هیچ نقشی نداشته باشند، شایسته و زیبنده اقتصاد ما نیست و باید شرایطی را فراهم کنیم که تولید‌کننده بیشترین نفع را ببرد و محصول خود را به قیمت واقعی بفروشد.

مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: باید واسطه غیر ضروری را حذف و شرایطی را فراهم کنیم که پسته در داخل کشور مرجعیت قیمتی پیدا کند و در جهان مبنا باشد.

سلطانی‌نژاد گفت: چرا دوستان ما احساس می‌کنند که باید همیشه منتظر قیمت‌گذاری پسته از طرف امریکا باشیم و ما از آنها پیروی کنیم در حالی که از تولید‌کننده‌های اصلی پسته هستیم.  وی با اشاره به اینکه امسال بالای ۲۰۰ هزار تن تولید پسته در کل کشور داشتیم، افزود: کشور ما یکی از تولید‌کنندگان اصلی پسته است و اینکه همیشه ما چشم به قیمت‌گذاری بازارهای جهانی داشته باشیم زیبنده اقتصاد ما نیست.

مدیرعامل بورس کالا گفت: باید درخصوص پسته و زعفران و کالاهایی که تولید‌کننده اصلی هستیم بازار متشکلی را برای خودمان تعریف کنیم و بتوانیم در بازار منطقه‌یی سرنوشت‌ساز باشیم. سلطانی‌نژاد افزود: در اقتصاد و در برخی جاها شفافیت وجود ندارد به ویژه در کالایی مثل پسته این شفافیت وجود ندارد و باید حتماً بورس پسته شکل بگیرد.  وی ادامه داد: باید ساز و کارهای لازم را برای فروش محصولات فراهم کنیم تا اگر کسی بیاید و شکایت کند که نتوانسته است محصولش را بفروشد ما حجت را تمام کرده باشیم.

مدیرعامل بورس کالا با اشاره به اینکه ما خودمان را خادم و مجری بازار می‌دانیم، افزود: بورس در مقام ایجاد یک بازار عادلانه و شفاف و به نفع همه طرفین است و نباید یک عده منفعت‌های کلان ببرند و یک عده هیچ نفعی نبرند. سلطانی‌نژاد افزود: اگر کسی مشکلی ندارد باید بیاید و در اکواریوم بورس خرید و فروش را انجام دهد و کسی که مشکلی نداشته باشد با بورس مخالف نیست. وی با اشاره به اینکه افرادی که نمی‌خواهند مالیات بدهند با بورس مخالفند، گفت: بورس یک نهاد عمومی و ملی است و شرایطی فراهم می‌کند تا عرضه و تقاضا قیمت پسته را تعیین کند.

مدیرعامل بورس کالا در پاسخ به سوال منتقدین درخصوص اینکه شما پسته و بازار آن را نمی‌شناسید، گفت: در عصر اطلاعات اگر کسی اطلاعات نداشته باشد عجیب است و ما شرایط رویت پسته را فراهم می‌کنیم مثل الان که در شبکه‌های مجازی پسته مبادله می‌شود در بورس هم می‌تواند این اتفاق بیفتد.

وی درخصوص درجات مختلف پسته افزود: می‌خواهیم به یک قیمت واحد در یک نوع درجه پسته برسیم و بقیه درجه‌های پسته خودشان را با این درجه هماهنگ کنند.

مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: در بازار داخلی پسته می‌شود بازار را شفاف کرد تا به نفع همه باشد و در حوزه صادرات هم وقتی بازار منسجم داخلی را داشته باشیم می‌توانیم در بازارهای جهانی هم حضور داشته باشیم.

مدیرعامل بورس کالا در پاسخ به این سوال که چرا اسفند ۹۵ بورس پسته افتتاح شد ولی هنوز راه‌اندازی نشده است، افزود: مشغول فراهم آوردن زیرساخت‌های این بورس بودیم که در حال حاضر فراهم شده است.

 

ارسال نظر