نرخ تسعیر ارز در شبکه بانکی؛ یورو ۸۵۰۰، دلار ۷۵۰۰ تومان

۱۳۹۸/۰۷/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۵۰۲۵
نرخ تسعیر ارز در شبکه بانکی؛ یورو ۸۵۰۰، دلار ۷۵۰۰ تومان

ترکیه، مقصد اصلی طلای قاچاق شده از ایران

 

گروه بانک و بیمه|

بانک مرکزی نرخ و نحوه تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در شبکه بانکی کشور را ابلاغ کرد و با توجه به میانگین شش‌ماهه نرخ ارز در نیما و الزامات احتیاطی در شبکه بانکی، نرخ تسعیر ارز ۸۵۰۰ تومان برای هر یورو و ۷۵۰۰ تومان برای هر دلار امریکا تعیین شد.

به گزارش «تعادل»، بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به مدیران عامل بانک‌های دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست بانک، موسسات اعتباری غیربانکی و بانک مشترک ایران ـ ونزوئلا اعلام کرد: پیرو بخشنامه 22 خرداد 98 موضوع ابلاغ نرخ و نحوه تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در شبکه بانکی کشور در پایان سال ١٣٩٧ و در پاسخ به استعلامات بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی در خصوص نرخ و چگونگی تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در گزارشگری مالی میان‌دوره‌ای منتهی به شهریورماه ١٣٩٨، به استحضار می‌رساند: مقرر شده است مفاد بخشنامه 22 خرداد 98 همچنان برای تسـعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در گزارشگری مالی میان‌دوره‌ای منتهی به شهریور ماه ١٣٩٨ ملاک عمل باشد و همچنان برای تسـعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در گزارشگری مالی میان‌دوره‌ای منتهی به شهریور ماه ١٣٩٨ ملاک عمل باشد.

نرخ اعلامی صرفا مبنای تهیه صورت‌های مالی بوده و سود ناشی از تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی در پایان دوره مالی یاد شده به عنوان سود قابل تقسیم محسوب نخواهد شد. بانک‌ها و موسسات اعتباری مکلفند سود مزبور را در حساب معین جداگانه‌ای ذیل سرفصل «حساب سایر اندوخته‌ها» نگهداری نمایند. اندوخته یاد شده با رعایت مقررات قانونی، قابل تقسیم بین سهامداران نبوده و بانک یا موسسه اعتباری می‌تواند پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی، تمام یا بخشی از آن را به حساب افزایش سرمایه خود منظور کند.قراردادهای منعقده بانک‌ها و موسسات اعتباری با مشتریان، تابع شرایط و مفاد مندرج در قراردادهای فی‌مابین است.

ضمن اعلام اینکه برای استخراج نرخ برابری سایر اسعار به جز دلار به یورو، لازم اسـت از نرخ‌هـای اعلامی بانک مرکزی در تاریخ 31 شهریور 98 مندرج در پایگاه اطلاع‌رسانی این بانک به نشانی www.cbi.ir بهره‌برداری شود، خواهشمند است دستور فرمایند مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه 16 مرداد 96 به تمامی واحدهای ذیربط آن بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل ‌آید.

براساس بخشنامه 22 خرداد 98 مبنای تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی صورت‌های مالی بانک‌ها و موسسات اعتباری با توجه به میانگین شش‌ماهه نرخ ارز در سامانه نیما و لحاظ الزامات احتیاطی در شبکه بانکی کشور مبلغ ۸۵۰۰ تومان برای هر یورو (۷۵۰۰ تومان برای هر دلار امریکا) تعیین شده است.

نحوه محاسبه نرخ تسعیر ارز از مسائل مهم در اقتصاد است و اثر حاصل از تغییرات نرخ ارز در عملیات مالی به‌ وسیله سیستم حسابداری کشف و بررسی می‌شود.برای‌ انعکاس‌ معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ در صورت‌های‌ مالی‌ واحد تجاری‌ باید معاملات‌ ارزی‌ و صورت‌های‌ مالی‌ عملیات‌ خارجی‌ به‌ واحد پول‌ گزارشگری‌ (ریال) تسعیر شود. موضوعات‌ اصلی‌ در حسابداری‌ معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ عبارت‌ از این‌ است‌ که‌ چه‌ نرخی‌ برای‌ تسعیر به کار گرفته‌ شود و آثار مالی ‌ناشی از تغییر نرخ‌ ارز چگونه‌ در صورت‌های مالی‌ شناسایی‌ شود.

هدف‌ این‌ است‌ که‌ تسعیر معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ به نحوی‌ صورت‌ گیرد که‌ نتایج‌ آن‌ عموماً با آثار تغییرات‌ نرخ‌ ارز بر جریان‌های‌ وجوه‌ نقد واحد تجاری‌ و ارزش‌ ویژه‌ آن‌ هماهنگی‌ داشته‌ باشد و این‌ اطمینان‌ را ایجاد کند که‌ صورت‌های‌ مالی‌ تصویری‌ مطلوب‌ از نتایج‌ عملکرد ارایه‌ می‌دهد. همچنین، صورت‌های‌ مالی‌ تلفیقی، نتایج‌ مالی‌ و ارتباط‌ اقلام‌ را به گونه‌ای‌ که‌ در صورت‌های‌ مالی‌ ارزی‌ قبل‌ از تسعیر نشان‌ داده‌ شده‌ است، منعکس‌ کند. برای ثبت تسعیر ارز، در تاریخی که معامله صورت گرفته، در ابتدا ثبت اولیه معامله ارزی بر اساس نرخ ارز به ریال و در ادامه در برنامه حسابداری بر مبنای نوع معامله که فروش یا خرید بوده، ثبت می‌شود. نرخ تسعیر عبارت است از نرخ تبدیل دو واحد پولی به یکدیگر (شامل انواع نرخ‌های برابری رسمی، قراردادی و غیره) که در فرآیند تسعیر به‌کار گرفته می‌شود، به‌ نحوی‌ که نتایج آن عموماً با آثار تغییرات نرخ ارز بر جریان‌های وجوه نقد واحد تجاری و ارزش ویژه آن هماهنگی داشته باشد و این اطمینان را ایجاد کند که صورت‌های مالی، تصویری مطلوب از نتایج عملکرد ارایه می‌دهد.

    نرخ‌ها در بازار

روز یکشنبه 21 مهر 98، قیمت جهانی اونس طلا بدون تغییر با قیمت 1488 دلار در بازار جهانی قیمت‌گذاری شد. همچنین با اعلام نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی، به قیمت 11460 تومان، بازار ارز و طلا در داخل کشور به ثبات قیمت خود ادامه داد. مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار یک میلیون و 757 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 405 هزار و 600 تومان، سکه طرح جدید با کاهش پنج هزار تومانی به 3 میلیون تومان و 985 هزار، طرح قدیم 3 میلیون و 975 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 30 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 220 هزار تومان و سکه یک گرمی 830 هزار تومان معامله شد.

صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نیز قیمت خرید دلار را ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت فروش آن را ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام کرده‌اند که ثابت بوده است. این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان می‌خرند و ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان می‌فروشند.

همچنین سامانه سنا نرخ میانگین ارز برای روز شنبه 20 مهر 98 را برای دلار 11 هزار و 333 تومان، یورو 12 هزار و 523 تومان، پوند انگلیس 13 هزار و 861 تومان، درهم امارات 3 هزار و 137 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 45 تومان و یوآن چین یک هزار و 685 تومان اعلام کرد.

بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای یکشنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ تمام ارزها ثابت ماند. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز یکشنبه 21 مهرماه ۹۸ بدون تغییر ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس بدون تغییر نسبت به روز شنبه ۵۳ هزار و ۱۳۰ ریال و هر یورو نیز بدون تغییر به قیمت ۴۶ هزار و ۳۷۸ ریال ارزش‌گذاری شد.

    سکه در هفت ماه اخیر ضرر داد

همچنین بررسی قیمت سکه در شش ماهه نخست سال جاری حاکی از زیان سرمایه‌گذاران در این بخش است. به گزارش ایسنا، طلا و سکه همواره به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن برای افرادی که منابعی بیش از نیاز روزمره خود دارند، مورد توجه است، اما این سرمایه‌گذاری همیشه هم سودآور نیست و در برخی موارد با ضرر همراه است.

در شرایط فعلی اقتصاد ایران که بازار ارز و طلا به ثبات نسبی رسیده، کمتر کسی می‌تواند با سرمایه‌گذاری در این بازارها، به دنبال کسب سود باشد، مگر افرادی که به دنبال سود بردن از پول خود نیستند و علاقه‌ای هم به نگه‌داری پول نقد ندارند.در این باره می‌خواهیم بدانیم افرادی که در سال جاری نسبت به سرمایه‌گذاری در بازار سکه اقدام کرده‌اند، از این سرمایه‌گذاری سود برده یا متضرر شده‌اند؟

بر اساس این گزارش، در روزهای پایانی سال گذشته قیمت هر سکه بهار آزادی طرح جدید به چهار میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید و هر سکه طرح قدیم با قیمت چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شد؛ نیم سکه و ربع سکه نیز به ترتیب، دو میلیون و ۴۵۰ هزار تومان و یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شد.

اما با ورود به ماه دوم سال جاری، قیمت سکه با افزایش همراه بود و هر سکه طرح جدید چهار میلیون و ۸۵۵ هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورد. از سوی دیگر نیم سکه نیز به قیمت دو میلیون و ۵۸۰ هزار تومان و ربع سکه هم یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد. به این ترتیب، سرمایه‌گذاران در بازار سکه در یک ماه توانستند از خرید سکه سود ببرند.

قیمت سکه در روزهای نخستین ماه سوم سال، تغییر چندانی نسبت به اردیبهشت ماه نداشت؛ به‌طوری‌که قیمت هر سکه طرح جدید چهار میلیون و ۸۱۰ هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود؛ نیم سکه و ربع سکه نیز با نرخ‌های دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و یک میلیون و ۷۴۰ هزار تومان خرید و فروش شدند.

اما از روزهای پایانی خردادماه قیمت دلار و سکه کاهش یافت و در نخستین روز تیر ماه، هر سکه طرح جدید به قیمت چهار میلیون و ۶۴۵ هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و ۴۵۰ هزار تومان رسید. قیمت نیم سکه در این روز دو میلیون و ۴۵۰ هزار تومان و ربع سکه یک میلیون و ۵۸۰ هزار تومان بود. بنابراین یک سرمایه‌گذاری سه ماهه در بازار سکه در سه ماه نخست سال جاری عملا سودی عاید خریداران سکه نکرده و ارزش دارایی آنها نه بیشتر و نه کمتر شد.

اما در ادامه تیرماه، قیمت سکه به تدریج کاهش یافت به‌طوری‌که قیمت سکه طرح جدید در ۲۰ تیرماه به چهار میلیون و ۵۲۷ هزار تومان و قیمت سکه طرح قدیم به چهار میلیون و ۳۶۲ هزار تومان رسید. این روند ادامه یافت تا اینکه در آخرین روز از ماه اول تابستان، قیمت سکه طرح جدید به چهار میلیون و ۲۰۵ هزار تومان و طرح قدیم به چهار میلیون و ۹۴ هزار تومان رسید. در این روز همچنین، نیم سکه دو میلیون و ۲۷۸ هزار تومان و ربع سکه یک میلیون و ۴۴۹ هزار تومان شد.اما در مرداد ماه، بازار سکه در اغلب روزها در آرامش و ثبات بود، به‌طوری‌که در میانه این ماه قیمت فروش سکه طرح جدید چهار میلیون و ۲۱۸ هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و ۹۴ هزار تومان بوده است. در میانه شهریور ماه نیز قیمت سکه به مرز چهار میلیون تومان نزدیک شد و هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به نرخ چهار میلیون و ۱۱۵ هزار تومان و طرح قدیم چهار میلیون و ۸۰ هزار تومان معامله شد. بر این اساس هر نیم سکه به دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و هر ربع سکه یک میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسید.

قیمت سکه در آخرین روزهای شهریور ماه سال جاری باز هم کاهش یافت تا هر سکه بهار آزادی طرح جدید به چهار میلیون و ۶۱ هزار تومان و طرح قدیم به چهار میلیون و ۱۰ هزار تومان برسد. به این ترتیب بررسی قیمت سکه در شش ماهه نخست سال جاری حاکی از آن است که سرمایه‌گذاری روی سکه در این مدت نه تنها سودی عاید سرمایه‌گذاران نکرده، بلکه منجر به ضرر آنها شده است.

نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با بیان اینکه حباب سکه و طلا اکنون منفی شده است، گفت: ارزش سکه در بازارهای داخلی به 50 هزار تومان زیر قیمت جهانی رسیده که این موضوع باعث رونق قاچاق طلا و سکه به خارج از کشور می‌شود. محمد کشتی‌آرای روز یکشنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: حباب سکه اکنون به منفی ۵۰ هزار تومان رسیده یعنی این سکه ۵۰ هزار تومان کمتر از نرخ جهانی در داخل کشور به فروش می‌رسد. نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز حدود ۵ هزار تومان زیر قیمت جهانی در حال دادوستد است.وی ادامه داد: کاهش قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی نسبت به بازارهای جهانی اتفاق خوبی به شمار نمی‌رود و تاثیر منفی خواهد داشت.

 نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران افزود: فروش طلا و سکه زیر قیمت جهانی باعث قاچاق طلا به خارج از کشور شده و بازار قاچاق را رونق می‌دهد.کشتی‌آرای خاطرنشان کرد: علت اصلی وجود حباب منفی در بازار طلا و سکه کاهش تقاضا است، بطوری که مردم به سوی سایر بازارهای سرمایه‌گذاری مانند بورس تمایل پیدا کرده‌اند.

    آرامش بازار طلا

نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: قیمت طلا و سکه تحت تاثیر دو عامل نرخ اونس طلا در بازارهای جهانی و قیمت دلار است که ثبات قیمت آنها در هفته گذشته، باعث آرامش بازار طلا و سکه شد.

کشتی‌آرای افزود: قیمت هر اونس طلا در هفته گذشته بین ۱۵۰۱ تا ۱۵۰۹ دلار در نوسان بود که باعث شد قیمت سکه و طلا در کشور نوسان اندکی داشته باشد. قیمت دلار نیز در هفته گذشته ثبات کاملی داشت و به همین دلیل وضعیت بازار طلا و سکه تقریبا آرام بوده و نوسان جزئی ۱۰ تا ۲۰ هزار تومانی را تجربه کرد.

 نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: اما در پایان هفته گذشته به دلیل مثبت شدن شاخص‌های اقتصادی امریکا، ارزش دلار بالا رفته و به تبع آن نرخ اونس جهانی طلا افت زیادی کرد به‌طوری‌که نرخ اونس با افت ۲۰ دلاری به یک هزار و ۴۸۹ دلار کاهش یافت. وی افزود: این عامل باعث شد تا در جریان معاملات روز (شنبه) نرخ سکه به زیر ۴ میلیون تومان کاهش یافته و پس از گذشت مدت‌ها نرخ سکه طرح قدیم و جدید یکسان شده و به رقم سه میلیون و ۹۸۰ هزار تومان برسد. نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: بهای هر مثقال طلا نیز حدود ۱۰ هزار تومان کاهش یافت و به یک میلیون و ۷۶۰ هزار ۶۱ هزار تومان رسید، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۳ هزار تومان افت قیمت به نرخ ۴۹۶ هزار و ۵۰۰ تومان عقب‌نشینی کرد. کشتی‌آرای ادامه داد: با توجه به نرخ اونس و دلار، تعطیلی و مناسبت‌های سوگواری در روزهای آینده پیش‌بینی می‌شود که تا پایان ماه صفر شاهد بازاری آرام و با ثبات برای طلا و سکه باشیم که نوسان‌های اندکی خواهد داشت.

    ترکیه، مقصد اصلی طلای قاچاق شده از ایران

از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که با افزایش بیشتر فاصله منفی قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی و خارجی، قاچاق‌چیان و سوداگران با جمع‌آوری سکه و طلا اقدام به آب کردن آنها کرده و به شکل طلای آب‌شده، آن را به کشورهای همسایه منتقل می‌کنند.

ایرنا در گزارشی نوشت: ترکیه که در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در زمینه صنعت طلا کرده به عنوان یکی از مقاصد اصلی طلای قاچاق شده از ایران به شمار می‌رود.

    استفاده از یورو و روبل در صادرات نفت و گاز روسیه

همچنین روسیه سرگرم بررسی جایگزین‌هایی برای دلار امریکا در مبادلات انرژی و استفاده از یورو و روبل برای تسویه پول صادرات انرژی است.به گزارش ایسنا، مکسیم اورشکین، وزیر اقتصاد روسیه در مصاحبه با روزنامه فایننشیال تایمز اظهار کرد: ما ارز بسیار خوبی داریم که باثبات است. چرا از آن برای مبادلات جهانی استفاده نکنیم؟ ما می‌خواهیم فروش نفت و گاز در مقطعی به روبل انجام شود. مساله در اینجا هزینه‌های اضافی صادرات با استفاده از این ارزها نیست اما اگر زیرساخت مالی ایجاد شود و هزینه‌های اولیه بسیار اندک باشد، در این صورت چرا نباید این کار را انجام دهیم؟

اورشکین گفت: با در نظر گرفتن محبوبیت اوراق قرضه داخلی در میان سرمایه‌گذاران خارجی که ۲۹ درصد از اوراق قرضه به روبل را در اختیار دارند، روسیه قادر خواهد بود صادرات انرژی خود را به روبل بفروشد.

روسیه تلاش کرده است از طریق سیاست حذف دلار و جبران تاثیر تحریم‌های امریکا، آسیب‌پذیری خود در برابر اقدامات امریکا را کاهش دهد.دارایی‌های روسیه پس از وضع نخستین دور تحریم‌های غربی در سال ۲۰۱۴ بر سر الحاق شبه جزیره کریمه از اوکراین به روسیه تحت فشار قرار گرفتند. متعاقب آن واشنگتن به بهانه مداخله روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ امریکا، این کشور را هدف تحریم‌های بیشتری قرار داد. امریکا در اوت خرید اوراق قرضه دولتی یورو که از سوی روسیه منتشر شده است را برای بانک‌های امریکایی ممنوع کرد. وزارت دارایی روسیه ماه گذشته اعلام کرد این کشور روی فروش اوراق قرضه بیشتر به سرمایه‌گذاران در آسیا و اروپا متمرکز شده و ممکن است ارزهایی که اوراق قرضه به آنها منتشر می‌شود را تغییر دهد. بر اساس گزارش رویترز، اورشکین به فایننشیال تایمز گفت: روسیه قصد دارد روابط تجاری دوجانبه با اتحادیه اروپا را تقویت کند اما تا زمانی که این بلوک دسترسی روسیه به بازارش را تسهیل نکند، بعید است با صادرات مواد غذایی اروپایی موافقت کند.

 

ارسال نظر