امکان طولانی و پرهزینه شدن نبرد اوپک

۱۳۹۳/۱۲/۰۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۴۷۹

پایگاه خبری موتلی فول امریکا در تحلیلی به‌دلایل این مساله پرداخت که چرا ممکن است اوپک مبارزه طولانی و پرهزینه‌یی را برای بیرون کردن تولیدکنندگان نفت شیل امریکا از بازار، پیش‌رو داشته باشد؟

به گزارش ایرنا، این پایگاه خبری نوشت؛ اگر اوپک به‌راستی قصد این را داشته باشد که در راستای از صحنه خارج کردن تولیدکنندگان نفت شیل امریکا، تولید نفت خود را بالا نگه دارد، ممکن است ناچار باشد استراتژی خود را برای یک مدت طولانی اجرا کند.

قیمت نفت این هفته کاهش یافت، زیرا باوجود پایین بودن قیمت نفت، تولیدکنندگان نفت شیل امریکا، نفت بیشتری پمپاژ می‌کنند. در نتیجه، موجودی نفت امریکا درحال افزایش است و به‌نظر می‌آید پایانی برای فراوانی نفت در بازارها وجود ندارد.

بنابراین، نبرد اوپک می‌تواند طولانی و پرهزینه باشد.

مشکل بزرگ امروز نفت

آنچه موجب کاهش قیمت‌های نفت در 6ماه گذشته شده است، متوازن نبودن عرضه و تقاضای نفت است. تولید نفت به‌ویژه ازسوی امریکا افزایش یافته و در نهایت منجر به سقوط قیمت‌ها شده است. در صنعت نفت، به‌وجود آمدن مازاد عرضه می‌تواند سخت باشد، اما وقتی همه بفهمند شرایط بدین قرار است، قیمت‌ها می‌توانند به سرعت کاهش یابند.

مشکل امروز نفت این است که مازاد عرضه در آینده نزدیک از بین نخواهد رفت. در حقیقت مشکل بدتر نیز خواهد شد، حتی اگر قیمت نفت درحدود 50دلار در هر بشکه باشد.

از ماه ژوئن (خرداد) گذشته، زمانی که قیمت نفت شروع به کاهش کرد، تولیدکنندگان نفت نه‌تنها اقدام به کاهش تولید نکردند، بلکه سطح تولید خود را نیز افزایش دادند و تولید خیلی بیشتر از سطح مصرف، شد و اوضاع بازار بدتر شد.

بخشی از مشکل این است که مدتی طول می‌کشد تا چاه نفت حفر شده، غیراقتصادی شود. برای مثال، یک شرکت نفتی ممکن است کل هزینه تولیدش برای یک چاه جدید 70دلار در هر بشکه باشد. بنابراین ممکن است امروز به این نتیجه برسد که حفاری یک چاه جدید اقتصادی نیست و احتمالا این تصمیمات به شکل یک کاهش جمعی در سرمایه‌گذاری نمود پیدا خواهد کرد.

اما اگر یک چاه در ژوئن سال گذشته حفر شده باشد، ممکن است هزینه ادامه تولید آن تنها 10دلار در هر بشکه باشد و تولید آن تا چند سال آینده نیز امکان برقراری داشته باشد. بنابراین شما به‌عنوان یک تولید‌کننده، تولید خود را فقط به این دلیل که قیمت نفت 50دلار در هر بشکه است، کاهش نمی‌دهید، بلکه فقط حفر چاه جدید را متوقف می‌کنید.

چالشی موجود این است که این شرایط می‌تواند تا سال‌ها بعد نیز رشد تولید را تداوم بخشد و مازاد عرضه را بیشتر کند.

مدیریت اطلاعات انرژی امریکا پیش‌بینی می‌کند، تولید نفت‌خام در این کشور از 8.6میلیون بشکه در روز درسال2014 به 9.3میلیون بشکه در روز در سال‌جاری می‌رسد و درسال2016 نیز به 9.5میلیون بشکه در روز صعود خواهد کرد. درحقیقت، قیمت نفت‌خام درحال کاهش است، اما تولید بالا می‌رود که تقریبا ناقض قانون عرضه و تقاضا است.


شرایط دشوار اوپک

این روند، کشورهایی که عمده درآمد آنها از محل فروش نفت است را وادار به اتخاذ تصمیماتی می‌کند. به‌نظر می‌رسد اوپک در تلاش برای تحت فشار قرار دادن تولیدکنندگان نفت شیل در امریکا و خارج ساختن آنها از بازار است، اما با این اقدام، این سازمان لازم است تا چندین سال بازار را در شرایط مازاد عرضه نگه دارد. مشکل اوپک این است که انجام این کار بسیار پرهزینه است.

آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی می‌کند، کشورهای اوپک در سال‌جاری میلادی 375میلیون دلار از درآمد خود را فقط به‌خاطر پایین بودن قیمت نفت از دست می‌دهند.

چالش این است که اوپک به آسانی می‌تواند با کاهش تولید به میزان 2میلیون بشکه در روز، قیمت نفت را بار دیگر به 100دلار در هر بشکه افزایش دهد، اما با این اقدام، سهم بازار خود را از دست خواهد داد. در کوتاه‌مدت، این اقدام کاملا درست است اما در بلندمدت، اوپک سهم بازار خود و کنترل بازار نفت را از دست خواهد داد.

بنابراین، اگر شما جای اوپک بودید چه می‌کردید؟ اگر بیرون کردن تولیدکنندگان نفت شیل امریکا از بازار سه تا پنج سال طول بکشد و در این مدت شما صدها میلیارد دلار درآمد از دست بدهید، آیا به قیمتش می‌ارزد؟ آیا حتی تضمینی هست که قیمت 50دلار در هر بشکه سبب خروج تولیدکنندگان نفت شیل از بازار در بلندمدت شود؟

اوپک باید مدت طولانی منتظر به ثمر رسیدن سیاست خود برای خارج ساختن تولیدکنندگان اضافی از بازار باشد. آیا در نهایت سود این کار به زیانش می‌ارزد؟ تنها گذشت زمان می‌تواند به این پرسش پاسخ دهد.

امریکا اینک به‌دنبال فناوری‌هایی است که هزینه تولید نفت شیل را کاهش دهد. دستیابی به این فناوری‌ها بسیاری از معادلات را تغییر خواهد داد.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر