اخبار

۱۳۹۷/۰۲/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۶۴۳

سن بهره‌برداران بخش کشاورزی چقدر است

یک مقام مسوول گفت: برآوردها از هرم سنی بهره‌برداران بخش کشاورزی در سال 1403 حاکی از آن است که متوسط سن بهره‌برداران به 65 سال می‌رسد و این امر مطلوب نیست.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، جلال‌الدین بصام، رییس موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و مهارتی جهاد کشاورزی در همایش معرفی برترین‌های آموزش‌های مهارتی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه آموزش مسیری برای ارتقای زندگی کشاورز به شمار می‌رود، اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی برای اثربخشی آموزش اولویت‌هایی همچون ارائه آموزش به اعضای تشکل‌ها، حفظ پیوستگی برای آموزش‌گیرندگان و تمرکز 70درصد آموزش در اولویت استان‌ها را در دستور کار خود قرار داده است.

وی افزود: برآوردها از هرم سنی بهره‌برداران بخش کشاورزی در سال 1403 حاکی از آن است که متوسط سن بهره‌برداران 60 تا 65 سال خواهد بود که این امر نشان می‌دهد در سال‌های پیش رو جمعیت پیری در بخش کشاورزی فعال خواهند بود به همین دلیل باید نگاهمان را به سمت آموزش جوانان سوق دهیم.

بصام با اشاره به اینکه دانشگاه علمی- کاربردی در بخش دولتی دانشجو نمی‌پذیرد، بیان کرد: طبق مصوبه شورای عالی اداری، دستگاه‌های اجرایی دولتی دانشجوی کشاورزی پذیرش نمی‌کنند و تنها بخش خصوصی این امر را بر عهده دارد که بنده به عنوان یک کارشناس معتقدم قبل از این توقف باید ظرفیت‌های جدیدی ایجاد می‌شد.

این مقام مسوول ادامه داد: براساس قانون افزایش بهره‌وری قرار است، دانشجویان بخش کشاورزی به مدت 6 ماه به صورت اجباری در محیط واقعی کار کنند این درحالی است که این قانون مصوب سال 89 بود که امسال به حالت اجرا درآمد.

شیوع بیماری لکه ‌سفید میگو

رییس سازمان دامپزشکی از شناسایی ۹ استخر آلوده به بیماری لکه سفید میگو در چابهار و معدوم‌سازی 7 استخر خبر داد و گفت: عوامل بسیاری در شیوع این بیماری اثرگذار است که مناسب نبودن زیرساخت‌ مزارع پرورشی یکی از آنهاست که جزو وظایف سازمان شیلات به شمار می‌رود.

علیرضا رفیعی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در سایت پرورش میگوی گواتر چابهار ۲۶مزرعه و ۴۷۳ استخر فعال وجود دارد که تاکنون ۹ استخر آلوده شناسایی و 7 استخر معدوم‌سازی شده‌اند. اما درحال حاضر بیماری با اقدامات آموزشی و قرنطینه‌یی فروکش کرده است. البته استرس دمایی امسال به شیوع بیماری کمک کرده و برداشت از برخی استخرها در دستور کار قرار گرفته است.

وی درباره اینکه چرا پس از سال‌ها هنوز بیماری لکه سفید میگو در کشور به ویژه سایت‌ پرورشی گواتر چابهار وجود دارد و سالانه تلفات قابل توجهی از مجموع تولید را می‌گیرد؟ گفت: بیماری‌ها در حوزه دام، طیور و آبزیان به دلیل اینکه عوامل بیماری‌زا در محیط کشور ما وجود دارد و خواهد داشت با رعایت همه اصول بهداشتی و قرنطینه‌یی می‌توانیم در امان باشیم اما مسلما زمانی که برخی نکات رعایت نشود، احتمال شیوع افزایش پیدا می‌کند. اما امسال وقتی بچه میگو از طریق مراکز تکثیر غیرمجاز تهیه شده و بعدا مشخص شود که این بچه میگو آلوده بوده است این مساله خود به یک عامل بیماری‌زا تبدیل می‌شود و ممکن است به دیگر استخرها نیز سرایت کند همچنین عوامل مکانیکی و انسانی نیز می‌توانند در انتقال بیماری موثر باشند.

رییس سازمان دامپزشکی ادامه داد: ابتدا در یکی دو سایت از گواتر تحت عنوان آلودگی بیماری لکه سفید میگو شیوع پیدا کرد. البته براساس آمار و ارقام موجود همه اقدامات بهداشتی و قرنطینه‌یی انجام شده و درحال انجام است و اگر در ادامه نیز تعداد بیشتری از استخرها به این بیماری آلوده شوند قطعا به اطلاع مردم و رسانه‌ها خواهیم رساند. به گفته وی، استخرهای آلوده از یک سیستم تغذیه، کارگری و مدیریتی اداره می‌شدند که با توجه به امکان جابه‌جایی بچه میگو، خوراک میگو و... از یک استخر به استخر دیگر و از مزرعه‌یی به مزرعه دیگر، بیماری به همین میزان احتمال گسترش و انتقال پیدا می‌کند. رفیعی‌پور اظهار کرد: چیزی مبنی بر کمبود آهک و مواد ضدعفونی ‌کننده برای معدوم‌سازی و پاکسازی استخرهای آلوده از شهرستان چابهار گزارش نشده است اما مجددا این مساله را پیگیری خواهم کرد.

وی گفت: زیرساخت‌های موجود مانند زیرساخت استخرها و شرایط فیزیکی آنها به متولیان آن، که سازمان شیلات کشور و پرورش‌دهندگانی که این مراکز را ایجاد کرده‌اند، برمی‌گردد. همچنین چگونگی ارتباط مراکز سایت‌های پرورش و دیگر مسائل بهداشتی و قرنطینه‌یی نظیر شیوع و انتقال بیماری لکه سفید میگو می‌تواند اثرگذار باشد چراکه این ویروس مساله ماندگار چند ساله است. رییس سازمان دامپزشکی با اشاره به کاهش کانون آلوده به بیماری لکه سفید میگو در مزارع پرورشی طی سال‌های گذشته اعلام کرد: در سال ۱۳۹۵و سال‌های قبل از آن با حدود ۸۰ تا ۱۰۰کانون آلوده به این بیماری مواجه بودیم اما در سال گذشته میزان آن به حدود ۶۰ کانون کاهش یافت. اما باید زیرساخت‌ها به گونه‌یی اصلاح شوند که در یک مزرعه‌یی با بیش از ۱۰۰۰هکتار تا استخری با وسعت یک تا 1.5هکتار بتوانیم چارچوبی برای ورود و خروج و کنترل آن داشته باشیم که اگر این اتفاق بیفتد، می‌توان به کنترل دقیق و سریع ویروس لکه سفید میگو امیدوار بود اما چنین چیزی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه روش‌ها و زیرساخت‌ها باید برای مقابله بهتر با بیماری لکه سفید میگو تغییر کند، گفت: البته در کنار بیماری، تولیدات بسیار مناسب و خوبی در مزارع پرورشی میگو صورت گرفته است و این مساله نشان می‌دهد که می‌توان در کنار بیماری و کنترل مناسب آن، تولید و پرورش مطلوبی در زمینه میگو داشت. البته هیچ‌کس نباید بگوید که تنها پرورش‌دهندگان یا عوامل مکانیکال در شیوع و گسترش بیماری لکه سفید میگو موثر بوده‌اند بلکه ویروس می‌تواند در آب و استخرها حضور داشته باشد و بماند و همه عوامل دست به دست هم داده تا شاهد این بیماری باشیم.

 

ارسال نظر