اخبار

۱۳۹۸/۰۲/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۴۸۴۴

نشان اهدای عضو در گواهینامه رانندگی چه شد؟

حدود ۳۰ سال از روزهای آغازین حیات پیوند اعضا در ایران می‌گذرد؛ حیاتی که پس از سال‌ها هنوز هم در گیر‌و‌دار برخی قانون‌گذاری‌ها ممکن است طرح‌های جدید آن به بن‌بست خورده یا با سال‌ها تاخیر اجرا شود. طرح درج نشان تمایل افراد به اهدای عضو بر روی گواهی نامه‌های راهنمایی رانندگی یکی از همین طرح‌هاست که دست‌کم حدود ۶ سال است که دست اندرکاران اهدای عضو در ایران در حال پیگیری برای اجرایی شدن آن هستند. کتایون نجفی‌زاده، مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان، می‌گوید: موضوع درج نشان تمایل افراد به اهدای عضو یک اقدام بسیار ارزشمند خواهد بود. البته این نشان جنبه قانونی نخواهد داشت تا این نگرانی برای دولت‌ها وجود داشته باشد که فقط با اکتفا به همین نشان بتوانیم اهدای عضو را انجام دهیم. نجفی‌زاده با بیان اینکه در سایر کشورها نیز اوضاع به همین منوال است، ادامه می‌دهد: ما تاکید داریم تا بدانند درج این نشان به هیچ عنوان باعث اجباری برای اهدای عضو نخواهد شد. وی می‌افزاید: حدود شش سال است که در حال پیگیری این طرح هستیم. مراحل قانونی آن و قسمت‌هایی که به وزارت بهداشت، وزارت کشور، پلیس ناجا و سایر نهادهای مربوطه بوده، طی شده است. یک تبصره نوشته شده که باید به قانون گواهی نامه‌ها اضافه شود. وی با ابراز امیدواری نسبت به هرچه زودتر اجرایی شدن این طرح می‌گوید: این طرح یک‌بار تا هیات دولت رفت اما در کمیسیون اجتماعی رد شد. پس از پیگیری‌های مجدد ما فعال شد و در حال حاضر نیز مشغول مذاکره با هیات دولت هستیم که امیدوارم باعث زودتر اجرایی شدن طرح شود.

مهم‌ترین عامل مرگ در ایران و دنیا

فشارخون یکی از مهم‌ترین عوامل خطر تهدیدکننده سلامت مردم و اصلی‌ترین عامل مرگ‌ومیر درجهان و ایران محسوب می‌شود؛ به‌طوری که طبق گفته کارشناسان با نگاهی به آمار مرگ‌ومیر ناشی از آن می‌توان این بیماری را قاتل خاموش نامید. مطالعه روند بار بیماری‌‌ها در کشور در بازه زمانی سال‌های ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۴ نشان داده که فشارخون بالا از جمله مهم‌ترین عوامل خطر تهدیدکننده سلامت مردم و اصلی‌ترین عامل مرگ‌ومیر در جهان و ایران محسوب می‌شود. همچنین مرگ زودرس ناشی از سکته‌‌های قلبی و مغزی، به دلیل بیماری پرفشاری خون بوده و بالغ بر نیمی از کل موارد مرگ در کشور را به خود اختصاص داده است. طبق آمارها در سال ۱۳۹۵ به‌طور متوسط ۲۲ درصد زنان و ۲۱ درصد مردان ایرانی مبتلا به فشارخون بالا بوده‌اند. همچنین بیش از ۵۰ درصد گروه سنی ۵۵ تا ۶۹ سال دچار عارضه فشار خون بالا هستند. متاسفانه برآوردها حاکی از آن است که حدود ۶۰ درصد مبتلایان به فشارخون بالا، از این مساله آگاهی ندارند. باید توجه کرد که شرایط تاریخی در دهه‌های اخیر و بروز تغییرات گسترده در شیوه زندگی مردم مانند رشد شهرنشینی، آلودگی هوا، مصرف غذاهای پرنمک به عنوان بزرگ‌ترین عامل ایجاد پرفشاری خون که در ایران دو تا سه برابر بیش از حداکثر میزان مجاز مصرف می‌شود، کم‌‌تحرکی و اضافه وزن، اختلالات خواب، استرس‌‌های فردی و اجتماعی و... از عوامل اصلی خطر بروز فشارخون بالا به شمار می‌آیند. البته و خوشبختانه باید توجه کرد که کلید اصلی مبارزه با فشار خون نیز در مدیریت همین عوامل خطر نهفته است؛ به‌طوری که رعایت صحیح و کنترل این عوامل از سوی آحاد جامعه بیشترین کمک را درکاهش موارد ابتلاء به این بیماری مهلک فراهم می‌کند.

سرطان‌شناسی کودکان در ایران، مدیون وثوق

زنده‌یاد پروفسور پروانه وثوق بنیان‌گذار علم خون و آنکولوژی کودکان در ایران و رییس فقید هیات امنای محک در سال 1342 از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ‌التحصیل شد و دوره‌های تخصص و فوق تخصص‌اش در علم خون و سرطان‌شناسی را در دانشگاه‌های کمبریج، ماساچوست، ایلینوی و واشنگتن پشت سر گذاشت. در این مدت نه‌تنها از دغدغه او نسبت به ارایه خدمات درمانی به کودکان مبتلا به سرطان سرزمینش کاسته نشد بلکه در سال 1350 کار در بهترین مراکز درمانی جهان را رها کرد و با بازگشت به وطن اولین بخش هماتولوژی و آنکولوژی کودکان در ایران را در بیمارستان حضرت علی‌اصغر تأسیس کرد. یکی از دغدغه‌های بزرگ این پزشک، درمان کودکان مبتلا به سرطان بود.  عظیم مهرور، رییس بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک با اشاره به هدایت‌های علمی استاد وثوق و دغدغه‌اش نسبت به درمان کودکان مبتلا به سرطان، گفت: «صداقت و انسانیت از جمله خصایصی است که دغدغه درمان کودکان مبتلا به سرطان را در این بانوی دانشمند ایجاد کرد و باعث شد تا آخرین روزهای حیات خود به صورت داوطلبانه لحظات عمر و دانش ارزشمند خود را وقف نجات جان کودکان مبتلا به سرطان کند.» مهرور در ادامه بیان کرد: «پروفسور وثوق در زمان حیات خود با بردباری و رعایت اخلاق پزشکی توانست کودکان مبتلا به سرطان زیادی را تحت درمان قرار دهد. او همواره می‌کوشید تا در هر شرایطی با به روزرسانی علم خود و استفاده از پروتکل‌های جدید و استاندارد درمانی، سلامتی و آرامش را به بیماران و خانواده‌هایشان بازگرداند. این راه پرفسور وثوق بود که از سال 1393 با برگزاری کنگره دوسالانه خون و آنکولوژی کودکان و دعوت از متخصصان بین‌المللی برای ارتقای دانش پزشکی، ارایه تجربیات درمانی در این حوزه، بهره‌مندی از نتایج علمی آخرین تحقیقات انجام شده به صورت عملی و کارکردی در محک ادامه دارد.»

 

ارسال نظر