کشف 75‌درصد «تریاک» جهان در ایران

۱۳۹۶/۰۹/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۶۳۴

به گفته قائم‌مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر بطور میانگین 75‌درصد کشفیات جهانی تریاک، 61‌درصد کشفیات مرفین، 17‌درصد هروئین و همچنین بیشترین کیس‌های کشف پیش سازهای شیمیایی مواد مخدر توسط ایران صورت می‌گیرد.

علی مویدی افزود: آنچه راجع به گسترش سطح و منطقه کشت خشخاش و افزایش تولید مواد مخدر افغانستان در گزارش UNODC آمده است، تصویری است بسیار نگران‌کننده از موج مخرب ناشی از افزایش کشت و تولید که به زودی منطقه را در نوردیده و به اروپا و ماورای آن خواهد رسید. او ادامه داد: این نشست نخستین صحنه مواجهه با شرایط جدید است که کارشناسان و متخصصان منطقه‌یی و بین‌المللی گردهم آمده‌اند تا آن را ارزیابی و راهکارهای متناسب را بررسی کنند، به همین دلیل طبیعی است که توقعات از نشست تهران در شرایط فعلی بیشتر از نشست‌های پیشین میثاق پاریس باشد. مویدی در ادامه با یادآوری نقش نشست‌های میثاق پاریس خصوصا نشست‌های گروه کارشناسی همکاری‌های مرزی در مبارزه با کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان اظهار کرد: گرچه ارزیابی امکانات و ساز و کارهای پلیسی و امنیتی با هدف بهبود مبارزه در دستور جلسه پیش بینی شده است اما انتظار می‌رود که این مباحث با در نظر داشتن عوامل افزایش کشت، تولید و اثرات مخرب اقتصادی، اجتماعی و امنیتی ناشی از آن مطرح شود. قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود اسناد جامع و متوازن مصوبات بین‌المللی به ویژه بیانیه‌های سیاسی و برنامه‌های اقدام کمیسیون مواد مخدر و همچنین سند نهایی سی‌امین نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای کنترل و مهار معضل جهانی مواد مخدر و همچنین تلاش بی‌وقفه و اقدامات اثرگذار دستگاه‌های مقابله‌یی کشورها در تقویت کنترل مرزهای مشترک، بهبود زیرساخت‌های مبادله اطلاعات منطقه‌یی و گسترش همکاری‌های بین‌المللی، متاسفانه تهدیدات امنیتی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از جریان تولید و قاچاق مواد مخدر در اقصی نقاط جهان و به خصوص در منطقه ما هنوز ادامه دارد؟ مطرح کرد.

مویدی در ادامه هدف اصلی میثاق پاریس را جلوگیری از قاچاق مواد مخدر از افغانستان به اروپا دانست و گفت: این در حالی است که هیچ نوع نقشه راه یا برنامه اقدام عملی برای توقف کشت و تولید ارائه و پیش‌بینی نشده است و اگر چنین چیزی وجود دارد اثر آن در میدان عمل مشاهده نمی‌شود. قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر عامل دیگری که باعث کاهش کشت و تولید انواع مواد مخدر می‌شود را نبود تقاضا و بازار سودآوری بیان کرد و گفت: در کشورهای مقصد برنامه کاهش تقاضا باید به شکلی تدوین و اجرا شود که انگیزه‌یی برای سوداگران مرگ باقی نگذارد. او با بیان اینکه در اسناد و متون بین‌المللی مرتبط با مواد مخدر به دفعات از عبارت مسوولیت مشترک و تعهد بین‌المللی استفاده می‌شود ادامه داد: این در حالی است که هیچ نمونه عینی مجسم و مستندی از ایفای این تعهد حداقل در کمک به کشورهای مبدأ و کشورهای مسیر دیده نمی‌شود. مویدی ادامه داد: در اکثر نشست‌های میثاق پاریس هیات‌های شرکت‌کننده از نبود ساز و کار کارآمد برای تبادل اطلاعات یا عدم دریافت اطلاعات به موقع برای انجام عملیات شکایت دارند در حالی که دستیابی به چنین امری منوط به تصمیمات مسوولان مرزی و دستگاه‌های مقابله‌یی کشورهای هم عرض است. او با انتقاد از اینکه با وجود وجود ساز و کارهای منطقه‌یی موثر در ارتقای همکاری‌های مرزی و مقابله با قاچاق مواد مخدر نظیر ابتکار سه جانبه فیمابین ایران، افغانستان و پاکستان با ساز و کار شبکه طرح‌ریزی مشترک، افسران کشوری و دفاتر رابط مرزی این ساز و کارها آنچنان که باید از سوی میثاق پاریس حمایت نمی‌شود تاکید کرد: از هیات‌های شرکت‌کننده و دفتر UNODC برای پیگیری استمرار تشکیل این جلسات در منطقه و همچنین ذی‌نفعان و کشورهای مقصد برای مشارکت در این جلسات با هدف انسجام و اثربخشی اقدامات منطقه‌یی و فرامنطقه‌یی را خواستارم و حمایت ایران از این قبیل اقدامات را به عنوان پیش نیازهای مبارزه با مواد مخدر اعلام می‌کنم.

رشد 78 درصدی کشت گیاهان مواد مخدری

در افغانستان

همچنین «ماری آن منیر» مسوول هماهنگ‌کننده میثاق پاریس از دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در این نشست گفت: بر اساس گزارش‌های رسیده، میزان کشت گیاهان موادمخدری در افغانستان در سال 2017 نسبت به سال پیش 78‌درصد رشد دارد. وی افزود: این موضوع زنگ خطری برای جهان است و همه باید در این زمینه هوشیار باشیم و با این مشکل جهانی مقابله شود. این مسوول در سازمان ملل متحد بیان کرد: این موضوع تهدیدات امنیتی و سلامتی برای جامعه ایجاد می‌کند و اکنون باندهای موادمخدری در جهان هستند که در فراتر مرزها عمل و جرم‌های سازمان یافته ایجاد می‌کنند. ماری آن منیر افزود: همچنین موادمخدر انحراف پیش‌سازها و پولشویی را به دنبال دارد و به همه این مشکلات موادمخدر دامن می‌زند.

وی گفت: سازمان ملل متحد تاکید بر اهمیت همکاری منطقه‌یی و بین‌المللی دارد و اکنون پیوندی بین قاچاق موادمخدر و تروریسم وجود دارد که مشکل ساز است، سازمان ملل متحد بر همکاری‌های بین مرزی و مقابله با موادمخدر و اقدامات پیشگیرانه برای کمک به ایجاد ثبات و کاهش موادمخدر تاکید دارد. این مقام مسوول در سازمان ملل با بیان اینکه برگزاری این نشست در چارچوب میثاق پاریس برای مشارکت کشورها در سال‌های اخیر است، اظهار کرد: پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌یی در این زمینه انجام شده اما باید به شرکای مختلف در این زمینه کمک شود تا ارتباط بیشتری داشته باشند و بتوانیم به اهداف این میثاق برسیم. ماری آن منیر با اشاره به اینکه در جلسه آینده میثاق پاریس در سال 2018 موضوعات مربوط به میثاق هم مطرح خواهد شد، اظهار امیدواری کرد که در این نشست بحث و تبادل نظر درباره مبارزه با موادمخدر و راهکارهای جلوگیری از ترانزیت موادمخدر به اروپا با همکاری تمامی متولیان صورت گیرد.

وی از ایران به ویژه وزارت امور خارجه، وزارت کشور و ستاد مبارزه با موادمخدر برای میزبانی این نشست تقدیر کرد و گفت: ابتکار میثاق اروپا در سال 2003 در پاریس بوده است و در چارچوب آن اقداماتی همچون پیشگیری از پیش سازهای موادمخدر و روانگردان، کاهش میزان تولید موادمخدر، مقابله با موادمخود با منشأ افغانستان و افزایش مشارکت بین کشورها باید صورت گیرد، البته فعالیت‌های خوبی در طول مسیرهای قاچاق موادمخدر وجود دارد و هدف ما مقابله با این تهدیدات مواد افیونی است.

 

ارسال نظر